A haldokló kutya tünetei | Amikor ideje búcsút venni

A haldokló kutya tünetei Amikor ideje búcsút venni

Minden kutya életében eljön az az idő, amikor itt kell hagynia szeretett családját. A gazdik számára ijesztő az elmúlásra gondolni, de sajnos elkerülhetetlen része az életnek a halál és a búcsúzás.

Függetlenül attól, hogy a kutya betegségben szenved, baleset érte vagy megöregedett, számos jelét adhatja annak, hogy élete a végéhez közelít. A haldoklás korai jeleinek felismerésével felkészülhet a család arra, hogy a kutya az elkövetkező időben a mennybe jut. Nem mindig könnyű észrevenni a haldokló kutya tüneteit, mert a kutyák ősi ösztönük miatt igyekeznek eltitkolni, hogy legyengültek.

A vadonban a betegség és a gyengeség kimutatása ragadozók célpontjává teheti őket, ezért gyakran csak az utolsó pillanatban válik nyilvánvalóvá, hogy min megy keresztül az eb. 

Ebben a cikkben a kutya haldoklásáról, az elengedésről, az idős kutya utolsó napjairól és sok egyéb dologról találhatod meg a választ.

A haldokló kutya tünetei

Milyen jelei vannak, hogy haldoklik a kutya?

Álmukban halnak meg a kutyák?

Milyen sokáig tart mire az öreg kutyák elpusztulnak?

Hagyjuk a kutyánkat természetes módon meghalni vagy altassuk el?

A kutyák megérzik a halálukat?

Érdemes a haldokló kutyát magára hagyni, vagy legyünk vele az utolsó pillanatokban?

A haldokló kutya tünetei

A haldokló kutya tünetei

A haldokló kutya tünetei között a leggyakrabban a családtól való elzárkózás, nehézlégzés, nyugtalanság és ingerlékenység figyelhető meg. A végső stádiumban már sem ételt és italt nem fogadnak el, mely az emésztőrendszer leállását jelzi.

Az állapot felismerésében segíthet, hogy gazdiként jól ismered a kutyád viselkedését és reakcióit a legkülönbözőbb szituációkban. Az ebek személyisége és napi rutinja halálukhoz közeledve elkezd megváltozni, amire egy szerető gazdi hamar felfigyel.

Milyen jelei vannak a kutya haldoklásának?

Az idős kutya utolsó napjaiban számos változáson megy át az állat viselkedése. Minden kutya máshogy éli meg a vég közeledését, de vannak bizonyos mintázatok, amik a legtöbb haldokló ebnél megjelennek.

A következő tényezőkből nagy valószínűséggel megállapíthatod, hogy eljött a kedvenced ideje.

1. Az érdeklődés elvesztése

A kutya halála közeledésével elvesztheti érdeklődését az őt körülvevő kedves tárgyak és emberek iránt. Megfigyelhető, hogy a kedvenc játékuk és a legfinomabb falatok sem hozzák őket többé lázba.

Elképzelhető, hogy a gazdáik hívására sem reagálnak. Nem szaladnak többé eléjük üdvözölni őket és nem lebzselnek folyton a család lába alatt. Az érdeklődés hiánya teljesen érthető, hiszen energiaszintjük fokozatosan csökken. Egy pont után, már túl nehéz és sok esetben fájdalmas a napi program kivitelezése.

A fáradékonyság mellett mentális zavarok léphetnek fel és az agyi funkciók már nem működnek tökéletesen, emiatt távolságtartónak tűnhetnek.

Az érdeklődés hiánya nem azt jelzi, hogy a kutyád már nem szeret téged, egyszerűen csak nincs elég energiája ahhoz, hogy ugyanolyan intenzitással kifejezze az érzelmeit, mint régen.

A szeretett játékok és emberek iránt mutatott érdeklődés elvesztése az első biztos jele annak, hogy a kutya életminősége drasztikusan csökken.

2. Fáradtság, energiahiány

Haldokló kutya

A haldokló kutya jellemzően sok időt tölt egy helyben fekve és nagyon keveset mozog. Az öregség velejárója, hogy a kutyák lassabbá és megfontoltabbá válnak. Ha még mindig járkálnak a ház körül nincs ok az aggodalomra.

A halálukhoz közeledve viszont már nem teszik meg a szokásos köreiket. Nem tartanak őrjáratot az udvaron, csak egy csendes, félreeső sarokba fészkelik be magukat, sok esetben még csak nem is a saját helyükre esik a választásuk.

Sokkal átgondoltabban és óvatosabban indulnak el még vacsorázni is, hogy közben ne veszítsenek túl sok energiát. Időnként még annyi erejük sincs ilyenkor az ebeknek, hogy felemeljék a fejüket. Ezért nem meglepő, hogy kimaradnak a napi játékból, és nehézkes vánszorgás helyett inkább átalusszák a napot.

3. Vizelet- és széklettartási gondok

A szervek működésének leállásával a kutya elveszti az uralmát a vizelés és az ürítés felett. A kutya nem tudja már visszatartani a folyó ügyeit úgy mint régen, és bármikor bepisilhet, vagy akár fekvés közben is piszkíthat.

A jól neveltségnek ehhez semmi köze! Egyszerűen csak ahhoz sincs ereje az ebnek, hogy felkeljen és könnyítsen magán. A haldokló kutya egyáltalán nincs tudatában annak, hogy mi fog következni, hiszen a szervek már nem közvetítik a szokásos ingereket az agy felé.

Az egyetlen dolog amit tehetsz, hogy türelmet tanúsítasz a kutya felé, gyakran feltakarítasz utána és mindig tisztán tartod a fekhelyét, hogy elkerüld a sebek és a fertőzések kialakulását.

Önmagában a fokozatosan kialakuló időskori inkontinencia még nem egyértelmű előszele a haldoklásnak, mert szobatisztaságtól függetlenül sokáig élhet még a kutya, ha továbbra is jókedvű és életerős marad.

A hirtelen megjelenő vizelettartási problémák más tünetekkel együtt történő jelentkezése utalhat arra, hogy a kutya szervezete kezd kimerülni és leállni.

4. Étvágytalanság

Étvágytalan öreg kutya

A végóra közeledtével a kutyák evési szokásai megváltozhatnak, és egyre inkább elveszítik az étvágyukat. Ugyanez történik az öreg és beteg kutyákkal, ám ők kisebb mennyiségben vesznek még magukhoz táplálékot, és nem utasítják el a finom falatokat.

A haldokló kutyák rendszerint semmilyen ételt és italt nem fogadnak már el. Az emésztőrendszer leállásával a kutyáknak nincs már éhség és szomjúságérzetük.

Ha el is fogad némi ételt, várhatóan emésztési problémákkal fog szembesülni, nem fognak kellő mértékben felszívódni a tápanyagok és nem fogja tudni visszatartani az ürítést vagy hányhat is.

Amikor a kutya haldoklik a víz sem marad meg benne, felléphet a dehidratáció, ami tovább rontja az állapotát. Meglehet próbálni fecskendőből itatni, de ha ez sem válik be, el kell fogadni, hogy már semmit sem tehetsz érte.

5. Nehézlégzés

A szokatlan ütemű légzés, az egyenetlen levegővétel, mely időnként fájdalommal és nehézségekkel társul egyértelmű mutatója lehet a kutya haldoklásának.

A szervezet minden egyes funkciója szépen lassanként leáll a halál előtt, ezért egyre ritkábban képesek levegőt venni.

A légzési nehézség bizonyos fajtákat életük végéig kísér, illetve az öregség egyik mellékhatása a lassuló légzés, ám ilyen esetben még nem jelent egyet a vég beköszöntével. A haldokló kutyák rendszerint több tünetet is produkálnak, melynek csupán az egyik eleme a végelgyengülés következtében kialakuló elégtelen légzés.

A fiziológiai változásokat gyakran szemmel látható testi változások és hangulatváltozás kíséri. A haldokló kutya ínye ilyenkor fakóvá és szürkés színűvé válhat, és nem idegen tőlük a depresszió, és az alvási zavarok sem.

A depresszió tüneteiről itt olvashatsz bővebben.

Álmukban halnak meg a kutyák?

Álmukban halnak meg a kutyák

A legtöbb gazdi abban reménykedik, hogy kedvence szépen csendben elalszik és kínok nélkül lép a másvilágra. Sajnos a halál ritkán kegyes az ebekkel, és az utolsó időkben folyamatosan romlik az állapotuk. Általában több napig fájdalmakkal küszködve szenvednek, mielőtt végleg kimúlnak.

Nem mindig láthatóak rajtuk a szenvedés, mert kétségbeesetten, ösztöneiktől vezérelve igyekeznek elrejteni a fájdalmaikat még a szeretteik elől is.

A haldokló vadon élő kutyafélék nem fedik fel szenvedésüket, mert sebezhetővé válnak a ragadozók szemében, ezért inkább hősiesen tűrik a kínjaikat.

Kedvenceink sokszor nyüszítés és sírás nélkül, csendesen várják a végzetüket, ezért nagyon fontos, hogy a gazdi az apró jelekből is felismerje a folyamatot. A letargia egyértelmű jele annak, hogy a kutya rosszul érzi magát, mert nem képes többé mozogni.

A reszketés általában szorongásra és fájdalomra utal, nem pedig arra, hogy a kutya fázik. A rejtekhelyre történő elvonulás jellemző a halálközeli állatokra, mert nyugalomra vágynak és nem szeretnének a szeretteik szeme láttára szenvedni.

Tűnhet úgy, hogy a kutya békésen és magányosan végleg elszenderült az éjszaka, de a szervek leállása és az utolsó lélegzetvételekért történő harc korántsem mesebeli álomkép.

Milyen sokáig tart mire az öreg kutyák elpusztulnak?

Milyen sokáig tart mire az öreg kutyák elpusztulnak

A kutyák öregedési ritmusa függ a fajtájuktól, az általános egészségügyi és fizikai állapotuktól. Az idősödő ebek hallása, látása folyamatosan rosszabbodik. Romlik fizikai állapotuk is, emiatt kisebb távokat képesek csak megtenni, lényegesen kevesebbet mozognak.

Romlik a bőr és a bunda állapota, egyre csökken az étvágy és az energikusság, továbbá olyan betegségek is kialakulhatnak, melyek nagymértékben rontják a kutya életminőségét.

Kifejlődhet szervezetükben a rák, súlyosbodhatnak az ízületi problémák, felléphet veseelégtelenség vagy demencia.

A halál és az öregedés hamarabb éri utol a nagytestű kutyákat. Az óriás ebek gyakran csak 7-8 évig élnek, a közepes és nagytestű kutyák általában 10-13 éves korukig, míg a kistestű kutyák akár 15-16 évig, esetenként annál is tovább élhetnek velünk.

Az eltérő élettartamból következik, hogy az egyes csoportokhoz tartozó kutyák hamarabb vagy később lépnek idős korba, mint más fajtájú társaik.

Meddig haldoklik egy kutya?

A kutya halálának pontos idejét nem lehet előre meghatározni, csak a tünetek sokszínűségéből és súlyosságából következtethetünk arra, hogy egyre kevesebb ideje maradt köztünk.

Fontos tudni, hogy a haldoklási folyamat akár hónapokkal is hamarabb elkezdődhet, és több hétig is elhúzódhatnak a szívszorító eseményt megelőző tünetek.

Minden kutya másként tapasztalja meg az végső időszakot, de mindannyian egyértelmű változásokon mennek keresztül az utolsó stádiumban.

Lehet, hogy csak az utolsó napokban romlik drasztikusan az állapotuk, de megeshet, hogy hosszú ideig zajlanak a változások a testükben.

Hagyjuk a kutyánkat természetes módon meghalni vagy altassuk el?

Hagyjuk a kutyánkat természetes módon meghalni vagy altassuk el

Az egyik legnehezebb választás, ami elé ember kényszerülhet: a halálról való döntés.

Bármennyire is az élet részét képezi az elmúlás, a legtöbben nem tudnak szembenézni azzal, hogy egyszer minden élet véget ér. Rendelkezni négylábú szeretteink élete felett korántsem egyszerű feladat, és egyáltalán nem adatik meg mindenkinek.

Nincs rá egyértelmű útmutató vagy jó gyakorlat, hogy miként kell végleg elválni a kutyától. Évtizedekkel ezelőtt nemigen volt választási lehetősége az embereknek, ha az állataik betegség, baleset vagy végelgyengülés miatt haldokoltak. Normális volt, hogy az állatok fájdalomcsillapítás és gyógyszeres kezelések nélkül szenvedtek a szervek károsodása vagy elégtelen működése miatt, amíg el nem pusztultak.

Itt írtunk arról, hogy milyen fájdlomcsillapítót lehet adni a kutyának.

Természetes halál vagy eutanázia

Ma már több lehetőség rendelkezésre áll, hogy megkönnyítsük az idős kutya utolsó napjait. Ha a természetes halál mellett is döntesz, még mindig adhatsz fájdalomcsillapítókat a kutyának, hogy elviselhetőbbé tedd a halált. Vagy választhatod a humánus és fájdalommentes eutanáziát, ha szeretnéd teljesen megkímélni a kutyát a szenvedésektől.

Minden gazdi szeretné könnyebbé tenni a kutya távozását és nehéz meghatározni, hogy az elaltatás vagy a természetes halál lenne jobb a kutyának.

Valószínűleg a legjobb megoldás, ha nyitott vagy mindkét lehetőségre és nem köteleződsz el egyik mód mellett sem már a kutya születésekor. A jövőt nem lehet megjósolni, és nem lehet tudni, hogy hogyan viseli a kutya a sorsát.

Fontos, hogy monitorozd a kutya állapotát és a saját megfigyeléseidet és az állatorvos szakmai tanácsait figyelembe véve mérlegelj a lehetőségek között, és ha szükséges változtasd meg a döntésedet.

A haldoklás jelei egyértelműek és a kutya életminőségére tett hatásai nem visszafordíthatók, ezért el kell tudnod fogadni a tényt, hogy kedvenced soha nem lesz már a régi és hamarosan távozni fog az élők sorából.

Egy kutya elvesztése leírhatatlanul fájdalmas érzés a család számára, bármilyen módon is következik be.

A kutya halála végleges, annak módja már nem a kutyára lesz hatással, hanem rád és a saját emlékeidre a kutyáról.

A kutyák megérzik a halálukat?

Nem állnak rendelkezésre egyértelmű bizonyítékok, de rendkívül elterjedt az az álláspont, hogy a kutyák megérzik a saját halálukat, sőt mások halálát is.

Sok beszámoló készült arról, hogy az emberek halálos ágyánál feküdtek az állatok, vagy rendszerint visszatértek hozzájuk ellenőrizni az állapotukat. A képzett kutyák többféle betegséget is képesek kiszagolni, valószínűleg a szervezetben zajló életfunkciók romlására is felfigyel az éles szimatuk.

Nem tudhatjuk biztosan, hogy tisztában vannak-e a saját halálukkal, hogy értik-e mi történik velük, de azt biztosan érzik, hogy olyan változásokon mennek keresztül, amik ellehetetlenítik a korábbi életvitelüket és ettől depresszióssá válhatnak.

Még az embereknek is nehéz elképzelni, hogy véget ér az életük, és nem lesz több holnap. Talán a kutya is arra gondol, hogy hamarosan már nem fog felébredni többé.

Érdemes a haldokló kutyát magára hagyni, vagy legyünk vele az utolsó pillanatokban?

Érdemes a haldokló kutyát magára hagyni, vagy legyünk vele az utolsó pillanatokban

Az ember legjobb barátjától történő búcsúzás a legnehezebb feladat az állattartói pályafutás során. Különösen nehéz lehet akkor, ha felismerjük a kutya haldoklásának tüneteit. Szeretnénk vele tölteni az utolsó perceket, de az eb látványosan magányba vonul.

Az emberi ösztönök arra motiválnak minket, hogy szeretteink közelében legyünk, amikor eljön a vég, de a kutyákat egészen más ösztönök vezérlik. A háziasítás és a biztonságos környezet ellenére a kutyák szükségét érzik annak, hogy fedezékbe vonuljanak a ragadozók elől, és ne váljanak védtelen prédává hátralévő idejükben.

A legyengült kutya már nem képes megvédeni magát, ami kiszolgáltatottá teszi őt, ezért jobbnak látja, ha hallgatva a teste jelzéseire elszigeteli magát a külvilág veszélyeitől. A félelem felülírja az irántad érzett szeretetét, és a biztonságérzete sem lesz a régi már.

Időnként még utolsó erejüket összeszedve megpróbálhatnak elmenni otthonról, hogy találjanak egy eldugott helyet, és máshol érje utol őket a végzetük. A legjobb, amit tehetsz, hogy megakadályozod a szökést és gondoskodsz a kényelméről.

Tudnod kell, hogy az eb szenvedésen megy keresztül és több napig is eltarthat, mire elpusztul. Vannak kutyák, akik megnyugtatónak találják a család közelségét és kifejezetten igénylik a szeretetet és gondoskodást.

A kutyák nagyon szeretik a gazdájukat, és ezért néha felülkerekednek ősi ösztöneiken annak érdekében, hogy a gazdi megnyugtató jelenléte vegye őket körül életük utolsó perceiben.

Összegzés

A haldokló kutya tünetei között többféle jel is van, ami felhívhatja a gazda figyelmét. Minden kutya másként reagál a közelgő végre, ám az étvágytalanság, a letargia, az érdeklődés elvesztése, a fáradtság, a nehézlégzés és a szobatisztaság hiánya visszatérő mintázat.

A kutya viselkedése halála előtt megváltozik, kedvtelenebb és visszahúzódóbb lesz, de ez nem azt jelenti, hogy már nem szeret minket, csak már nincs energiája kifejeznie az érzelmeit.

A haldoklás folyamata akár hónapokig is elhúzódhat, és különböző mértékben visel meg minden ebet. A legfontosabb, hogy kövesd nyomon a kutya életminőségének változását és készülj fel a kedvenced elvesztésére.

A halál bekövetkezhet természetes úton, akár váratlanul is, illetve dönthetsz a gyors és kíméletes elaltatás mellett. Bármelyik módszer mellett is döntesz, tegyél meg mindent, hogy kényelmessé és elviselhetővé tedd a szenvedéseit, és a lehető legszebbé tedd az idős kutya utolsó napjait.

April 24, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.