A kutyák különbséget tudnak tenni véletlen és szándékosság között

A kutyák különbséget tudnak tenni véletlen és szándékosság között

Utoljára frissítve: 2023. June. 17

Kutyatartóként sokszor verjük át kutyánkat, legyen szó vicces szituációkról vagy különböző problémák gyors megoldásáról. Hiába is tagadnánk, mindannyian kerültünk már olyan helyzetbe, ahol kisebb-nagyobb átverést kellett alkalmaznunk kutyánkkal szemben. Egy friss kutatás alapján azonban nem éri meg átverned kutyádat, ugyanis jó eséllyel nem fog bedőlni neki.

A bécsi kutatás eredménye alapján ugyanis – az 5 évnél fiatalabb gyerekekkel és a csimpánzokkal ellentétben – kutyánk jóval könnyebben veszi észre és érti meg, ha megpróbálod átverni. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Ludwig Huber kísérletében a kutyáknak egy jutalomfalattal teli és egy üres tál között kellett választaniuk. A kísérlet megalapozásaként a résztvevők a teli tálat mutatták a kutyáknak, hogy kialakuljon a kutyákkal a kölcsönös bizalom.

Majd ezután, a két tál kicserélésre került – az esetek felében a résztvevők jelenlétében, a másik felében azonban az ő távollétükben. Itt következik az érdekesség. Azokban az esetekben ugyanis, amikor a résztvevő emberek látták a cserét, a kutyák már nem hittek nekik, hanem egészen egyszerűen saját logikájuk alapján a kicserélt teli tálat választották.

Azok a kutyák azonban, akik feldolgozták, hogy a résztvevők nem látták a cserét, nagy arányban továbbra is hittek a segítő szándékú résztvevőknek – akkor is, ha ők maguk látták a cserét. Utóbbi esetben tehát sok kutya akkor is a kínált üres tálat választotta, amikor tudta, hogy a másik tál lenne a jó választás.

Mindez természetesen azt is jelenti, hogy kutyánk bizony képes megkülönböztetni a véletlen és a szándékosság közötti különbséget, amikor a gazdi cselekedeteiről van szó. Erre több kísérlet is irányult a korábbiakban, hasonló eredményekkel. Ez tehát alátámasztja azt az elméletet, hogy kutyánk pontosan tudja, amikor szándékosan akarjuk átverni őket.

2023. June 17.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.