A kutyák képesek megérezni, amikor stresszelsz

A kutyák képesek megérezni, amikor stresszelsz

Azt mindannyian tudjuk, hogy a kutyák orrában akár 300 szagló receptor is megtalálható. Ez az emberi ötmillió receptorhoz képest elképesztő szám. Ennek köszönhetően kutyánk képes kiszagolni érzéseinket, félelmünket, különböző betegségeket, valamint az elmúlt évek tapasztalata alapján még a covidot is.

Számos kísérlet és megfigyelés irányult már arra, hogy a kutyák milyen mértékben képesek felismerni a stresszt, és egyéb félelemhez kapcsolódó érzést.

A Belfast Egyetem kisérletében részt vevő négylábúak számára úgy mutattak stressz hatása alatt álló emberek izzadság mintáját, hogy azok nem voltak jelen. A minták közül az ebek könnyedén ki tudták választani a stresszes mintákat. Ebből pedig arra tudunk következtetni, hogy a kutyák kizárólag a szagokra hagyatkozva is képesek felismerni a stresszt. Nem szükséges tehát a gazdi viselkedését, mozgását megfigyelniük hozzá.

Ennél is részletesebben tekintve, a témát jóval specifikusabb szempontból vizsgálta egy olasz kutatás. Biagio D’Aniello ugyanis azt próbálta kideríteni, hogy ezek az érzések milyen hatással vannak négylábú barátainkra. Az érdekesnek hangzó kutatás pedig meglepő eredményekkel zárult.

A 2017-ben végzett kísérlet során ugyanis a résztvevő embereknek semleges, valamint félelmet, illetve boldogságot kiváltó videókat játszottak le. Ezután a tőlük vett izzadságmintákat mutatták meg kutyáknak, miközben életjeleiket vizsgálták.

Az eredmény pedig igencsak fontos, ugyanis a kutyák megemelkedett stressz szintet mutattak a félelmet provokáló videót nézett emberek mintájának hatására. Ezt a magasabb pulzussal és ideges viselkedéssel tudták felmérni.

Ebből tehát azt a következtetést vonhatjuk le, hogy kutyánk nem csak kiszagolni képes érzéseinket, hanem bizony át is veszi azokat. Mindezt alapvetően is fontos figyelembe vennünk. Különösen fontos ez az alapvetően is szorongó, ideges kutyák esetében.

A szorongás a kutyák számára sem ismeretlen, legyen szó szeparációs szorongásról vagy generalizált szorongásról. Amennyiben tehát ilyen kutyák mellett a gazdi is stresszel, az biztosan ront a helyzeten.

2023. June 29.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.