Hogyan segítsük elő a kutya gyomorműtét utáni gyógyulását?

Hogyan segítsük elő a kutya gyomorműtét utáni gyógyulását.

A kutya emésztőrendszere, akárcsak az embernél, a szájtól elkezdődően, a nyelőcsövön át, a gyomron keresztül a belekig tart. A belső szervek több okból kifolyólag is sérülhetnek, legyen az egy idegen tárgy lenyelése, vagy egy vírusos fertőzés.

Súlyosabb esetben műtétre van szükség, melyet a kutyusoknál is felépülési időszak követ. A gazdi azonban sokat segíthet abban, hogy ez minél előbb végbe menjen.

Kortól függetlenül előfordulhat, hogy a kutyánk valamilyen emésztőrendszeri betegségben szenved. Ennek számos oka lehet, például, hogy lenyelt egy idegen tárgyat, csontot evett, ami felsértette a gyomrát, mérgező anyag került a szervezetébe, hogy csak pár példával éljünk.

A bélrendszeri betegség tipikus tünetei, ha a kutyának nincsen széklete, vagy éppen hasmenése van, a gyakori hányás vagy a görcsös testtartás.

Ha valamelyiket tapasztaljuk, mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni, amit súlyosabb esetben műtét is követhet.

A beavatkozás már eleve trauma lehet az eb számára, ahogy az is, hogyan boldogul a felépülés alatt, hiszen ez gyakran nem megy egyik napról a másikra. A regenerációt azonban a gazdi is nagyban tudja segíteni, ha jobban odafigyel a kedvencére.

Mire figyeljünk a műtét után?

Hogy mennyi idő alatt és milyen könnyen épül fel a kutya a gyomor- vagy bélrendszeri műtétből az természetesen nagyban függ a beavatkozás súlyosságától. A kritikus időszakot a beavatkozás után 10 és 24 órában határozzák meg az orvosok.

Az ébredést követően a kutya gyakran olyan, mint ha nem is önmaga lenne, de nincs ebben semmi meglepő, hiszen pont így van ez nálunk embereknél is. A görcsök, az étvágy csökkenés, az irritáció teljesen normális a műtétet követően.

Azonban, ha a következőket tapasztaljuk, akkor mindenképpen újra állatorvoshoz kell fordulni:

  • Nehéz légzés
  • Sápadt vagy fehér íny
  • A kutya nem tud állni vagy járni
  • Folyamatos vérzés a bemetszéseknél
  • Hányás
  • Fekete, kátrányos színű vagy folyékony széklet
  • Elhúzódó étvágytalanság
  • Elhúzódó depressziós tünetek

Így segítsd a kutyádat műtét után

A kutya minél gyorsabb és zökkenőmentesebb felépüléséhez természetesen a gazdi is hozzájárulhat, sőt támogatnia is kell ebben az állatot.

A legfontosabb persze a szeretet és az odafigyelés, de ezeken túl is vannak dolgok, melyeket, ha betartunk, akkor nagyban segítjük a kedvencünk lábadozását és felépülését. Mutatjuk mik is ezek.

1. Védőgallér

A védőgallér használata ellengethetetlen a kutya számára, mivel megakadályozza, hogy hozzáférjen a frissen műtött sebekhez.

Ezzel együtt azonban a viselete nagyon kellemetlen az eb számára. A legtöbb, amit tehetünk, hogy nyugtatjuk és jutalomfalatokkal ajándékozzuk meg, ha jól tűri a megpróbáltatásokat. Fontos, hogy kedvencünk érezze vele vagyunk, és tudja, megértjük a kellemetlen helyzetét.

2. Megfelelő táplálás

Az étkezéssel kapcsolatban minden esetben az orvos utasításait kell követni. Szerencsés esetben, műtét után rögtön visszatérhetünk a szokásos étrendhez.

Amennyiben azonban ez nem így van, úgy csak azt a táplálékot adjuk a kutyának, amit az orvos előírt. Lábadozás alatt mindenképpen kerüljük a silány minőségű kutyatápokat. (Itt találsz hasznos tippeket arról, hogy miként lehet felismerni a minőségi kutyatápot.)

Ugyanakkor vegyük szemügyre a kutya reakcióit, főleg, ha súlyosabb műtéten esett át. Hányás, székrekedés, hasmenés esetében pedig azonnal keressük fel az orvosunkat.

3. A seb kezelése

Egy gyomorműtét során a legtöbb esetben az állatorvos hosszú metszést ejt az állat hasán. Nagyon fontos, hogy ez a terület mindig tisztán és szárazon tartsuk. Egyrészt az orvos által felírt kenőccsel vagy fertőtlenítőporral, másrészt a gyakori törléssel.

Természetesen a metszés állapotát mindig figyelni kell, az enyhe bőrpír és duzzanat normális, de a jelentős duzzanat vagy váladékozás már nem. Ebben az esetben keressük fel az orvosunkat.

A seb otthoni kezeléséről tisztántartásáról itt írtunk.

4. Gyógyszerek adagolása

Nagyon fontos, hogy mindig kövessük az orvos utasításait, hogy milyen fajta gyógyszert és mennyit kell beszednie belőle a kutyának.

Ne próbálkozzunk ismerősök által javasolt alternatív megoldásokkal és „csodaszerekkel” vagy ha mégis, akkor előtte mindenképpen kérjük ki az állatorvos véleményét.

5. Játék és mozgás

Az intenzív játék, a futás és az ugrálás szigorúan tilos a gyógyulási időszakban, de a legtöbb kutyának nincs is igénye ekkor erre.

A kevés, de napi szintű mozgás azonban javasolt, így a legcélszerűbb, ha pórázon teszünk kisebb sétákat a kedvencünkkel, figyelve az állat teherbírására. Természetesen, ahogy gyógyul az eb, ezek a séták mind nagyobbak és intenzívebbek lehetnek.

Összegzés

Egy gyomor- vagy emésztőrendszeri műtétre több okból is sor kerülhet, lehet az egy idegen tárgy lenyelése vagy éppen egy krónikusan elhúzódó bélfertőzés.

A műtét, legyen az kicsi vagy nagy, komoly dolog, a beavatkozás súlyosságától függően pedig a felépülés is elhúzódhat.

A gazdira is több feladat hárul a gyógyulás időszakában, így figyeljünk jobban a kedvencünkre és tegyünk meg mindent a hatékony gyógyulás érdekében.

December 5, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.