Mit tegyek, ha darázs vagy méh csípte meg a kutyát?

Mit tegyek, ha darázs vagy méh csípte meg a kutyát

Főleg nyáron jelenthetnek veszélyét a kutyákra a különböző rovarok, illetőleg azok csípése. A szabadban a kutyák hajlamosak a bogarakra vadászni, ha pedig darázs vagy méh kerül a kutya szájába az akár veszélyes is lehet, főleg, ha az eb allergiás a csípésre.

Mit tegyünk, ha darázs vagy méh csípte meg a kutyánkat?

Ha látod a csípés helyét és benne a fullánkot, akkor távolítsd el azt a kutyából. Fontos, hogy óvatosan tedd és próbáld ne nyomkodni a fullánkot, mert akkor még több méreganyag kerülhet az állat szervezetébe. Ezt követően hideg borogatás ajánlott, ha egy napon belül nem csökken a duzzanat, vagy a kutya rosszul van, akkor menjetek állatorvoshoz.

Mit okozhat, ha a kutya allergiás a darázscsípésre?

Körülbelül 6-7 éves lehettem, amikor nagypapám kutyáját, egy gyönyörű vizslát, megcsípett egy darázs vagy méh, már nem emlékszem micsoda, de az élmény traumatikus volt.

Nagyapám, aki egyébként nem félt semmitől a méhektől rettegett, mert allergiás volt a csípésükre. Egyszer majdnem meghalt egy ilyen csípés miatt, és azóta érthető módon tartott ezektől a kis beporzóktól. Emiatt mindig irreálisan aggódott, amikor Kaff, a vizsla, a méheket próbálta elkapni a levegőben.

Az aggódása egy idő után rám is átragadt, és mint kiderült nem is volt alaptalan. Kaff ugyanis egyszer bekapta azt a bizonyos méhet vagy darazsat és az a torkát csípte meg.

Először krákogott, köhögött, majd félre vonult és nyüsszögni kezdett, csakhamar a nyakán egy bokszkesztyű méretű daganat nőtt. Akárcsak nagyapám, allergiás volt a csípésre. Végül az mentette meg az életét, hogy nagypapámnál mindig volt kalcium, amit le is nyeletett a kutyával.

Nem tudtuk, hogy állatra is hat-e a gyógyszer, de szerencsére hatott és nem lett nagyobb baj. Mindenesetre az élményt nem kívánom senkinek, jóllehet a legtöbb méh vagy darázscsípést jóval könnyebben megússzák általában a kutyák.

Jóval később került terítékre, hogy a kalcium igazából nem is jó az allergiára. Nem tudom, hogy így van-e, mindenesetre az a legbiztosabb, ha rögtön orvoshoz fordulsz, ha a csípés miatt fulladásos tüneteket produkál a kutyád.

Mennyire veszélyes a kutyáknak a méh és darázscsípés?

Darázscsípés kutya

Akárcsak az embereknél, attól függ, hogy hol éri a kutyát a csípés, de ami ettől is fontosabb, hogy allergiás-e rá. Ha igen, akkor akár halálos is lehet, főleg akkor, amikor több darázscsípés éri a kutyát egyszerre.

A legrosszabb eset, ha a kutya szájával kapkodva a bogarak után lenyeli a rovart és az a torkát csípi meg. A darázscsípésre allergiás kutyánál ez nagyon veszélyes lehet, és azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha a kutya nem allergiás, akkor különösebben nem kell tartani a csípéstől, főleg ha az nem a kutya nyelvét, vagy torkát érte.

Abban az esetben amikor a lábát vagy egyéb testrészét éri a csípés és erre nem érzékeny az eb, akkor igazából jelentéktelen a dolog. Gyakorlatilag ugyanúgy, mint az embereknél. Persze az sem mindegy, hány csípést kap az állat. Ha egy egész darázsfészek támad az ebre, akkor szintén életveszélyes lehet a dolog, még akkor is, ha nem allergiás a csípésekre.

Halálos lehet a darázscsípés?

Sajnos igen, de ez csak a legritkább esetekben fordul elő, akárcsak nálunk, embereknél. Két esetben lehet tragikus kimenetelű a darázs vagy a méhek csípése. Az egyik, amikor egyszerre sok rovar csípi meg az állatot, és annak ellenére, hogy nem allergiás a csípésre, mégis annyi méreganyag kerül a szervezetbe, hogy az halálos lehet.

A másik eset, ami jóval gyakoribb, hogy a kutya allergiás a méhek- avagy a darazsak csípésre. Ebben az esetben sem kell azonban rettegnünk attól, ha például erdőbe vagy mezőre megyünk sétálni.

Ha a csípés nem a kutya nyelvét, vagy torkát éri, akkor valószínűleg megússzuk egy nagyobbacska piros duzzanattal a dolgot. Abban az esetben azonban, ha a kutya lenyeli a rovart és az megcsípi, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

Darázscsípés okozta halálesetek

Nem szabad elfelejteni, hogy statisztikai adatok szerint az állatvilágban a legtöbb emberi halálálesetért magasan a darazsak felelősek a leginkább.

Persze azért nem kell kétségbe esni, főleg, ha Európában élünk. A trópusi éghajlaton és mindenekelőtt Afrikában jelentenek potenciális veszélyt a darazsak.

Milyen allergiás reakciókat válthat ki a darázscsípés?

A kutyát egy darázs csípte meg.

A kutyák, ugyanúgy lehetnek allergiások a különböző dolgokra, mint mi emberek, igaz ez az ételekre, a növényekre sajnos a darázscsípésre is. Talán nem is meglepő, hogy a tünetek is hasonlóak, csak legfeljebb – szerencsés esetben – kevésbé észrevehetőek.

A leggyakoribb darázscsípés okozta enyhe tünetek

 • Súlyos bőrpír
 • Duzzanat
 • Csalánkiütés
 • Általános gyengeség
 • Hányás

Sajnos nem minden tünetet látható. Gondolok mindenekelőtt a bőrpirre és a bőrön kialakuló apróbb duzzanatokra, ezeket ugyanis a kutya szőrzete miatt kevésbé lehet észrevenni.

Különösebb probléma nincs is ezzel, hiszen, ha a darázscsípés okozta allergiás tünet ebben merül ki, akkor amúgy is felesleges orvoshoz menni, pár óra és elmúlik magától.

Darázscsípés okozta súlyos tünetek

 • Nehéz légzés
 • Folyamatos vakaródzás
 • Sápadt íny
 • Duzzanat a nyakon vagy a nyelőcsőben
 • Tartós hányás vagy hasmenés
 • Túlzott nyáladzás
 • Szédülés, tájékozódási zavarok
 • Anafilaxiás sokk

Vannak azonban ennél jóval súlyosabb tünetek is, ezek azonban láthatóak, így ha figyelünk a kedvencünkre, akkor tudunk hívni segítséget. Ilyen, ha a kutya látszólag ok nélkül el kezd vakaródzani. Rosszabb esetben megduzzad az orr, a pofa és a szemhéj, ebben az esetben pedig már ajánlott szakemberhez fordulni.

A legrosszabb variáció, az úgynevezett Anafilaxiás sokk. Ebben az esetben a kutya szervezetére egyszerre több helyen hat a bekerült méreg, ami igen veszélyes lehet. Erős duzzanatok, lihegés, fulladás, hasmenés lehetnek a tünetek.

Ami miatt meg tudjuk különböztetni a többi betegségtől, hogy a panaszok egyik-pillanatról a másikra lépnek fel. Ebben az esetben mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mivel az Anafilaxiás sokk könnyen lehet végzetes kimenetelű is, ráadásul rövid időn belül.

Meddig tart a darázscsípés okozta fájdalom?

Ez a kutya szervezetéről függ, illetőleg attól, hogy mekkora mértékben allergiás a méh- vagy a darázscsípésre. Elmúlhat tíz perc alatt, de akár egész napra is leverheti a kutyánkat a lábáról.

Azt szokták javasolni, hogy ha egy napon belül nem enyhülnek a tünetek, azaz a bőrpír, a duzzanat és a vele járó rossz közérzet, vakaródzás stb., akkor már érdemes orvoshoz fordulni.

Természetesen nem igaz ez abban az esetben, amikor fullad a kutya, vagy egyéb súlyosabb tüneteket produkál, hiszen ebben az esetben azonnal állatorvost kell hívni!

Honnan lehet tudni, hogy a kutyát darázs csípte meg?

Bőrpír a kutyán

Teljes biztonsággal ezt nem lehet megmondani, de támpontok azért adhatók. A méh fullánkja háromágú és miután megcsíp egy emlőst nem tudja visszahúzni, vagyis a fullánk benne marad az ember vagy állat testében.

Ha a kutyádban fullánkot találsz, akkor jó eséllyel méh okozta a csípést. A méhcsípés szerencsésebb eset, mert a darázs vissza tudja húzni a fullánkot és egymás után egyszerre többször is képes csípni. Ezért is veszélyesebb.

A darázs csípésével több méreganyag kerül az állat szervezetébe, így ha a tünetek erősek, akkor szintén lehet következtetni, hogy az ebet darázs csípte meg.

Jelek amiből arra következtethetünk, hogy darázscsípés érte a kutyát

Ha nem láttuk az esetet, akkor csak következtetni tudunk, hogy az állatot megcsípte valami.

 • A kutya harapdál egy adott területet a testén
 • Nyüszít
 • Mancs feltartása, sántítás (Ha a lábát érte csípés)
 • A megcsípett testrész vakarása
 • Duzzanat

Honnan tudhatjuk, hogy a kutya nyelőcsövében csípte meg a darázs?

Ahogy már többször is mondtam, a nyelőcsövet ért csípés a legvezsélyesebb, mert a kutya akár meg is fulladhat. A nyelőcsövet ért csípés során az állat torka megduzzad, ami szemmel is látható. Ha nincs látható jele a duzzanatnak, akkor figyeljünk a kutya lélegzetére.

Nehéz légzés és erőteljes nyáladzás esetén sürgőssen vigyuk állatorvoshoz. Az erőteljes nyáladzás oka, hogy a torokban lévő duzzanat miatt a kutya nem képes lenyelni az összes nyálát, ezért az kifolyik a száján.

Darázscsípés esetén állatorvoshoz kell vinni a kutyát?

Ha nem produkál a kutya fulladásos tüneteket, vagy nem dagad be a torka, nyelve, akkor nem szükséges. Olyan kutyánál amelyik allergiás a csípésre, de az a lábán érte, nem kell megijedni és rögtön orvoshoz rohanni.

Igaz ez bármilyen egyéb külső csípésre is. Abban az esetben indokolt, sőt kötelező az orvosi segítség, ha a kutya bekapta esetleg lenyelte a bogarat és az a szájüregben vagy a nyelőcsőnél csípte meg és emiatt duzzanat képződik olyan helyen, ami miatt nem kap rendesen levegőt.

A másik ok, amikor mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a kutyát allergiás tüneteket produkál, amelyek nem enyhülnek egy-két órán belül. Az állatorvos antihisztamin injekcióval gyorsan tünetmentesíteni tudja a kutyát, így biztosak lehetünk afelől, hogy nem lesz komolyabb baja.

Mit tegyünk, ha a kutyát darázscsípés érte?

Ha a fullánk mégis benne marad az állat testében – ez a ritkább eset – akkor távolítsuk el azt onnan. Keresd meg a csípés helyét és csipesz nélkül, körömmel szedd ki a fullánkot. Csipesszel túl erősen tudunk szorítani, és a fullánkban lévő méreganyag, így még jobban belepréselődhet az állat testébe, ezért nem ajánlott ez a módszer.

Ezt követően nem árt egy kis hűsítő borogatás is. A szakemberek véleménye itt megoszló, így maradjunk a hidegvizes rongynál, én legalábbis ezt ajánlom. De a teljesség kedvéért azért leírom azt is, hogy méhcsípésre sokan szódabikarbónás borogatást szoktak használni, mivel az közömbösíti a méh savas váladékát.

Darázsnál pedig a sima hideg víz a jó, mert a méhhel szemben neki lúgos a váladéka. Mindenesetre a gyulladás miatt a hideg mindenképpen áldásos hatású.

A kalciumról elvileg már bebizonyították, hogy semmit nem ér az allergia ellen, az epinefrin jobb. A sors fintora, hogy az esetek többségében a kálcium mégis működik. Nekem legalábbis van ide vonatkozó pozitív személyes tapasztalatom.

Mindenesetre, attól semmi baja nem lesz a kutyának, ha adunk neki egy vízben feloldott kalcium tablettát vagy injekciót, legfeljebb szerencsénk van és mégis segít neki. Ha a kutya tünetei nem enyhülnek a fentiekkel, akkor pedig forduljunk orvoshoz.

Nem őshonos méhek és darazsak Európában

Afrikai darázs

Meg kell sajnos említeni azt a tényt is, hogy a globális felmelegedéssel eddig ismeretlen méh- és darázsfajok jelentek meg Európában, melyek korábban csak Ázsiában, de még inkább Afrikában voltak honosak.

Ezen rovarok csípésére az európai kutya genetikailag sincsen felkészülve, így az is okozhat komoly problémákat, hogy ha nem őshonos méh-vagy darázs csípi meg a kutyát.

Összefoglalás

Nyáron, ha szabadban vagyunk a kutyával, akkor bizony előfordulhat, hogy egy méh- vagy egy darázs megcsípi az állatot.

Az esetek többségében nincs ok az aggodalomra, főleg, ha a csípés egyszeri, és a kutya testét éri. Több csípés már okozhat problémát, főleg, ha az állat allergiás rá.

A legrosszabb variáció, ha a kutya bekapja a rovart és az bent csípi meg, a kutya pedig allergiás a csípésre. Ebben az esetben gyorsan jelentkezhetnek a fulladásos rohamok és mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Egyéb esetben, akkor menjünk állatorvoshoz, ha egy nap után sem enyhülnek a csípés okozta tünetek.

March 16, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.