A kevesebb kalóriát fogyasztó kutyák közel 2 évvel tovább élnek

A kevesebb kalóriát fogyasztó kutyák közel 2 évvel tovább élnek

Utoljára frissítve: 2023. September. 12

A hosszú életet sajnos nem lehet garantálni, nem tudhatjuk, hogy kutyánk mennyi ideig lesz velünk. Ugyanakkor a várható életkor korántsem csupán a szerencse és a genetika függvénye, hiszen több dolog is befolyásolja azt. Az egészségért, vitalitásért pedig tenni is lehet, ami mindenekelőtt a gazdi felelőssége.

A túlsúly, akárcsak nálunk embereknél az egyik legveszélyesebb dolog az egészségre, ami számos betegség előidézője lehet, köztük talán a leggyakoribb és legveszélyesebb a szív- és érrendszeri problémák.

Gyors áttekintés

  • Mára sikerült bebizonyítani, hogy tovább élnek azon kutyák, amelyek kevesebbet esznek. Az egyik legújabb tanulmány szerint azok az ebek, amelyek kevesebb kalóriát kapnak – az átlagos mennyiség 25 százalékával – megközelítőleg két évvel tovább élnek, mint társaik.
  • A Journal of Veterinary Internal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányban, 50 000 ivartalanított felnőtt kutya élettartamát hasonlították össze. A kutyák között 12 kutyafajta szerepelt. (Beagle, boxer, cocker spániel, csivava, golden retriever, labrador retriever, német juhászkutya, pit bull terrier, pomerániai törpespicc, shih tzu, tacskó és yorkshire terrier.)
  • A kutyákat túlsúlyos és normál testalkatú csoportra osztották. Élettartamukat (vagy a statisztika alapján várható élettartamukat) összehasonlították a két csoport között.
  • A kutatók azt találták, hogy a normál testsúlyú kutyáknál alacsonyabb volt az elhullás kockázata, mint túlsúlyos társaiké.
  • Legdrámaibb különbség a kistestű kutyafajtáknál volt, mint például a yorkshire terrier. A normál testsúlyú yorkik átlagos élettartama 6-30 hónappal volt hosszabb a túlsúlyos fajtársaikhoz képest.

Persze ez nem azt jelenti, hogy éhen kell tartani a kutyát, de némi diéta csak az állat hasznára válhat. Az ügyben érdemes kikérni állatorvos véleményét.

Normál és túlsúlyos testalkatú kutyák közötti életkor különbségek

Elhízott tacskó.
Bizonyos kutyafajtáknál a súlyfelesleg kifejezetten megterheli a gerincet, a szív- és érrendszert.

A vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy az elhízás káros hatással van a kutyák élethosszára. A legtovább élő kutyafajtáknál jelentős eltérések – két, két és fél év – mutatkozott a két csoport között.

KutyafajtákNormálTúlsúlyos
Beagle15.2 13.2
Boxer12.411.8
Cocker spániel14.913.4
Csivava1613.9
Golden retriever13.3.12.5
Labrador retriever13.3.12.7
Német juhászkutya12.512.1
Pit bull terrier13.813
Pomerániai törpespicc15.513.7
Shih tzu14.513.8
Tacskó16.414.1
Yorkshire terrier16.213.7
Kutyafajták várható életkora években, testalkatuk szerint.

Témához kapcsolódó cikkeink

Mennyi a kutya kalóriaigénye? – Minden, amit tudnod kell

Hogyan csökkenthető a rák kialakulásának kockázata a kutyáknál?

Kutyafajták listája várható életkorukkal, etetési és nevelési tanácsokkal

Hogyan számoljuk a kutya életkorát? [Mennyi egy kutyaév?]

Hogyan hosszabbíthatjuk meg kutyánk várható élettartalmát?

A mennyiség és a minőség is számít

Yorki kutya egy székben áll, előtte az asztalon egy kutyatáp.

A mennyiség mellett a kutyatáp minősége is számít. A rossz minőségű fehérjét, és a melléktermékeket tartalmazó tápok sokkal gyorsabban vezetnek elhízáshoz.

Az elhízásnak számtalan oka lehet. A súlyfelesleg következménye gyakran szívbetegség, de akár a rák kialakulásához is vezethet. A megfelelő táplálásra tehát mindenképpen figyelni kell, ha hosszú életet szeretnénk a kedvencünknek.

Mozgással a túlsúly ellen

Mozgással a túlsúly ellen, kutya biciglit húz.

A plusz kilókért nem csak a túletetés, de legalább annyira a kevés mozgás is felelős lehet. Holott a rendszeres testmozgás pozitívabban befolyásolja az életünket – kutyáét, emberét egyaránt – mint azt gondolnánk. (A kutyafajták szerinti mozgásigényről itt írtunk.)

Amellett, hogy segít elérni és megtartani testünk megfelelő izom és zsír arányát, valamint hátráltatja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását még egyéb pozitív hozadéka is van. Bizonyított tény például, hogy a mozgás csökkenti a stresszt, növeli az endorfinszintet és javítja a közérzetet.

Ezek pedig a várható életkort is befolyásolják, aki boldog az tovább is él. Éppen ezért ne érjük be a kötelező, rövid sétákkal, ha lehet nyújtsuk azokat hosszabbra és egészítsük ki közös futással, biciklizéssel vagy különféle kutyasportokkal. Nem utolsó sorban ez nem csak kutyánk, de a mi egészségünkre is jótékonyan fog hatni.

Szellemi frissesség

Kutya tanítása a parkban jutalomfalattal.

Tudományosan bizonyított, hogy a hosszú kutyaélet titka, nem csak az egészséges testen, de az egészséges szellemen is múlik.

Kölyökkorban, de később is érdemes tanítani a kutyát, hogy ne csak a testét, de az eszét is használja az állat. A szellemi frissesség valamint a kutya mentális lefárasztása a testi egészségre is jótékonyan hat.

Az agy karbantartása csökkenti a levertség, a depresszió kockázatát. A játékos tanulást, az új trükkök betanulását tehát felnőtt korban se nélkülözzük a mindennapokból.

Ne hanyagoljuk el a fogmosást

Kiskutyának a gazdája megmossa a fogát kék fogkefével.

Elsőre talán meglepő lehet, de a hosszú életkor a száj higiéniájával is összefügg. Sok gazdi sajnos hajlamos megfeledkezni a kutya fogainak rendszeres ápolásáról. Amikor pedig megtörtént a baj, nem veszi észre a fogfájdalom tüneteit.

Ez azonban nem csak fog- és ínybetegséget okozhat, hanem befolyásolhatja a megfelelő emésztést, illetőleg akár szív- és érrendszeri betegségek okozója is lehet. Kölyökkortól mossuk legalább hetente kétszer a kutya fogát, csupán pár perc az egész.

Orvosi ellenőrzés

Border collie kutyát megvizsgálja az állatorvos.

Szintén hajlamosak vagyunk elhanyagolni az orvoslátogatást, pedig ezt egy évben egyszer akkor is meg kell tenni, ha a kedvencünknek semmi baja nincsen. Idősebb korban pedig ajánlott évente kétszer megnézetni a kutyánkat.

Nem szabad elfelejteni, hogy az időben felismert betegség az esetek többségében hatékonyan orvosolható, azonban ha nem figyelünk oda a dolgokra, akkor az akár végzetes is lehet. Ezért, ha hosszú életet szeretnénk a kutyánknak, akkor ne felejtsük el az éves állatorvosi ellenőrzést.

Források:

2023. September 11.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.