A kutya és a cukorbetegség [Tünetei, kezelése, megelőzése]

A kutya és a cukorbetegség [Tünetei, kezelése, megelőzése]

A cukorbetegség a közhiedelemmel ellentétben nem csak az embereket érinti, ugyanúgy hajlamosak lehetnek rá az állítok, így a kutyák is. A diabetes mellitus az a fajtája a cukorbegtegségeknek, melyre kifejezetten az ebek hajlamosak. Bár a kutya cukorbetegség nem gyógyítható, de egy kis odafigyeléssel nagyon szépen kezelhető.

Ahhoz, hogy az elfogyasztott élelmiszer hasznosítható energiává alakuljon át a szervezetben két dologra van szükség: Inzulinra és glükózra.

 • Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődő polipeptid hormon, többek között a szénhidrátok, fehérjék és zsírok szabályozásában van nélkülözhetetlen szerepe. Az inzulin egész pontosan a Langerhans-szigeteknek nevezett béta sejtekben jön létre. A sejtek az elfogyasztott cukorra reagálnak és inzulint küldenek a keringési rendszerbe. Ugyanakkor arra is utasítja a glükózt és egyéb tápanyagokat, hogy azok kerüljenek ki a véráramból, és energiaforrásként hasznosuljanak a testben.
 • A glükóz nélkülözhetetlen energiaforrás a sejtek számára. Az elfogyasztott étel megemésztése során az emberi és állati szervezet a tápanyagok egy részét glükózzá bontja le, egy olyan cukorfajtává, amely bizonyos testsejtek és szervek számára létfontosságú energiaforrás. A glükóz a bélből szívódik fel a vérbe, amely aztán az egész testbe tovább szállítja.

Mi okozza a cukorbetegséget a kutyáknál?

A cukorbetegség oka, ahogy nálunk embereknél is, hogy a glükóz-inzulin kapcsolat nem működik megfelelően. A cukorbetegség kutyákban kétféle formában jelentkezhet.

Ezek a következők.

Inzulinrezisztens cukorbetegség

Ebben az esetben a hasnyálmirigy által termelt inzulint a kutya szervezete nem hasznosítja megfelelően.

A sejtek nem reagálnak az inzulin „üzenetére”, így a glükóz nem kerül ki a vérből a sejtekbe és nem hasznosul energiaként.

Különösen idősebb, elhízott kutyáknál fordulhat elő.

Inzulinhiányos cukorbetegség

Ez a fajta cukorbetegség fordul elő leggyakrabban a kutyáknál. Körülbelül ötszáz kutyából egy szenved benne.

Ez az az eset, amikor a kutya szervezete nem termel elegendő inzulint. Leginkább akkor fordul elő, ha a hasnyálmirigy megsérül, vagy más módon, például elhízás miatt nem működik megfelelően.

Ritkább esetben a nemi hormonok is befolyással lehetnek az elégtelen inzulin termelésre.

A kutya cukorbetegségének káros következményei

A kutya cukorbetegségének káros következményei.

Akárcsak az emberekre, úgy a kutyákra is nagyon veszélyes tud lenni a cukorbetegség, beszéljünk bármelyik típusáról.

Lényegében pedig két csoportegyüttes alá sorolhatjuk a negatív hatásokat. Ezek a következők.

Károsodnak a szervek

A magas vércukorszint leginkább azért veszélyes, mert károsítja a belső szerveket. Az inzulin hiányában a glükóz felhalmozódik a szervezetben és úgy hat, mint valamiféle méreg.

Ez a legtöbb szerv működésére negatívan hat, mint a vesék, a szív, az érrendszer, az idegrendszer vagy a szemek.

Energiahiány

Mivel a sejtek nem jutnak elegendő energiaforráshoz, így előbb nem utóbb rongálódni fognak, ami először az izomsejteket érinti.

A szervezet ugyanis azért, hogy energiához jusson elkezdeni lebontani saját zsír és fehérjekészletét. Ez pedig egészében negatívan befolyásolja a test működését.

A cukorbetegség tünetei kutyáknál

A cukorbetegség tünetei kutyáknál

Sajnos a cukorbetegség tüneteit, akárcsak az embereknél, nem könnyű felismerni, mivel számos egyéb problémával összekeverhető.

Ugyanakkor már korai szakaszban nyakon lehet csípni a betegséget, így a következőkre mindenképpen figyeljünk oda.

1. Fokozott étvágy, mégis csökkenő testsúly

A cukorbetegség egyik jellemző és leginkább észrevehető tünete, hogy a kutya indokolatlanul sokat akar enni.

Ugyanakkor, a túlzott étel bevitel ellenére nem gyarapszik a testsúlya, hanem ellenkezőleg, el kezd fogyni.

2. Túlzott szomjúság

Amennyiben a kutya túl sok vizet iszik, és túl gyakran kell újra tölteni a tálát, akkor szintén nyugodtan gyanakodhatunk cukorbetegségre.

Főleg akkor gyanús, ha mindez nem a nyári forróságban vagy nem az állandó, és megterhelő testmozgás miatt történik.

3. Fokozott vizelési inger

A fentiekkel összefügg, hogy a kutya állandóan pisilni szeretne, de normál vízfogyasztás mellett is jelentkezhet a fokozott vizelési inger.

Ez azért van így, mert a szervezet így próbál megszabadulni a felhalmozódott cukortól.

4. Gyengeség, levertség

A cukorbetegség a kutya mentális állapotán is megmutatkozhat. Mivel a szervezet nem tud megfelelő energiát hasznosítani, így ez gyakran jelentkezik levertség vagy gyengeség formájában.

5. Külső jelek

A cukorbetegség a kutya testi jegyein is megmutatkozhat. A betegség kísérő tünete gyakran a fénytelen szőr és a homályos szemek.

6. Súlyosabb esetben

A fenti tünetek már a betegség korai időszakában jelentkezhetnek. Súlyosabb esetben pedig már gyakori tünet a hányás, az érzékelhetően feldagad máj és a szürkehályog is.

Még súlyosabb esetben ebből akár vakság is lehet. Az akut, vagy életveszélyes állapotban a kutya lehelete édeskés szagúvá válik, a légzése felgyorsul, a test pedig kiszárad.

Azonnal forduljunk állatorvoshoz, ha az alábbi tünetek együttesen jelentkeznek:

 • Hányás
 • Fénytelen szőrzet
 • A kutya gyakran vakarózik
 • Látászavarok
 • Bőrpír
 • Remegés
 • Farkasétvágy
 • Büdös lehelet
 • Gyengeség

Diagnózis

A betegség megállapítása egyszerű tesztel történik, ami teljesen fájdalommentes és gyors. A vérvizsgálat a cukorbetegség egyéb velejáróit is kimutatja, mint például a magas májenzim-szintet és elektrolit-egyensúlyzavart.

Nagyon fontos, hogy minél előbb ismerjük fel a kutya cukorbetegségét, annál könnyebben és hatékonyabban kezelhető.

Mi növelheti a cukorbetegség kockázatát?

Genetika

Sajnos a genetikai hajlam is befolyásolhatja a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. Bizonyos fajtákra jellemzőbb a betegség, mint a többire.

Nagyobb kockázatnak van kitéve az alábbi kutyafajták:

 • Uszkár
 • Mopsz
 • Bichon Frisé
 • Tacskó
 • Törpeschnauzer
 • Puli
 • Beagle
 • Szamojéd

Elhízás

Az elhízás az egyik legnagyobb rizikófaktor a cukorbetegség kialakulásában, ezért érdemes kerülni a kalóriában gazdag vagy nem megfelelő minőségű ételeket.

Hasnyálmirigy-gyulladás

A betegség gyakran hasnyálmirigy-gyulladás következtében alakul ki, vagy akkor, ha egyéb formában károsodik a hasnyálmirigy és nem tud inzulint termelni.

Ivartalanítás

A statisztikák szerint az ivartalanított nőstény kutyák kétszer annyira hajlamosak a cukorbetegségre, mint a társaik.

Életkor

Tény, hogy sajnos már kiskutyáknál is előfordulhat a betegség, de az adatok szerint inkább az idősebb állatokra jellemző.

A legtöbb esetben öt éves kor felett diagnosztizálják a cukorbetegséget.

Gyulladáscsökkentő gyógyszerek

A szteroid alapú gyulladáscsökkentő gyógyszerek hosszú távú szedése nagyban növeli a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.

Cushing-kór

A Cushing-kórban szenvedő kutyáknál nagymértékben növekszik a mellékvesék által termelt hormonszint, ami sok egyéb mellett cukorbetegséghez is vezethet.

Szerencsére elég ritka ez a fajta betegség.

Vírusos megbetegedések

Még ritkább, hogy bizonyos vírusos betegségek vagy autoimmun betegségek vezetnek a cukorbetegséghez. Ugyanakkor ez is lehet oka a problémának.

A cukorbeteg kutya kezelése

Megfelelő étrend

A kutyáknál, akárcsak az embereknél a cukorbetegség kezelésének egyik módja a diéta. Lényegében sok rostban gazdag ételt kell fogyasztania az ebnek, lehetőleg minél kevesebb zsír és nulla cukortartalom mellett.

Ma már a gyártók kínálnak kifejezetten cukorbeteg kutyák számára készített állateledeleket is, ami kiváló alternatíva a probléma kezelésére.

Mozgás

A betegség szinten tartásának másik elengedhetetlen eleme a megfelelő mennyiségű mozgás. Minden nap többször ki kell vinni a kutyát a levegőre és a lehető legtöbb mozgást kell biztosítani a számára.

Természetesen figyelembe véve azt, hogy mekkora fizikai aktivitásra képes. A súlyosabb állapotban lévő cukorbeteg kutyák sajnos már kevésbé terhelhetők.

Inzulin injekció

A legtöbb cukorbeteg kutyának általában élete végéig inzulin injekciót kell kapnia. A legtöbb esetben elegendő a napi egy, de ha későn ismerik fel a betegséget, akkor nem ritka a napi két injekció szükségessége sem.

Ezt a kutya bőre alá kell beadni, amitől a legtöbb gazdi ódzkodik az elején, de ha az állatorvos megmutatja hogyan kell csinálni, akkor kiderül, hogy nem is olyan vészes a dolog.

Összegzés

A cukorbetegség a kutyáknál ugyanúgy jelentkezhet, mint nálunk embereknél. A legfontosabb, hogy időben észleljük a betegséget, mert, ha hamar diagnosztizálják azt, akkor probléma mentes, hosszú életet tölthetünk együtt.

Fontos hát figyelni a kutya cukorbetegség tüneteire, majd betegség esetén betartani az alapvető tartási szabályokat, mint a diéta és a rendszeres testmozgás.

2022. november 12.

További érdekességek

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.