Mit tegyünk, ha a kutya cigit evett? | Mennyi csikk halálos

Mit tegyünk, ha a kutya cigit evett

Mindannyian tudjuk, hogy a kutyák valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva imádnak kutatni és mindenféle furcsa, nem ehető dolgot megszaglászni, vagy akár megkóstolni! Nincs ez másképp a cigarattával sem. Ebben a cikkben arról lesz szó mit csináljunk, ha a kutya cigit evett.

A kutyák mindent (is) megkóstolnak

Gondolom, már Veled is előfordult, hogy szeretett négylábúdat éppen “könyékig” találtad a konyhai (vagy épp a fürdőszobai) szemetesben kutatni, vagy séta közben mindenféle szemetet megszaglászott – esetleg megevett.

Nos, igen – ez a kutyák egyszerű ösztönéből fakad és a kutyád egészsége érdekében nagyon szigorúan le kell nevelni arról, hogy olyat egyen, amit nem Te adsz neki!

Mi a helyzet a cigarettával és az egyéb, nikotin tartalmú termékekkel? Köztudott, hogy a bennük található nikotin és egyéb kemikáliák veszélyesek a dohányosok (a passzív dohányosokat is ideértve!) egészségére nézve, de vajon gondoltál-e már arra, hogy milyen hatással lehetnek a kutyádra?

Tarts velem és megtudhatod, hogy mit okoz a kutyának a nikotin!

Mi történik, ha a kutya cigit evett?

Egy kutyának mennyi cigi megevése okozhat problémát?

Nikotin-mérgezés tünetei

Mit tegyünk, ha a kutya cigit evett?

Mi van, ha a kutya megeszik egy, vagy több cigarettát?

Eldobott cigaretta csikk

Ha kutyád megevett egy egész cigarettát, vagy egy csikket – nikotin-mérgezést fog kapni, amely lehet enyhe, súlyos és sajnos halálos is! Ugyanez vonatkozik arra is, ha – és erre sokan nem is gondolnak –  kedvenced egyéb, nikotin-tartalmú terméket eszik.

Ide tartozik a dohány, a szivar, az e-cigaretta (szűrő és folyadék), a nikotinos rágógumi és még a tapaszok is! Sajnos egyre bővül azon termékek köre, amelyek nikotint tartalmaznak és ezek mindegyike halálos veszélyt jelenthet a kutyádra (és más háziállatra is)!

A legnagyobb veszélyben a kölyökkutyák vannak, hiszen ők tényleg mindent megrágnak és ha nem figyelsz, pillanatok alatt megvan a baj!

Egy kutyának mennyi nikotin okozhat életveszélyt

Ha a számokat nézzük, akkor a toxikus mennyiség nikotinból kb. 1 mg / kg testtömeg és a halálos mennyiséghez elegendő lehet kb. 9 mg / kg! Egy 10 kg-os kutyának hozzávetőlegesen 18 csikk cigi vagy 6 szál cigaretta okozhat halálos mennyiséget.

Ez hogyan néz ki a valóságban?

Egy cigaretta kb 9-30 mg nikotint tartalmazhat – függően a gyártótól és a termék fajtájától. Amikor egy cigarettát elszívsz, a benne lévő nikotin kb. 75%-a kerül a szervezetedbe, viszont a maradék 25% a csikkben / filterben marad.

A helyzet viszont teljesen más, ha a cigaretta, a csikk, vagy más nikotin-tartalmú termék megevésre kerül kutyád által, hiszen ebben az esetben az elfogyasztott termékben lévő összes nikotin felszívódhat a szervezetében!

Gyors számolással ez annyit jelent, hogy egy kb. 10 kg-s kutyának már 10 mg nikotin súlyos mérgezést okozhat, vagy egy kb. 20 kg-s ebnek mindössze negyed teáskanálnyi e-cigi folyadék okozhatja ugyanezt. Ebből láthatod, hogy akár egy-két szál cigaretta lenyelése is nagyon beteggé tehet egy kisebb testű kutyát.

Konkrét számok az egyes termékek nikotin-tartalmára vetítve

 • Egy szál cigaretta: 9-30 mg / db
 • Cigaretta csikk: 2-8 mg / db
 • Szivar: akár 40 mg / db
 • Rágó dohány / Pipa dohány: 6-8 mg / gramm!
 • Nikotinos rágó: 2-4 mg / db
 • Nikotinos tapasz: 8.3-114 mg mg / db
 • E-cigaretta patron: 6-36 mg / db
 • E-cigaretta folyadék: akár 36 mg / ml!

A fenti konkrét számokat nézve már láthatod, hogy mennyire veszélyes a cigaretta és más nikotin-tartalmú termékek a kutyára (és más háziállatokra) nézve!

Egy jó hír azért akad – a nikotin nem tud közvetlenül a gyomorból fölszívódni (hiszen az egy jó savas közeg), át kell haladnia a gyomron keresztül a vékonybélbe és ott már felszívódik.

Ez mit jelent a számodra? Életmentő időt – szó szerint mondva! Ha kutyád éppen csak most nyelte le a egy cigarettát, azonnal törekedj a hánytatásra – ezzel megmentheted az életét, de minimum egy komoly mérgezéstől óvod meg!

A nikotin-mérgezés tünetei kutyáknál

A nikotin sajnos elég gyorsan halad át kedvenced gyomrán és jut el a vékonybélbe, ahol fel is szívódik és megörténik a mérgezés.

Nagyjából – ez persze kutyusod fajtájától és méretétől is függ – 1 órán belül még esélyed van hánytatással menteni kis kedvencedet, de ha eltelt már 1 óra, mindenképpen állatorvosi beavatkozásra lesz szükség!

Ezek a tünetek nagyjából 1 óra elteltével jelentkezhetnek:

 • Remegés
 • Beszűkült pupillák
 • Nyáladzás
 • Hallási és látási hallucinációk
 • Izgatottság, vagy hiperakivitás
 • Hányás, hasmenés
 • Rángatózás, esetleg rohamok és akár szívinfarktus
 • Gyors szívverés magasabb és lassú szívverés kis dózisnál
 • Magas vérnyomás és keringési összeomlás
 • Koordinációs zavarok
 • Gyengeség és letargia

Néha másféle mérgezésnek is hasonló tünetei vannak – azokat feltétlen ki kell zárni, ebben segíthet az, ha a hányadékban cigicsikket látsz.

Hasonló tüneteket kiváltó mérgezést okozhat kutyádban a csokoládé, penész, sztrichnin, szerves foszfát tartalmú rovarölő szer, vagy a patkányméreg.

Mit tegyünk, ha a kutya cigit evett?

Gyomormosás, miután a kutya cigit evett.

Ahogy fentebb már írtam, ha még nem telt el túl sok idő a nikotin tartalmú termék megevése óta – azaz kb. 1 óra – akkor a kutyusod meghánytatása életmentő lehet.

Ha ez már nem lehetséges, akkor azonnal hívd az állatorvost, vagy vidd be kedvencedet a legközelebbi állatkórházba!

A nikotin-mérgezés kezelése

Az állatorvos – vizsgálat után – a legjobb esetben csak benntartja a kutyádat megfigyelésre pár órára. Ha úgy ítéli meg, hogy szükséges, akkor ki fogják mosni a gyomrát, de ehhez általában el kell altatni a kutyádat.

 • A gyomormosással egy időben a mérgezés súlyosságának megfelelő mennyiségű aktív szenet is adnak négylábú barátodnak (folyadék formájában pumpálják a gyomrába), hogy megelőzzék, vagy csökkentsék a nikotin továbbjutását és felszívódását. Az aktív szén ugyanis megköti a mérgeket a szervezetben. A megfelelő mennyiség kiszámolásához és a kezelés végrehajtásához viszont mindenképpen állatorvos kell.
 • A gyomormosás és aktív szenes gyors beavatkozás utáni kezelés nagyrészt támogató jellegű – innen kis barátod szervezetén van a sor.
 • A keringését infúziós folyadékkal segítik, amíg a szervezete megbirkózik a nikotin kiürítésével. Ebben a fázisban rángások és akár rohamok is előfordulhatnak  – erre az állatorvos adhat gyógyszert, amely segíthet kordában tartani a rángásokat.
 • Amennyiben kis kedvenced túléli az első 4 órát a kezelés után -nagyon jó esélyei lesznek a teljes felépülésre. Ez azt jelenti, hogy a kutya mája – az orvosi segítségnek köszönhetően – lebontja végül a nikotint, amely majd a vizelettel kiürül.
 • 24 óra eltelte után az összes elfogyasztott nikotin eltűnik a szervezetből és kis barátod jobban lesz, de előfordulhat, hogy még pár napig hasmenéssel fog küszködni. Mindenképen gondoskodj a megfelelő folyadékpótlásról!

El kell mondanom azt is, hogy sajnos néha nem használ a kezelés és ez nagyon szomorú véget ér. Ezért rettentesen fontos az időben való, villámgyors intézkedés.

Összegzés                                    

Bízom benne, hogy sikerült olyan kérdésekre választ adnom, amelyekkel esetleg Te sem voltál még tisztában és hozzájárulhattam ahhoz, hogy kis kedvenced még véletlenül se ehessen meg egyetlen egy szál cigarettát, vagy bármilyen más nikotin-tartalmú terméket.

Közepes és nagyobb testű kutyáknál egy-két csikk cigaretta megevése nem okozhat komolyabb problémát. Azonban, ha a kutya 5kg alatti vagy több csikket / cigarettát evett meg, már nem árt aggódni.

Szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy – emberi rossz szokásaink miatt – az erdei sétautak, parkok és járdák is telis-tele vannak eldobált csikkekkel, esetleg kiköpött nikotinos rágóval, amelyek mind potenciális veszélyt rejtenek magukban egy szimpla napi séta folyamán is.

Feltélen fontos, hogy arra neveld kutyusodat, hogy semmit ne egyen meg, amit nem Te adsz neki! Ezzel minimálisra tudod csökkenteni a mérgezés esélyét.

Fontos, hogy ha dohányzol, akkor semmit ne hagyj elől – értem ez alatt a cigit, a csikket, a hamust és semmi mást sem! Tudnod kell, hogy a kutyádat – még, ha nem is mutatja – nagyon zavarja a füst is és idővel sajnos szaglási és ízérzékelési problémát okoz neki.

April 14, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.