A statisztikák szerint a covid negatívan hatott a kutyatartásra

A covid hatásai a kutyatartásra

Utoljára frissítve: 2023. September. 07

A legújabb statisztikák alapján a covid a kutyatartásra és a kutyák viselkedésére is negatívan hatott. Ahogyan az senki számára nem újdonság, a kutyatartók száma elképesztően megugrott a pandémia idején. Igaz ez egyaránt hazánkra, valamint globálisan is. Ez azonban nem minden esetben pozitív változás.

Rengeteg kezdő kutyatartó adta a fejét menhelyi kutya adoptálására. Azt pedig a kicsit is hozzáértők is tudják, hogy a menhelyről elhozott kutyák az esetek többségében különböző viselkedési problémákkal küzdenek. Ezek nevelése tehát különös figyelmet, tapasztalatot és sok esetben professzionális segítséget igényel.

Talán ezekkel magyarázható az a legfrissebb statisztika, amely a problémás vagy veszélyes kutyatámadások emelkedő számát mutatja az Egyesült Királyságban. A rendőrségi bejelentések száma ugyanis majdnem 8 százalékkal nőtt meg, melyek néhány esetben halálos áldozatot is követeltek.

Mindez azonban nem csak a britek között okozott problémákat. A pandémia éveiben ugyanis Írországban is 1500 körüli volt a kutyatámadások száma évente.

A professzionális kutya kiképzők és viselkedéskutatók véleménye egybehangzó, a probléma egyértelműen a gazdikban keresendő. Rengetegen választottak kezdő kutyásként ismeretlen hátterű mentett kutyákat, melyek számára kiemelten fontos a hozzáértés és korábbi kutyás tapasztalat. Emellett sokan nem vették figyelembe saját életstílusuk és a választott fajta igényei közötti hatalmas ellentéteket.

Mindezek miatt egyre gyakrabban kerül szóba a felelős kutyatartás fontossága. Azok számára tehát, akik hasonló helyzetben vannak, elengedhetetlen professzionális kutyakiképző bevonása.

Az egyéni tréningek segítségével ugyanis a viselkedésproblémás kutyák is kezelhetők. Ezzel pedig a fent említett balesetek és támadások száma is csökkenthető. Mindezt a helyi rendőrök és hivatalos szervek is erősítik a lakosságban, különböző kutyatartást segítő csoportok létrehozásával.

2023. March 13.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.