Mennyi idős kutyád valójában? [A legújabb számítások szerint]

Mennyi idős kutyád valójában?

Utoljára frissítve: 2023. June. 29

Gondolkodtál valaha azon, hogy kutyád mennyi idősnek számítana az emberi számítást alapul véve? Valószínűleg a legtöbb gazdi el szokott ezen gondolkodni az idő múlásával.

Arról már mindenki hallott, hogy az elterjedt módszer egészen egyszerűen a héttel történő szorzás. Az emögötti logika igencsak egyszerű és könnyen megérthető. Az emberek átlag életkora és a kutyák átlag életkora közötti különbséget vesszük alapul. Ezzel kapjuk meg a mindenki által ismert hetes szorzót. Friss kutatások alapján azonban ez távolabb áll a valóságtól, mint ahogy gondoltuk.

A korábban ismert logika megdöntéséhez Trey Ideker, a California Egyetem kutatója 100 labrador retriever génállományát tanulmányozta. A kor, mint fogalom meghatározásához pedig elsődlegesen az epigenetikus órát használják. Ez lényegében azt jelenti, hogy a sejtek életkorát veszik alapul a különböző kémiai folyamatok – mint például a sejt metiláció – vizsgálata alapján. Ez a tudományos megközelítés valószínűleg a valósághoz sokkal közelebbi átszámolási módszert segít felállítani.

A kutatás eredménye alapján Trey csapata felvázolta az ember és kutya életkora közötti átváltás alapját. Ez pedig a korábbi nézettől eltérően nem lineáris.

A vizsgálat alapján ugyanis kutyánk nem azonos sebességgel idősödik, hanem ez a folyamat az első években gyorsabb, majd ez hét éves koruk környékén jelentősen lelassul.

Az új számítás alapján történő átváltásról alább találhatsz egy táblázatot. Mindez segíthet annak megértésében, hogy kutyád a maga életútjában hol is tart valójában. Hiszen legtöbben a 2-4 éves kutyájukat még fiatalnak, akár kölyöknek is tekinthetik a bohókás viselkedés miatt. Ez azonban az új elmélet szerint már bőven a középkornak felel meg.

Kutya életkoraKutya életkora emberi években
1 év30 év
2 év40 év
4 év50 év
8 év60 év
12 év70 év
A kutya életkora emberi években, a legújabb tanulmányok szerint.

Az elmélet új világításban tünteti fel a korábban használt számítást. Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy ez az adott kutyák esetében eltérő lehet.

Emellett pedig a kutatásban részt vevők is kiemelték, hogy egyetlen kutyafajta vizsgálata alapján nem feltétlenül tudunk biztos következtetéseket levonni. Hiszen azt nagyon jól tudjuk, hogy az eltérő fajták között jelentős különbségeket tudunk felfedezni. Mindezektől függetlenül azonban érdemes lehet a fenti számokat is észben tartanunk.

2023. June 29.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.