Hogyan hánytassam meg a kutyát otthon? [Végső esetben!]

Hogyan hánytassam meg a kutyát otthon [Végső esetben!]

Kellemetlen, de annál fontosabb téma, hogy miként lehet biztonságosan meghánytatni otthon a kutyádat, ha esetleg olyan dolgot nyelt le, amit nem szabadott volna. Például rá nézve mérgező ételeket (csoki, hagyma, mazsola), vagy toxikus vegyszereket (patkányméreg, súrolószer, stb.), esetleg éles, vagy veszélyes tárgyakat (pl. LEGO, ceruzaelem).

Nagyon fontos tudnod azonban, hogy a kutya meghánytatása nem veszélytelen, sőt, akár halált is okozhat, ha nem szakszerűen csinálod. Tehát feltétlenül kérj állatorvosi segítséget – akár telefonon keresztül.

Miért lehet veszélyes a kutya hánytatása?

Milyen esetekben lehet meghánytatni otthon a kutyát?

Milyen esetekben tilos otthon meghánytatni a kutyát?

Hogyan hánytassam meg a kutyát otthon?

Hogyan kell meghánytatni a kutyát, ha idegen tárgyat nyelt le?

Milyen ételek segítik elő a kutya hányását?

Miért lehet veszélyes a kutya hánytatása?

Mert például az elemek, vagy vegyszerek toxikus anyagokat engednek ki a kutya gyomrába és nyelőcsövébe, ami miatt aspirációs tüdőgyulladás is kialakulhat, amit a vegyszerek gyomorból a tüdőbe történő bejutása okoz.

Ezen kívül az éles tárgyak felöklendezés közben felsérthetik a gyomorfalat, a nyelőcsövet akár halálos vérzést okozva, vagy elakadhatnak a garatban, vagy a légcsőben, ami akár fulladáshoz is vezethet.

Szóval nagyon legyél észnél és tudd, hogy mikor javasolt és mikor nem a kutya otthoni hánytatása. Én egyébként amondó vagyok, hogy ha lenyelt valamit a kutyád, akkor vidd el az orvoshoz, ahol szakszerűen ellátják anélkül, hogy sérülést okoznának neki.

Milyen esetekben lehet meghánytatni otthon a kutyát?

Milyen esetekben lehet meghánytatni otthon a kutyát?

Ha a kutyád olyasmit evett, amit nem lett volna szabad, mert például mérgező, vagy veszélyes, akkor meglehet, hogy magától is elkezd hányni, mert a szervezete így próbál megszabadulni a káros anyagoktól, amelyek a gyomrába kerültek.

Amennyiben ez nem következik be, akkor – bizonyos esetekben – jó ötlet otthon meghánytatni a kutyádat, ha például csokit, vagy mazsolát evett, ami rá nézve toxikus.

Az állatorvosok és toxikológus szakemberek egyetértenek abban, hogy kizárólag az alábbi esetekben hánytasd meg otthon a kutyádat:

 • A kutya enyhén mérgező dolgot nyelt le (Szőlő, mazsola, csoki, humán gyógyszer, vegyszermentes tisztítószer, stb.)
 • Ha a lenyelt vegyszer nem korrozív (Mint pl. zsíroldók, vízkőoldók, lefolyótisztítók, elemek, stb.). Felöklendezés közben a korrozív anyagok felmarják a nyelőcsövet, toxikus gázokat juttatva közben a tüdőbe, ami aspirációs tüdőgyulladást, vagy akár halálos mérgezést is okozhat.
 • Ha a lenyelt vegyi anyag nem kerozin, motorolaj, benzin. Csak úgy, mint a korrozív anyagok, ezek is maradandó károsodást, vagy halált okozhatnak.
 • Amennyiben a mérgező étel / dolog lenyelése az elmúlt 1-2 órában következett be.
 • A kutya nem mutat kifejezetten mérgezésre utaló egyéb tüneteket. (Bágyadtság, hasmenés, hányás, letargia, eszméletvesztés, remegés, stb.)
 • Ha a kutya egyébként egészséges és nincs semmilyen légzőszervi, vagy emésztőrendszeri elváltozása. (Pl. abnormális légcső elváltozások, mint szűk légutak, légcső-összeomlás, vagy abnormális nyelőcső elváltozások, mint „mega-nyelőcső”.)
 • Ha a kutya nem brachycephalic fajta (nyomott-pofájú), mint a Mopsz, Boxer, Angol Bulldog, Pekingi, Boston terrier, Francia Bulldog, Shih Tzu, Masztiff, stb. Az ilyen fajtájú kutyákat semmiképp nem szabad otthon hánytatni, kizárólag orvos végezheti el a beavatkozást! Miért? Mert náluk kiemelten fennáll a fulladás, az aspirációs tüdőgyulladás és a végzetes nyelőcső sérülés veszélye.

Milyen esetekben tilos otthon meghánytatni a kutyát?

Abban szinte az összes szakember és állatorvos egyetért, hogy a legjobb dolog, amit tehetsz, ha a kutyád lenyelt valamit, amit nem szabadott volna az, hogy felhívod a saját állatorvosodat és beszámolsz neki az esetről részletesen.

Az orvos eldönti, hogy elegendő-e otthon meghánytatni a kutyádat, vagy be kell vinned a rendelőbe. Miután a kutya hánytatásának komoly veszélyei vannak, így én azt az elvet vallom, hogy ne kockáztass és, ha megtörtént a baj, mielőbb vidd el kedvencedet a dokihoz, az a tuti!

Ettől függetlenül vannak olyan esetek, amikor kifejezetten tilos meghánytatni a kutyát, mivel a hányás során akár az élete is veszélybe kerülhet.

Az alábbi esetekben TILOS otthon meghánytatni a kutyádat:

 • Korrozív vegyszert nyelt le, mint zsíroldó, vízkő oldó, lefolyótisztító, ceruza elem / gomb elem, akkumulátor (pl. telefonból), stb. Ezek a szerek az öklendezés során mérgező gázokat és anyagokat juttatnak a tüdőbe és a légcsőbe, amelyek maradandó károsodást, aspirációs tüdőgyulladást, vagy akár fulladást is okozhatnak.
 • Petrokémiai anyagokat nyelt le (benzin, olaj, motorolaj, kerozin, fűtőolaj, gépzsír, stb.). Ezek ugyanolyan veszélyt rejtenek, mint a korrozív anyagok. Mielőbbi szakszerű orvosi ellátást igényel az eset, tehát irány a sürgősségi!
 • Éles tárgyat nyelt le (pl. LEGO, fémdarab, élesebb műanyag, szilánkos csont, stb.). Ezek az éles tárgyak öklendezés közben felsértik a gyomorfalat és a nyelőcsövet, ami akár végzetes vérzéshez vezethet.
 • Drogot nyelt le – sajnos manapság egyre többször előfordul, hogy a kutya marihuánát, különféle bogyókat, kokaint, netán heroint nyel le. Igaz, elsősorban az USA-ban, de ettől függetlenül meg kell említenem. Tilos otthon hánytatni, azonnali orvosi beavatkozást igényel.
 • Tipikusan súlyos mérgezéses tüneteket produkál, mint pl. bágyadtság, remegés, hányás-hasmenés, bizonytalanság, eszméletvesztés, kóma, letargia, stb.
 • Ha a kutyád már eleve hány, sose akard „még jobban” meghánytatni!
 • Amennyiben a kutyád valamiért nehezen nyel, semmiképp ne kezdj otthoni hánytatásba!
 • Nehézlégzés esetén szintén tilos otthoni hánytatásba fogni, azonnali orvosi beavatkozásra van szükség.
 • Roham, vagy hiperaktivitás esetén gondolom, hogy mondanom sem kell, szintén tilos bármiféle otthoni hánytatási akcióba fognod.
 • Semmiképp ne hánytasd meg otthon a kutyádat, ha a közelmúltban (az elmúlt 1 évben) bármiféle hasi, vagy légzőszervi műtétje volt.

Hogyan hánytassam meg a kutyát otthon?

Hogyan hánytassam meg a kutyát otthon?

Fentebb már többször említettem, hogy a kutya meghánytatása nem éppen veszélytelen dolog és csak akkor fogj bele, ha semmiképpen nem tudsz eljutni az állatorvoshoz.

Az alábbiakban ismertetem a kutya meghánytatásának lépéseit. Az állatorvosok szerint az egyetlen biztonságosnak mondható otthoni szer a kutya meghánytatására a maximum 3%-os Hidrogén Peroxid, tűpontosan kimért dózisban.

Itt hívom fel a figyelmedet arra, hogy soha ne lépd túl a megadott mennyiséget, mert azzal több kárt okozol, mint jót – véres, vagy megállíthatatlan hányás lesz az eredmény, ami akár életveszélyes állapottá válhat.

A kutya hánytasása lépésről lépésre

 1. Hívd fel az állatorvost – igen, ez az első lépés minden esetben, amikor otthon hánytatod a kutyádat. Miért? Mert a részletes beszámoló által az orvos el tudja dönteni, hogy elegendő-e otthon hánytatni a kutyát, vagy feltétlenül be kell vinni a rendelőbe. Ezt a lépést NE hagyd ki!
 2. Ha a kutyád nem evett az elmúlt 2-3 órában, akkor egy kevés nedves táp adása elősegíti majd a hányást. Nem kell sok, egy kis maroknyi is elég. Az üres gyomor nehezebben ürül, mint a félig, vagy teljesen teli.
 3. Készítsd elő a 3%-os Hidrogén Peroxid oldatos üveget.
 4. Mérd ki a kutyád számára megfelelő mennyiséget. Ezt – ha nem hagytad ki az első lépést – már pontosan tudni fogod, hiszen az orvos megadta neked. Ha mégis kihagytad az orvossal való konzultációt, akkor a maximum ajánlott mennyiség 1 ml / kg. Tehát egy 10 kg-s kutyának maximum 10 ml, egy 40 kg-s kutyának pedig 40 ml a maximum ajánlott mennyiség. Egy kis segítség a méréshez: 1 evőkanál = 15 ml folyadék, 1 teáskanál = 5 ml folyadék. Fontos, hogy amennyiben a kutyád nehezebb, mint 45 kg, akkor se adj neki többet, mint maximum 3 evőkanálnyi oldatot!
 5. A Hidrogén Peroxidos hánytatást csak akkor alkalmazd, ha a kutyád az elmúlt 1-2 órában ette meg a számára problémás dolgot. Miért? Bármi, amit a kutya megevett / megivott, az 2 óra alatt vagy felszívódik a véráramba, vagy továbbhalad a gyomorból a bélcsatornába, így a hánytatás már mit sem ér!
 6. A pontosan kimért Hidrogén Peroxidos oldatot szívd fel egy fecskendőbe, majd add be szájon át a kutyádnak a következőképpen. Húzd el a kutyád pofalebenyét a hátsó fogaknál, majd oda helyezd be a fecskendőt és ott nyomd be az oldatot, így szinte azonnal lenyeli a kutya. Ha ezt nem engedi a kutyád, akkor a nyelvén végigcsorgatva is beadhatod, ebben az esetben is igyekezz minél mélyebbre nyúlni a fecskendővel, hogy a nyelv hátuljára tudd folyatni az oldatot.
 7. Figyelj oda, hogy a kutyád ne lélegezze be a Hidrogén Peroxidos oldatot, mert megmarhatja a nyálkahártyát.
 8. Várj 15 percet és figyeld a kutyádat – jó esetben ennyi időn belül megindul a hányás. Maradj mellette végig és azonnal takarítsd fel a kiürült hányást, hogy semmiképp ne egye meg. Tudnod kell, hogy a kutyák hányása akár 45 percig is elhúzódhat és ezen az időintervallumon belül hol öklendeznek, hol nem. Érdemes elmenteni egy adagnyi hányadékot, hogy amennyiben orvoshoz kerül a kutyád, meg tudd mutatni neki.
 9. Amennyiben a kutyád az oldat beadását követő 15 – 30 percen belül nem kezd el hányni, úgy irány az orvos.
 10. Figyeld a kutyádat, hogy mutat-e másféle, mérgezésre utaló tüneteket, mert ha igen, azonnal vidd orvoshoz! Ezek: több mint 45 percig hány, hasmenés is bejátszik, letargikussá válik, bizonytalan lesz az egyensúlya, remegni kezd, felfújódik.
 11. Hánytatás után újra hívd fel az orvost és konzultálj vele az elért eredményről, a kiürített hányás tartalmáról és egyebekről.

Cselekedj gyorsan

Sose felejtsd el, hogy az idő nagyon sokat számít mérgezés esetén és, amennyiben nem vagy 100%-ig biztos magadban, úgy inkább vidd el kedvencedet az orvoshoz, mintsem hogy még több kárt okozz az otthoni „kontárkodással”.

Sajnos könnyen lehet, hogy az otthoni hánytatás nem elegendő ahhoz, hogy a kutyád rendbe jöjjön, hanem szüksége van pontos diagnózisra és célirányos kezelésre, netán infúzióra, vagy egyéb méreg-hatástalanító injekciókra, vagy végső esetben gyors, életmentő műtétre. Ezeket mind hátráltatja az otthoni hánytatással eltöltött idő!

Hogyan kell meghánytatni a kutyát, ha idegen tárgyat nyelt le?

Ez a probléma halmozottan fordul elő kölyökkutyák esetében, hiszen ők szinte mindent megkóstolnak, miközben éppen a körülöttük lévő világot fedezik fel.

Ettől függetlenül bármilyen korú kutya szívesen eszeget meg ezt-azt, nem törődve azzal, hogy ez számára akár veszélyes is lehet.

Az állatorvosok egy toplistát is vezetnek arról, hogy melyek a leggyakrabban kutyák által lenyelt tárgyak, amelyek nagy részét szimpla hánytatással sajnos nem is lehet eltávolítani, hanem meg kell várni, amíg hátul kijön, vagy műtéti eljárással kell kiszedni.

A top 10 idegen tárgy, amit a kutyák lenyelnek:

 • zoknik
 • alsóneműk
 • harisnyák
 • kövek
 • kislabdák
 • rágó játékok
 • kukoricacső
 • csontok
 • hajgumik
 • botok, fadarabok

A lista itt persze nem ér véget, hiszen a fenti gyakori tárgyak mellett rendszeresen találnak a kutyák gyomrában, vagy bélrendszerében elakadt játékokat (gyerekjáték), ékszereket, érméket, gemkapcsokat, radírokat, zsinórokat, fecskendő darabokat, varrótűket, horgászzsinórokat, Karácsonyi díszeket, és még sok érdekes tárgyat.

A hánytatás aranyszabályai idegen tárgy lenyelése esetén

 1. Hívd fel az állatorvost és mondd el, hogy mi történt. Ha tudod, hogy pontosan mit nyelt le a kutyád, azt is mondd el, mert ennek alapján tudja meghatározni, hogy elengedő-e otthon meghánytatnod a kutyát, vagy orvosi beavatkozásra lesz szükség.
 2. Csak akkor hánytasd meg, ha a tárgyat nem több mint 2 órája nyelte le. Fentebb részleteztem, hogy miért.
 3. Amennyiben a lenyelt tárgy NEM éles, úgy adj egy maroknyi nedves tápot a kutyádnak, majd a fent részletezett módon hánytasd meg. Az extra nedves táp segít abban, hogy megvédje a gyomrot és a nyelőcsövet attól, hogy felsértse az idegen tárgy.
 4. Amennyiben a lenyelt tárgy ÉLES, úgy SEMMIKÉPPEN ne próbálkozz az otthoni hánytatással, hanem mielőbb vidd el a orvoshoz.
 5. Ha az idegen tárgy lenyelésétől számított 2 óra eltelt, úgy a tárgy már valószínűleg tovább is haladt a bélrendszerbe, így a hánytatás semmit nem fog segíteni. A legtöbb lenyelt tárgy elég kicsi ahhoz, hogy aztán pár nap múlva hátul kipottyanjon anélkül, hogy kárt okozna kedvencedben. Ilyenkor érdemes nagyobb mennyiségű száraz tápot adni a kutyusnak, hogy elősegítse a bélmozgást és mintegy párnaként körbeölelje a köveket, tárgyakat addig, ameddig azok ki nem ürülnek. Ilyenkor figyeld meg a kutyád ürülékét – legalább 1 hétig – és, amennyiben megtalálod benne a lenyelt tárgyat, örülj! Ha nincs meg, akkor hívd fel az orvost, mert lehet, hogy elakadt valahol, amit egy röntgen, vagy UH megmutathat.
 6. Rendkívül fontos, hogy azonnal vidd el orvoshoz a kutyádat, ha bármiféle fémet evett – mint pénzérme, elemek. Ezek a fémek reakcióba lépnek a gyomorsavval és cink-, vagy ólommérgezést okoznak!
 7. Amennyiben a kutyád zsinórt, damilt, fonalat, horgot nyelt le, szintén mielőbb vidd el az állatorvoshoz, mert ezek eltávolítása minden esetben szakszerű beavatkozást igényel.
 8. Ha azt látod, hogy a kutyád lenyelt valamit és elkezd öklendezni eredmény nélkül, székelni próbál, de nem jön ki semmi, étvágytalan lesz, stresszesnek tűnik, netán köhög, azonnal vidd el az orvoshoz, mert valószínű, hogy gyomor- vagy bélelzáródást okozott nála az idegen tárgy, amit sürgősen ki kell venni.

Milyen ételek segítik elő a kutya hányását?

Az egyetlen hatékony és pontos adagolás mellett biztonságos szer a kutya hányásának elősegítésére a 3%-os Hidrogén Peroxid oldat.

A kutya otthoni hánytatásához ezt a szert szokás használni, természetesen tűpontosan kimérve és a kutyád súlyának megfelelő dózisban adagolva.

Nagyon fontosnak tartom felhívni a figyelmedet arra, hogy az interneten rengeteg téves információ kering arról, hogy milyen ételek és italok segítik elő a kutya hányását. Tudd, hogy ezek nagy része veszélyes és inkább többet árt, mint használ.

A válasz tehát az, hogy amikor a kutyádat hánytatni szeretnéd, mert valamit lenyelt, amit nem kellett volna, semmilyen „hánytató” ételt, vagy italt nem szabad neki adni, kizárólag a pontosan kimért (orvossal telefonon egyeztetett) Hidrogén Peroxidot.

Soha ne add a kutyádnak az alábbiakat, amikor hánytatod, akkor sem, ha az embereknél működik:

 • – az egyik leggyakoribb szer, amihez mi emberek nyúlunk, ha hányni szeretnénk. A kutyánál ez nagyon nem jó ötlet, mivel a vérében pillanatok alatt vészesen megnövekszik a só-koncentráció, ami viszont instabilitáshoz, eszméletvesztéshez és kómához vezethet!
 • Manuális hánytatás – mi emberek általában ledugjuk az ujjunkat a torkunkon és meghányatjuk magunkat, ez viszont szintén tilos a kutyák esetében. A kutyák nem rendelkeznek az „öklendező-reflexszel”, így hiába dugod le akár a karodat is, nem érsz el vele hányási reflexet, ellenben tökéletesen felsértheted a kutyád torkát, valamint életre szóló traumát is okozol neki.
 • Olíva olaj – ez nálunk szintén működik, de a kutyáknál nem. Már 2-3 evőkanálnyi olaj is komolyan zsírosítja, nehezíti a kutya székletét és akár hasnyálmirigy-gyulladást is okozhat. Ha hánynak is az olajtól, annak komoly következményei lehetnek, mivel az olaj visszakerülhet a tüdőbe, ami aspirációs tüdőgyulladást okoz.
 • Ipecacuana köptető – ki ne emlékezne a gyógyszertári „kanalas gyógyszerre”? Én, személy szerint imádtam – csak az íze miatt is. Meglepően sokan próbálkoznak ezzel a szerrel meghánytatni a kutyát és a kutya hányni is fog tőle, csak közben akár életveszélyes következményei lehetnek a gyógyszer adásának. Melyek ezek? Nyáladzás, nehézlégzés, pulzus csökkenés, abnormális szívverés, majd halálos szívmegállás. Ezt ugye Te sem szeretnéd kockáztatni?!

A fenti listát az ASPCA Animal Poison Control Center (Amerikai Társaság az állatokkal való kegyetlenség megelőzésére szervezetének az Állatmérgezési Központja) állította össze annak alapján, hogy a „gondos” gazdik milyen házi szerekkel próbálkoznak meghánytatni a kutyát és, hogy ezek használata mennyire nem ajánlott, sőt veszélyes a kutyára nézve!

A fentieken túl említik még a mustárt, a pirítóst, a vizet és a tejet – ezekkel szintén ne próbáld hányásra ösztönözni a kutyádat kérlek!

Attól függetlenül, hogy kedvenced nyilván szereti ezeket az ételeket és italokat, sajnálatos módon, nem működnek, amikor hánytatásról van szó.

Összegzés

Mint látod, nem feltétlen javasolt otthon, a saját szakálladra meghánytatnod a kutyádat, mert esetleg többet árthatsz vele, mint használsz, ettől függetlenül – ha nincs elérhető orvos – néha muszáj bevetni, mint „elsősegélyt”.

A legfontosabb az, hogy amennyiben nem vagy biztos magadban, vagy kétséged van azzal kapcsolatban, hogy mit és mikor nyelt le a kutyád, inkább hívd föl az állatorvost, vagy vidd be a kutyádat a rendelőbe / sürgősségire.

Bízom benne, hogy sikerült néhány fontos kérdésedre választ adnom és már Te is tisztábban látsz ebben a témában.

July 5, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.