Kutyánk bizony sokkal többet ért, mint ahogy gondolnánk

Kutyánk bizony sokkal többet ért, mint ahogy gondolnánk

Utoljára frissítve: 2023. June. 29

A kutyák tanulmányozása során az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy vajon mennyit értenek meg a világunkból. Mennyire képesek megérteni, amit mondunk nekik, valamint hogyan tudják felismerni a különböző hangokat? Érthető módon, számos kutatás irányult ennek felmérésére.

Ezek közül igencsak ismert kutatási eredmények kerültek ki hazánkban is. Andics Attila, az ELTE professzora több erre irányuló kísérletet is végzett kutyákon.

Az egyik ilyen kísérlet lényege az volt, hogy a kutyák agyi aktivitását figyelték, miközben beszéltek hozzájuk. Az eredmény alapján a kutyák hozzánk hasonló hierarchiában dolgozzák fel a hallott beszédet. Azaz, az intonációt elsődlegesen alacsonyabb szinten, az ismert szavakat pedig magasabb szinten.

A kutyák nem csak az adott parancsszavakat dolgozzák fel, hanem például a tipikusan magasabb hangon való dicséretet is. Emellett, a kutatásból az is kiderült, hogy a fiatalabb kutyák könnyebben képesek az ismert és ismeretlen szavakat megkülönböztetni, mint idősebb társaik.

Másik, a fentinél specifikusabb kísérlet azt vizsgálta, hogy vajon a kutyák is képesek-e különbséget tenni az eltérő nyelvek között. Itt a fenti, életkorral összefüggő kapcsolat ellentétét találták. Az idősebb kutyák könnyebben voltak képesek megkülönböztetni az ismert és ismeretlen nyelveket egymástól. Ebből arra tudunk következtetni, hogy a kutyák az idő múlásával egyre inkább képesek megszokni és megtanulni gazdájuk nyelvét.

Mindezek alapján sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon kutyájuk agya mennyi minden egyébre képes. A nyelv megértése, a parancsszavak megjegyzése és a különleges trükkök elsajátítása mind-mind izgalmas lehetőség a lelkes gazdik számára. Erről is számos lenyűgöző példát olvashatunk.

Chester a világ legokosabb kutyája

Az Egyesült Államokban híressé vált Border collie esete nagyon jól mutatja, hogy megfelelő idő dedikálásával elképesztő eredményeket érhetünk el kutyánkkal. A dél-karolinában élő Chester ugyanis több, mint ezer különböző tárgy nevét volt képes megtanulni. Az igencsak hihetetlen eredményt három év alatt sikerült elérni, napi 4-5 óra tréning segítségével.

Chester elképesztő eredménye különösen érdekes, mivel az 1000 megtanult szó között nem csak tárgyak, hanem parancsszavak is szerepeltek. Azonban az igazán érdekes része a történetnek az, hogy Chester ezek változatos kombinációit is képes volt probléma nélkül megérteni és elvégezni.

Például a nyuszi és a hozd kombinációjával a halom játék közül képes volt a nyuszit kiválasztani és odavinni gazdájához. Mindez pedig több száz, ezer verzióban egészen hihetetlen eredmény.

Kutyánk képzése alapvetően fontos a biztonságos együttélés szempontjából. A fentiek azonban azt is nagyon jól bizonyítják, hogy kutyáinkban rengeteg kihasználatlan potenciál van. Márpedig a rengeteg munkakutya nagyon hálás tud lenni az értelmes munka lehetőségének biztosításakor.

Érdemes lehet tehát a kevésbé hasznos parancsszavak, trükkök tanítását is megpróbálni. Hiszen kutyád valószínűleg nagy örömmel fogadja majd az új kihívásokat.

2023. June 29.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.