Mitől hízott el kutyám? 15 ok amiért felszaladnak a kilók

Mitől hízott el kutyám 15 ok amiért felszaladnak a kilók

Utoljára frissítve: 2022. November. 15

Egy friss kutatás szerint a kutyáknak a fele túlsúlyos, ami meglehetősen megdöbbentő adat, az elhízásnak pedig csak negatív hatásai lehetnek az egészségre. A kutyák esetében is lehet a plusz kilók következménye szív- és érrendszeri betegség, daganatos betegség, vezethet ízületi problémákhoz és mentális betegségekhez is.

Az elhízás nem egészséges állapot, ami nem csak az emberekre, de az állatokra, így a kutyákra is érvényes. Természetes körülmények között ez nem fordulhatna elő, ha úgy tetszik civilizációs betegségről beszélünk, a kényelmes élet egyik esetleges negatív következményéről.

A kutyát azonban a legkevésbé sem lehet hibáztatni azért, mert elhízott lesz. Ennek ugyanis alapvetően két oka lehet, az egyik valamilyen betegség, amiről nem tehet, a másik pedig mi, a gazdik.

Felelős tartással azonban változtathatunk a problémán és meg lehet szabadulni a plusz kilóktól. Ezúttal azonban nézzük meg azt, hogy mitől is híznak el leggyakrabban házi kedvenceink.

Az elhízás okai kutyáknál

1. Pajzsmirigyproblémák

Keveseknek jut az eszébe, de ha a kutya egyszer csak hízásnak indul, annak a hátterében állhat a pajzsmirigy nem megfelelő működése is.

Az indokolatlan súlynövekedésnek egyik gyakori oka, főleg a 4 és 6 év közötti ebeknél. Általános kísérő tünet még a szőrhullás, illetőleg a vékonyodó szőrzet.

Ez a lebenyes mirigy a légcsövet öleli körbe, funkciója pedig a hormontermelésben kardinális, így nagy mértékben szerepet játszik a megfelelő emésztés fenntartásában is. Ha valamilyen oknál fogva alul működik, akkor fordulhat elő az indokolatlan hízás, ami kutyákra és emberekre is érvényes.

2. Gyógyszerek

A kutya elhízásának oka lehet a sok gyóygszer is.

Bizonyos gyógyszerek huzamosabb ideig tartó szedése, mint a prednizon vagy más szteroid alapú készítmények is könnyen vezethetnek elhízáshoz.

Az egyik tünete az indokolatlanul megnövekedett étvágy. Ha nem változtatunk az állat tartásán, de egyszer csak elkezd falni és mellette hízik is, akkor könnyen lehet, hogy ez áll a háttérben.

Másik jellegzetes tünete, hogy nem csak az étvágy nő meg, de a válogatás is megszűnik, a kutya olyan dolgokat is megeszik, amihez korábban hozzá sem nyúlt volna. Turkál a kukában és séta közben is mindent meg akar kóstolni.

3. Bizonyos betegségek

Bár a komolyabb betegségek jellegzetes kísérő tünete a hirtelen súlyvesztés, ennek az ellenkezője is igaz lehet. Bizonyos betegségek felelősek lehetnek az elhízásért.

Ez általában, idősebb kutyákra jellemző, melyeknek az aktivitása egyébként is csökken. Ilyen betegség lehet a Cushing-kór, az osteoarthritis, nyirokrendszeri problémák, szívbetegség vagy az ízületek különböző degeneratív betegsége.

4. Ivartalanítás

Ivartalanítás is lehet az elhízás oka.

Bár az állat ivartalanítása számos okból javasolt, és végezzük is el, lehetnek azért negatív velejárói is. Az egyik ilyen a hízás.

Az ivartalanítást követően ugyanis nem csak a szexualitásra való vágy szűnik meg, de az ehhez kapcsolódó aktivitás is.

A kutya kalória igénye lényegében nagyban lecsökken, így ha ugyanannyit etetjük, mint korábban az elhízáshoz vezethet. Az állatorvosok általában azt szokták javasolni, hogy a műtétet követően, olyan húsz százalékkal adjunk kevesebbet enni a kutyának.

5. Genetika

A felnőtt vagy öregkori elhízásért felelős lehet a genetikai adottság is, akár csak nálunk embereknél. Ki ilyen, ki olyan.

Bizonyos kutyák egész egyszerűen jobban hajlamosak a hízásra, és ha nem figyelünk kellőképpen oda a mozgás és az étrend szabályozásával, akkor ez meg is fog történni.

6. A fajta jellege

A fajta jellege.

Nem csak egyes kutyák hajlamosabbak jobban az elhízásra, de bizonyos kutyafajták is. Ezek közé szokták sorolni a következőket: Tacskó, Skót Terrier, Beagle, Cocker Spániel, Basset Hound, Labrador és a Rottweiler is.

Nem kell azonban megijedni, ha oda figyelünk a kutyára, akkor nagy valószínűséggel az elhízás megakadályozható, de tény, hogy ők inkább hajlamosak a pocak növesztésre, mint a többi kutyafajta.

7. Szülés

Bizonyos kutyákra a szülés után jellemző az átmeneti testsúly növekedés, akár csak nálunk embereknél. Ez leginkább a szoptatással és az anyaság miatti kevesebb mozgással magyarázható.

A kiskutyák leválasztása után azonban, egy kis odafigyeléssel a kutya hamar visszanyerheti eredeti kondiját.

8. Túletetés

 Túletetés.

Az elhízásnak az egyik leggyakoribb oka a túletetés. Több ételt adunk az ebnek, mint amennyire valójában szüksége van.

Ez egyébként olyan fatális okok miatt is elő szokott fordulni, mint hogy a családban mindenki enni ad a kutyának, úgy, hogy a másikról nem is tudunk.

Az etetésnél érdemes betartani egy szigorú rendet, hogy mikor és ki ad enni az ebnek és perce a porcióra is oda kell figyelni.

A szakszerű etetésről itt találsz hasznos tippeket.

9. Szénhidrátban gazdag ételek

Etetéssel kapcsolatos másik jellemző hiba, ami elhízáshoz vezethet, hogy nem megfelelő táplálékot adunk a kutyának.

Alapszabály, hogy a kutyáknak sok fehérjére és kevés szénhidrátra van szükségük. Emellett pedig legyen megfelelő mennyiségű rost és vitamin is a kutyatápban.

Érdemes megnézni a konzerv és zacskós eledelek feliratait, hogy miből mennyi van benne, és a fentiek alapján vásárolni.

10. Nassolás

Nassolás.

A nassolás is felelős lehet a kutya elhízásáért. Ebben általában a gyerekek szoktak a ludasok lenni, de gyakran előfordul az is, hogy a felnőttek tömik mindenféle felesleges csemegével a kedvencüket.

Az a baj, hogy még egy egyszerű keksz is rengeteg kalóriatöbbletet és rossz minőségű kalóriát tartalmazhat a számukra, ami az elhízás mellett egyéb betegségekhez is vezethet.

11. Felnőttkor elérése

A felnőtté váláshoz, azaz a növekedéshez a kutyáknak is rengeteg kalóriára van szükségük. Azonban, ha ez megtörténik, akkor már nem igényel a szervezetük annyi tápanyagot, legalábbis átlagos tartás mellett.

A kutyáknál fajtától- és egyedtől függően, olyan 9 és 16 hónapos kor között jön el az az időszak, hogy megállnak a növésben és felnőtté válnak.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy 10-30 százalékkal csökken az energiaszükségletük. Vagyis, nem kell annyit etetni őket.

12. Öregedés

Öregedés.

Az öregedés esetében hasonló a helyzet. Tovább csökken a szervezet kalória igénye, lassul az anyagcsere és a testmozgásra való igény is kevesebb lesz.

Ebben az időszakban szintén kevesebb táplálékot kell adni a kutyának, hogy ne hízzon el.

13. Mentális problémák

A kutyák, akár csak az emberek, mentális okokból kifolyólag is képesek a hízásra.

A depresszió, a rossz közérzet, ami együtt jár a kedvtelenséggel és az aktivitás hiányával, könnyedén vezethet súlygyarapodáshoz.

14. Életmódbeli változások

Életmódbeli változások.

Az életmódbeli változások is vezethetnek testsúlynövekedéshez, ha nem figyelünk oda és nem alkalmazkodunk hozzájuk.

Ilyen lehet például, ha családi házból lakóházba költözünk és a kutyának kevesebb lehetősége lesz a mozgásra. Nem tud szabadon futkározni az udvaron, csak akkor mozoghat, ha sétálni visszük.

De általában egy gyermek születése után is szoktak hízni a kutyusok, mivel jellemzően ilyenkor kevesebbet foglalkozunk velük.

15. Kevés testmozgás

A túletetés mellett a kutyák elhízásának a leggyakoribb oka a kevés testmozgás biztosítása. Általános érvényű szabály, hogy amennyi kalóriát beviszünk a szervezetünkbe, annyit el is kell égessünk, hogy ne keletkezzen súlytöbblet.

Ha kevés testmozgást biztosítunk a kedvencünknek és nem visszük le naponta többször sétálni, akkor elkerülhetetlen a súlygyarapodás.

Összegzés

A kutya elhízásához több ok is vezethet, ezekért a legkevésbé a kutyusok a felelősek.

Ilyen a nem megfelelő tartás, mindenekelőtt a kevés mozgás biztosítása, valamint a túletetés és a nem minőségi táplálékkal történő etetés.

Az elhízás mögött állhat betegség, bizonyos gyógyszerek szedése és genetika is. Mindenesetre, ha az elhízás jeleit tapasztaljuk, akkor mindenképpen forduljunk állatorvoshoz, mert a túlsúly további problémák kialakulásához is vezethet.

2022. November 15.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.