AI-mentes tartalom a DogX weboldalon

Kétségkívül a 2023-as év egyik nagy durranása az AI, amely képes “egyedi” szövegeket és képeket elkészíteni, valamint feladatokat elvégezni. Mint minden technológiai újdonságot, az AI-t is két tábor fogadta: akik üdvözlik a jelenlétét és akik a lassú tűzön sütögetnék. A jelenség mellett a DogX szerkesztősége sem tudott szó nélkül elmenni, különösen akkor, amikor megtudtuk, hogy az AI képes “szakmai” cikkeket néhány szóból (prompt) elkészíteni. Az ezzel kapcsolatos álláspontunkat az alábbiakban fejtenénk ki.

Az AI buktatói

Nagyon sok vállalkozás úgy gondolja, hogy az AI megjelenésével kiváltható bármely szakember: az állatorvos, a szövegíró, a közgazdász. Havi néhány dollárért jó üzletnek tűnik, hogy egy egész városra való szakértelem 24 órában a rendelkezésedre áll. Azonban az AI-t inkább egy nagyon olvasott, ám kétbalkezes spiclihez lehetne hasonlítani: mások munkáját és tudását próbálja eladni, de még azt is nagyon rosszul.

  • Az AI az interneten fellelhető tudásanyagból ollózza össze a kérdésre adott válaszokat. Mindezt azonban igen felületesen teszi és sok esetben hamis információkat oszt meg a használójával.
  • Az összeollózott, változtatások nélkül közölt tartalmak nemhogy nem etikusak, de egyenesen plágiumnak minősülnek. Az ilyen másolt (vagy inkább lopott??) tartalmakat száműzi kellene a keresési találatok utolsó néhány száz oldalára.
  • Az AI által írt tartalmak a hibás adatok és információk mellet olvasási élményként is csapnivalóak. A szövegek egyáltalán nem olvasmányosak, néhány mondatot követően minden jóérzésű tartalomfogyasztónak égnek áll a haja a darabos, helytelen nyelvezettel megírt cikkektől.
  • Talán ami a legfontosabb, hogy az AI semmilyen személyes tapasztalatot nem közvetít. Érezhető a szövegeken az az erőltetett “muszáj. hogy legyen tartalom” érzés, ami egy szívvel-lélekkel megírt szakmai szövegen egyáltalán nem érhető tetten.

Nagyon kevesen ismerik az AI buktatóit és még kevesebben látják be, hogy a mesterséges intelligencia által készített tartalmak csupán ideig-óráig tűnnek jó befektetésnek. Hosszú távon azonban mind a tartalomfogyasztók, mind a Google benyújtják a számlát.

Valódi szakértelem a DogX-en

Természetesen távol áll tőlünk, hogy paradicsommal dobáljuk meg az AI fejlesztőit, ahogy annak idején tették az elektromosság feltalálójával. A fejlődésnek nem lehet gátat szabni, azonban minden újítást helyén kell kezelni. A Google fordító sem fog soha egy gyakorlott műfordító helyébe lépni és egyetlen mesterséges intelligencia sem helyettesítheti a rögtönzés művészetét.

Minden bizonnyal az AI-nak is vannak hasznos tulajdonságai, amelyeket egyre jobbra és finomabbra hangolnak majd a fejlesztők, de jelenleg egyáltalán nem alkalmas arra (és valószínűleg jó darabig nem is lesz), hogy az emberi szakértelmet és kreativitást, amelyben évek kemény munkája, valamint mérhetetlen mennyiségű tapasztalat van helyettesíteni tudja.

A DogX oldalon semmilyen tartalom nem készül az AI segítségével. Minden egyes cikk, leírás vagy mondat állatorvosok, kutyatrénerek, tenyésztők és más szakértők által hitelesített, valamint jóváhagyott szakmai tartalom. A cikkek saját tapasztalatokból merítve, kellő utánajárást követően és teljesen egyedi megfogalmazásban készülnek. Nem másolunk tartalmakat és nem ékeskedünk mások tudásával.

Szeretnénk tehát megerősíteni téged, hogy jó helyen jársz, ha a kutyákkal kapcsolatos témákban érdeklődsz, ugyanis a DogX weboldalon valódi, hiteles tudásanyagok között válogathatsz. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy felkészült és tudatos gazdi válhasson belőled.

Jó, hogy velünk tartasz! Boldog kutyás napokat kívánunk!

A DogX szerkesztősége

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.