Hogyan adjunk be gyógyszert a kutyának? [Kíméletesen!]

Hogyan adjunk be gyógyszert a kutyának [Kíméletesen!]

Kutyával sosem egyszerű orvoshoz menni, hiszen amíg egy felnőtt ember el tudja mondani, hol fáj vagy mi a panasza, addig ugyanerre négylábú barátod már nem képes. További bonyodalmat okoz, hogy nem tudod elmagyarázni a kutyusodnak, hogy a gyógyszer segít a problémáin.

Hogyan tudod úgy beadni a gyógyszert kutyusodnak, hogy ne kelljen közben a fél lakáson végig kergetned, vagy ne köpje ki minden próbálkozásnál? A cikkből most kiderül!

Miért nem eszi meg a kutya a gyógyszert?

Hogyan adjunk be gyógyszert a kutyának?

Mikor van szükség arra, hogy étel nélkül adjunk gyógyszert a kutyánknak?

Hogyan adjunk be gyógyszert a kutyának, ha egyáltalán nem akar enni?

Hogyan adjunk gyógyszert a kutyának, anélkül, hogy ételbe rejtenénk?

Milyen módon adjunk be folyékony gyógyszert a kutyának?

Bár azt tudnám mondani, hogy könnyű művelet gyógyszert adagolni a kutyának. A valóság azonban az, hogy nagyon ritka az olyan kutya, aki életében legalább egyszer ne köpte volna ki a tablettákat, megnehezítve ezzel a gyógyulási folyamatot. Mivel elmagyarázni nem tudod kedvencednek, hogy ez az apró, keserű pirula a javát szolgálja, ezért némi cselt és fortélyt be kell vetned, hogy végül lenyelje.

Amikor minden fortélyt bevetsz…😀

Miért nem eszi meg a kutya a gyógyszert?

A kutyák vonakodása a keserű piruláktól teljesen természetes ösztönből ered. Már vadon élő őseik is tudták, hogy amelyik tápláléknak rossz íze van, az vagy már romlott, vagy mérgező.

Pontos emiatt nem szabad leszidni a kutyust, hogyha automatikusan kiköpi a pirulát, hiszen ez olyan lenne, mintha édesanyád azért szidna meg, mert nem eszed meg a penészes sajtot. Az íze mellett többek között a gyógyszer textúrája is szerepet játszhat az elutasításban. Egy keményebb pirula kavicsra, vagy nehezen rágható csontra emlékeztetheti a kutyát, amit megint ösztönösen ki fog köpni.

Egyedül az ember képes az intelligenciájával felfogni, hogy bár a gyógyszerek nem ízletességükről híresek, mégis a gyógyulásukat szolgálja. Azonban akadnak olyan trükkök, amelyek segítségével elérheted, hogy a kutya ne köpje ki az orvosságot.

Hogyan adjunk be gyógyszert a kutyának?

Hogyan adjunk be gyógyszert a kutyának. Köszi, így nem kérem!
Köszi, nem kérem!

A kutyák olykor zavarba ejtők. Némely házikedvenc képes a macska ürülékét is megenni, ugyanakkor a keserű gyógyszerek láttán már hanyatt homlok menekül. Ízlések és pofonok, ám a gyógyszeres kezelés elengedhetetlen kutyusod gyógyulásához.

Mielőtt bármilyen praktikát bevetnél, hogy házikedvenced könnyebben bevegye a tablettát, konzultálj az állatorvosoddal, hogy ő milyen metódust ajánl! Ugyanis jó ötlet lehet porrá törni egy tablettát, hogy aztán kutyád ebédjébe rejtsd, de elképzelhető, hogy akkor csökken a gyógyszer hatékonysága.

Például az antibiotikumok esetén egyenesen tilos megtörni a tablettákat, azokat csak egyben lehet lenyelni! Tehát feltétlenül kérd ki szakember tanácsát, hogy hogyan „tálalhatod fel” a gyógyszert kiskutyádnak!

Most pedig következzen néhány hétköznapi, hasznos trükk, amelyekkel kutyusodat ráveheted, hogy lenyelje a gyógyszert.

1. Hitesd el, hogy a gyógyszer csemege!

Hitesd el, hogy a gyógyszer csemege!
Figyellek!

A kutyák nem csupán illatokhoz és ízekhez képesek kötni a finom falatokat, hanem bizonyos hangokhoz is.

Ha észrevetted, hogy kedvenced már akkor ott szobrozik melletted, amikor még csak a kutyatáp csomagjával babrálsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy a zacskó csörgését az etetés mozzanatához párosította.

Nem szép dolog, de gyógyszerezés esetén verd át kicsit az érzékeit! Csörgesd meg a kutyatápos zacskót, majd ezek után add oda étellel vagy anélkül a pirulát. Ha elég mohó négylábú barátod vagy teljes mértékben bízik abban, akkor hamar lenyeli az orvosságot és mire észbe kapna, hogy mennyire rossz az íze, már nem tudja visszaöklendezni.

Természetesen ezt a trükköt akkor érdemes alkalmazni, amikor néhány alkalmas kezelésről van szó. Ugyanis, ahogy kiskedvenced összekötötte a kellemes érzetet a zacskó csörgésével, úgy a keserű pirulákat is hamar összekapcsolja a hangokkal, tehát pont a fordítottját éred el a törekvésednek. Onnantól pedig a szekrény tetejéről sem tudod leszedni, ha meghallja csomagolás zizegését!

2. Moss kezet a kezelés előtt!

A kutyák ezerszer jobb szaglással rendelkeznek, mint az emberek. Elég csak a drogkereső ebekre, vagy a mentőcsapatok négylábúira gondolni, akik több méter törmelék vagy hóréteg alatt is képesek kiszagolni a bajbajutottakat.

Tehát nem kell csodálkozni azon, hogy kiszagolják a gyógyszereket is. Egyes aromás ételekkel, amelyekről a későbbeikben még szót ejtek, el tudod rejteni a pirulák szagát.

Viszont, ha bármilyen módon manipulálnod kell a tablettákat (törni, kettévágni, esetleg több összetevőt összekavarni), akkor az adagolás előtt moss kezet! A víz lemossa a gyógyszermaradékot, az illatos szappan pedig elrejti a kezeden esetlegesen megmaradt orvosság szagát.

3. Ne lássa a mozdulataid!

Ne lássa a mozdulataid!

A kutyák rendkívül okosak és jó a megfigyelőképességük. Ha tartós gyógyszerkúrára van szüksége kiskedvencednek, amely akár hetekig is eltarthat, akkor bőven van ideje kitanulmányoznia, hogy milyen mozdulatok előzik meg az adagolást.

Tehát, ha az orvosságát egy polcra helyezed egy bizonyos pontra, és heteken keresztül minden nap felnyúlsz és leemeled a dobozt, akkor a kutya megjegyzi a mozdulatsort.

Mire lecsavarod az üveg kupakját, kutyádnak már csak a hűlt helyét találod. Nagyon fontos tehát, hogy ne a kutya jelenlétében készülj fel a gyógyszerezésre, vagy ha nem tudsz előle elbújni, akkor is takard el a mozdulataidat!

4. Lássa, hogy megeszed!

Melyik étel az, ami minden kutya számára a legfinomabb fogás? Az, amit a gazdi eszik.

Ha kutyusod szeret kuncsorogni az ételért, esetleg le is esik néhány falat számára az ebédnél, akkor hitesd el vele, hogy a gyógyszer is a menü része! Természetesen semmi esetre se vedd a szádba az orvosságot, csupán imitáld, hogy elfogyasztod!

5. Vidd el sétálni!

Vidd el sétálni!

Ha kutyád imád sétálni, esetleg más ebekkel játszani, akkor ez egy különösen jó alkalom lehet arra, hogy bevetesd vele az orvosságot.

A séta és a játék közbeni izgatottság eltereli a fókuszt arról, hogy mit adsz kiskutyádnak. Egy pirulával megtöltött csemegén nem fog percekig rágódni kiskedvenced, ugyanis azon lesz, hogy minél hamarabb lenyelje a falatot és rohanhasson játszani.

6. Dolgoztasd meg érte!

Kiskutyád szokott trükköket csinálni, amelyet jutalmazol? Az egészsége érdekében egy picit átverheted a hobbijával.

Kezdd el dolgoztatni, trükköket csináltatni vele és jutalmazd meg a szokásos csemegékkel! A harmadik-negyedik jutalomnál már a tablettát add oda neki, a tökéletes hatás kedvéért akár ételbe bújtatva.

Kutyusodat annyira le fogja kötni a munka és hogy várja a következő parancsot, hogy egy pillanatra sem fog kizökkenni a szerepéből.

7. Rejtsd erőteljes ízű ételbe!

A kutya szívéhez és eszéhez a gyomrán keresztül vezet az út. A gyógyszer ételbe rejtése széles spektrumon mozog.

Akadnak kutyusok, akiknek elég csak a tápba beletenni a pirulát és mohóságában észre se veszi az idegen anyagot. Hallottam azonban olyanról is, hogy hat baconszelettel kellett betekerni a tablettát, hogy az eb ne szagolja kis a turpisságot. Ez teljes mértékben kiskedvenced személyiségétől függ, hogy melyik módszerrel próbálkozol.

Íme néhány trükkös étel, amelynek kutyád még a tabletta ellenére sem tud majd ellenállni!

Kolbász

Rejtsd erőteljes ízű ételbe - Kolbász

A kolbász illata és erőteljes íze tökéletes kombináció arra, hogy elrejtsd kutyusod elől a keserű pirulákat. Emberi fogyasztásra szánt kolbászt is használhatsz, vagy kifejezetten kutyáknak készült csemegét is.

Próbálj meg akkora darabot kikanyarítani a kolbászból, amelyben teljesen el tudod rejteni a gyógyszert és lehetőleg egybe be tudja kapni kiskedvenced. Azonban, ha kutyusod bélgyulladással esetleg elhízásban szenved, akkor kerüld a fűszeres és zsíros kolbászokat!

Májkrém

Májkrém.

A májkrémnek, a kolbászhoz hasonlóan, az erőteljes íze és illata segíthet elfedni az orvosság szagát. Állagának köszönhetően a folyékony gyógyszerek is könnyen belekeverhetők és azok a kutyusok is el tudják fogyasztani, akiknek idős korára már nem teljes jó a rágásuk.

A májkrémbe, ha az orvos jóváhagyta, kizárólag porrá tört tablettát keverj, ugyanis az állagkülönbség miatt a kutya hamar kiszúrhatja a kemény kapszulát.

Mogyoróvaj

Mogyoróvaj.

Bár semmiképpen sem szabad a mogyoróvajat hosszútávon beépíteni kiskedvenced étrendjébe, az egészség védelmében áthághatsz néhány szabályt.

A xilitmentes mogyoróvaj állaga és édes íze segít a keményebb, valamint a porrá tört pirulák lenyelésénél is. Könnyen gombócolható, így könnyen elrejthető benne a tabletta.

Tonhal, szardínia

A tonhal kiválóan elnyomja a gyógyszer ízét és szagát is, ezért tökéletes választás ha orvosságot akarunk beadni a kutyának.

Mondanom sem kell, mennyire erős illata van egy felbontott szardíniás vagy tonhalas doboznak.

A rendkívül erőteljes zamat és illat nagyon gyorsan képes elnyomni az orvosság ízét, ráadásul az összetört tabletták mellett a folyékony állagú orvosságot is rá lehet locsolni.

Sült bőr

Sült bőr!

Grillcsirke készítés közben fejtsd le a ropogósra sült bőrt. Az ínycsiklandó csemegébe burkolt kemény kapszula is rejtve marad, hiszen a sült bőr intenzív íze és állaga rágásra készteti a kutyust.

Ilyen finomság mellett nem lesz ideje kiskedvencednek gondolkodni, hogy mi ez az enyhén furcsa íz a szájában.

Bármelyik mellett döntesz, próbálj meg akkora falatot adni kiskutyádnak, amit kényelmesen le tud nyelvi vagy össze tud rágni! A túl nagy csemege magában hordozza a veszélyét annak, hogy kiskedvenced darabokra szedi és megtalálja bennük a keserű tablettákat.

Mikor van szükség arra, hogy étel nélkül adjunk gyógyszert a kutyánknak?

Egy ínycsiklandó falat sok esetben megoldja kiskedvenced gyógyszerezésének kérdését. Azonban akadnak olyan alkalmak, amikor az étellel elkendőzött pirula nem jó megoldás.

Ha az alábbiak közül bármelyik is jellemző kiskutyád kezelésére, akkor ételmentes adagolási trükköt kell választanod.

 • Egyes esetekben magának a betegségnek a kísérő jelensége, hogy a kutya nem tud enni, elvesztette az étvágyát.
 • Néhány kutyabetegség (hajnyálmirigy-gyulladás, bélgyulladás) esetén szigorú diétát kell követni, tehát például az erősen fűszeres és zsíros kolbászok kiesnek a lehetőségek közül.
 • Hányással járó megbetegedésnél is nehézkessé válhat a gyógyszer adagolás.
 • Egyes gyógyszerkúrák sajátossága, hogy a tablettákat éhgyomorra kell bevenni.
 • Kutyusodnak speciális tápra van szüksége, pl. az allergiája miatt, ami viszont nem képes elnyomni a gyógyszer keserű ízét.

Ezekben az esetekben jól jön néhány további gyógyszer adagoló trükk, hogy kiskedvenced meggyógyulhasson.

Hogyan adjunk be gyógyszert a kutyának, ha egyáltalán nem akar enni?

Hogyan adjunk be gyógyszert a kutyának, ha egyáltalán nem akar enni?

Az étel nélküli gyógyszeradagolás bizony kihívást jelent a legkövetkezetesebb gazdik számára is. Már most előre szólok, hogy cseppet sem fog tetszeni a módszer, de muszáj lesz elsajátítanod, ha nem akarod naponta látogatni az állatorvost. A lényeg a türelem, a kitartás és a mérhetetlen szeretet.

Az étvágytalan kutya esetében a leggyorsabb megoldás, ha ledugod a tokán a tablettát. Figyelj oda, hogy hosszú távú, akár több hetes kezeléseknél ezt metódust ne válaszd! Egy-két alkalmat még megbocsát kiskedvenced, de ha napi szinten, menetrendszerűen érkezik a torkon keresztüli kényszerítés, akkor bizony megromolhat köztetek a viszony és kutyusod elbujdosik, legrosszabb esetben visszatámad.

Akár kistestű, akár nagytestű kutyád van, érdemes egy barátod vagy családtagod segítségét kérned az adagolás alkalmával! Egyikőtök fogja le az ebet, hogy ne tudjon elhátrálni! Egyedül semmiképpen se szorítsd a sarokba kedvencedet, ugyanis előtörhet belőle az ösztön, hogy kijusson szorult helyzetéből, emiatt még a legjámborabb eb is gondolkodás nélkül megharaphat!

A kezeddel emeld meg a kutya felső álkapcsát, majd egy határozott mozdulattal dugd le egészen a torkáig a pirulát! Fújj az orrára, vagy masszírozd a nyelőcsövét, hogy nyelési ingereket válts ki! Kicsit próbáld még felfelé tartani a fejét, hogy a pirulát ne tudja visszaöklendezni és a földre köpni!

Agresszív vagy harapós kutyáknál ezt a módszert feltétlenül kerüld el! Jelezd az állatorvos számára, hogyha problémás az eb és keressetek együtt egy másik gyógyszerezési lehetőséget!

Hogyan adjunk gyógyszert a kutyának, anélkül, hogy ételbe rejtenénk?

Ha ugyan étvágya van a kutyusodnak, de a speciális étrend vagy a gyógyszer adagolási folyamata megköveteli, hogy bizonyos ételek kimaradjanak a kúra során, akkor érdemes a torok ledugáson kívül más eszközökhöz nyúlni.

Első körben győződj meg róla, hogy az adott gyógyszer nem érhető-e el ízesített formában! Számtalan gyártó készít csirke-, marha-, vagy sertéshús ízesítésű tablettákat, hogy se a kutyának, se a gazdinak ne váljon traumává egy hosszúra nyúlt kezelés.

Ha a gyógyszer nem kapható finomabb verzióban, akkor sem kell kétségbeesni. Léteznek olyan zselék vagy tabletta beadást segítő „rágcsák”, amelyeket az érzékenyebb kutyusok is elfogyaszthatnak.

Ezek az üreges, jutalomfalatokhoz hasonló segédanyagok allergén-, tartósítószer- és gluténmentesek, valamint minimális kalóriatartalommal rendelkeznek. Éppen annyira aromásak, hogy a tabletta keserű ízét és szagát elrejtsék, ugyanakkor ne terheljék meg a gyomrot.

Ezeket a termékeket többnyire az állatorvosnál is eléred, de nagyobb állateledel boltokban is megtalálod, ahol árulnak gyógyászati segédeszközöket a házikedvenceknek.

Hogyan adjunk be folyékony gyógyszert a kutyának?

A folyékony gyógyszerek adagolását sok gazdi egyszerűbbnek gondolják a tablettákkal szemben, pedig a kutyák ugyanúgy ki tudják szagolni az ételeikben, mint a pirulás variánsokat.

Amennyiben nincs erőteljes íze és szaga a gyógyszernek, akkor meg lehet próbálni a kutya tápjába belecsempészni. Viszont feltétlenül figyelj oda, hogy a teljes adagot megegye, különben elmaradhat a gyógyszer kívánt hatása!

Gyógyszer beadása fecskendővel

Gyógyszer beadása fecskendővel.

A másik opció, amennyiben a speciális kezelés vagy az ételallergia indokolja, ha közvetlenül kiskedvenced szájába fecskendezed a gyógyszert. Hogy minél gyorsabban és hatékonyabban végezzetek a gyógyszeradagolással, érdemes az alábbi tanácsokat megszívlelned!

 • Mindig olvasd el a használati útmutatót! Ha az orvos írja elő az adagolási mennyiséget, akkor azt kövesd, enélkül pedig hagyatkozz a tájékoztatóra! Sose adj több gyógyszert kiskutyádnak, mint ami az előírt adag, mert komoly komplikációkat okozhat!
 • Ha az előírás szerint szükséges, akkor rázd össze a gyógyszert! Néha egyes összetevők az oldat aljára „süllyednek” ezért a fecskendőbe történő felszíváskor nem a megfelelő arányú gyógyszer kerülhet az ampullába.
 • Ha hűteni kell a gyógyszert, akkor egy-két perccel az adagolás előtt vedd ki a hűtőtérből és a kezed hőjével melegítsd fel! A hideg oldat érzése a befecskendezésnél sokkal jobban megijesztheti kiskedvencedet, mint a szobahőmérsékletű folyadék. Mikrohullámú sütőben gyógyszert melegíteni szigorúan tilos!
 • Ha lehet, kérj segítséget egy barátodtól vagy családtagodtól, hogy fogja le a kutyust a kezelés időtartama alatt! Ezzel megúszható, hogy kedvenced kirántsa magát a kezedből, esetleg a gyógyszer teljesen mellé menjen, vagy csak részlegesen jusson be az állat szervezetébe.
 • A fecskendőt a szemfog és a szemfog melletti őrlőfog rése között dugd be! Ügyelj arra, hogy a fecskendő hegyét úgy döntsd meg, hogy a gyógyszer a kutya nyelvére kerüljön!
 • Lassan adagold a gyógyszert! Ha hirtelen túl nagy mennyiségű folyadék kerül a kutya szájába, akkor ösztönösen köhögni és tüsszögni kezd, hiszen nem tudja normál tempóba lenyelni a gyógyszert, illetve fennáll a veszélye az oxigénhiánynak.

Ne adagold túl a gyógyszert!

Minden óvintézkedés ellenére a kutya kiköpheti a számára kellemetlen ízű folyadékot. Amennyiben ezt történt, semmiképpen se adagold újra, vagy saját szakálladra ne próbálod megállapítani, hogy mekkora mennyiségű oldatot köpött ki!

Csak akkor ismételd meg a kezelést, ha teljesen megbizonyosodtál róla, hogy egy csepp gyógyszer sem ment le a kutyus torkán.

Összegzés

Bár sem kutya, sem ember nem szereti a keserű, kemény pirulákat vagy a kellemetlen ízű, folyékony gyógyszereket, a gyógyulás érdekében szükséges a nemkívánatos tevékenységen túljutni.

Kutyánknak nem tudjuk elmagyarázni, hogy mindez az egészsége érdekében történik, néhány jutalomfalattal, játékidővel és dicsérettel tudtára adhatod, hogy hős volt, amikor azokat a fránya tablettákat bekapta.

Szeretettel és odafigyeléssel a kutyák is érzik, hogy bár keserű a pirula, a gazditól jövő dolgok csakis jók lehetnek.

June 4, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.