Folyik a kutya orra | A megfázás és influenza kezelése

Folyik a kutya orra A megfázás és influenza kezelése

Sokan bosszankodunk ha eldugul az orrunk mivel elég kellemetlen tud lenni. Most gondold el, hogy egy kutya számára milyen kényelmetlen lehet, ha folyik az orra netán bedugul, tekintve, hogy az ő orruk 220 millió illat-receptort tartalmaz a mi szerény 5 milliónkkal szemben.

Tarts velem és megtudhatod, hogy miért folyik a kutya orra. Szó lesz arról is, honnan lehet tudni, ha a kutya influenzás vagy csak simán megfázott, és miként kezeljük.

Egészséges kutyaorr

Miért folyik a kutya orra?

A kutya orrfolyásának leggyakoribb okai

Vérzik a kutyám orra, mit tegyek?

Honnan tudom, hogy a kutyám megfázott, vagy influenzás?

A kutya-influenza kezelése

A kutya elkaphatja a humán megfázást okozó fertőzést?

A kutya elkaphatja a humán influenzát okozó fertőzést?

Az ember elkaphatja a kutya megfázást, vagy kutya influenzát?

Az egészséges kutyaorr

Bizonyára Te is többször hallottad már azt az állítást, miszerint az egészséges kutyaorr hideg és nedves. Nos, el kell, hogy keserítselek, ez ugyanis nem feltétlenül van így. Miért? Mert a beteg kutya orra is lehet hideg, meleg, nedves és száraz is, szóval érdemes odafigyelni.

A legjobb megoldás az, ha egy jó ideig megfigyeled a kutyád orrának állapotát, amikor láthatóan egészséges, így tudni fogod, ha baj van. Érdemes időnként vetni egy alaposabb pillantást kedvenced nózijára és az alábbiakat megvizsgálni:

Ha ezekkel végeztél, akkor figyeld meg egy-két percig a kutyád orrát, miközben lélegzik. Amennyiben az orrlyukai a megszokottnál jobban kitágulnak belégzéskor, az lehet annak a jele, hogy valami nincs rendben és a kutyád kissé nehezebben jut a megfelelő oxigénhez.

A legfontosabb az, hogy amennyiben bármilyen eltérést tapasztalsz, ne kezdj el találgatni, hanem vidd el kedvencedet az állatorvoshoz. Ő elég hamar meg tudja állapítani az eltérés okát és kiváltóját, következésképpen kezelni is tudja, így a kutyád hamar jobban lesz.

Miért folyik a kutya orra?

A kutyák normálistól eltérő orrfolyása minden esetben valaminek a tünete. Meglehet, hogy azért folyik jobban a kutya orra, mert éppen tisztára odavan a boldogságtól, hogy hazaértél (izgatottság), vagy lehet azért, mert allergiás valamire (por, pollenek, füst, kemikáliák), netán komolyabb bajt is jelezhet, mint a polip, vagy rák.

Általánosságban elmondható, hogy amennyiben a kutyád orrából tiszta, átlátszó váladék csöpög, úgy nincs okod az aggodalomra addig, ameddig ez nem egy elhúzódó probléma, vagy nem társul más tünetekkel, mint levertség, étvágytalanság, súlyvesztés, stb.

Ha viszont az orrváladék színe opálos, sárgás, zöldes, netán büdös, úgy mielőbb keresd fel az állatorvost a kutyáddal, hogy tisztázzátok, mi áll az adott orrfolyás mögött.

A kutya orrfolyásának leggyakoribb okai

1. Allergiák

Messzemenően a leggyakoribb ok a többi közül az, ha a kutyád allergiás valamire. Amennyiben ez a helyzet, úgy az orrváladék színe tiszta, átlátszó, csupán a mennyisége növekedik meg a normálishoz képest.

Csakúgy, mint az emberek, a kutyák is allergiásak több dologra, mint a por, pollenek, akták, ételek, italok, gyógyszerek, penész, vegyszerek – sőt, a kutyák kifejezetten allergiásak az emberi korpára!

Amikor egy kutyus allergiás valamire, akkor nem feltétlenül csak az orra folyik, lehetnek más tünetei is, mint tüsszentés, köhintés, vakarózás, orrvérzés, szemváladékozás, vagy akár légzési nehézség.

Ha tudod, hogy a kutyád allergiás egy (vagy több) dologra, akkor az a legjobb, ha elkerülitek az annak való kitettséget, ha van rá mód. Szezonális allergia esetén érdemes kora reggel, vagy eső után, vagy késő este levinni a kutyát sétálni, amikor az irritáló pollenek koncentrációja alacsony.

Ha egy bizonyos vegyszerre (akár kutyasamponra!) allergiás, akkor azt ne használd tovább és válassz helyette egy vegyszermentes terméket. Érdemes felkeresni a dokit, mert fel tud írni antihisztamint, ami sokat javíthat a kutyád állapotán.

Fontos, hogy az antihisztamint, vagy bármilyen más allergia-gyógyszert csak szezonális allergia esetén érdemes adni a kutyának. Ha más áll a háttérben, akkor mélyrehatóbb vizsgálatra van szükség és likvidálni szükséges az irritáló dolgot a kutya környezetéből véglegesen.

2. Idegentest

A kutyák imádnak megszimatolni különféle dolgokat és nem ritka, hogy a hirtelen orrfolyás hátterében bizony egy kis darab LEGO, vagy más apróbb tárgy, netán fűszál orrjáratba való beékelődése áll.

Gyanúra adhat okot az, ha csupán az egyik orrlyukból folyik a váladék és nem mindkettőből, valamint tünet lehet még a tüsszentés, a fejrázás, az orrkaparás, vagy orrvérzés.

Ha Te magad is látod az idegentestet a kutyád orrában, akkor el is tudod távolítani óvatosan egy vékony csipesz segítségével, de, ha nincs hozzá bátorságod, akkor kérd meg az állatorvost. Mélyen lévő idegentestnél semmiképp ne próbáld meg kipiszkálni, mert akár mélyebbre is kerülhet, vagy komoly vérzést okozhatsz az ügyetlenkedéssel.

Ezt minden esetben bízd állatorvosra, mert még ott is előfordulhat, hogy a kutyádat be kell nyugtatózni ahhoz, hogy kivehesse a beékelődött tárgyat. Ilyen esetben a tárgy eltávolítása után általában egy-két hetes antibiotikum kúrát is felír a doki, hogy megelőzze a felülfertőződést.

3. Fertőzés

Amikor a kutyának orrfertőzése van, az elég egyértelmű váladékozással jár – büdös, opálos, netán gennyes. Ebben az esetben gyanakodhatsz arra, hogy a kutyádnak valamilyen bakteriális, vírusos, vagy gombás orrfertőzése van, amit mielőbb kezeltetni szükséges, hogy ne legyen súlyosabb következménye.

Más tünet fertőzés estében az, ha a kutya piszkálja az orrát, vérzik az orra, netán időnként fuldokló köhögést hallasz, ami az orrból hátrafolyó váladék miatt van. A kezelés attól függ, hogy mi a kiváltó ok.

Baktérium esetén antibiotikumot kap a kutya, a vírus okozta problémát helyi, virucid cseppekkel, kenőcsökkel, gyógyszerekkel kezelik, a gombás eredetű fertőzést pedig speciális, fungicid hatású gyógyszerekkel, kenőcsökkel, cseppekkel, oldatokkal gyógyítják.

Ha netán a kutyád krónikus fertőzéstől szenved, úgy szóba jöhet a műtét, mint megoldás.

4. Polip, Tumor

Abban az esetben, ha a kutyádnak orrpolipja, vagy tumorja van, úgy ezt elsősorban véres, gennyes, bűzös váladék jelzi, amely társulhat az orron / orrban megjelenő kitüremkedéssel, étvágytalansággal, hangos légzéssel.

Ilyen esetben mindenképpen szükség van az állatorvos pontos diagnózisára, mivel annak megfelelőképpen kell kezelni a kutyát. A kezelés minden esetben műtéti eljárást foglal magában és, amennyiben szükséges (rák esetén), sugárkezelés is szóba jöhet, mint utókezelés.

Mivel a polip hajlamos újra kinőni, ám a legtöbb esetben jóindulatú, így általában kiműtik és, ha szükséges gyógyszeres kezelést írnak elő a megelőzésre. Ha tumorról van szó, akkor elsősorban szövetmintát vesznek, amelyet laborban kielemeznek és amennyiben jóindulatú, úgy egyszerűen kiműtik.

Ha rosszindulatú, akkor további (MRI, CT) vizsgálatot kérhet az orvos, hogy lássa pontosan a rák kiterjedését és annak megfelelően műthesse ki a károsodott részeket. A műtét után, ahogy fentebb írtam, sugárkezelés, vagy gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat.

5. Anatómiai eltérés / Orrlyuk probléma

Néhány kutyafajtának eleve sokkal kisebb / szűkebb orrlyukai vannak, mint más fajtáknak. Leginkább az úgynevezett rövid-pofájú, vagy nyomott-képű kutyafajták érintettek az ilyesfajta problémában, amelyeknek a homlokcsontjuk laposabb és az orrporcuk lágyabb, lazább, mint a többi fajtáé. (Például a Boxer, Mopsz, Spániel, Bulldog, Francia Bulldog, Csivava, Pekingi, Máltai, stb.)

Ezeknél a fajtáknál nem egyszer a szimpla légzés is gondot okoz. Nem véletlenül ismertek arról, hogy elviselhetetlenül horkolnak amellett, hogy szinte mindig csöpög az orruk. Ez tenyésztésbeli hanyagság miatt van – a kutya feje rövidebb, laposabb lett, de a belső lágyrészek mérete nagyjából maradt az eredeti (nyelv, lágyszájpad, mandulák, stb.). Ennek következtében az ilyen fajtájú kutyák légútjai hajlamosabbak az abnormális szűkületekre, elzáródásokra.

Általában műtéti úton szokták helyreigazítani a problémát, de ezzel minden esetben várnak addig, ameddig a kutya teljesen ki nem fejlődik.

6. Szopornyica

Ez a betegség elsősorban kölyökkutyákat veszélyeztet, akik még nincsenek vakcinázva a szopornyica ellen. Az orrváladék jellegzetesen ragadós, sűrű, sárgás, amely az esetek nagy részében más tünetekkel is társul, mint a magas láz, tüdőgyulladás, görcsös rángatózás.

Minden esetben gyors, szakszerű orvosi ellátást igényel, ellenkező esetben akár halált okozhat. A kezelés általában magában foglal különböző gyógyszereket, mint görcsoldók, antibiotikumok, fájdalomcsillapítók és nyugtatók.

A megelőzés a legjobb, amit tehetsz a szopornyica ellen. Ezért 8 és 16 hetes kor között történjen meg a vakcinázás.

7. Sziklás-hegyi foltos láz

Ez elsősorban az USA-ban fordul elő, de mivel manapság bármilyen kártevőt be lehet hurcolni, így tájékoztatlak erről is. Ezt a bakteriális fertőzést kullancsok terjesztik és magas lázzal, köhögéssel, letargiával, szemgyulladással jár a vérző orrfolyás mellett.

A kezelés elsősorban több hetes antibiotikum-kúrát jelent, ami elég megterhelő lehet a kutyus számára, ezért a megelőzés itt is kritikus. Használj rendszeresen kullancsirtó / kullancsriasztó szereket!

8. Szájpad hasadék, vagy Fisztula

Amennyiben a kölyökkutya orra nem sokkal evés után kezd el folyni, úgy gyanakodhatsz arra, hogy szájpad hasadék okozza a problémát. Mi ez? A szájpad hasadék egy anatómiai hiba, vagy eltérés és ilyen esetben a kutya szájpadlásának két fele nem nő össze teljesen, azon marad egy vékony hasadék.

Ezt műtéti eljárással rendbe tudják hozni. Hasonló tünetet vált ki (evés utáni orrfolyás) az orr-szájpadlás közötti fisztula is (egy lyuk az orr és szájpadlás között), amit anatómiai rendellenesség, rossz fog (tályogos), fertőzés, sérülés okozhat.

Mindkét esetben a műtét jelenti az egyetlen megoldást.

Vérzik a kutyám orra, mit tegyek?

Allergiás reakciók által kiváltott tüsszentések, egy fertőzés, egy idegen tárgy, polip, vagy véralvadási rendellenességek – és még egy sor dolog okozhatja azt, hogy a kutyád orra vérezni kezd.

Amellett, hogy fontos kivizsgáltatni mielőbb, hogy mi okozza pontosan a vérzést, az alábbiakban felsorolok pár dolgot, amit megtehetsz, hogy gyorsan elállítsd a vérzést:

 1. Nyugtasd meg a kutyádat és tartsd is nyugodtan. Ez azért fontos, mert az ideges / stresszes kutyának magasabb a vérnyomása, ergo az orrvérzés sem fog abbamaradni egykönnyen. A nyugodt kutya vérnyomása normalizálódik, így megszűnik az extra nyomás, ami után már elállítható a vérzés is.
 2. Vegyél elő egy steril mullapot (a gyógyszertárban kapható, nagyon olcsó, négyzetekre vágott, steril gézlapok), vagy más, nedvszívó anyagot, ami tiszta és tartsd finoman a kutyád vérző orrlyukához, de ne dugd be az orrába semmiképp!
 3. Helyezz egy konyharuhába tekert jégakkut a kutyád nózijára (az orr felső részére, egész pontosan az orrnyeregre) és tartsd ott pár percig. Ez segít elállítani a vérzést azáltal, hogy összehúzza a kis ereket.
 4. Soha ne döntsd a kutyád fejét hátra, mint ahogy az emberek szokták, ha vérzik az orruk!
 5. Hívd az állatorvost, amennyiben a vérzés nem áll el pár percen belül.

Honnan tudom, hogy a kutyám megfázott, vagy influenzás?

Csakúgy, mint az emberek, a kutyák is megfázhatnak, vagy elkaphatják az influenzát és még megannyi bakteriális, vagy vírusos betegséget.

Egy átlagos felnőtt kutya évente nagyjából 2-3 alkalommal fázik meg, viszont jóval ritkábban lesz influenzás.

A sokféle vírus és baktérium (kutya légúti koronavírus, kutya-adenovírus 2. típus, kutya-parainfluenza vírus és Bordatella bronchiseptica), ami a kutyákat fertőzi meg, nagyon hasonló tüneteket okoz, mint amikor mi emberek kapunk el valamilyen bakteriális, vagy vírusos fertőzést.

A kutya és az ember megbetegedése között az a legnagyobb különbség, hogy amikor a kutya lesz beteg, azt másféle fertőző ágensek okozzák, mint az emberi megbetegedéseket.

A kutya-megfázás legfőbb tünetei

 • Orrfolyás. (Általában opálos, enyhén sárgás-zöldes attól függően, hogy baktérium, vagy vírus okozza.)
 • Orrdugulás.
 • Könnyező szemek.
 • Begyulladt torok.
 • Köhögés.
 • Tüsszentés
 • Fejfájás. (Nehéz észrevenni, de fejfájás esetén a kutya levert, sokszor becsukja a szemét, szunyókál, sóhajt, étvágytalan és nincs kedve játszani.)
 • Általános levertség.

A kutya-influenza legfőbb tünetei

Jelen ismereteink szerint kétféle ágens okozza a kutya-influenza megbetegedések nagy részét. Mindkettő az Influenza-A típusához tartozik, azonosítószámuk pedig H3N8 és H3N2. Mindkét ágens igen ragályos és elsősorban a felső légutakat támadja.

Egyes kutyák nagyon beteggé válhatnak a vírus okozta fertőzéstől, míg más kutyákon úgy megy át a betegség, hogy alig vannak tüneteik.

Azok a kutyák, amelyek megfertőződtek, különféle tüneteket produkálhatnak, amelyeket két osztályba sorolunk:

 1. Enyhe tünetek. – Ebben az esetben a kutyának orrfolyása van és enyhe, nedves – egyes esetekben száraz – köhögése. A tünetek általában 10-30 napig tartanak és sok esetben maguktól megszűnnek, hasonlóan, mint a Kennel köhögésnél.
 2. Súlyos tünetek. – Ilyenkor a kutyának mindig magas láza van az orrfolyás és köhögés mellett. Hamar kialakulhat a tüdőgyulladás és mivel a kutya-influenza a tüdő kapillárisokat támadja, így nagy valószínűség szerint a kutya vért is felköhöghet, ami miatt nehézlégzés is kialakulhat. A súlyos tüneteket mutató kutya általában másodlagos fertőzéseket is összeszed, mint a bakteriális tüdőgyulladás, ami további bonyodalmakhoz vezethet, amennyiben nem kezelik gyorsan.

A kutya-influenza általános tünetei

Amennyiben a kutyádat megfertőzte a kutya-influenza valamely ágense, úgy az alábbi, általános tüneteket tapasztalhatod rajta a fentiek szerint kategorizálva (enyhe, vagy súlyos):

 • Kivörösödött szemek.
 • Orrfolyás. (Általában opálos, ragadós, enyhén zöldes-sárgás attól függően, hogy jelen van-e már a másodlagos bakteriális fertőzés, vagy sem.)
 • Köhögés. (Tüdőgyulladás esetén vérköhögés is előfordulhat.)
 • Tüsszentés. (Tüdőgyulladás esetén vértüsszentés is előfordulhat.)
 • Anorexia.
 • Láz.
 • Általános levertség, rossz közérzet, visszahúzódás.

A kutya-influenza kezelése

Ahhoz, hogy a kutyád megfertőződjön a kutya-influenza valamely ágensével, az szükséges, hogy más kutyákkal legyen szorosabb kapcsolatban. (Kutyapark, sok kutyacimbora, kozmetika, panzió).

 • Az állatorvos enyhe influenza esetén a megfelelő gyógyszeres kezelést írja elő. Ez általában kimerül köhögés-csillapítókban és otthoni ápolásban. Továbbá el kell különítened a kutyádat a többi állatodtól, ha van és nagyon sok folyadékra és pihenésre lesz szüksége.
 • A súlyos tüneteket mutató kutyát alá kell vetni egy agresszívabb kezelésnek, amely általában erős és széles-spektrumú antibiotikumokból, infúzióból és egyéb, támogató terápiákból áll. Sajnos néhány kutya számára a kutya-influenza halálos is lehet, éppen ezért minden esetben vedd komolyan a fenti tüneteket és cselekedj gyorsan. Jó hír, hogy jelenleg már elérhető a kutya-influenza elleni vakcina, amelyet érdemes beadatni a kutyádnak, ha sűrűn jártok kutyaparkba, vagy több állatod van.

A kutya elkaphatja a humán megfázást okozó fertőzést?

Mivel az embereket támadó és megfertőző baktériumok és vírusok túlnyomó többsége „fajtafüggő”, így a kutyád nem lesz beteg tőled, ha meg vagy fázva.

A kutya elkaphatja a humán influenzát okozó fertőzést?

A kutyák is megfertőződhetnek influenza vírussal, de ez esetükben szinte kizárólag a kutya-influenza néven ismert vírusfajta által okozott fertőzés. Az esetek 90%-ban nem tudod átadni kedvencednek az influenzát.

Azonban létezik feljegyzés arról, hogy egyes esetekben a kutya és gazdája együttesen kaptak el egy bizonyos fajtájú influenza vírust, tehát 100%-ban nem jelenthetjük ki, hogy nem tudod megfertőzni a kutyádat.

Az ember elkaphatja a kutya megfázást, vagy kutya influenzát?

A kutya-influenzáért felelős vírustípus ágensei általában csak a kutyákat fertőzik meg, nem véletlen hívjuk „kutya-influenzának” a betegséget. Ami a kutya megfázást illeti, szintén nem a válasz, mivel a kutyának megbetegedést okozó baktérium és vírus ágensek eltérnek az embert megfertőző ágensektől.

Összegzés

Most már tudod, hogy az allergia a leggyakoribb ok, ha folyik a kutya orra. Azzal is tisztában lettünk, hogy a kutya megfázhat, sőt, influenzás is lehet, azonban nem képes megfertőzni vele az embert.

A kutya orra sok mindenről árulkodhat számodra, amennyiben tudod, hogy milyen az orra akkor, amikor kicsattan az egészségtől.

Egy kis odafigyeléssel és törődéssel sokat tehetsz azért, hogy kutyusod sokáig egészséges, boldog és kiegyensúlyozott legyen. Bízom benne, hogy sikerült átadnom néhány nagyon fontos információt a számodra, amelyeket hasznosítani tudsz a jelenben és később is.

May 18, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.