Már 30 év fölött jár Bobi, a világ legidősebb kutyája

Bobi a világ legidősebb kutyája.

Utoljára frissítve: 2023. március. 05

Bobi, a Portugáliában élő Alentejo mastiff lett a világ legidősebb kutyája. A hírt az idei év februárjában jelentette be a Guinness World Records. Ennek tiszteletére természetesen számos interjú készült az 1992 tavaszán született kutya gazdáival, akik elmesélték Bobi igencsak érdekes életét.

A mára 30 éves kutya ugyanis születése után nem sokkal halálra lett ítélve gazdái által, akik nem akarták megtartani a kölyköket. Bobi gazdájának édesapja ugyanis a kölyköket kivitte az erdőbe, ahol biztosan nem élik túl anyjuk nélkül.

Mivel ez ekkoriban normális szokásnak számított a környéken, nagy meglepetés volt a családnak, mikor egy kölyköt mégiscsak megtaláltak egy adag fa alatt elbújva. Ezután természetesen Bobit megtartották és a család tagjaként tekintettek rá.

Bobinak szerencsére nagyszerű élete volt, ugyanis egy erdőszéli farmon élt, ahol szabadon élvezhette a természetet egy szerető család tagjaként. Gazdája szerint többek között ez járult hozzá leginkább hosszú életéhez és egészségéhez. A fajta átlagos élettartama ugyanis 12-14 év, melyet Bobi mostanra sikeresen megkétszerezett.

Gazdái szerint ennek fő oka, hogy békés természetközeli lakhelye kielégítette mozgás és szabadság iránti vágyát. Emellett pedig sok törődést és szeretetet kapott gazdáitól. Mindezeken felül pedig valószínűleg a vérvonal is része lehet a dolognak. Bobi édesanyja ugyanis szintén szép kort élt meg a maga 18 évével.

Bobi ugyan mára már néhány időskori problémával küzd, amely teljesen érthető idős korára való tekintettel. Egészsége összességében azonban nagyszerű, valamint vidám és kiegyensúlyozott természete is megmaradt. A mozgás ugyan kissé nehézkes számára, valamint látása is jelentősen romlott, a mai napig élvezi a farmon töltött időt és a rövid sétákat. Gazdái természetesen elképesztően hálásak a kutyájukkal töltött időért, amely mindenki szerint kész csodának számít.

Érdekesség, hogy nem Bobi az első kutya, amely ilyen szép kort élt meg. A korábbi rekordot megdöntő kutya ugyanis 29 évig élt. Ez azonban majdnem egy évszázaddal korábbi rekord. Bluey ugyanis 1910 és 1939 között élt.

Image credit: People.com

2023. március 05.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.