Mit árul el a kutya nyelvének színe az egészségi állapotáról?

Mit árul el a kutya nyelvének színe az egészségi állapotáról

Az egészségi állapot egyik jó indikátora a kutyák esetében (éppúgy, mint az embereknél) a nyelv színe. Megmutatjuk hogyan tudunk kutyánk nyelvének higiéniájáról gondoskodni és kiderítjük, hogy mit árul el a nyelv színe a kutya egészségi állapotáról!

Milyen az egészséges kutyanyelv színe?

Az egészséges kutyanyelv színe normál esetben mély rózsaszín. Azonban, ha az ebnek melege van, nyelve bepirosodhat, ugyanis ilyenkor felélénkül benne a vérkeringés, hogy az állat lihegés közben hatékonyabban hűthesse magát.

Ha kutyánknak nincs melege de huzamos ideig vörös a nyelve, akkor mindenképpen érdemes felkeresnünk az állatorvosunkat.

Egyes fajták esetében a rózsaszín nyelv kék vagy fekete foltokkal rendelkezhet, ez akkor fordul el, ha a kutyusok felmenői között voltak kék nyelvvel rendelkező ősök.

Mit árul el a kutya nyelvének színe?

SzínTünetekMi okozhatja?Mit tegyünk?
RózsaszínNincsEgészségesNincs teendő!
FehérKevés vörösvérsejtVérszegénység, parazitákÁllatorvos!
VörösDuzzadt nyelv, fekete foltokDehidratáció, veseproblémákÁllatorvos!
FeketeHőgutaTesthő megemelkedéseÁllatorvos!
Lila/kékOxigénhiányHipoxia, mérgezés, fuldoklásÁllatorvos!
SárgaGyomorprobléma, étvágytalanságMájproblémák, gyomorhurutÁllatorvos!

Kutyafajták fekete vagy lila nyelvvel

Kutyafajták fekete vagy lila nyelvvel.

Van néhány olyan kutyafajta, melyeknél a nyelv egészséges színe természetes módon fekete vagy lila. Az ilyen kutya nyelveknek különböző árnyalatai lehetnek: egyesek feketének, míg mások sötétkéknek tűnnek.

A Csau Csau a legnépszerűbb kék nyelvvel rendelkező kutyafajta, de sok Shar pei is ilyen színű nyelvvel születik.

A Csau Csau egyedi nyelvének oka a genetikának tulajdonítható: a színkülönbség egy mutációnak köszönhető, amely egyik generációról a másikra öröklődött és a szelektív tenyésztés eredményeképpen mára már a fajta jellemző tulajdonságának számít. Ugyan ilyen mutáció teszi lehetővé, hogy keverék kutyusok foltos nyelvvel születhessenek.

Lila vagy kék nyelv

Az embereknél az ajkak vagy a nyelv lilássá válását az extrém hideggel hozzuk összefüggésbe, kutyák esetében (hacsak kedvencünk nem kéknyelvű fajta) a lila vagy kék nyelv általában oxigénhiányra (hipoxiára) vezethető vissza.

A hipoxia okozta elszíneződést cianózisnak nevezik, oka általában szív- vagy légzőszervi betegség. Ez az állapot nagyon súlyos, emiatt azonnali állatorvosi beavatkozás szükséges ilyen esetekben.

Mi okozhat oxigénhiányt?

Az oxigénhiánynak több oka is lehet, egyesek természetes módon enyhülhetnek, míg mások mielőbbi állatorvosi ellátást igényelnek:

 • Ha a kutya valamit félrenyel, vagy egy „idegen test” megakad a torkában levegőért kapkod, nyugtalan, nyújtogatja a nyakát, extrém esetekben pedig eszméletét is veszítheti.
 • A hideg vízben való hosszas úszás még az edzett kutyáknál is fáradtsághoz és légszomjhoz vezethet.
 • A pneumothorax egy kevésbé gyakori kiváltó ok, ilyenkor a kutya mellüregében egy „légbuborék” alakul ki. Ezt leggyakrabban tompa ütés váltja ki.
 • Füstmérgezés is vezethet oxigénhiányhoz. Ha kutyánk nagyobb mennyiségű füstöt lélegez be, és nem jut friss levegőhöz kékké vagy lilássá válhat nyelve.
 • Mellhártyagyulladáskor vér vagy valamilyen más folyadék halmozódik fel a mellkasban. Okozhatja tüdőgyulladás, trauma, vese-, szív- vagy májprobléma.
 • A kék nyelvet szervi stressz, májgyulladás, májbetegség vagy autoimmun probléma is okozhatja, amelyek szintén állatorvosi szakértelmet igénylő problémák.
 • Mérgezés esetében is alakulhat ki oxigénhiány.

A kutya nyelvén lévő kékeslila foltokat okozhatja fizikai trauma is, például zúzódás, amikor kutyánk ráharap a saját nyelvére.

Vörös nyelv

Ha kutyánk nyelve tartósan élénkvörös és fekete, duzzadt foltok is megjelennek rajta az a melanómára, azaz a rák egyik fajtájára is utalhat. Ilyenkor a nyelv a betegség előrehaladtával, a rákos sejtek felhalmozódása miatt megnőhet.

A vörös nyelvet cukorbetegség, bakteriális fertőzés, vese- vagy hólyag problémák, láz, méreganyagok felhalmozódása vagy pajzsmirigy túlműködés is okozhatja.

Magas vérnyomás esetén, a vér által a vénákra és artériákra gyakorolt megnövekedett nyomás miatt a nyelv is vörössé válhat. A dehidratáció a kutyák nyelvének kiszáradásához vezet, amely ilyenkor a rózsaszín sötétebb árnyalatát veszi fel, ami vöröses megjelenést kölcsönözhet neki.

Mint már említettük, a nyelv bevörösödését okozhatja a szervben megnövekedett vérkeringés is, de az is előfordulhat, hogy négylábú barátunk evett valamit (például céklát) ami beszínezte a nyelvét. Ezektől az esetektől eltekintve azonban nagyon fontos, hogy mielőbb állatorvosunkhoz forduljunk.

Sárga nyelv

Ha kedvencünk nyelve sárga színűre változik, akkor az (csakúgy, mint az emberek esetében) epehólyag-, máj- vagy gyomorprobléma jele lehet.

A nyelv sárga elszíneződése leggyakrabban azt mutatja, hogy a kutya sárgaságban szenved.

Fehér vagy halvány nyelv

Ha a kutyák nyelve fehér, vagy a szokásosnál sokkal halványabb, akkor valószínűleg vérszegénységben, leukémiában, mérgezésben, valamilyen belső vérzésben vagy akár paraziták, például kullancsok által okozott betegségben is szenvedhet.

A kutyák fehér nyelve általában a vörösvértestek számának csökkenését jelzi, ilyenkor az állatot feltétlenül azonnal állatorvoshoz kell vinni.

Fekete nyelv

A hőguta egy másik olyan vészhelyzet, amely megváltoztathatja a nyálkahártyák (így a nyelv) színét. Ezt a testhőmérséklet gyors és drasztikus emelkedése idézi elő.

A legsúlyosabb esetekben fekete vagy sötétszürke nyelv figyelhető meg a kutyáknál. Ebben az állapotban a kutya már sokkos állapotban van, és nehéz lesz megmenteni.

A kutyanyelv anatómiája

A kutyanyelv anatómiája.

A kutya nyelvét vénák, artériák és hajszálerek bonyolult hálózata futja át. Felületét speciális hám borítja.

A nyelv alatt van egy szövetcsoport, az úgynevezett frenulum, amely a nyelv leszorítását teszi lehetővé. A kutya nyelvén négy pár nyálmirigy található, amelyek apró csatornákkal rendelkeznek, és a nyálat a szájba szállítják.

Ezek a mirigyek sűrű és híg nyál kiválasztásával rengeteg nedvességet termelnek a szájban. A nyelv felületén helyezkednek el az ízlelőbimbók, melyekből a kutyáknak kevesebb van, mint az embereknek. Nekünk közel 9000 ízlelőbimbónk van, míg nekik mindössze csak 1706.

A sós ízt a nyelv hátsó és oldalsó szélei mentén, az édes ízt a nyelv elején és oldalain, a savanyú ízt pedig a nyelv felületén mindenhol érzékelik a kutyák.

A kisebb számú ízlelőbimbó ellenére a kutyák mindig a húsorientált étrendet választják. Szaglás nélkül azonban nem tudnak különbséget tenni a marhahús, a csirke, a sertés vagy a hal között.

Hogyan gondoskodjunk kutyánk nyelvének higiéniájáról?

Hogyan gondoskodjunk kutyánk nyelvének higiéniájáról?

Kutyája nyelve tele lehet baktériumokkal, amelyek a szájszag mellett a szájüreg egészséges élőflórájáért is felelősek. A nyelv rendszeres tisztítása szükséges a jó szájhigiénia fenntartásához, valamint a kutya leheletének javításához.

A nyelv tisztításához használhatunk kisméretű, puha sörtéjű, gyerekek számára gyártott fogkefét vagy kisméretű kutyafogkefét. Léteznek olyan speciális rágcsálnivalók, melyeket kifejezetten azzal a céllal fejlesztettek ki, hogy fogyasztásuk közben nemcsak a kutyák fogai hanem nyelvük is megtisztuljon.

Ez lehetővé teszi, hogy kutyánk a rágnivaló durva felületet nyalogatva, tisztítsa meg saját nyelvét, ami nemcsak sokkal élvezetesebb számára, de nekünk is sokkal könnyebb, mintha megpróbálnánk letisztítani kedvencünk nyelvét.

A kutya nyelvének problémáira utaló jelek:

 • Étvágytalanság: a kutyáknak naponta legalább kétszer kell enniük. Ha kutyánknak nincsen étvágya, annak lehet, hogy az az oka, hogy a nyelvén olyan gyulladás vagy seb van, amely miatt fájdalmas számára a rágás.
 • Túlzott nyáladzás: ha azt tapasztaljuk, hogy kutyánk a szokásosnál többet nyáladzik, előfordulhat, hogy fogászati problémáktól szenved, például fogszuvasodástól, fogkő-lerakódástól netán ínygyulladástól. De ez a jelenség egy szájüregi daganat tünete is lehet.
 • Rendellenes rágó mozgás: a szájüregi egészségügyi problémák miatt kutyánk abnormális rágómozgást végezhet. Ez általában azért van, mert a kutya el akar távolítani valamit a fogai közül, vagy mert fájdalmat érez az ínyében vagy a nyelvén.
 • Véres váladékozás a szájból: ezt a tünetet sohasem szabad figyelmen kívül hagyni. A véres váladékozásnak számos oka lehet, többek között ínygyulladás, szájüregi daganatok és nyílt sebek, amelyeket, ha nem kezelünk időben el is fertőződhetnek.
 • Büdös lehelet: a rossz szájhigiénia rossz leheletet okozhat, de ez a probléma sokszor visszavezethető valamilyen súlyosabb alapbetegségre is.

A kutya nyelvét érintő leggyakoribb betegségek

 • A málnanyelv vagy más néven az epernyelv a nyelv gyulladása, amelyet égési sérülések, sebesülések, rovarcsípések, autoimmun betegségek is okozhatnak.
 • A szájüregi papillomatózis egy vírusfertőzés, amely a kutya egész nyelvén elváltozások kialakulásához vezet.
 • A fekély az olyan alapbetegségek tünete, mint a rák vagy az akut veseelégtelenség, de okozhatja bakteriális fertőzés, hőguta, csökkent véráramlás vagy mérgezés is.
 • A fertőző szájhártyagyulladás a nyelv és a szájban lévő egyéb lágyszövetek gyulladásához vezet.
 • Lágyszöveti trauma gyulladáshoz és fertőzéshez vezethet, ha a keletkezett seb nincsen megfelelően fertőtlenítve és kezelve.
 • Daganatok és rákos megbetegedések is elváltozásokhoz vezetnek a nyelven, nemcsak annak színét, de formáját is befolyásolhatják.

A kutyák számára a nyalogatás egyet jelent a kézfogással: így fejezik ki barátságukat és így üdvözlik egymást vagy gazdijukat, de a szeretetüket is ezzel mutatják ki. Ezért gondoskodnunk kell arról, hogy kutyánk nyelve egészséges legyen.

Összegzés

Mint a korábban felsorolt okokból is látszik a nyelv színének változása nemegyszer valamilyen súlyos egészségügyi probléma mellékhatása, ezért, ha ilyet tapasztalunk lehetőség szerint azonnal forduljunk állatorvoshoz.

A tiszta nyelv javítja kutyánk szájüregi egészségét és általános közérzetét, így négylábú barátunk sokáig boldog és kiegyensúlyozott maradhat.

September 1, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.