Kutya férgesség | Fajtái, tünetei és kezelése

Kutya férgesség

A kutyatartás nagy felelősséggel jár, amely kezdő kutyatartók esetén nehéz lehet. Rengeteg információt kell fejben tartani az etetéstől kezdve a kötelező oltásokon keresztül a napi minimum sétáig. Mindez kezdetben nem egyszerű, főleg ha figyelembe vesszük, hogy bizonyos információkon az állat élete múlhat. Ilyen például a kutya férgesség.

Emiatt az állatorvossal történő rendszeres egyeztetés elengedhetetlen, azonban érdemes bizonyos dolgokról ettől függetlenül is tájékozódni.

Ebben a cikkben összeszedtünk mindent, amit felelős kutyatartóként a kutyák férgességéről tudnod kell.

A leggyakoribb bélférgek a kutyáknál

Hogyan szedhet össze a kutya bélférget?

Létezik olyan, hogy féreg-szezon?

A kutya férgesség leggyakoribb tünetei

Milyen problémát okoznak a férgek a kutyának?

A kutya férgesség kezelése

Természetes féreghajtás

A kutya férgesség veszélyes lehet az emberre is?

Szív- és bőrférgesség

Melyek a leggyakoribb bélférgek a kutyáknál?

Galandféreg

Galandféreg-Kutya férgesség

Hosszú és lapos, szalagszerű féreg, amely a bélfalakon élősködnek. Többségük nem okoz különösebb tüneteket, csak kölyök korban okozhatnak hányást, hasmenést.

Fontos tudni, hogy ezen fajta köztigazdája a bolha – tehát a bolhairtás és a férgesség kezelése együtt kell, hogy megtörténjen. Nyers húson keresztül kerülhet a kutyák szervezetébe, amely esetben az emberre is veszélyes lehet.

Itt külön érdemes hangsúlyozni, hogy nem csak a nyers hússal való etetés, hanem az azzal való rövidebb kontakt is veszélyes lehet. Tehát, akár séta során egy vadállat tetemével való találkozás vagy dögben hempergőzés is kockázatos.

Orsóféreg

Orsóféreg

Az orsóféreg kicsi, 10 cm-es féreg, amely az állatok beleiben az ott megtalálható tápanyagból élősködnek. Az orsóférgek talán a leggyakoribbak és a legnehezebben felismerhetőek.

Ennek fő oka, hogy a kutya szervezetébe bekerült férgek nagyon gyorsan lepetéznek, az ezekből kialakult lárvák pedig nagyon könnyen elvándorolnak és a szövetekben megbújnak alvó állapotban.

Itt alapvetően nem sokat ártanak, tünettel is ritkán járnak. Azonban a vemhes kutya szervezetében a változások miatt aktívvá válnak, és nagyon könnyedén kerülnek át a kölykökbe is. Éppen emiatt ezen fajta a kölykökre veszélyes igazán, mivel az ő esetükben hányást, hasmenést, alulfejlett állapotot eredményezhetnek.

Fontos tudni, hogy bár a féreghajtók az aktív férgek ellen hatásosak, az alvó lárvák ellen nincsen igazán hatékony kezelés.

Ostorféreg

Ostorféreg

Ezek kisebb méretű, fonálszerű férgek, melyek a vastagbélben telepednek meg, és az állat vérével táplálkoznak.

Ritkán okoznak súlyos problémákat, akkor azonban bélgyulladással, hányással és hasmenéssel járnak – ezek miatt pedig az állat gyakran lesoványodik és legyengül.

Felnőtt és egészséges kutyáknál ritkán jár tünetekkel, ez nehezíti a diagnózist. Valamint, felismerésének nehézsége az is, hogy nagyon kevés petét rak, emiatt a vizsgálatokból is nagyon nehezen mutatható ki.

Kampósféreg

Kampósféreg

A kampósférgek nagyon vékony és kicsi férgek, melyek a vékonybélben találhatók meg és az állat vérszívásával táplálkoznak.

Ez főleg kiskutyák esetén tud komoly problémát okozni, mivel a gyengébb szervezet számára a vérveszteség és az anémia bizony súlyos kockázattal jár.

Kifejlett kutyáknál is gyakran előfordulhat, azonban legtöbbször tünetmentesen, nagyobb probléma nélkül hordozzák. Felnőtt állatoknál csak legyengült, rossz körülmények között tartott egyedeknél tud egészségügyi problémát okozni, ilyenkor leggyakrabban étvágytalanságot, gyengeséget, fogyást eredményez.

Hogyan szedhet össze a kutya bélférget?

1. Anyáról kölyökre

Hogyan szedhet össze a kutya bélférget-Anyáról kölyökre

Kölyökkorban leggyakrabban a szoptatás során fertőződhetnek meg, abban az esetben, ha az anya is bélférges. Ez elsődlegesen a kampósférgek esetében lehetséges.

Azonban már ennél korábban, születés előtt is megfertőződhetnek a vérárammal beléjük kerülve – ez pedig az orsóférgek esetében a leggyakoribb. Emiatt a vemhes állatokra fokozottan érdemes odafigyelni a kutya férgesség szempontjából.

2. Tisztálkodás során

Mivel bizonyos fajták – elsődlegesen az orsóférgek – az állatok bundájában is képesek megtapadni, emiatt tisztálkodás során is bekerülhetnek kutyánk szervezetébe.

Egyes fajtáit a bolhák is hordozzák, így a kutya bundájának nyalogatása során könnyedén a szervezetébe viheti a férgeket is. Ez sajnos nehezen kivédhető, hiszen a napi séta minden kutya esetében elengedhetetlen – azonban a mindennapos fürdetés nem megoldható.

Emiatt is nagyon fontos a megfelelő védelem, azaz a megelőzés.

3. Bolhák által

Bolhák a kutya szőrében
Bolhák a kutya szőrében

Jórészt a galandférgekre igaz, mivel ahogy fent már leírtuk, ezen fajta a bolhákon keresztül tud bejutni kutyánk szervezetébe.

Ez leginkább a tisztogatás, valamint a bolhás terület rágcsálása következtében történik. Emiatt kiemelten fontos kutyánk bolha elleni védelmére is odafigyelni.

4. Szennyezett talajból

Mivel bizonyos féregfajták – elsődlegesen az ostor- és orsóférgek – lárvái a talajban találhatók meg, a velük való rövid érintkezés is fertőzést tud eredményezni.

Tehát a kutya könnyedén megfertőződhet szaglászás, vadászösztönnek való engedés, ásás, vagy akár heves labdázás közben is.

Sajnos ezeket érthető okokból nem tudod majd elkerülni, tehát muszáj odafigyelni a megelőzésre és az árulkodó jelekre.

Nézzük is meg, hogy milyen tünetekkel járhat a fertőzés, valamint a kutya férgesség esetén milyen kezelési módok vannak.

Létezik olyan, hogy féreg-szezon?

Nincs olyan, hogy féreg-szezon, mivel a férgek egész évben veszélyt jelentenek a kutyára. Sajnos ezek a férgek iszonyúan szívósak, még az extrém időjárásnak is ellenállnak hosszú évekig és arra várnak – amolyan hibernált állapotban -, hogy egy gazdatestbe kerüljenek.

Habár egész évben fertőznek, a meleg, párás időjárás (nyár) kifejezetten megnöveli a féreg-fertőzések esélyét.

A kutya férgesség leggyakoribb tünetei

A kutya férgesség leggyakoribb tünetei és kezelési módja

Elsődlegesen, mivel emésztőrendszeri férgekről beszélünk, különböző emésztőrendszeri tünetekkel már gyanakodhatunk a problémára.

A férgesség tünetei – galandféreg

A fertőzés korai stádiumában a férgek még rejtőzködnek a kutya emésztőrendszerében, következésképpen elég nehéz még ilyenkor elcsípni a fertőzést.

A kifejlett galandférgek aztán elkezdenek tojással töltött szegmenseket vedleni, amelyek irritálják a kutya végbélnyílását, miközben kibújnak azon keresztül. Ilyenkor úgy néznek ki, mint a rizsszemek.

A kutyában ez az irritáció váltja ki a tipikus galandféreg-fertőzésre utaló viselkedést – elkezdi húzni a fenekét a földön, mivel csiklandozó / viszkető érzése van, amit ezzel szeretne enyhíteni.

 • látható férgek, vagy tojások a székletben (rizsszemre / rizstöretre emlékeztető forma)
 • látható férgek a kutya hátsó fertályán (elsősorban a végbélnyílás körül)
 • többszöri, vagy folyamatos vakarózás (elsősorban a farok tövében, a végbél körül)
 • felfújódott gyomor és has-tájék
 • gyengeség, érzékelhetően megnövekedett étvágy és a többlet étel bevitelének ellenére fogyás
 • hasmenés, különösképpen véres hasmenés

A férgesség tünetei – kerekféreg, horogféreg, ostorféreg, szívféreg

Nagyon sokféle tünete lehet annak ha a kutya fertőzött valamilyen féreg által. Az általános gyengeség, súlyvesztés, vérszegénység, rossz közérzet, étvágybeli változások csak általános tünetek, amelyek akár összetéveszthetők más betegségek tüneteivel is.

 • súlyvesztés
 • vérszegénység
 • hasmenés (akár véres)
 • étvágytalanság
 • gyengeség
 • tüdőgyulladás (főleg szívféreg és tüdőféreg esetén)
 • bőrgyulladás / dermatitisz
 • friss, vagy alvadt vér a székletben
 • begyulladt bélrendszer (főleg végbél)
 • látható férgek a hányásban, vagy székletben (főleg kerekféreg esetén)
 • a kutya szőrének állapotromlása (csapzottá válás)
 • rossz közérzet
 • visszamaradott növekedés a kölykök esetében
 • erőnlét elvesztése
 • feltűnően nagy pocak (főleg kölyköknél)
 • köhögés, letargia (főleg szívféreg esetében)
 • fenék földhöz dörzsölése

Mindezeken túl nagyon fontos hangsúlyozni, hogy férgesség akár tünetmentesen is fennállhat, főleg felnőtt és egészséges kutyák esetében. Ekkor ugyan tüneteket még nem produkál, de a későbbiekben az eb állapota bármikor romolni kezdhet.

Milyen problémát okoznak a férgek a kutyának?

A férgek – attól függően, hogy milyen fajtájúak – többféleképpen hathatnak a kutya egészségére, de általában mindig negatívan.

A kutya lefogyhat, kimerülhet a tápanyaghiány miatt, hiszen a féreg elvonja az összes tápanyagot a kutya bélcsatornájából, így szerencsétlen állat egyre inkább gyengébb és alultápláltabb lesz.

A gyengeség következtében nem fogja bírni a sétát sem, főleg nem a hosszabb túrákat, vagy intenzívebb játékot. A férgesség minden esetben általános rossz közérzetet okoz és néhány ritka esetben sajnos akár hirtelen halált is.

A bélrendszerben megtelepedő férgek – galand-, kerek-, horog-, ostorféreg – kismilliónyi gondot okozhatnak a kutyának.

Néhányuk a bőrben (bőr alatt) és szerveken belül vándorol, amivel komoly bőrgyulladást (dermatitisz), vérszegénységet, általános rossz közérzetet, gyengeséget és akár tüdőgyulladást is okoznak.

A kutya férgesség kezelése

Szerencsére ma már nagyon sok, hatékony féreghajtó gyógyszer van a piacon, így relatíve hamar rendbe tud jönni a kutya a kezelés hatására. Természetesen érdemes mindenképpen állatorvosra bízni a féreghajtást, mivel ő jobban tudja, hogy mely kezelési forma a legmegfelelőbb a kutya számára.

A piacon megtalálható többféle féreghajtó tabletta és helyi szintű kezelő-oldat, amelyek mindegyike nagyon hatékony, főleg azok, amelyek egyszerre többféle féreg ellen is fölveszik a harcot.

Milyen gyakran kell féreghajtózni a kutyát?

Ez attól függ, hogy hol és milyen környezetben élünk a kutyánkkal, de általánosságban elmondható, hogy minimum 3 havonta érdemes egy féreghajtó kúrát beiktatni, hogy biztosan ne legyen gond. Ha tanyán / külterületen éltünk, akkor akár havi / kéthavi szinten is szükség van a kezelésre.

Hogyan előzhető meg, hogy a kutya férges legyen?

Lehet ezt nem jó hallani, de minden kutyában van féreg, mindegy, hogy mit csinálsz. Ha rendszeresen is adsz a kutyádnak féreghajtót, akkor sem pusztítja el az összes férget, hanem csak drasztikusan redukálja azok számát úgy, hogy a férgek ne szaporodhassanak el a kutyában.

A legtöbb, amit tehetsz, hogy megelőzöd a komolyabb problémát. Tartsd tisztán a kutyádat és a környezetét, valamint rendszeresen féreghajtózod.

Mielőtt Te magad találnád ki, hogy mivel féreghajtózd a kutyádat, beszélj az állatorvossal, mert ő tudja neked pontosan megmondani, hogy a Te kutyádnak melyik féreghajtó a legmegfelelőbb.

A legtöbb gyógyszer, amelyik a szívférgesség és a bolhák, kullancsok ellen véd, olyan hatóanyagot is tartalmaz, amely megelőzi a gyakori bélrendszeri paraziták megjelenését. Sétáltatás közben figyelj oda, hogy mit szagol / kóstol meg a kutya, mert így nagyban redukálod a fertőzés esélyét.

Természetes féreghajtás

Ismerd meg a természetes féreghajtó módszereket! Sokan elutasítják a kutyájuk gyógyszerezését – valahol érthető, habár, ha súlyos a fertőzés, mindenképpen célszerű gyógyszeres kezeléssel gyógyítani az ebet, mert ilyenkor minden perc számíthat – főleg szívférgesség esetén.

A természetes féreghajtók leginkább megelőzésre szolgálnak és ebben a kontextusban feltétlen ajánljuk ezek alkalmazását.

Nézzük hát a 6 legjobb természetes féreghajtót!

1. Tökmag

Természetes féreghajtás - Tökmag.

A tökmag rendkívül hatékony féreghajtó hatással bír, mivel egy fontos aminosavat – cucurbitacint – tartalmaz, amely megbénítja a parazitákat és így azok könnyedén eltávoznak a bélcsatornából.

 • Adhatod a kutyádnak egészben, vagy por formájában a táphoz keverve, vagy snackként. Egy teáskanál nyers tökmag (természetesen nem pörkölt / sózott!) / 5 kg testtömegenként, napi kétszer adva tökéletes megelőző hatással bír.

2. Sárgarépa

Természetes féreghajtás - Sárgarépa.

A sárga zöldségek és gyümölcsök köztudottan sok A-vitamint tartalmaznak, ami nagyon hatékony a férgekkel szemben.

A durvára aprított sárgarépa ugyanis tökéletesen letakarítja a gyomor és a bél falát, eltávolítva eközben a nyákot és a nyákkal együtt a parazitákat is.

 • A sárgarépa ezen kívül tökéletes fogkő ellen is – tehát kétszeresen is hasznos és egészséges jutalomfalat a kutyának. Minden nap érdemes adni a nyers sárgarépát – fogkefe gyanánt egyben, bélférgesség ellen pedig durvára aprítva.

3. Kókusz

Természetes féreghajtás - Kókusz.

A szárított kókusz tökéletesen képes teljesen megsemmisíteni a férgeket, ami által a szervezet könnyedén meg tud szabadulni tőlük.

 • Adj minden nap 1 teáskanál szárított, cukrozatlan kókuszpelyhet kistestű és 2 teáskanálnyit a nagyobb testű kutyának (nagytermetű kutyának mehet 1 evőkanál is). Ha nincs kókuszchipsz, akkor használj nyers kókuszolajat.

4. Almaecet

Almaecet hatásos a kutya férgesség ellen.

Az elmúlt években nyilvánvalóvá vált, hogy az almaecet nem csak nekünk, embereknek tesz jót, hanem bizony négylábú barátainknak is. Az almaecet – ellentétben másfajta ecetekkel – lúgosítja a szervezetet, így a beleket is, ami által kedvezőtlen környezet alakul ki a férgek számára.

 • Adj 1 teáskanál almaecetet (nyers, bio) a kutyád vizéhez minden nap, hogy megelőzd a férgek megtelepedését a kutyád beleiben. Látni fogod, hogy az almaecet nem csak a férgek ellen jó, de szépséges szőrt eredményez és még egy sor egészségügyi előnye is van.

5. Kurkuma

Kurkuma férgesség ellen.

A sárga arany ember és kutya számára egyaránt. A kurkuma erőteljes gombaölő, antibakteriális, vírusölő és gyulladás-gátló, nem véletlen került be a Superfood-ok közé.

A kurkuma nemcsak megöli a parazitákat, hanem gyógyítja is a paraziták által okozott sérüléseket és gyulladásokat.

 • Mivel a kurkumin (a kurkuma hatóanyaga) nehezen szívódik fel a kutyák szervezetében, érdemes belekeverni egy kis kókuszolajba, ami segíti a hatékony felszívódást.

6. Kamilla

Kamilla.

Ki ne tudná, hogy a kamilla mindenre (is) gyógyír! Erőteljes gyulladáscsökkentő hatóanyaga segít a puffadásban, a gyomor- és bélgyulladás tüneteinek és okainak csökkentésében és emellett pedig tökéletesen kiírtja a bélből a parazitákat – elsősorban a kerek- és ostorférgeket.

 • Tinktúraként működik a legjobban, amit Te magad is megcsinálhatsz a teásdobozon található leírás alapján. Az ajánlott adag 0.25 – 0.50 ml / 10 kg testtömeg, kétszer egy nap, 2 héten keresztül.

A kutya férgesség veszélyes lehet az emberre is?

A gazdikban nagyon gyakran felmerülő kérdés, amely nem is meglepő, hiszen kutyánk egészsége mellett, sajátunk is fontos.

Sajnos a kutya férgesség az emberekre is veszélyes lehet. Vannak olyan betegségek, melyek komolyabb tünetekkel járnak, extrém esetekben akár vakságot vagy egyéb tartós egészségkárosodást okozhatnak.

Ez a felnőttekre és a gyermekekre egyaránt igaz, tehát nem csak kutyánk, hanem családunk és saját egészségünket is védjük a megfelelő rendszerességű állatorvosi látogatásokkal.

Milyen rizikója van a kutya férgességének ránk nézve?

Bizonyos férgek képesek arra, hogy állatról-emberre ugorjanak és így megfertőzzenek minket. Ezt a képességet zoonózis-potenciálnak hívják és a kutyában található kerekféreg (Toxocara canis) a leginkább ismert erről a képességéről (no meg a macskában található Toxocara cati).

Mi emberek úgy fertőződhetünk meg, mint maga a kutya – lenyeljük a féreg mikroszkopikus méretű tojásait, amelyeket bevihetünk mosatlan zöldség és gyümölcs fogyasztásával, amelyek a fertőzött földdel / állati ürülékkel érintkeztek.

A gyerekek kiemelten veszélyeztetettek ebből a szempontból, mivel ők gyakrabban vesznek a szájukba dolgokat a földről, amelyek bármelyike fertőzött lehet, mivel ezek a férgek sokáig életképesek maradnak a talajban.

A kerekféreg lárvái igen komoly károkat tudnak okozni az emberi szervezetben, mivel az emésztőrendszerből szétterjednek a test szinte minden részébe – a tüdőbe, az agyba, vagy a szembe, ahol maradandó károsodást okozhatnak.

 • A kerekféreg elsősorban nem a kutya puszija által kerül át ránk, hanem fertőzött talajból (zöldség, gyümölcs, saláta) és nem a bélrendszeredben fog megtelepedni, mint a kutyáknál, hanem elvándorol a bőröd alatt a szerveidbe, ami által óriási károkat okoznak.
 • A horogféreg igen alattomos, amely a bőrön keresztül is be tud jutni a szervezetbe – például, ha egy sártócsába lépünk mezítláb és abban horogféreg lárvák vannak. Nagyon erősen viszkető bőrt eredményeznek, ha a bőrben vándorolnak, de sajnos ezek is képesek a szervekbe bejutni és ott óriási pusztítást okozni.

Szív- és bőrférgesség

A fenti emésztőrendszeri férgek mellett fontos ismerni azon parazitákat, melyek nem a bélrendszert támadják, hanem egyéb szerveket érintenek.

Ezeket elsődlegesen a szúnyogok terjesztik, melynek csípésével a féreglárvák a bőr alatti szövetekbe kerülnek. Innen a véráramba jutnak, majd fejlődni kezdenek és akár évekig életben maradnak.

Szívférgesség

Tüneteit tekintve fáradékonysággal, az aktivitás jelentős csökkenésével, a kutya állóképességének romlásával, valamint hasvízkórral járhat.

Súlyosságát erősíti, hogy a tünetek megjelenésekor már igen előrehaladott az állapotromlás. Felismerése egyszerű vérvizsgálatból történik, melyet rutinvizsgálatnként érdemes évente elvégeztetni – még abban az esetben is, ha kutyánk védelme biztosítva van.

Ezen kívül különböző gyorstesztekkel, valamint szív ultrahanggal mutatható ki. A védekezéssel kapcsolatosan pedig kiemelten fontos tudni, hogy az éghajlati változások miatt ma már az állatorvosok többsége az egész éven át tartó védekezést ajánlja.

Bőrférgesség

A bőrférgesség szerencsére kevésbé komoly, azonban ma már egyre gyakoribb probléma hazánkban is.

A bőr alatti viszkető csomók, erős vakarózás, bőrpír, valamint szőrhullás jellemzi a betegséget. A szívférgességhez hasonlóan legkönnyebben vérvizsgálattal mutatható ki, kezelése pedig speciális féreghajtó készítményekkel történik.

Összegzés

Összességében láthatjuk, hogy a különböző, kutyánkra veszélyes férgek bizony számos súlyos egészségügyi problémát, extrém esetben akár állatunk elvesztését is okozhatják.

A kutya férgesség ránk, emberekre is veszélyes lehet, mert nehezen mutatható ki. Azonban könnyedén kivédhető és kezelhető. Emiatt elengedhetetlen a megelőzés, azaz a rendszeres és folytonos féreg elleni szer alkalmazása.

April 30, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.