Segítség! : A kutya hangyacsapdát evett, mit tegyek?

A kutya hangyacsapdát evett

Ha valamit mindenki tud a kutyákról, akkor az az, hogy ők aztán tényleg bármit képesek megenni. Semmi sincs biztonságban tőlük.

Ezért is kell nagyon körültekintőnek lennünk, hogy mit hagyunk elől a házban, vagy sétáltatás közben mit vesz az állat a szájába. Sokszor akár veszélyes dolgokat is képesek megkóstolni, mint például a hangyacsapdát és társait. Ezért is kell fokozottan figyelni erre.

Veszélyes lehet, ha a kutyám hangyacsapdát evett?

Az első gondolatunk az lehet, hogy ez mérgező és nagyon veszélyes dolog. Ez azonban így nem teljesen igaz.

A legtöbb hangyacsapda nem méregző a kutyákra nézve, még ha meg is eszi azt, akkor sem mindegyik okoz nagy bajt. Mindenképp olvassuk el mi van a címkére írva. Azonban az összetevők közül sok megbetegítheti az állatot, ezért fontos, hogy konzultáljunk az orvossal a biztonság kedvéért.

A hangyacsapdák mérgezőek a kutyákra?

A legtöbb hangyacsapda nem veszélyes az állatokra, a gyártok ugyanis direkt igyekeznek olyan anyagokból készíteni, amelyek nem veszélyesek a melegvérű állatokra.

Persze, nem zárhatjuk ki, hogy létezik a forgalomban olyan termék, ami viszont rossz hatással lehet rájuk!

Az biztos, hogy az olyan hangyacsapdák, amelyek bórsavat tartalmaznak és a kutyák nagyobb mennyiséget fogyasztanak belőlük, azok veszélyesek lehetnek az állat egészségére.

Tehát kijelenthető, hogy a legtöbb hangyacsapda nem halálos a kutyákra, de ha mégis enne belőle a kutyus, nem árt konzultálni az állatorvossal, és figyelni a viselkedését a következő pár órában.

Hangyacsapda mellékhatásai a kutyákra

Beteg Yorkshire terrier

Azonban mégis akad pár tünet, amit érdemes megfigyelni, ha az állat úgy gondoljuk hangyacsapdát evett. Ezekben a készítményekben ugyanis attól függetlenül, hogy általában nem halálosak, mégis számos vegyianyag keverék van.

Azonban szerencsére nem akkora mennyiségben, hogy valóban ártalmas legyen.

Átalában ezek a mérgező anyagok a vegyület 0,05 százalékát teszik ki, így látható, valóban kicsit az esély arra, hogy nagy bajuk lenne az állatoknak tőle.

Amire azonban valóban oda kell figyelni, hogy nem okoz e a csapda fuldoklást vagy bélelzáródást az állatnak, ugyanis azzal akár azonnal műteni kell!

Milyen tünetekre lehet számítani, ha a kutya hangyacsapdát evett? :

 • hányinger
 • hányás
 • hasmenés
 • látható diszkomfort érzet
 • nyáladzás

Ezeknek a tüneteknek a hangyacsapda megevése után kevesebb, mint egy nappal el kell múlniuk! Magának a csapdának is át kell mennie a kutya emésztésén egy napon belül.

Állatorvoshoz akkor kell mindenképp fordulni, ha az említett tünetek, egy napnál tovább is fennállnak. Valószínűleg az orvos is azt fogja javasolni, hogy bizonyos emésztést könnyítő ételekkel segítsünk az állatnak.

Bélzáródás tünetei

Kutya hangyacsapdát evett és bélelzáródása van
Figyeljünk a bélzáródás okozta tünetekre

Ha bélzáródásra gyanakszunk, az komoly problémát okozhat, ezért érdemes odafigyelni a tünetekre, melyek a következők:

 • Erőlködés székelés közben
 • Puffadás
 • Véres széklet
 • Hányás
 • Szorongás jelei

Ha ezeket látjuk a kutyán, akkor minél gyorsabban vigyük állatorvoshoz, hiszen ilyenkor sok esetben lehet, hogy műtéti beavatkozásra lesz szükség.

Ha pedig az állat több hangyacsapdát is megevett, akkor mindenképp vigyük orvoshoz, mert így már sokkal nagyobb veszélyben van!

Mit kell tenni, ha a kutya hangyacsapdát evett?

Most nézzük meg a pontos teendőket ilyenkor, ami segít, hogy ne érje nagyobb kár a kutyát. Az első és legfontosabb ilyenkor, hogy azonnal állítsuk meg a kutyát a folyamatban, nehogy még több csapdát elfogyasszon.

Távolítsuk el a ház körüli többi csapdát is.

Olvassuk el a hangyacsapda hátulján, milyen összetevőkből is áll az, és mérlegeljük, az mennyire mérgező az állat számára. A legtöbb leírásban ezt külön szerepeltetni is kell.

Ha nem vagy biztos benne, mindenképp hívd fel az állatorvost, aki majd eldönti be kell e vinni a kutyát vagy sem.

Ha a kutyus a csapda nagyrészét megette, az állatorvos általában aktív szenet szokott beadni, hogy hányással távozzon a méreganyag az állatból.

Azonban, ha a helyzet nem súlyos, otthon is segíthetünk bizonyos magas rosttartalmú ételekkel, hogy a kutyából könnyebben távozhassanak a nem oda való dolgok. Ezekkel nem lőhetsz mellé:

 • Kevés teljes kiőrlésű kenyér
 • Sütőtök
 • Spenót
 • Psyllium maghéjpor

Azonban ezekkel legyünk óvatosak, és ne adjunk túl sokat belőlük, hiszen nem szeretnénk, ha még jobban felborulna az emésztésük.

Hogyan előzzük meg, hogy a kutya hangyacsapdát egyen?

A kutyák nagyon kíváncsi állatok, így természetes, hogyha még nem találkozott előtte a hangyacsapdával, akkor bizony meg fogja vizsgálni. Ezért rágják vagy nyalják meg sokszor azt.

A másik ok, ami miatt annyira vonzó ez a tárgy a kutyák számára, az a szag. Ez az illatanyag ugyanis nem csak a hangyákat, de a kíváncsi ebeket is oda vonzza.

Néha nem is gondolnánk, hogy a kutyák milyen trükkös helyekre is oda férnek, ezért próbáljuk elrejteni a csapdákat.

Akár szekrények belsejébe vagy olyan magas polcokra, ahol nem éri el az állat. Ami még fontos, hogy tartsuk számon, pontosan hol és mennyi csapdát helyeztünk el, és azokat ellenőrizzük is időről időre.

A már elhasznált hangyacsapdákról se feledkezzünk meg, hiszen a kutyák előszeretettel turkálnak a szemétben is. Ezért igyekezzünk kutyabiztossá tenni a szemetest.

Biztonságosabb hangyacsapda alternatívák

Számos állatbarát megoldás van a hangyák elleni harcot illetően, ami biztosan nem tesz kárt a kutyusunkban.

Az egyik ilyen egy házi készítésű spré, amihez nem kell más, mint egy vegyszermentes mosogatószappan vagy mosogatószer és egy kis víz. Ezt keverjük össze egy már használt szórófejes palackba.

Az üzletekben is számos állatbarát hangyaírtó található, azonban ezeket a bennük található illóolajok miatt csak hígítva lehet használni az állatok körül.

Mindig bizonyosodj meg vásárlás előtt, hogy valóban veszélytelen-e az adott termék az állatokra, vagy csak jól van marketingelve. Ha elolvasod az összetevőket, hamar fény derül az igazságra.

A másik természetes védekezési módszer a hangynák és egyéb kártevők ellen a kovaföld. Ez egy porforma, amit egyszerűen szét kell szórni a lakás bizonyos területein és biztosan csak a nem kívánt hangyákban tesz kárt. Miközben ezt használjuk, inkább viseljünk maszkot, mert nem tesz jót ha belélegezzük.

Összegzés

A jó idővel bizony olyan kellemetlen meglepetés is várhat minket a lakás számos területén, mint a hangyainvázió.

Ha pedig nem szeretnénk, hogy a kutyánknak baja essen, jól válogassuk meg, hogyan védekezünk ellenük.

Ha a kutya hangyacsapdát evett ne pánikoljunk azonnal.

Bár a legtöbb hangyacsapda nem veszélyes közvetlen az állatokra, azért legyünk körültekintőek, hiszen a mérgezésen túl bélzáródást is okozhat a kutyában. Igyekezzünk természetes alapú, állatbarát csapdákat beszerezni, hogy mindenki nyugodt lehessen.

March 8, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.