Mit tehetünk az ivartalanítás utáni gyógyulás érdekében?

Mit tehetünk az ivartalítás utáni gyógyulás érdekében

A műtét utáni felépülési időszak sok mindentől függ, mindenekelőtt a kutya nemétől, hiszen a szukák komolyabb műtéten esnek át, mint a kan kutyák. Emellett befolyásolja a kutya kora és testalkata is.

A kövérebb, idősebb kutyáknál jellemzően lassabb a regeneráció, mindenesetre a műtétet követő két hétben figyeljünk fokozottan kedvencünkre.

Az ivartalanítás egynapos folyamat, a kutyust reggel beviszik az állatorvoshoz, altatásba kerül majd megtörténik a műtét. Az ébredést követően az ebet általában még 2-3 óráig megfigyelés alatt tartja az orvos, majd jöhet velünk haza.

A kan és szuka kutyákat egyaránt altatva műtik és mindkét esetben igaz, hogy az ébredést követően még pár órán keresztül álmosak, kótyagosak és kedvtelenek, ennek azonban maximum 24-36 órán belül el kell múlnia.

Normális esetben ezt követően visszanyerik a régi formájukat és minden a megszokott ütemben halad tovább, igaz ez az étkezésre és az ürítésre is.

Milyen különbségek vannak a kan és nőstény kutya felépülési idejében?

A felépülési időszak a nőstények esetében hosszabb, mint a kan kutyáknál, hiszen az utóbbi esetében nem hatolnak be a hasüregbe, jóval könnyebb műtétről van szó.

Esetükben „csak” a herék és a herezacskó kerülnek eltávolításra. Az orvos egy kis vágással megnyitja a herezacskót. Az ondóvezetéket és a vérereket elzárja, majd eltávolítja a heréket.

Ezzel szemben a nőstényeknél egy nagyobb bemetszéssel felnyitják a hasüreget, majd eltávolítják a petefészkeket. Sőt, bizonyos esetekben, főleg, ha a kutya idősebb, a petevezetéket és a méhet is kiveszik.

Mire figyeljünk az ivartalanítás után?

A kutyák többsége a műtét után egy-két nappal teljesen úgy kezd el viselkedni, mint korábban. Persze vannak kivételek!

A gazdinak azonban mindenre oda kell figyelni, mivel a műtét utáni seb gyógyulási ideje 10-14 nap, az esetleges szövődmények kialakulása pedig ilyenkor a leggyakoribb.

Csak az említett két hét után jelenthetjük ki biztosan, hogy az eb felgyógyult a műtétből.

Bemetszés ellenőrzése

Közvetlenül műtét után nézzük meg az ejtett bemetszést, majd mindennap ellenőrizzük azt. Az enyhe bőrpír és a duzzanat az normális a műtét után, azonban, ha fokozódik és nem javulást mutat, akkor forduljunk állatorvoshoz.

Túlzott fáradság és / vagy étvágytalanság

A műtét után a kutyának maximum 36 órával vissza kell nyernie az eredeti vitalitását. Amennyiben ez nem történik meg és az eb továbbra is étvágytalan és csak fekszik a helyén, akkor szintén kérjünk tanácsot az orvosunktól.

Hányás, hasmenés

Amennyiben a kutya a műtétet követően hányásos és hasmenéses tüneteket produkál, úgy szintén kérjük ki az orvos véleményét.

Fájdalom jelei

Ha a műtét után pár nappal a kutya még a fájdalom jeleit mutatja mindenképpen vigyük vissza az orvoshoz.

Ilyen lehet, ha a seb érintésére vonyítani kezd, esetleg felénk kap, vagy ha görcsös állapotban fekszik, és ha nehézkes neki a mozgás.

Mit tehetünk a kutya ivartalanítás utáni mielőbbi gyógyulása érdekében?

Védőgallér

A gazdi sok mindennel tudja támogatni a kutyus gyógyulását, ezek közül elengedhetetlen a védőgallér, amely minden műtét után kötelező.

A kutya így nem tud hozzáférni a gyakran viszkető sebhez és elkaparni azt. Bár a viselése kellemetlen a számára, de mindenképpen alkalmazni kell.

Tartsuk a sebet szárazon

Fontos, hogy az orvos által felírt kenőccsel vagy egyéb gyógyszerrel minden nap ápoljuk a sebet, hogy az minél gyorsabban gyógyuljon és ne fertőződjön el.

Műtét után ne fürdessük a kutyát és a bemetszés helyét igyekezzünk a következő két hétben szárazon tartani. Például esős időben ne menjünk sétálni.

Testmozgás

Főleg a nőstény kutyák esetében igaz, hogy a műtét utáni napokban kerüljük a testmozgást.

Fokozatosan tehetünk kisebb sétákat, de mindig figyeljünk a kutya igényeire, ha úgy látjuk, hogy megterhelő számára, akkor vigyük haza.

Összegzés

Az ivartalanítás kan és szuka kutyák esetében is fontos, ha csak nem akarunk tenyésztők lenni.

A műtét ma már mindkét nem esetében rutinnak számít, de a nőstényeket a hasi bemetszés miatt jobban megterheli.

A felépülés időszaka 10-14 nap, ezalatt az idő alatt mindenképpen figyeljünk jobban a kutya viselkedésére, hangulatára és a seb állapotára, probléma esetén pedig forduljunk orvoshoz.

November 3, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.