Magyar mentőkutyák a törökországi földrengés helyszínén

Török földrengésben 30 magyar mentőkutya segített.

Utoljára frissítve: 2023. March. 05

Ahogyan azt már mind olvashattunk, február első hetében 7,8-as erősségű földrengés súlytotta Törökországot, valamint Szíriát. A rá következő hetekben további komolyabb utórengéseket is tapasztaltak, melyek elképesztő pusztítást és rengeteg halálos áldozatot követeltek.

A mentő munkálatokban magyar csapatok is részt vettek. Számos szervezet küldött csapatokat, többek között a Katasztrófavédelem egy csapatot, a Református Szeretetszolgálat kutyás mentőcsapatot, valamint a Baptista Szeretetszolgálat is.

A mentésben több, mint 150 magyar vett részt, munkájukat pedig közel 30 magyar mentőkutya segítette. Közülük is kiemelt ismeretségre tett szert Trafi és Black, akik Antakyában vettek részt a mentésben.

Trafi és Black, akik a mentésben találták meg hivatásukat

Trafi nyolc éves labrador és golden retriever keverék, gazdájával dr. Mezősi Tamással vettek részt a mentő munkálatokban. Az eb különlegessége, hogy bár eredetileg vakvezető kutyának szánták, a mentési munka területén találta meg hivatását. Mára ugyanis ő lett a legjobban képzett magyar mentőkutya, aki a nyomkövetésben, romkutatásban és területkeresésben is kiemelkedő.

Trafi képzése egyéves korában kezdődött, azaz már lassan hét éve dolgoznak együtt gazdájával. A nem mindennapi együttműködés kulcsa gazdája szerint a komplementer kooperáció. Ez a kifejezés a kutya azon képességére utal, amely szerint egyszerre képes alárendelni magát és önállóan dolgozni. Azaz, szinte szavak nélkül is megérti gazdáját, ezáltal tökéletesen dolgoznak együtt Tamással.

Ugyanakkor azonban a szükséges szituációkban képes önállóan dönteni és cselekedni, ahogyan az elvárható egy mentőkutyától. Mindezek során azonban mindig észben tartja, hogy a gazdánál van az irányítás. Ez a különleges képesség az, amely minden mentőkutya számára szükséges a sikeres munkához.

Black az ötéves labrador retriever szintén részt vett a török mentésben, akinek gazdája Mező Marcell mindössze 19 éves. Marcell a legfiatalabb mentőkutyásként utazott és vett részt a törökországi mentő munkálatokban.

Öt éve foglalkozik kutyakiképzéssel, azonban a török bevetés volt az első éles kutatási munkálata. Ezt természetesen több évnyi képzés és gyakorlat előzte meg.

Érdekesség, hogy a mentőkutyákat speciálisan kialakított romterületeken tréningelik, amelyek az ehhez szükséges igényekre lettek létrehozva. Az éles bevetésen világító és csörgő nyakörvvel látják el a kutyákat, hogy bármikor könnyen megtalálhatók legyenek.

A mentőkutyák olyan pontossággal vannak kiképezve, hogy körülbelül 10 másodperc alatt fel tudják mérni, hogy az adott helyen – legyen szó egy szűk alagútról vagy egy autóról – található-e segítségre szorult áldozat.

Amennyiben a kutyák embert találnak a romok alatt, azonnal jeleznek gazdájuknak. Mindezt pedig olyan pontossággal és érzékenységgel, melynek köszönhetően akár méterekkel a romok alatt lévő embert is ki tudnak szagolni.

A mentőcsapatok munkája és bátorsága felbecsülhetetlen, hiszen a négylábú hősök segítségével nagyban hozzájárultak a mentési munkálatokhoz. A magyar csapatok összesen több, mint 30 embert mentettek ki a romok alól.

2023. March 05.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.