16 ok, hogy miért köhög a kutya | Milyen kezelés van rá?

16 ok, hogy miért köhög a kutya

Azt vetted észre az utóbbi időben, hogy túl sokat köhög a kutya? Ha szeretnéd tudni vajon mi okozza a krágogást és öklendezést, akkor tarts velem! Ebben a cikkben a kutya köhögésének lehetséges okairól és kezeléséről lesz szó.

Miért köhög a kutya?

A leggyakoribb okok, ha köhög a kutya

A kutya köhögésének legmeglepőbb okai

Mit tegyek, ha köhög a kutyám?

Honnan tudhatom, hogy a kutyám köhögése súlyos?

Hogyan lehet kezelni a kutya köhögését?

Miért köhög a kutya?

Rengeteg dolog válthat ki köhögést a kutyában, a muslinca lenyelésétől kezdve a különféle környezeti hatásokon át egészen a súlyos betegségekig, amelyek különféle tünetekkel jelentkezhetnek.

Amennyiben észleled, hogy a kutyád köhög és nem azért, mert láthatólag letüdőzött egy legyet, akkor feltétlenül vidd el az állatorvoshoz.

A köhögés, mint tünet nagyon sokféle problémához kapcsolódhat, de szinte mindegyik nagyon jól kezelhető, feltéve, hogy a köhögést kiváltó betegség, vagy állapot pontosan lett diagnosztizálva az orvos által.

A leggyakoribb okok, ha köhög a kutya

A leggyakoribb okok, ha köhög a kutya

Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb okokat, amelyek köhögést váltanak ki a kutyából.

1. Szívbetegség

Sajnos az egyik leggyakoribb kiváltó ok az, ha a kutyusnak nincs rendben a szíve, általában szívbillentyű, vagy szívizom probléma a ludas.

Az elégtelen izommunka következtében a szív nem képes megfelelő mennyiségű vért pumpálni, ennek következtében a szív megnagyobbodik és elnyomja a tüdőben található légutak egy részét, vagy egészét.

A tüdőben felgyűlik a folyadék és a kutya nem tud megfelelően lélegezni. A szívbetegség által kiváltott köhögés jellegzetessége a halk, de folytonos köhintés, ami éjszaka rosszabbodik, amikor a kutya az oldalán fekszik. Általában csökkent életerővel és energiaszinttel társul.

Amennyiben az orvos szívbetegséget állapít meg, úgy speciálisan, a kutya számára megfelelő szívgyógyszereket ír fel, amelyek nagyban javítani fogják a kutya állapotát.

2. Tüdőgyulladás

Szintén igen gyakori kiváltója a kutya köhögésének, amelyet baktérium, vagy egy már meglévő vírusos fertőzés (kutya influenza, vagy szopornyica), netán nyelési nehézség, regurgitáció (emésztetlen ételek visszafolyása / reflux), valamint egyes anyagcsere betegségek okoznak.

A tüdőgyulladás okozta köhögés jellegzetessége a nedves (hurutos), halk köhögés és emellé általában magas láz, étvágytalanság, csökkent energiaszint is társul.

Kezeléséhez mindenképpen orvosra van szükség, hogy a megfelelő gyógyszereket és terápiákat kaphassa a kutya, hogy mielőbb meggyógyuljon. Ritkán, de előfordul, hogy a súlyosabb tüdőgyulladásban szenvedő kutyának állatkórházban kell töltenie pár napot.

Amennyiben otthon engedi kezelni az orvos, úgy a felírt gyógyszereken felül rengeteg folyadékra és sok pihenésre van szüksége a kutyának.

3. Kennel köhögés

Hivatalos nevén tracheobronchitis a légcső és a főbb alsó légutak gyulladásos és fertőzéses megbetegedése, amely elsősorban kölyökkutyákat érint, de effektíve bármilyen korú kutyát megfertőzhet. Azok a kutyák hajlamosabbak elkapni a kennel köhögést, akik kutyapanziókba, kutyaparkokba, vagy kutyaiskolákba, kozmetikába járnak rendszeresen, mivel ott a sok kutya miatt nagyobb a fertőzés veszélye.

A kennel köhögésre jellemző a szaggatott, száraz köhögés és az úgynevezett „reszelős köhögés”, amely rosszabbodik, amikor a kutya pórázon van és húzni kezd. Ehhez a betegséghez általában reszketés és hányás is társul.

A legtöbb esetben a kennel köhögés magától is elmúlik. Az állatorvos által felírt antibiotikum és köhögés csillapító jó szolgálatot tehet a tünetek enyhítésében és a másodlagos fertőzések (tüdőgyulladás) megelőzésében.

A betegség pár héten belül gyógyul, amelyet a gyógyszerek és a sok pihenés felgyorsíthat. Nagyon fontos, hogy ha a kutyád kennel köhögésben szenved, semmiképp ne vidd kutyaközösségbe, mivel nagyon fertőző. Jó hír viszont, hogy már van ellene védőoltás, amit érdemes beadatni a kutyádnak, hogy megelőzd ezt a kellemetlen betegséget.

4. Légcső összeomlás

Ez egy olyan állapot, ami a légcső gyűrűinek ellágyulását és összecsúszását okozza és elsősorban a kistestű kutyákat érinti.

A légcső összeomlás jellemző tünetei a száraz, görcsös, szaggató köhögés, ami nem marad abba és a kutya nagyon nehezen képes lenyugodni. Az állapot romlik, ha pórázon van a kutya és húzni kezd.

Amennyiben a kutya légcsöve szinte teljesen összeomlott, úgy a köhögés asztma-szerűvé, sípolóvá válik. Ha a kutya elhízott, allergiás valamilyen környezeti hatásra, vagy netán beszívott valamilyen irritáló anyagot, állapota még tovább romolhat.

Sajnos, azok a kutyusok, akik légcső összeomlástól szenvednek, nagyrészt másféle, meglévő szív- és érrendszeri betegségük, vagy bronchitisük is van, ennek következtében többféle köhögést produkálnak. Feltétlenül szükséges a mielőbbi orvosi kezelés, ami általában különféle, speciális gyógyszerekből, fogyókúrából, köhögés csillapítókból, inhalálókból és szteroidokból áll.

5. Szívférgesség

Attól függően, hogy hol élsz, a szívférgesség lehet ritka, vagy gyakori kiváltó oka a köhögésnek. Habár a meleg, párás időjárási körülmények kedveznek leginkább a szívférgességet terjesztő szúnyogoknak, sajnos bárhol felütheti a fertőzés a fejét, ahol szúnyogok vannak.

A szívférgesség ellen nagyon fontos a megelőző védekezés – itthon az ajánlott készítmény a Nexgard Spectra, amelyet 28 naponta szükséges alkalmazni. (Ez egyébként nemcsak a szívféreg lárvákat, de a kullancsokat is elpusztítja.)

Az a baj ezzel a betegséggel, hogy nem minden esetben vált ki köhögést a kutyában. Sokszor semmi jele nincs a fertőzésnek, ha mégis, az enyhe, állandósult köhögés formájában jelentkezik és, emellé társulhat súlyvesztés, csökkent energiaszint és étvágytalanság.

A súlyos fertőzés jele lehet a megduzzadt hasi tájék és a szívelégtelenség. A látható tünetek azon múlnak, hogy a kutya milyen általános egészségi állapotban van, mekkora méretű és, hogy mennyi szívféreg lárva halmozódott fel a szívizomban.

6. Kutya Influenza

A kutyák, csakúgy, mint az emberek, hajlamosak megfertőződni az influenza vírussal, amit esetükben kutya influenzának hívunk.

A köhögést ebben az esetben a kutya légúti fertőzése váltja ki, amely nagyjából 10-30 napig is eltarthat. Minden esetben szükséges az állatorvos pontos diagnózisa és az eredmények függvényében felírt speciális gyógyszeres kezelés.

Amennyiben több kutyád (macskád) van, feltétlenül helyezd karanténba beteg kedvencedet, mivel a kutya influenza igen fertőző az állatok között, de jó hír, hogy emberre nem képes átterjedni.

7. Gomba / Penész megtelepedés a tüdőben

Ritkán, de előfordulhat, hogy a kutya penészgomba spórát lélegzik be a fertőzött talajból, ami megtelepedik a tüdejében.

Állatorvos tudja meghatározni pontosan a gomba fajtáját és így fel tudja írni a kezeléshez szükséges gyógyszert.

A kutya köhögésének legmeglepőbb okai

A kutya köhögésének legmeglepőbb okai

Fentebb felsoroltuk a leggyakrabban előforduló okokat, amelyek köhögést válthatnak ki a kutyákban, de ha az állatorvos nem találja az egyértelmű okozót, nem árt, ha az alábbiakra is rákérdezel, mert meglehet, hogy meglepő ok áll a háttérben.

8. A kutya patkánymérget evett

A patkánymérgek legtöbbje véralvadásgátló adalékot tartalmaz, ami megakadályozza a vérlemezek összetapadását, így vérzést okoz a patkányokban, következésképpen elvéreznek.

A baj ezzel a méreggel az, hogy a kutyákra is ugyanilyen hatással van és, amennyiben a kutyus véletlen beleeszik a méregbe, úgy vérzés keletkezhet a mellkasában, ami hamar köhögést vált ki, hiszen a tüdő / mellkas megtelik vérrel és folyadékkal.

Ha gyanítod, hogy a kutyád patkánymérget evett, azonnal vidd be a sürgősségire, hogy megelőzd az életveszélyes elvérzés eshetőségét!

9. Beltéri irritáló anyag belélegzése

Miről is beszélek itt? Nos, légfrissítő, fertőtlenítő vegyszer, dezodor, cigaretta / szivar / pipa füstje, penészgomba spórája, macska-alom por, kutya-alom por, lehulló korpa, kandallóból kiszálló hamu, poratka és még sok minden.

Ezek mind irritálhatják a kutyádat, aki erre köhögéssel, prüszköléssel reagál. Elsősorban azok a kutyák hajlamosabbak ezekre az anyagokra érzékenyen reagálni (köhögni), akiknek amúgy is probléma van a légzőszervükkel, vagy idősek, gyengébb immunrendszerrel bírnak.

10. A kutyád elhízott

Bizony, az a cuki háj, amibe szeretsz megkapaszkodni, komoly problémákat okozhat a kutyádnak. Hogyan? A háj, mint olyan nyomja a belső szerveket, így a beleket, gyomrot, szívet és tüdőt is, ami kiválthat köhögést a kutyádban.

Amennyiben ez így van, sürgősen fogd diétára kedvencedet, mert a köhögésnél komolyabb egészségügyi bajai is lehetnek a későbbiekben.

11. A kutya fűszálat lélegzett be

Nehéz elképzelni, hogy egyetlen kis fűszál problémát okozhat, de így van. Sok állatorvos számol be arról a meglepő felfedezésről, hogy a légutak endoszkópos vizsgálata közben, aminek a célja eredetileg az lenne, hogy felfedje az esetleges gyulladást, nem fertőzést, hanem egy szál fűszálat találnak beékelődve.

Bizonyos fűfélék fordított esernyő-szerű bóbitákkal rendelkeznek (pl. toklász), amelyek szélei penge-szerűek és hegyesek, így képesek behatolni a kutya bőre alá.

Amikor a kutya belélegzi ezt a fűszálat, az átjut az orr nyálkahártyáján keresztül a légcsőbe, ahol megtapad / beékelődik és folyamatos, erős köhögést okoz. Amennyiben a fűszál lejjebb jut a tüdőbe, akkor a köhögésen felül komolyabb bajt is okozhat, mint tüdőgyulladás, tüdő tályog, vagy ezek kombinációja.

12. Tüdőféreg

A tüdőférgek olyan paraziták, amelyek a tüdőartéria és a jobb szívkamra fertőzését okozzák a kutyák esetében. A kifejlett férgek aztán a kutya légútjain keresztül távoznak.

A tüdőférgesség nem annyira gyakori, mint a szívférgesség, viszont igen súlyos és veszélyes állapotot idéz elő. A kutya úgy fertőződik meg, hogy megeszi a férget (elhullott, fertőzött vad, meztelen csiga, házas csiga), amely az emésztőrendszerből bejut a véráramba, majd onnan a tüdőbe.

A tünetek közé tartozik az általános gyengeség, a mozgás intolerancia, a köhögés és sajnos akár az életveszélyes tüdő ödéma is, ami azonnali ellátást igényel.

13. Tüdőlebeny-csavarodás

Valószínűleg még nem is hallottál erről az állapotról, pedig létezik és elég veszélyes. A kutya tüdeje képes arra, hogy elforogjon és megcsavarodjon. Ezt nevezik tüdőlebeny-csavarodásnak és elsősorban olyan kutyánál fordul elő, akinek folyadék halmozódott fel a tüdejében.

A felgyülemlett folyadékot általában a szív betegségei okozzák és maga felvizesedett tüdő már csak tünet. Néhány kutyafajta hajlamosabb a tüdőlebeny-csavarodásra. A kistestű kutyák közül a Mopsz, Yorkie, Beagle, Mini uszkár, vagy a nagyobb testű, „mély-mellkasú” fajták közül az Afgán Agár.

Érdekes és egyben rémisztő tény, hogy az Afgán Agár 133-szor hajlamosabb a tüdőlebeny-csavarodásra, mint bármely más fajtájú kutya.

A tüdőlebeny-csavarodáskor a tüdő átfordul önmagán, azaz megcsavarodik és elzárja a légutakat, amely a köhögésen felül letargiával, lázzal, vérköpéssel és általános fájdalommal társul.

15. Szénmonoxid-mérgezés

Amikor valami ég, szénmonoxid keletkezik, ami az egyik leghalálosabb gáz nemcsak az emberre nézve, de az állatokra nézve is.

A szénmonoxid alattomosan öl. Hozzátapad a vörös vérsejtekhez, ami azt eredményezi, hogy a vérben kritikusan lecsökken az oxigénszint és ez fulladáshoz vezet.

16. Gyógyszer mellékhatások

Egyes kutyáknak felírt gyógyszerek köhögést váltanak ki, mint mellékhatás.

Az egyik leggyakrabban köhögést okozó szer az angiotenzin-konvertáló enzim gátlók csoportjába tartozó gyógyszer, amelyet magas vérnyomásra, vagy szívelégtelenség kezelésére ír föl az állatorvos.

Ezek a gyógyszerek az erek ellazulását idézik elő, illetőleg a vér térfogatának csökkenését okozzák, ami alacsonyabb vérnyomáshoz és csökkent szív oxigénigényhez vezet.

Az ilyen gyógyszer kifejezetten száraz, szaggató, irritáló köhögést okoz, ami általában éjszaka fordul elő.

Mit tegyek, ha köhög a kutyám?

Mivel a köhögést nagyon sokféle dolog kiválthatja, a legjobb, amit tehetsz, hogy elviszed négylábú cimborádat az állatorvoshoz, ahol pontosan meg tudják mondani, hogy mi a köhögés oka és, hogy mivel szükséges kezelni.

A legtöbb betegség, ami köhögést vált ki, nagyon jól kezelhető, de ahhoz, hogy a kezelés eredményes legyen, feltétlenül szükséges a pontos diagnózis. Segítsd a kutyád gyógyulását és az orvos munkáját azzal, hogy részletesen beszámolsz arról, hogy a kutyád mikor és hogyan kezdett el köhögni és, hogy voltak / vannak-e más tünetei.

Honnan tudhatom, hogy a kutyám köhögése súlyos?

Az teljesen rendben van, ha a kutyád egyszer-kétszer köhint a nap folyamán, hiszen az ő szervezete is így szabadul meg a belélegzett portól, pollentől, vagy esetleg kisebb méretű idegentesttől.

Az viszont aggodalomra adhat okot, ha a köhögés felerősödik, folyamatossá válik, netán véres, váladékos lesz, vagy akkor, ha a kutya láthatóan nem kap levegőt.

Amennyiben az alábbi jeleket veszed észre, cselekedj mielőbb és vidd orvoshoz a kutyádat, mert lehet, hogy az élete múlik rajta!

  • A köhögés 1 hétnél is tovább tart, vagy napról-napra súlyosbodik.
  • Az eb fáradtnak, kedvetlennek és levertnek tűnik.
  • A kutyának láza van.
  • Elutasítja az ételt / étvágytalanná válik.
  • Van már egy meglévő betegsége, amiről tudsz.
  • A köhögések között láthatóan nehezen lélegzik. (légcsőösszeomlás)
  • Éjszaka rosszabbodik a köhögés. (szívelégtelenség, tüdővizesedés)

Hogyan lehet kezelni a kutya köhögését?

A kezelés attól függ, hogy mi váltotta ki magát a köhögést – fertőzés, influenza, idegen test, környezeti hatás, stb.

Az orvos minden esetben alapos vizsgálatot végez a kutyán és Téged is kikérdez a köhögéssel kapcsolatban, ezért légy felkészült, mert ezzel nagyon sokat segíthetsz mind az orvosnak, mind a kutyádnak.

A kiváltó ok diagnosztizálását követően megkezdődhet a célirányos kezelés. Ez általában magában foglal valamilyen gyógyszeres támogatást (antibiotikum, szteroid, köhögés csillapító), injekciós kezelést, féreghajtást, szükség esetén infúziós kezelést, vagy műtétet.

Összegzés

Azt gondolnád, hogy amikor szimplán köhög a kutya az nem jelent semmi komolyat, és az esetek egy részében ez így is van. Viszont sok esetben valamiféle egészségügyi probléma tüneteként jelentkezik, amelyet feltétlenül érdemes mielőbb kivizsgáltatnod az állatorvossal.

Az a jó, hogy a köhögések mögött húzódó betegségek nagy részét jó eséllyel lehet gyógyítani, amennyiben megvan a pontos diagnózis, ami elengedhetetlen a helyes kezeléshez.

A Te feladatod az, hogy időben észleld, ha kutyád köhög és cselekedj mielőbb.

June 1, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.