Kutya rühesség | A rühesség tünetei, kezelése és megelőzése

Kutya rühesség A rühesség tünetei, kezelése és megelőzése

A rüh egy igen kellemetlen és veszélyes betegség, ami ritka esetben akár ölhet is. A kutya rühesség azonban még a legvégső stádiumban is jó eséllyel gyógyítható. Olvass tovább és választ kaphatsz egy sor fontos kérdésre a rühességgel kapcsolatban! Vágjunk is bele!

Mi a rühesség?

A kutya rühesség tünetei

A rühesség diagnosztizálása

Mitől lesz rühes a kutya?

Hogyan ismerem fel a kutya rühességet?

Rühes a kutyám, ha vakarózik?

Mit tegyek, ha rühes a kutyám?

Kutya rühesség kezelése

Magától is megszűnik a rühesség?

Veszélyes az emberre a kutyarüh?

Hogyan fertőtlenítsem a lakást, ha rühes a kutya?

Hogyan lehet megelőzni a kutya rühességet?

Mi a rühesség?

Mi a rühesség?

A rühesség Magyarországon közepesen gyakori fertőző betegség a kutyák között, amit a Sarcoptes családba tartozó rühatkák okoznak és igen kellemetlen, sőt – kezeletlenül – fájdalmas a kutya számára.

Ezek a rühatkák nemcsak a kutyákat fertőzik meg, hanem a lovakat, teheneket, sertéseket, macskákat és a vadállatok közül elsősorban a vaddisznókat és rókákat.

A kutyák esetében két rühfajtát különböztetünk meg, az egyik a sarcoptic, a másik a demodectic rüh.

Sarcoptic rüh

A Sarcoptes scabei néven ismert kutyarüh könnyen fertőz és okozói az apró, ovális alakú, nyolclábú, világos színű rühatkák.

Ez a rühfajta kutyáról-kutyára és kutyáról-emberre is terjed, habár nem él meg sokáig a kutyától eltérő gazdatestekben.

A nőstény rühatkák befúrják magukat a gazdatest bőrébe, ahol lerakják tojásaikat, amelyek nagyjából 3 hét múlva kikelnek és a fiatal rühatkák a gazdaállat hámsejtjeivel táplálkoznak.

Demodectic rüh

A Demodex canis néven ismert, szivar formájú rühatkák minden kutya bőrében megtalálhatók, mivel a normál bőrflóra szerves részét képezik, azaz mindig jelen vannak a bőrben, viszont rendszerint teljesen ártalmatlanok.

A rühatkák már a születéskor átkerülnek a mamakutyáról a kölyökre, de ez a fajta rüh nem kerül át az emberre.

A Demodex atkák mélyen beágyazzák magukat a kutya szőrtüszőibe és ott is maradna. Általában nem okoznak problémát, csak akkor, ha az állat immunrendszere valamiért legyengült.

Ebben az esetben viszont háromféle módon hathatnak a kutyára:

Lokális rühesség

Ilyenkor az atkák egy kisebb területen terjeszkednek. Elsősorban elszigetelt pikkelyes foltok jelzik a fertőzést általában az arc-orri területen.

18 hónapos kor alatt ez a legelterjedtebb fertőzés és általában mindenféle beavatkozás nélkül, magától gyógyul.

Generalizált rühesség

A fertőzés már nagyobb területet érint, nemcsak elszigetelt foltokat. A generalizált rühesség során sajnos másodlagos, bakteriális bőrfertőzés is kialakulhat, ami miatt a kutya bőre kisebesedik, viszket és váladékozik.

Több minden kiválthatja ezt a rühességet. Lehet öröklött hajlam, kiválthatja az endokrin rendszer kóros állapota, de jelezheti az immunrendszer legyengülését, vagy megbetegedését is. A rák és a cukorbetegség például nagyon legyengíti a kutya immunrendszerét, amely így kitetté válik a Demodex atka túlszaporodásának.

Demodectic pedodermatitis

Sajnos ez az egyik legellenállóbb rühesség. A kutya lábaira korlátozódik és szinte mindig bakteriális fertőzéssel párosul.

A kutya rühesség tünetei

A kutya rühesség tünetei.

A kétféle – fent leírt – rühatkafertőzésnek különféle tünetei vannak, amelyek néhol fedhetik egymást, így a pontos diagnózis felállításához feltétlenül szükség van az állatorvos segítségére.

1. A Sarcoptic rüh tünetei

Az ebben a rühességben szenvedő kutya bőrén a tünetek nagyjából a fertőzést követő 10 nap – 8 hét közötti időintervallumon belül jelentkeznek.

Az első jelek általában a kutya füllapja (fülszél), a szeme, a mellkasa, a könyöke-bokája és hasa körüli területeken figyelhetőek meg. Amennyiben kezeletlenül marad a fertőzés, úgy nagyon gyorsan szétterjed a kutya egész testén.

A Sarcoptic rühesség leggyakoribb tünetei:

 • rendkívül erős viszketés
 • kivörösödött bőr és kiütések
 • megvastagodott, sárgás kéreg a bőrön
 • szőrhullás (akár foltokban, akár az állat szőrének egészére kiterjedve)
 • bakteriális és gombás fertőzések kialakulása (mint másodlagos fertőzés)
 • a bőr erőteljes megvastagodása (előrehaladott esetekben)
 • a nyirokmirigyek duzzanata, gyulladása (előrehaladott esetekben)
 • girhesség (extrém esetekben)

2. Demodectic rüh, avagy Demodex tünetei

Ez a rühatka általában a kölyök születése utáni pár napban kerül át a kutyamamáról, hogy aztán a kölyök bőrflórájának természetes részévé váljon.

Amennyiben valamilyen oknál fogva gyenge a kutya immunrendszere, akkor a Demodex rühatkák képesek túlszaporodni, mivel a károsodott immunrendszer képtelen kordában tartani őket.

Ebben az esetben az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

 • Lokális rüh esetében elszigetelt, kissé begyulladt, hámló bőrfelület esetenként foltokban hulló szőrrel.
 • Generalizált rüh esetében az egész testen szétterjed a bőrgyulladás. Hámlás jelentkezik, esetenként megvastagodó, kérges bőrfelületekkel. A kutya szőre erőteljesen hullik és sok esetben akár teljes szőrvesztés is bekövetkezhet.

A rühesség diagnosztizálása

A rühesség diagnosztizálása.

A rühességet mindenképpen állatorvosnak kell diagnosztizálnia, hogy pontosan kiderüljön mely rühatka-fajta a felelős a fertőzésért és, hogy felmérje a fertőzés súlyosságát és annak szükséges kezelését is előírja. Többféle diagnosztikai lehetőség áll az orvosok rendelkezésére:

Bőrkaparék-minta

Ez az egyik legpontosabb diagnosztikai eljárás, mivel az orvos az ép és elváltozott bőr határáról vett bőrmintát mikroszkóp alatt ellenőrzi és beazonosítja a rühességet okozó atka-fajtát.

Ez abban az esetben ad 100%-os eredményt, amennyiben sikerül a mintában megtalálni az akta ürülékét / lárváját / magát az atkát.

Egyéb esetekben ez a fajta diagnosztikai eljárás nagyjából – az esetek nagy részében – 25-50% pontosságú, mivel jellemzően csak nagyon kisszámú rühatka van jelen a kutya bőrében, így a kimutathatóság sajnos elég alacsony.

Pinnal-pedál reflex (Fülszél-lábszél reflex)

Meglepő módon ez a fajta „teszt” nagyon megbízható a rühesség diagnosztizálásában, habár csak megfigyeléseken alapul.

A teszt lényege az, hogy ha a feltételezhetően rühes kutya fülszélét az ujjaddal megdörzsölöd, vagy megkaparod, reflexként a hátsó végtaggal heves vakarózó mozdulattal reagál a kutya.

Ez a teszt még akkor is legalább 90% pontosságú, ha amúgy a kutyád fülén még meg sem jelentek a jellegzetes göböcskék.

Bőr szövettan

Habár rendelkezésre álló módszer, mégsem alkalmazzák az orvosok, mivel egyrészt kellemetlenséggel jár a kutya számára, másrészt pedig nem igazán megbízható. Szimplán azért nem, mert igen kevés az esély arra, hogy a kimetszett bőrmintában rühatka legyen.

Ellenanyag kimutatás

A kutyától vett vérmintából jó eséllyel (kb. 80%) kimutathatók a rühatka ellen termelt antitestek.

Habár elég pontos a teszt, mégsem sűrűn alkalmazzák az állatorvosok, mivel az ellenanyag termelést csak a fertőzést követő több hét elteltével lehet ezzel a teszttel kimutatni és addigra már más, egyértelmű tünetek is megjelennek a kutyán.

Mitől lesz rühes a kutya?

Mitől lesz rühes a kutya? A róka a rühesség fő terjesztője.
A róka a rühesség egyik terjesztője

Ahhoz, hogy egy egészséges kutya megfertőződjön a Sarcoptic rühatkákkal, direkt kontaktusra van szükség egy másik, fertőzött kutyával, vagy másfajta állattal, amin ez a rüh-fajta megél.

Mi a direkt kontaktus? Közös játék, harc, együtt alvás, szoptatás.

Hol tudja leginkább összeszedni a kutya a rühatkát? Kutyaparkokban, vagy kóbor (fertőzött) kutyával való összetűzés során, kutyapanziókban, nem megfelelő higiéniát követő kutyakozmetikákban, kutyaiskolában.

Kiemelten veszélyeztetettek a vadászkutyák, (valamint kóbor- és falun élő kutyák) akik elhullott (fertőzött) rókatetemmel futhatnak össze és esetleg ahhoz hozzáérnek. A fertőzött állattal való szoros kontaktus során a hím és nőstény rühatkák átpattannak az egészséges kutya szőrére, majd a lehető leggyorsabban befúrják magukat a bőrbe és elkezdenek szaporodni.

A rühatkák a bőrfelszínen szaporodnak, de egyébként a hámrétegben vájt alagutakban élnek. Itt táplálkoznak (hámtörmelék) és ide ürítik a végterméküket, valamint a nyálukat és egyéb testváladékaikat. A kutya kényszeres viszketegségét az ezen anyagok által kiváltott allergiás reakció okozza.

Hogyan ismerem fel a kutya rühességet?

Hogyan ismerem fel a kutya rühességet?

A rühes kutyának elég jellemző tünetei vannak, amelyeket nem nehéz észrevenni. Habár az első jeleket könnyen össze lehet téveszteni a bolha-fertőzés tüneteivel, vagy más bőrgyulladás tüneteivel, ezért fontos, hogy bármilyen tünet észlelése után mielőbb vidd el kedvencedet az állatorvoshoz!

Ha azt látod, hogy a kutyád feltűnően sokat vakarózik és a szőre foltokban hullik, a bőre pedig kipirosodott és hámlik, akkor erőteljesen gyanakodhatsz arra, hogy rühfertőzése van. A jelek első körben a fül-, az arc-, a mellkas- és has tájékon jelennek meg, majd átterjednek a kutya egész testére.

A vakarózás még nem biztos jele a rühességnek, mivel az bolhára is utalhat. Ha kutyád szőre foltokban, vagy netán az egész testén hullik, a bőre pedig ezekben a foltokban (vagy egészében) kipirosodott, gyulladt és hámlik (netán sárgás kéreg van rajta), akkor jó eséllyel rühről van szó.

Amennyiben azt észleled, hogy a kutyád feltűnően sokat vakarózik, akkor ellenőrizd le a következő területeket a testén:

 • füllap
 • fülek körüli terület
 • szemek körüli terült
 • mellkasi rész
 • könyök- és boka tájék
 • hasi tájék

Fontos, hogy rühesség esetén a fülkagyló belső része és a hallójárat általában nem érintett – ez egy jó indikátor lehet számodra, hogy elkülönítsd a tüneteket más betegségek, vagy állapotok tüneteitől.

Példának okáért a szintén nagyon erős viszketegséggel járó allergia esetében a fülkagyló bemenete gyulladt, míg rühesség fennállásakor a fül külső része (füllap) az érintett.

Rühesség esetén van még egy jellemző bőrtünet, ami segíthet abban, hogy elkülönítsd a tüneteket mástól – a fertőzött bőrön vörös göbök (papulák), pörkösödő göbök, hámlás (korpa) és szőrritkulás jelenik meg.

Norvég-rühesség

Létezik egy olyan fajtájú rühesség is, amely során nincs, vagy, csak mérsékelt a viszketegség, ellenben súlyos bőrtünetek jellemzik.

Ezt nevezik pörkösödő-rühességnek, vagy más néven norvég-rühességnek. Ez a fajta rühfertőzés általában a nagyon idős, vagy beteg kutyákat érinti, de kiválthatja a kutya szteroiddal történő kezelése is, mivel a szteroidok gyengítik az immunrendszert.

A norvég-rühesség során – eltérően a normál rühességtől – akár több ezer rühatka is lehet mindössze 1 cm2-nyi területen!

A Norvág-rühességben szenvedő kutya jellemző tünetei:

 • nagyon vastag, általában sárgás-fehér (cement-szerű) pörkösödés jön létre a fülszélen, a könyök tájékon és más testrészeken

Rühes a kutyám, ha vakarózik?

Habár a rühesség egyik jellemző tünete a túlzott vakarózás és bőrrágás, nem feltétlenül rühes a kutyád, ha vakarózik. Meglehet, hogy más van a háttérben, mint például:

 • Bolhafertőzés
 • Bőrgyulladás / bőrfertőzés (bakteriális, vagy gombás)
 • Ételallergia
 • Környezeti hatások által kiváltott allergia
 • Kullancsfertőzés
 • Túlzásba vitt fürdetés miatt kiszáradt bőr
 • „Viszketős pont” fellángolása
 • Unalom, vagy szorongás
 • Krónikus száraz bőr (tél / kevés olaj a táplálékban / túl sok kutyasampon)
 • Hormonális problémák (pajzsmirigy-alulműködés / túlműködés)
 • Fájdalom (tüske, szilánk a bőrben / tappancsban, sérülés, zúzódás, ízületi fájdalom)

Mit tegyek, ha rühes a kutyám?

A legjobb, amit tehetsz, hogy mielőbb elviszed az állatorvoshoz. A rühesség, amennyiben időben észreveszik, nagyon gyorsan és jól kezelhető. Ha sokáig kezeletlen marad, értelemszerűen több idő kell a gyógyuláshoz.

Minél később kerül orvoshoz a kutyád, annál több kellemetlenséget és fájdalmat okoz neki a fertőzés és következésképpen annál költségesebb és hosszabb a kezelés is.

Ha az állatorvos igazolja a rühfertőzést, úgy a kutyád kezelésével egyidejűleg ki kell fertőtlenítsd az egész lakást / házat is (erről lentebb írunk részletesen). Amennyiben több kutyád (vagy macskád) van, akkor azokat is el kell vinned az orvoshoz vizsgálatra.

Bonyolultabb a helyzet, ha tanyád van és a kutyád szoros kontaktban van a háztájival is, mivel ebben az esetben ki kell hívnod az állatorvost, hogy ellenőrizze le az összes állatot, hogy nem fertőződtek-e meg.

A kutya rühesség kezelése

A rühes kutyát feltétlenül az állatorvos véleménye és útmutatása alapján kell és szükséges kezelni. Semmiképp sem ajánlom azt, hogy Te a magad szakállára elkezd otthon ezzel-azzal gyógyítgatni a kutyádat, mert abból komoly baja lehet szerencsétlennek.

A kezelés összetett és mindig attól függ, hogy melyik rüh-fajta áll a háttérben. Szerencsére manapság már elég sok készítmény áll az orvos rendelkezésére, hogy sikerrel felvegye a harcot a rühatkák ellen, mint például a helyileg alkalmazható kenőcsök, oldatok, vagy a szájon át adható gyógyszerek.

Ezeknek a szereknek az egyszeri, vagy kúraszerű alkalmazásával nagyon jól lehet kezelni a rühfertőzést. Lényeges, hogy a gyógyszeres kezelés mellett a legtöbbször szükség van támogató / kiegészítő kezelésekre is, mint például gyógy-, vagy fertőtlenítő samponok, anti-mikrobiális kenőcsök, ecsetelők és persze sosem szabad elfelejteni, hogy a rühesség ragályos, tehát az összes érintett háziállatodat kezeltetni kell!

A rühes kutya kezelésének általános lépései:

 1. A kutya szőrének lenyírása – Sajnos a legtöbbször ez elengedhetetlen, hogy könnyebben lehessen kezelni a rühfertőzést helyileg alkalmazható szerekkel.
 2. A kutya fürdetése gyógyszeres samponnal – A kutyádat heti szinten meg kell fürdetned az orvos által felírt gyógyszeres samponnal, hogy a fertőzést okozó rühatkák elpusztuljanak és a gyulladt bőr regenerálódjon. A kezelés gyakorisága és időtartama minden esetben az állatorvos döntésén alapul.
 3. Rühatkák célzott kiirtása – Az orvos által felírt gyógyszeres oldatok / kenőcsök helyi alkalmazása, amelyek által kipusztulnak a bőrben fészkelő rühatkák és el tud indulni a kutyád bőrének regenerációja is. Ezeket a szereket általában néhány hétig szükséges alkalmazni, hogy eredményesek legyenek.
 4. Neked is ajánlott elmenned orvoshoz, hogy megvizsgáljanak, elkaptad-e a rühességet és, ha igen, akkor célirányosan kezelheted. Egyébiránt jó, ha tudod, hogy a fertőzés a Te esetedben a kutyád sikeres kezelését követően nagyjából 2 héttel magától is megszűnik.

Magától is megszűnik a rühesség?

Sok esetben az egészséges kutya jól működő immunrendszere egészen jól megbirkózik a rühatkával és mindenféle tünet nélkül, magától rendezi le az atkák sorsát.

Amennyiben viszont túl gyenge, vagy éppen túl erős a kutya immunrendszere, úgy hamar el tud hatalmasodni a fertőzés a kutyán. Ember esetében a kutyarüh magától megszűnik a kutya sikeres kezelését követően, nagyjából 2 héten belül.

Veszélyes az emberre a kutyarüh?

Habár a kutyarüh képes átugrani az emberre, de szerencsére ott képtelen szaporodni. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne tudnának kellemetlenséget okozni nekünk.

A kutyarüh nem képes életben maradni az ember bőrén néhány napnál tovább, viszont ez a rövidke idő is elegendő számukra ahhoz, hogy megkeserítsék az életünket. Hogyan? Úgy, hogy abban a pár órában, vagy napban bőszen csipkedik a bőrödet, igen kellemetlen és heves viszketést okozva.

Az idősebbek és a kisgyerekek jobban ki vannak téve a csípések okozta allergiás reakciónak, mint egy egészséges felnőtt.

Hogyan fertőtlenítsem a lakást, ha rühes a kutya?

Hogyan fertőtlenítsem a lakást, ha rühes a kutya?

Egy nagyon sarkalatos pontja a kutyád sikeres rüh elleni kezelésének az, hogy az egész lakást / házat kifertőtleníted.

A kutyád által használt és megérintett felületeken (kutyaágy, szőnyeg, takarók, párnák, plüssök, kanapé, fotel, szőnyegek, stb.) nagyjából 1-2 hétig életképesek még a rühatkák. Ezeken a tárgyakon van elhalt hámsejt és az atka tud táplálkozni, de szaporodni nem. Tehát ezekről újra felül tudják fertőzni a kutyádat, a többi házi kedvencedet és Téged is.

A kutyád fertőzöttségének mértéke lesz a mérvadó az egész procedúra alatt, hiszen egy kevésbé súlyos fertőzést hamar le lehet gyűrni, míg egy kiterjedt állapot felszámolása több hétbe is beletelhet. Lényeges, hogy ameddig a kutyád kezelése tart, addig rendszeresen fertőtleníts mindent, amivel a kutyád érintkezik.

Nyilván le lehet szűkíteni a fertőtlenítésre szoruló tárgyak és anyagok körét azzal, ha a kezelés időtartamára kijelölsz a kutyád számára egy részt a szobában, amelyet elzársz és a lehető legkevesebb „köztes fertőző” tárgy marad a területen. 

Alapszabály, hogy amíg meg nem gyógyul a kutya, addig tilos a kanapéra, fotelba hívni és, ha egy mód van rá, szedd fel a szőnyeget is és tedd el az összes, nem fontos párnát is – természetesen egy alapos tisztítás után.

A lakás fertőtlenítésének lépései rühes kutya kezelése során

1. Kezeld a kutyát

A legfontosabb lépés az egészben az, hogy elvidd a kutyádat az orvoshoz, ahol megállapítják a bajt okozó atka fajtáját és célirányos kezelést írnak elő. Csak ezután kezdj neki a lakás / ház fertőtlenítésének is.

2. Több háziállat esetén

Ha több háziállatod van, mint az egy fertőzött kutya, úgy a második lépésben vidd el őket is az állatorvoshoz, hogy kiderítse, fertőzöttek-e, vagy sem.

Ha igen, úgy először is kezdd el az ő kezelésüket is, mielőtt nekiesel a takarításnak. Még valami: mivel imádod a kutyádat és ez így van jól, nyilván ölelkeztél vele, vagy melletted pihent a kanapén – mit is jelent ez számodra?

Azt, hogy valószínűleg átugrott rád pár rühatka. Ne ess pánikba! A kutyarüh csak pár napig marad életképes a bőrödön, de ez idő alatt is sokszor megcsíp, ami allergiás reakciót válthat ki és nagyon viszketni fog a bőröd.

Ha ez így van, akkor kérj a dokitól egy ecsetelőt, ami megöli az atkákat a bőrödön és regenerálja azt. Érdemes tudnod, hogy amennyiben sikeresen kezeltetted a kutyá(i)dat, úgy a Te rühességed is 2 héten belül megszűnik magától.

3. Fertőtlenítő mosás

Gyűjtsd össze az összes ruhát, párnát, paplant, takarót, törölközőt, amit használtatok és alaposan (legalább 60 Celsius fok) mosd ki azokat. Ha egy mód van rá, akkor fertőtlenítő adalékkal együtt.

Ameddig tart a kezelésetek, addig egy jól záródó nejlonzsákba gyűjtsétek a levetett ruhát és semmiképp se dobáljátok szét a lakáson belül azt, ami már volt rajtatok.

Az ágyneműt ilyenkor 3 naponta cseréld le és mosd ki. Ezt addig kell csinálni, ameddig mindenki meg nem gyógyult – beleértve a kutyát is.

4. A kutya holmijának fertőtlenítése

Gyűjtsd össze a kutyád összes holmiját– kutyaágy, pléd, plüss, takaró, hám, törölköző és minden, amit használt és alaposan (legalább 60 Celsius fokon) mosd ki azokat.

Ha az első, alapos mosás után nincs kedved ezeket újra kimosni, akkor javaslom, hogy addig ne add vissza a kutyának, ameddig meg nem gyógyult.

Ebben az esetben viszont oldd meg azért, hogy valami puhán tudjon aludni az elszeparált szobarészben.

 • Javaslat: gumimatrac leterítve kutyapelenkákkal – a matracot minden nap le tudod fertőtleníteni a kádban / zuhanyzóban, a pelenkákat meg ki tudod dobni és frissekre cserélni.

5. Szárítás

Ha van szárítógéped – a mosás után mielőbb szárítsd meg alaposan, magas fokon a ruhákat. Ha nincs szárítógéped – a mosás után tedd ki a ruhákat a Napra és ott szárítsd meg azokat.

6. Dobd ki azokat a fertőzött dolgokat, amiket nem lehet kimosni

Gyűjtsd össze az összes olyan dolgot – külön a Tiéteket, külön a kutyáét – amiket nem lehet kimosni és helyezd bele egy-egy, légmentesen lezárható konténerbe azokat.

Hagyd ott ezeket a tárgyakat legalább 1 hétre úgy, hogy nem nyitod ki a konténereket! Miért? Azért, mert a rühatkák nem igen képesek életben maradni 72 óránál tovább, ha nincs sem gazdatest, sem emberi hámsejt a közelükben. Javaslom, hogy a konténereket – mielőtt lezárod – fújd be alaposan spray formában kapható fertőtlenítővel (tehát ne géllel, vagy folyadékkal).

7. Bútorok fertőtlenítése

Ez a legkeményebb meló, de muszáj megtenni azért, hogy biztosan ne fertőzd felül sem magadat, sem a kutyádat és más élőlényt a lakásban / házban.

Vegyél fertőtlenítő hatású kárpittisztítót és ess neki a kanapénak, foteleknek, szőnyegeknek, és mindenféle szövetnek. Ezután fertőtlenítő hatású bútor tisztítóval töröld át alaposan a szekrényeket, polcokat, székeket, asztalokat (a lábakat is!), a padlót.

 • Tipp, hogy ne kelljen ezt újra megcsinálni: Zárd el az ebet a szoba egy kisebb részére, ahol azért kényelmesen elvan és ne engedd ki onnan, csak akkor, amikor sétálni viszed és semmiképp se érjen a szőnyeghez, a kárpitokhoz.

Hogyan lehet megelőzni a kutya rühességet?

Elsősorban arra kell odafigyelned, hogy hova viszed a kutyádat sétálni, mert a kutyák leggyakrabban kutyaparkokban szedik össze a fertőzést. Figyelj arra, hogy erdőben sétálva nehogy dögbe fetrengjen (főleg rókába) kedvenced, bár sokszor az is elég, ha alaposan megszimatolja az elhullott állatot és máris rápattannak a kis atkák.

Érdemes háznál tartott kutyát rendszeresen féregteleníteni és bolhairtózni, mert így ezek sem gyengítik az immunrendszerét és hatékonyabban fel tudja venni a harcot a rühatkákkal, ha netán találkozik velük egy fertőzött kóbor kutya képében.

Mit tehetsz azért, hogy csökkentsd a rühesség kialakulását?

 • Rendszeresen fürdesd meg a kutyádat.
 • Fürdetés közben mindig vizsgáld meg a fent leírt – rühfertőzés tüneteire hajlamos – testrészeket.
 • Fürdetés során használj természetes és 100% tisztaságú rozmaring / levendula / eukaliptusz / narancs illóolajokat (max. 1-2 csepp) a tusfürdőbe keverve – ezek elég jól működnek kullancs, bolha és más parazita ellen is.
 • Minden séta után alaposan keféld át kedvenced bundáját és töröld át speciálisan kutyák részére gyártott tisztító kendővel, így minimálisra csökkentheted a szőrre került élősködők bőrbe jutását.
 • Figyelj oda arra, hogy a kutyád mindig a számára megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot kapja, kiegészítve a szükséges ásványi anyagokkal, vitaminokkal és nyomelemekkel.
 • Rendszeresen ápold a fogait, a füleit és vágd vissza a körmeit.
 • A rühesség megelőzésére: minden második-harmadik fürdetéskor adj egy kis rühesség elleni oldatot a samponhoz, mint például a Neostomosan oldat.

Az általános, jó higiénia fenntartásával és azzal, hogy odafigyelsz arra, hogy hol sétáltatod a kutyádat, nagymértékben lecsökkentheted a rühatka fertőzés veszélyét.

Összegzés

Ki lehet jelenteni, hogy a kutya rühesség egy igen kellemetlen és bosszantó fertőzés, amit a legjobb megelőzni.

Ha már megvan a baj és rühes lett a kutya, akkor se ess pánikba. Cselekedj mielőbb, hogy hamar visszakaphassátok a megszokott életviteleteket.

Bízunk benne, hogy sikerült átadnunk pár hasznos információt a rühességgel kapcsolatban.

August 8, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.