Meglepő eredmény! Nem a Border collie a legokosabb kutyafajta

Meglepő eredmény! Nem a Border collie a legokosabb kutyafajta

Utoljára frissítve: 2023. March. 05

A Helsinki Egyetem kutatóinak legfrissebb kutatása alapján megtalálták a világ legokosabb kutyafajtáját. Az eredmény pedig mindenkit meglepett. Hiszen amikor a legintelligensebb kutyafajtákra kerül a szó, szinte mindenki kivétel nélkül a Border colliet említené.

Ha te is ezek között vagy, akkor bizony téged is meg fog lepni az eredmény! A finn kutatók eredménye alapján ugyanis a Malinois belga juhászkutya végzett a lista tetején.

Az egyetem kutatói ezer kutyát vizsgáltak a 13 legokosabbnak tartott fajták közül. A fajták között volt még többek között a fent is említett Border collie, a Labrador retriever és a Német juhászkutya is.

A kutatásban résztvevő kutyáknak hét kognitív és három viselkedésbeli tesztet és feladatot kellett megoldaniuk. Ezek a tesztek a kutyák emberi érzéseket értelmező képességeit mérték, valamint különböző ügyességi és logikai képességeket. Emellett egy feladat azt is célozta, hogy megnézzék az egyes fajták milyen hamar kérnek segítséget az emberektől.

A kutatás első helyezettjeként kikerülő Malinois a Belga juhászkutyák négy alfajának egyike. A Malinois munkakutyaként ismert a leginkább, amely nem csoda, hiszen igen gyakran használják mentő- és keresőkutyaként a rendőrség és a katonai szolgálatok részeként.

Munkakutya jelleme miatt folyamatosan igényli a feladatot, emellett azonban nagyon könnyen és gyorsan képezhető. Mindezek ismeretében talán már nem lepődünk meg annyira azon, hogy az első helyen végzett. A tíz feladat során ugyanis bizonyította, hogy gyorsan és önállóan képes a különböző helyzeteket felmérni, döntést hozni és a problémát megoldani.

Hovawart nagyon okos kutyafajta.
Hovawart a harmadik helyezett

A Malinois után második helyre a Border collie került, amely talán senkit nem lep meg. Harmadikként pedig egy kevésbé ismert fajta, a Hovawart került ki. A Howavart német eredetű kutya, amelyet eredetileg őrzőkutyaként tartottak. 

A kutatás eredménye arra is nagyon szépen rávilágított, hogy a legintelligensebb kutyafajták képességei között is jelentős eltérések lehetnek. Az elsősorban terápiás és segítőkutyaként használt Labrador retriever például kiemelkedő az emberi érzések felismerésében, azonban kevésbé tűnt ki a fizikai akadályokat tartalmazó ügyességi feladatokban.

Mindennek fontosságát a kutatásban részt vevők is kifejtették, akik szerint az egyes fajták gondolkodásmódjának ismerete sokat segíthet a kutyák képzése során. A kutatás pedig nagyban segítette a legokosabbnak vélt fajták részletesebb megismerését annak érdekében, hogy pontosabb képet kapjanak speciális képességeikről.

Hiszen végezetül mindegyik fajtának megvan a maga erőssége és gyengesége. Ezek ismerete pedig mind a profi kutyakiképzők, mind pedig a gazdik otthoni tréningjében segíthet.

2023. March 05.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.