Kutya ételallergia | Tünetei, kezelése, eliminációs diéta

Kutya ételallergia Tünetei, kezelése, eliminációs diéta

A kutya ételallergia és az ételintolerancia létező dolog – főleg manapság, amikor már az embereknek csak egy nagyon kis része főz maga a kedvencének. Többféle allergia létezik a kutyáknál – bőrallergia, környezeti hatások által kiváltott allergia és ételallergia.

Ezek néha sajnos fedhetik is egymást, így nem egyszerű beazonosítani azt, hogy pontosan mi okozza az adott allergiát kutyánk esetében. Érdekesség, hogy az ételallergia öröklődik a kutyáknál.

Ebben a cikkünkben megválaszolunk minden fontos kérdést a kutya ételallergiával kapcsolatban.

Mi a kutya ételallergia?

Intolerancia, vagy allergia?

Mi okozhat allergiát a kutyánál és milyen tünetei vannak?

A kutya allergia tünetei

A leggyakoribb intoleranciát és ételallergiát kiváltó élelmiszerek a kutyáknál

Mely kutyafajták hajlamosak az ételallergiára?

Hogyan vehetjük észre, hogy a kutya allergiás?

Hol és hogyan lehet tesztelni a kutya ételallergiáját?

Az eliminációs próba-diéta típusai és lépései

Mi a kutya ételallergia?

A kutya ételallergia az amikor az eb immunrendszere az étel egy adott részére – általában a fehérjére, vagy az összetett szénhidrátra – termel hirtelen nagy mennyiségű ellenanyagot. Ez akár halálos kimenetelű is lehet, csakúgy, mint nálunk – embereknél.

A legtöbbünk ismer valakit, aki allergiás mondjuk a mogyoróra, vagy tejre, de nem sokan tudják azt, hogy ez a kutyáknál is előfordulhat és akár halálos is lehet.

A kutyák esetében az ételallergia az egyike annak az öt leggyakrabban előforduló allergiának, vagy érzékenységnek, amelyek problémát okoznak.

Egy ételallergiában szenvedő eb szervezete hasonlóképpen reagál, amikor egy számára – tévesen – veszélyesnek ítélt összetevővel találkozik, mint az emberi szervezet. Ilyenkor a kutya immunrendszere túlreagálja a dolgot és ellenanyagot (antitesteket, hisztamint) bocsát ki egy olyan összetevő ellen, amit normális esetben teljesen jól tolerálna.

Kutyák esetében ahhoz, hogy kialakuljon az ételallergia folyamatos, vagy hosszabb idejű kitettségre van szükség az adott típusú, márkájú és minőségű táplálék által.

Intolerancia, vagy allergia?

Fontos tisztázni az ételérzékenység (intolerancia) és az allergia közötti különbséget, mert sokan nem tudják pontosan, hogy melyik mit jelent.

Ételintolerancia (érzékenység)

A legtöbb kutyatulajdonos, aki azt mondja, hogy a kutyája allergiás valamilyen ételre, az általában ételintoleranciát jelent és nem valódi ételallergiát.

Az ételintolerancia – ellentétben az allergiával – nem eredményez immunválaszt és nem okoz halálos allergiás reakciót sem. Az ebben szenvedő kutyának nehéz megemészteni bizonyos összetevőket.

 • Az intolerancia nem egyszeri alkalom után jelentkezik, hanem egy bizonyos étel, vagy összetevő hosszabb ideig történő fogyasztása után, fokozatosan alakul ki.
 • Az intoleranciában szenvedő kutyák általában hánynak, vagy hasmenésük van az adott étel elfogyasztása után, de kialakulhat náluk viszkető, gyulladt bőr és krónikus fül-, vagy talpfertőzések.

Példa az ételintoleranciára:

A tejcukor (laktóz) érzékenység embereknél és kutyáknál is előfordulhat. Az oka pedig, hogy a kutya szervezete nem képes feldolgozni a tejcukrot, mivel nincs elegendő, a tejcukor emésztéséhez szükséges enzimje ehhez (laktáz-enzim).

Amikor egy laktózérzékenységben szenvedő kutyus tejes ételt eszik (és bizony jóval több tápban van tej, mint gondolnád) az hasgörcsöket, hányást és hasmenést okozhat nála.

Ételallergia

Az ételallergia a legtöbb esetben azonnali, vagy rövid időn belül jelentkező immunválaszt eredményez és akár halálos is lehet. Szerencsére jóval ritkábban fordul elő, mint az intolerancia.

Valódi ételallergiáról akkor beszélünk, amikor a kutya immunrendszere tévesen veszélyesnek minősít egy adott anyagot – szinte minden esetben fehérjét – és azonnal antitesteket (hisztamint) bocsát ki, amelyek mennyisége akár olyan sok is lehet, hogy halálos is lehet.

Példa a valódi ételallergiára:

A mogyoró fehérjéje által kiváltott allergiás reakció jó példája a valódi ételallergiának.

A mogyoróban található fehérje elfogyasztása után szinte azonnal, vagy nagyon rövid időn belül a kutya légútja beszűkül és elzáródik, így nem kap levegőt.

Ezt a szituációt azonnal kezelni kell egy adag antihisztaminnal, ellenkező esetben az állat meg is halhat.

Mi okozhat allergiát a kutyánál és milyen tünetei vannak?  

A legtöbb esetben az étel / ital fehérjéje az, ami az allergiát kiváltja a kutyák szervezetében – különösképpen a tejtermékekből, marhából, bárányból, csirkéből, tojásból, szójából és búzából származó fehérjék.

Minden egyes esetben, amikor a kutya szervezete ezekkel a fehérjékkel találkozik, az antitestek reagálnak az antigénekre és bekövetkezik az allergiás reakció.

Habár a legtöbb ételallergiát a fehérjék okozzák, sajnos bármi kiválthat érzékenységet, vagy allergiás reakciót. Ilyenek lehetnek például a különböző tartósítószerek, adalékanyagok és mesterséges aromák.

Nem mindig egyszerű észrevenni, ha kutyánk éppen érzékeny / allergiás az adott tápra, de azért nem lehetetlen, hiszen az érzékenység egy idő után, az allergia pedig akár azonnal tüneteket okoz.

Az ételallergia mellett fontos megismerni a többi allergiát is, mivel a tünetek sokszor hasonlóak és így összetéveszthetőek. Nagyon gyakori az, hogy ha egy kutya ételallergiában szenved, akkor más allergiában is fog és viszont.

Bőrallergia

Hivatalos nevén allergiás dermatitisz – ez a fajta allergiás reakció a leggyakoribb kutyák esetében és három, fő kiváltó oka lehet:

 1. Bolhaallergiás dermatitisz – A bolhacsípés által kiváltott bőrallergiát nevezzük így. Néhány eb allergiás a bolha nyálára, amelyet a bolha a csípés / harapás közben juttat a kutya bőrébe. Az ilyen allergiában szenvedő kutyák bőre általában piros, gyulladt és hámlik, valamint az állat állandóan vakarózik, legfőképpen a farka tövénél. Rövid szőrű kutyáknál nem túl nehéz észrevenni a bolha jelenlétét. Hosszabb szőrű fajták esetében érdemes alaposan átkefélni a kutya szőrét és megfigyelni, hogy hullik-e ki belőle bolhaürülék.
 2. Ételallergia és érzékenység – Ez az allergia szintén viszketést okoz a kutyának, tehát a bőrét mindenképp érdemes megvizsgálnod, hogy találsz-e rajta piros, hámló foltokat. A leggyakoribb pontok a kutya testén, amelyek ételallergia / érzékenység esetén viszketnek és begyulladnak, azok a fülek és a tappancsok. Ezeket a tüneteket kísérheti – főleg érzékenység esetén – hasmenés.
 3. Környezeti hatások által kiváltott allergia – A kutyáknál többféle környezeti hatás okozhat allergiás reakciót – egész pontosan atópiás dermatitiszt- , mint a por, a pollen, vagy a penész. Általában ezek az allergiák szezonálisan fordulnak elő, az év egy adott szakában. Tünetei összekeverhetők az ételallergia által kiváltott tünetekkel. (A fülek és tappancsok viszketésével, gyulladásával, de megjelenhetnek viszketős, gyulladt-hámló pontok a hónalj és az ágyék táján is, valamint a szemek körül és a lábujjak között.)

Minden bőrallergia további fertőzés lehetőségét vonja maga után ha nem figyelsz oda. Miért? Mert a kutyád vakarózik, harapdálja és nyalogatja a sérült bőrét, amely így felpuhul és megnyílik, tökéletes táptalajt biztosítva a baktérium- és gombafertőzésnek.

Ételallergia

A valódi ételallergiák nem annyira gyakoriak, mint ahogy sokan gondolják és más allergének által kiváltott reakciót, vagy intoleranciát is ételallergiának titulálnak.

A valódi ételallergia minden esetben immunválaszt eredményez, amelynek tünetei széleskörűek lehetnek, mint a bőrbetegségek (kiütés, pofa duzzanat, viszketés), az emésztőrendszeri problémák (hányás, hasmenés), vagy ezek kombinációja.

Néhány ritka esetben az allergiás reakció annyira heves, hogy anafilaxiás sokkot okoz, ami halálos kimenetelű is lehet.

A legtöbb esetben az allergiás reakció kimerül kiütésekben és arcduzzanatban. Bár a duzzadt szemhéj, száj, fül rémisztőnek tűnik, de az állatorvos tökéletesen tudja kezelni, amennyiben azonnal cselekedsz.

Akut allergiás reakciók

Valószínűleg a legijesztőbb az összes kutya allergia közül. A kutyák – csakúgy, mint mi, emberek – anafilaxiás sokkba kerülhetnek, amennyiben túl hevesen reagálnak egy allergénre, amely azonnali ellátás nélkül halálos is lehet.

Ilyen reakció alakulhat ki – többek között – méhcsípés és oltás után is, ezért is fontos, hogy figyelj kutyusodra az ilyen események után. Szerencsére az anafilaxiás sokk jóval ritkábban fordul elő kutyáknál, mint az emberekben.

A kutya allergia tünetei

Amikor egy kutya allergiás reakciótól szenved, annak különféle tünetei lehetnek, attól függően, hogy mi okozza az allergiát.

A kutya allergia tünetei a következők lehetnek:

A kutya allergia tünetei.
 • viszketés
 • kiütés
 • az arc feldagadása (pofa, száj, fülek, szemhéjak)
 • vörös, gyulladt bőr
 • hasmenés*
 • hányás*
 • tüsszentés
 • viszkető fülek
 • krónikus fülfertőzések
 • viszkető, könnyező szemek (gennyes / csipás / gyulladt szemek)
 • egy adott terület állandó nyalása
 • hiperaktivitás
 • súlyvesztés
 • ritka esetben agresszió
 • pikkelyes, vagy olajos bőr
 • pigmentált bőr
 • szőrhullatás
 • másodlagos baktérium, vagy gombafertőzések (bőrön, vagy fülben)

A * szimbólummal jelölt tünetek lehetnek intolerancia jelei is! Ezt érdemes kivizsgáltatni az állatorvossal, hogy pontosan kiderítsék és megfelelően kezeljék.

A leggyakoribb intoleranciát és ételallergiát kiváltó élelmiszerek a kutyáknál

Kutyák esetében a legtöbbször egy adott étel összetevőjének a fehérjéje váltja ki az allergiás reakciót. A kutya allergiát azonban okozhatja túl sok szénhidrát, valamint mesterséges színezékek, ízfokozók, adalékanyagok is.

A leggyakrabban allergiát kiváltó ételeket csökkenő sorrendben:

1. Marhahús

Marhahús.

Ha egyféle hússal eteted a kutyádat, az nagyban növeli annak esélyét, hogy kedvenced arra a húsfélére allergiássá válik idővel.

Mielőtt azt mondanád, hogy Te nem is adsz marhát a kutyádnak, el kell, hogy mondjam: a legtöbb kutyatáp fő összetevője bizony a marhahús.

Nyilván ennek köszönhető az is, hogy a marhahús áll a toplista élén, ami az allergiát okozó ételeket illeti.

2. Tejtermékek és Tejszármazékok

A legtöbb kutyának problémát okoz megemészteni a tejcukrot (laktózt) és bár a laktózintolerancia nem allergia, azért igen kellemetlen tüneteket okoz – gázosodás, hasmenés, hányás.

A probléma az, hogy a tejallergia tünetei között az intolerancia tüneteit is megtalálhatod, így nem mindig egyszerű kitalálni, hogy intolerancia, vagy allergia a gond.

Egy kis segítség lehet, hogy az allergia esetében a bőrön is jelentkeznek kiütések, viszketés, gyulladás, míg az intolerancia esetén nem.

3. Búza

Búza.

Nagyon sok félreértés van a szénhidrát-tartalmú kutyatápokkal kapcsolatban, különösképpen azokkal, amelyek gabonaféléket is tartalmaznak.

Tény, hogy a kutyáknak jóval többször van allergiás reakciójuk húsfélékre, mint gabonafélékre, de néhány kutya sajnos tényleg allergiás a búzára, egész pontosan a búzafehérjére.

4. Tojás

Ha a kutyád allergiás a tojásra, akkor az annyit jelent, hogy a tojássárgájában található fehérjére reagál. Szerencsére nem túl nehéz elkerülni a tojást, bár azért mindig ellenőrizd le a tápos zacskó / doboz címkéjét.

5. Csirke

Csirkehús.

Az elmúlt években egyre inkább tör előre a csirkehús, mint allergén a toplistán és lassan egyenrangúként kell kezelni, mint a marhahúst.

Sajnos nagyon sokan még mindig úgy vannak vele, hogy a jó öreg csirkehústól semmi baja nem lesz a kutyának és állandóan azt etetik vele. A legjobb, ha rendszeresen cserélgeted a húsfajtákat, hogy elkerüld az allergiás reakciókat.

A másik dolog, ami miatt a csirkehús lassan az elsőszámú allergén a kutyáknál, hogy ebben a húsfélében nagyon sok az antibiotikum és az eleve allergéneken történő hízlalás (szója, búza), emellett pedig olcsóbb, mint a marha, így szintén rengeteg kutyatáp alapját képezi. Nagyon nehéz elkerülni, de nem lehetetlen.

6. Bárány

A legtöbb kutyatáp marha- és csirkehúsból készült korábban, így a bárány és birkahús egy jó alternatíva volt az allergiában szenvedő kutyáknál, de sajnos mára már ez a húsféleség is az allergének között szerepel.

Nyilván a megnövekedett kereslet a kutyatáp-gyártók részéről azt eredményezte, hogy gyorsabban, olcsóbban neveljenek bárányokat, amelyek húsa így potenciális allergéneket tartalmaz (szója, búza, antibiotikumok, stb.).

Még mindig van azért egy jó alternatíva – a vadhús, már persze, ha hajlandó vagy megfizetni a borsos árat érte.

7. Szója

Szója!

Több kutatás is bebizonyította már, hogy a szója több egészségügyi problémát is okozhat, nemcsak allergiát. Melyek ezek? Reprodukciós és növekedési problémák, pajzsmirigy és májbetegségek, hormonális betegségek.

Több elismert állatorvos aggódik a szója kutyatápokban való felhasználásának térnyerése miatt, mivel nagyon sok problémát okoz a kutyák esetében (is).

Ha teheted, kerüld el mindenféleképpen a szóját és a szóját tartalmazó tápokat, jutalomfalatokat. Nem lesz egyszerű, de a saját kutyád egészsége érdekében tedd meg!

Mely kutyafajták hajlamosak az ételallergiára?

Mely kutyafajták hajlamosak az ételallergiára?

Természetesen minden kutya egyéni egészségi állapottal rendelkezik és bár még nem készült teljesen hivatalos és tudományos felmérés ebben a témában, az állatorvosok összeállítottak egy listát azokról a kutyafajtákról, amelyeknél leginkább kialakult valamiféle ételallergia.

 • Tacskók
 • Bulldogok
 • Golden Retrieverek
 • Német Juhászok
 • Mopszok
 • Pitbullok
 • Cocker spánielek
 • Shih Tzuk
 • West Highland White Terrierek
 • Yorkhsire Terrierek

Hogyan vehetjük észre, hogy a kutya allergiás?

Az allergiás reakció a legtöbb esetben szinte azonnal (1 óra), vagy rövid időn – 14 napon – belül jelentkezik. Ebben az idő intervallumban jelennek meg az allergiára utaló tünetek is – elsősorban viszketés a kutya fején (elsősorban száj, szemek, fülek), vagy a talpán, de persze megjelenhetnek kiütések a kutya más testrészein is.

Hol és hogyan lehet tesztelni a kutya ételallergiáját?

Ha úgy véled, hogy kedvenced esetleg érzékeny, vagy allergiás valamelyik ételre, amit adsz neki, de nem tudod, hogy melyik az pontosan, akkor érdemes felhívnod az állatorvost és konzultálni vele.

Tudnod kell, hogy nem egyszerű diagnosztizálni, hogy mi okozza pontosan az ételallergiás reakciót, mert a tünetek megegyezhetnek más allergiák során jelentkező tünetekkel.

Az orvos is ezt fogja először kizárni a vizsgálat során és ha megbizonyosodik arról, hogy allergiáról van szó, akkor eliminációs próba-étrendet fog előírni a kutyád számára, ami az egyetlen olyan diagnosztikai „eszköz”, ami jó eséllyel feltárja, hogy pontosan mi okozza az allergiát.

Léteznek természetesen különféle gyors- és labortesztek – szérum és intradermális allergiateszt, szerológiai teszt, bőrfolt teszt, de ezek sajnos nem éppen megbízhatóak.

Az eliminációs próba-diéta típusai és lépései

Ez a procedúra elköteleződést és odafigyelést igényel, valamint folyamatos konzultációt az állatorvossal. A próba-étrend legkevesebb 8, de általában 12 hétig tart, mivel ez idő alatt ürül ki teljesen kedvencedből az allergiát okozó étrend minden maradványa és derülhet ki, hogy a próba-étrend működik-e.

Az eliminációs diétának fontos lépései vannak, amelyeket muszáj betartanod (és az egész családnak is), ha tényleg ki szeretnéd deríteni, hogy mi okozza az allergiát kutyádnál.

Lássuk hát a lépéseket!

1. Lépés – A diéta kiválasztása és összeállítása

Ezt az állatorvos segítségével fogjátok összeállítani. Fontos, hogy az orvos tudjon minden olyan táplálékról (beleértve a jutalomfalatokat és ízesített gyógyszereket is), amelyet a kutyád rendszeresen eszik. A diéta az alábbiak szerint legyen összeállítva:

 • Olyan húsfélét kell adni a kutyának, amit még sosem evett és figyelembe kell venni az esetleges keresztreakciókat is. Például egy csirkeallergiára nem adható próba-diéta ideje alatt más szárnyas.
 • Legyen ízletes a kutya számára.
 • Képes legyél hosszú távon biztosítani a diétát kedvenced számára. (Van elég időd megfőzni, előkészíteni a 8-12 hetes diéta időszaka alatt).

Új típusú fehérje diéta

Ez a diéta azon alapul, hogy a kutyának újfajta húsfélét adsz (új típusú = olyan húsféle, amelyet a kutyád még soha nem evett).

Fontos, hogy figyelembe vedd a keresztreakciót is, ami annyit jelent, hogy amennyiben kutyusod a csirkére allergiás, nem adhatsz neki másféle szárnyast, akkor sem, ha még nem evett például kacsát, libát.

Miért? Mert ha a csirke fehérjéjére allergiás, valószínű, hogy más szárnyas fehérjéjére is az lesz. Ilyen esetben adj neki nyulat, vagy vadhúst.

Szintén fontos, hogy a diéta során ez az egy fajta fehérje kerüljön a kutya táljába és semmiképp ne keverd a húsféléket a diéta ideje alatt. A diéta az adott, egyfajta húsból (fehérje) és egyfajta szénhidrát forrásból áll, kiegészítve a megfelelő vitaminokkal, ásványi anyagokkal és tápanyagokkal, hogy a kutya számára biztosítsa a tökéletes mennyiséget és minőséget.

A speciális, állatorvos által összeállított diéta megbízhatóbb, mint a boltban kapható „hipoallergén” táplálékok, mivel ezek gyártása során a keresztszennyeződést nem lehet kizárni.

Hidrolizált fehérje diéta

A hidrolizált fehérjét (molekulákra bontott fehérje) tartalmazó diéta egy újfajta módszere lehet az eliminációs próba-étrendnek. Úgy néz ki, hogy ez a jövő egyik nagy reménysége a kutya ételallergia kezelésének / megelőzésének.

Egyelőre még nincsenek széleskörű tapasztalatok ezzel kapcsolatban – egyesek vitatják a hatásosságát, mások pedig feltétlen ezt javasolják.

Ami eddig ismert, hogy a diéta akár 60-90%-ban beválik az allergiás kutyáknál és jelentősen csökkenti az allergiás reakciókat.

Az alacsony molekuláris súlyának köszönhetően a hidrolizált fehérje jól emészthető és az immunrendszer nem tekinti veszélyesnek, így nem termel antitesteket, következésképpen nem alakul ki allergiás reakció. Minél kisebb molekulákra van bontva a fehérje, annál jobb eredménnyel adható allergiára hajlamos kutyák részére.

Házi terápiás étrend

Habár egyre inkább elérhetőek a hipoallergénnek titulált tápok, sajnos sok bevizsgálásakor kiderült, hogy bizony tartalmaznak olyan összetevőket is, amelyeket a gyártó nem tüntetett fel a csomagoláson.

Tény, hogy az otthon készült terápiás étrend a legdrágább ezek közül, de a legtisztább is és ezzel tudod a leginkább beazonosítani, hogy mi okozza kutyádnál az allergiát.

Azt gondolom, hogy 8-12 hét kibírható egy kis extra kiadással, ha azután – a visszaszoktatás során – tudni fogod pontosan, hogy milyen összetevőt kerülj el.

2. Lépés – A diéta elkezdése és a fertőzések kezelése

Miután kiválasztottátok és összeállítottátok az állatorvossal a kutyádnak megfelelő eliminációs próba-diétát, kezdd el adni kedvencednek.

Nagyon fontos, hogy a diéta során semmi más ne kerüljön a kutya gyomrába, mint a speciális diéta ételei. Ebben az időszakban ne adj jutalomfalatot, ízesített rágójátékot, vagy bármit, amit eddig adtál a kutyának, mert abszolút befolyásolhatják (általában rontják) a diéta sikerét.

Az is lényeges, hogy függetlenül attól, hogy van még egy felbontott, félig teli tápos zacsi a kamrában, azt már ne add oda a kutyádnak, még úgy sem, hogy fél adag régi, fél adag eliminációs diétás étel!

A legjobb, ha ilyenkor kompletten lezársz minden régi tápot, elteszed a kamra legmélyebb zugába és nem nyúlsz hozzá a visszatáplálásig.

Fontos, hogy a diéta időszaka alatt kezeltess minden másodlagos problémát, amit az allergia okozott – ilyenek a bőrirritációk, kiütések, hámló bőr, stb.

3. Lépés – Utókövetés

Az állatorvos kérni fog, hogy pár hét múlva vidd be hozzá a kutyádat egy gyors vizsgálatra. Az orvos látni fogja, ha van némi változás, bár ehhez azért idő kell.

Általában 2-3 hetente javasolja az ellenőrzést, ilyekor megvizsgálja a kutya füleit, talpait, bőrét és szőrét, valamint kikérdez Téged a diétával kapcsolatban. 

Egy átlagos eliminációs próba-diéta időtartama valahol 8 és 12 hét között van. Amennyiben a diétát pontosan és lelkiismeretesen betartottad és letelt a 12 hét, de a kutyád állapota nem sokat javult, úgy nagy valószínűség szerint atópiás dermatitisze van, amit jelenleg nem lehet gyógyítani, viszont kezelni igen.

Ennek megállapítása természetesen az állatorvos dolga, aki a szükséges gyógyszeres kezelést is fel tudja írni, aminek a hatására a kutyád állapota javulni fog.

4. Lépés – az allergia okozójának kiszűrése

Amennyiben az állatorvos úgy látja, hogy a kutyád helyrerázódott az eliminációs próba-diétának köszönhetően, jöhet az utolsó lépés – kiszűrni, hogy melyik étel okozta az allergiát.

Ehhez a lépéshez türelem és egy kis extra idő szükséges. Az orvos arra fog kérni, hogy egyenként, fokozatosan kezdd el újra adni a régi típusú tápokat és figyeld meg a kutya reakcióit – ez 1 óra és 14 nap között bárhol jelentkezhet.

Fontos, hogy ennél a lépésnél adott időszakban csak egyféle régi típusú táplálékot adj a kutyádnak, hogy pontosan tudd mire reagál.

Ha 1-2 hét után sincs romlás (reakció), akkor jöhet a következő dolog (olyan kutyatáp, amit régebben rendszeresen adtál).

Ezt is 1-2 hétig teszteld, majd jöhetnek a jutalomfalatok és minden más egyenként. Ha bármelyikre reakciója lesz a kutyának, szólj az orvosnak és konzultáljatok, mert valószínűleg megtaláltátok a bajt okozó allergént.

Előfordulhat, hogy az ebnek élete végéig speciális, hipoallergén étrendet kell tartania, mert heves allergiája van többféle összetevőre is, de azért nem ez az átlag. A legfontosabb, hogy mindig magas minőségű és tápanyag tartalmú ételt adj a kutyádnak. Ezzel minimálisra csökkenthető, vagy teljesen kiküszöbölhető az allergiák megjelenése.

Összegzés

Nem kellemes élmény az, amikor kiderül, hogy a kutyánk allergiás valamire. De ne keseredjünk el, mert van kiút belőle!

Tény, hogy a kutya ételallergia beazonosítása és megszüntetése nem egyszerű feladat, de nem lehetetlen. Türelem, szeretet és kitartás kell hozzá egy jó nagy adag fegyelemmel és persze nem árt hozzá egy jó fej, korrekt állatorvos, aki ismeri is a kutyádat és tudja, hogy mi a legjobb neki.

August 14, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.