Hogyan mérjük a kutya lázát? [A láz csillapítása kutyáknál]

Hogyan mérjük a kutya lázát - A láz csillapítása kutyáknál

Csakúgy, mint mi – emberek – a kutyák is belázasodnak néha és bizony nem egyszerű észrevenni, de nem lehetetlen. Velünk ellentétben a kutyák sajnos nem tudják azt mondani, hogy „nem érzem jól magam”, vagy, hogy „gazdi, lázas vagyok”.

Ebben a cikkben a kutya lázával foglalkozunk. Az alábbiakról találhatsz információkat:

Honnan ismerhetjük fel, ha a kutyánk lázas?

Milyen jelei vannak, ha lázas a kutya?

Hogyan mérjük meg a kutya lázát?

Mit csinál az állatorvos, ha lázas a kutya?

Mit tehetsz Te, ha kutyád hőmérséklete magas, vagy éppen alacsony?

Honnan ismerheted fel, ha lázas a kutyád?

Talán meglepő, de a kutyáknak magasabb a normális testhőmérsékletük, mint az embereknek. Ez magyarázza azt is, hogy miért is olyan kellemesen melegek cimboráink, amikor hozzájuk bújunk. Ha képes vagy gyorsan érzékelni és felismerni, ha kedvenced belázasodott, azzal nagyon sokat tehetsz az esetleges háttérben húzódó betegségek mielőbbi kezelésében.

Ehhez először is fontos tudnod, hogy mi a normális hőmérséklete kedvencednek, amit úgy tudsz ellenőrizni, hogy a végbelében méred meg a hőmérsékletét, amikor láthatóan jól van. Egy hétig mérd meg minden nap – ha lehet, akkor különböző időszakokban – és, úgy már tudsz egy elég biztos átlagot számítani.

A kutyák többségének normál testhőmérséklete egyébként 38-39.2 Celsius fok között van. Vedd számításba azt is, hogy a kutyák hőmérséklete napszakonként is változik, de csak enyhe mértékben. Van például, hogy egy kutyusnak magasabb picit estefelé, a másiknak pedig délelőtt (ezért kell különböző időszakokban mérni a testhőmérsékletet, hogy átlagot tudj számolni).

Milyen jelei vannak, ha lázas a kutya?

 • pirosak a szemei
 • letargikussá válik, vagy olyan, mintha nem lenne energiája
 • melegek a fülei
 • meleg és száraz az órra
 • hidegrázása / remegése van
 • elveszti az étvágyát
 • köhög, vagy esetleg hány
 • üveges tekintet

Ezek a jelek nagy átlagban elég jól jelzik, hogy a kutyád valószínűleg lázas. A lényeg, hogy figyelj kedvenced viselkedés-változásaira, mert az az első jele annak, ha valami nem oké.

Ebben a tekintetben egyébként a kutyák eléggé hasonlítanak ránk, ők is elkedvetlenednek és elgyengülnek lázas állapot esetén. Ha a fentiek valamelyikét érzékeled, akkor érdemes elővenni a hőmérőt és lecsekkolni, hogy mi a helyzet.

Hogyan mérjük meg a kutya lázát?

Hogyan mérjük meg a kutya lázát

Elsősorban mindenképpen fontos, hogy vegyél egy megfelelő, digitális hőmérőt, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy végbélben legyen használva. Ez azért fontos, mert pontos számot csak ilyen hőmérővel fogsz tudni mérni. 

Érdemes olyat venni, ami gyors mérést tud végezni, ezzel is csökkentheted a kutyádat ért stresszt és a kellemetlenségeket. Ezen kívül szükséged lesz még egy kis tubus vízbázisú síkosítóra, hogy ne okozz kellemetlenséget, vagy netán fájdalmat kutyádnak.

Így mérd meg profin a kutyád lázát

 1. Vedd elő a hőmérőt és kend be a hegyét egy pici síkosítóval.
 2. Nyugtasd meg a kutyádat, simítsd végig a hátát és óvatosan emeld meg a farkát. Ha elugrik, akkor nyugtasd tovább – esetleg mutasd meg neki a hőmérőt, nyugtató szavak kíséretében.
 3. Az egyik kezedben tartsd a felhúzott farkat, a másikkal pedig óvatosan vezesd be a hőmérőt kedvenced pompolójába 1.5-2 centiméter mélyen. Semmiképp sem tovább. Jóval egyszerűbb a helyzet, ha ketten vagytok, mert ilyenkor az egyikőtök a kutya mellett van és finoman átkarolja a nyakát az egyik kezével, a másikkal pedig a mellső lába alatt, ezzel egy stabil tartást adva a procedúrához. Neked ilyenkor csak a lényeggel kell törődnöd.
 4. Hogy megelőzd azt, hogy leüljön, húzd kissé oldalra a felhúzott farkát és tartsd meg úgy az egész kutyát, de az is jó megoldás, ha kedvenced egyik oldalán a fal, a másikon meg Te vagy.
 5. Várd meg, amíg jelez a hőmérő, majd óvatosan húzd ki és dicsérd meg kutyusodat, hogy milyen ügyes és türelmes volt.
 6. Rögzítsd a mért adatot nap, óra, perc megjelöléssel!
 7. Amennyiben négylábú cimborád hőmérséklete magasabb, mint a normális, érdemes felhívni az állatorvost, aki megmondja, hogy be kell-e vinned, vagy sem egy további vizsgálatra.

Fontos megjegyeznem, hogy amennyiben a láz eléri a 40 Celsius fokot, úgy azonnal vidd be kutyusodat az állatkórházba, mert ez a magas láz károsítja a belső szerveit és akár halálos is lehet!

Ezzel szemben egy 39 Celsius fok alatti lázat otthon is csillapíthatsz, de amennyiben 24 óra elmúltával sincs javulás, állatorvoshoz kell vinned.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha bármekkora láz – akár hőemelkedés – tovább tart, mint 24 óra. Kiemelten fontos, hogy soha ne adj kutyádnak olyan gyógyszert, amelyben acetaminophen, vagy ibuprofen van, mivel ezek a hatóanyagok nagyon mérgezőek kutyádra nézve!

Mit csinál az állatorvos, ha lázas a kutya?

Mit csinál az állatorvos, ha lázas a kutya

Amennyiben kutyád lázas, úgy természetesen érdemes mielőbb felhívnod az állatorvost. Adj a kutyádnak vizet, de addig ne kezdj magánakcióba – értem ez alatt, gyógyszerezés – amíg nem konzultáltál az orvossal.

Miért? Mert ha Te úgy döntesz, hogy adsz neki egy aszpirint és aztán az nem segít és el kell vinned a dokihoz, az aszpirin miatt sok olyan gyógyszer / kezelés kiesik, ami jóval hatékonyabb lenne.

Ha kedvencedet magas lázzal viszed az orvoshoz, úgy számíts rá, hogy több időt lesz bent, mivel valószínűleg azonnal intravénás folyadékot fog kapni a gyulladást gátló gyógyszer mellé.

Ezen kívül az orvos mindenképpen javasolni fogja a teljes vérképet, amelyből nagy bizonyossággal megállapítható, hogy mi okozta kedvenced lázát, így azt hatékonyan és célzottan lehet kezelni is. Mivel elég sok dolog okozhat lázat a kutyádnál, így nem mindig egyszerű kitalálni vérvétel nélkül a pontos okot.

Mit tehetsz Te, ha kutyád hőmérséklete magas, vagy éppen alacsony?

Nem csak a magas láz veszélyes kedvencedre nézve, hanem az is, ha túl alacsony a hőmérséklete! Mindkét esetben van az a szint, amit még Te is el tudsz látni otthon – állatorvos tanácsát követve és van az, amikor már be kell vinned kedvencedet az orvoshoz, vagy a kórházba.

Hypothermia esetén (túl alacsony hőmérséklet)

Ilyen esetben jól jönnek az üres műanyag ásványvizes palackok. Tölts meg legalább 3-4 palackot jó meleg vízzel és tekerd be azokat törölközőkbe, majd helyezd kutyád mellé / alá finoman a kutyaágyban.

Takargasd be kedvencedet, hogy bent maradjon a hő és hamarabb fel tudjon melegedni. A palackokban lévő vizet érdemes óránként újra felmelegíteni. Ha van melegítő betét, az is jó, de vigyázz, hogy semmiképp ne érhessen kedvenced a kábelhez, hogy nehogy megrázza az áram.

A melegítő betétet tedd a kutyaágy alá és ne bele, majd takard le egy törölközővel és így helyezd rá a kutyaágyat. Ezzel megelőzheted a túl meleget és az esetleges áramütés lehetőségét is.

Bármit is használsz kedvenced felmelegítéséhez, fontos, hogy biztosítsd neki annak lehetőségét, hogy bármikor felálljon és elhúzódhasson a melegtől. Egyébként amennyiben ezt csinálja, az indikátora annak, hogy már eléggé felmelegedett – nincs szükség további melegítésre.

Az egész procedúra alatt folyamatosan legyen szem előtt a kutyád, valaki mindig figyeljen rá!

Hyperthermia (túl magas hőmérséklet, avagy láz)

Amennyiben kutyád lázas, először is hívd föl az állatorvost és konzultálj vele. Ha azt mondja, hogy nem szükséges egyelőre bevinni a kutyát hozzá, úgy adj kedvencednek egy kis friss, hűvös vizet.

Ezzel egyetemben fogj egy 50×100 cm-s törölközőt (vagy hasonló méretűt), mártsd bele langyos vízbe, csavard ki és terítsd kutyád hátára, vagy a hónalja alá. Fontos, hogy alaposan csavard ki a törölközőt, nehogy megfázzon kutyád!

Soha ne használj jeget kedvenced lehűtésére, mert azzal több kárt okozol, mint jót! Miért? Mert a jég összehúzza az ereket, amely viszont azt a reakciót váltja ki, hogy tovább emelkedik a hőmérséklete, ezen kívül a jéggel nagyon gyorsan túlhűtöd a kutyádat, amivel hypothermiát okozol.

Összegzés

Amikor úgy döntesz, hogy veszel (vagy örökbe fogadsz) egy kutyust, a játékokon és tápon felül érdemes beszerezni pár egészségügyi eszközt is. Szerencsére a legtöbb kutyás áruházban lehet kapni jó minőségű felszereléseket, amelyeket otthon külön „kutyapatika” dobozkában tudsz tárolni és szükség esetén elő tudod venni.

A legalapvetőbb felszerelés a hőmérő, a melegítő párna, a hideg-meleg zselés párna (vagy néhány PET palack, amibe meleg vizet tudsz tölteni szükség esetén), valamint kutyatakaró.

Láz, (vagy épp kihűlés) esetén fontos, hogy ne ess pánikba, hanem nyugodtan, de határozottan cselekedj! Minden esetben csörögj rá az állatorvosra, ezt a lépést ne hagyd ki akkor sem, ha már nem először kezelsz otthon lázat!

Bízom benne, hogy cikkemben Te is találtál érdekes információt!

April 21, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.