Mit lehet adni a kutyának, ha székrekedése (szorulása) van?

Kutya székrekedés-Mit lehet adni a kutyának, ha székrekedése (szorulása) van

Négylábú kedvenceinknek időnként meggyűlhet a baja az ürítéssel, és komoly szorulásuk is lehet. A kutya székrekedésének előfordulása azonban jóval ritkább, mint a hasmenésé.

Ebben a cikkünkben a kutya székrekedés tüneteiről, veszélyeiről és házilagos kezeléséről kaphatsz hasznos információkat. Vágjunk is bele!

Miért lehet veszélyes a székrekedés a kutyának?

Mitől lehet székrekedése a kutyának?

Milyen tünetei vannak, ha a kutyánknak székrekedése van?

3 napja nem kakil a kutya! – Meddig bírja ki székelés nélkül?

Mit lehet adni a kutyának, ha szorulása van?

Kutya székrekedés kezelése házilag

Lehet hashajtót adni a kutyának?

Kutyaszorítóban

A szorulás leggyakrabban a táplálkozásra vezethető vissza. Például ha lassul a kutya emésztése, mert túl sok nehezen emészthető, csontos ételt evett.

Normál esetben az ételt az erős gyomorsav könnyedén lebontja, és körülbelül 10 órán belül áthaladnak az emésztőrendszeren a falatok és szilárd, jól formált alakban távoznak. Pszichés is fizikai problémák is magyarázhatják a renyhe bélmozgást.

A rettegő, stresszes kutyánál megeshet, hogy még könnyíteni sem mer magán a körülmények miatt. Ha azt látod a kedvenceden, hogy a szándék megvan, de ürítés közben küszködik, nem jár sikerrel, akkor látogass el vele az állatorvoshoz.

A táplálék áthaladást a bél automatikus, perisztaltikus izommozgása garantálja, mely során a vastagbélbe érve a folyadék egy része felszívódik, és a végtermék könnyedén távozik.

Miért lehet veszélyes a székrekedés a kutyának?

Miért lehet veszélyes a székrekedés a kutyának

Amennyiben az emésztési folyamatot lassítja vagy gátolja valami, és a bélsár túl hosszú ideig marad a bél utolsó traktusában, akkor egyszerűen túl sok vizet szív vissza a bélfal. Ezért a széklet túl keménnyé válik ahhoz, hogy a kutya gond nélkül megszabaduljon tőle.

Esetenként előfordulhat extrém helyzetben, hogy teljesen leáll a kutya bélmozgása, amit csak műtéti úton lehet újraindítani. Akut esetekben többnyire az első 24 órában általában magától megoldódik a probléma. Viszont ha a kutya hányni kezd, vagy felemelkedik a láza 39,5 fok fölé, akkor nem szabad várni, és azonnal orvoshoz kell vinni.

Mitől lehet székrekedése a kutyának?

Mitől lehet székrekedése a kutyának. A kutya székrekedés jelei.

A székrekedés előbb-utóbb minden kutyát elér életében legalább egyszer. A székrekedésre való hajlam függ a kutya génjeitől, a korától és az étrendjétől. Ha túl sok csontosat eszik a négylábú a jelenség gyakorivá válhat.

Étrend és táplálkozási rendellenesség okozta szorulás

 • Az étrend közvetlen hatással van az emésztésre. Például a túl kevés vagy túl sok rost fogyasztása szintén emésztési gondokat okozhat, ezért körültekintően kell összeállítani a kutya menüjét.
 • Az evés mellett a folyadékbevitel legalább annyit nyom a latban, mert a dehidratáció következtében szárazabbá válik a salakanyag és dugulás képződhet a vastagbélben.
 • A rossz táplálkozási szokásoknál megemlíthetjük a pica nevű betegséget, amikor a kutya nem emészthető tárgyakat fogyaszt. Például: kavicsokat vagy fadarabokat, amik eltömítik a beleket.
 • Hasonló gondot okoz a nagy mennyiségben elfogyasztott fű is. A magas cellulóztartalmú növényi részeket nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudják lebontani a kutyák.
 • Bizonyos kutyák vedléskor vagy fésüléskor megeszik a kihullott szőrüket. Bármilyen puha és apró szőrszálakról van szó, ezeket sem képes megemészteni a kutya és úgy halmozódnak fel a gyomorban a tincsek, akár a fürdőszobai lefolyóban az emberi haj.

Életmódbeli vagy betegség okozta székrekedés

 • A lustább ebek nagyobb veszélyben vannak, mert a mozgásszegény életmód hozzájárul a bélmozgás ellustulásához is.
 • A hétköznapi indokok mellett azonban komoly betegségek előszele is lehet a székrekedés. Jellemzően a hasi sérv vagy a medence közelében elhelyezkedő daganatok tehetők felelőssé az emésztési nehézségekért. De neurológiai vagy hasnyálmirigy eredetű rendellenességek is szerepet játszhatnak a kialakulásában.
 • Bármilyen sérülés vagy műtéti beavatkozás hatására, ami megnehezíti a kutya mozgását, illetve a fennálló betegségek kezelésére adott gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet a gubanc.
 • Idősebb vagy vesebetegségben szenvedő ebek körében gyakori, hogy a bélmozgás és az anyagcsere lomhábbá válik. Az aggastyán hímek megnagyobbodott prosztatája szintén megnehezítheti az ürítést, és emiatt kialakulhat a rendszeres székrekedés.

Ha a kutya székrekedése nem múlik, gyakorta megismétlődik, és nem találsz magyarázatot az étkezési és mozgási szokásaiban, akkor vizsgáltasd ki az ebet, hogy lehulljon a lepel a kiváltó okokról.

Milyen tünetei vannak, ha a kutyánknak székrekedése van?

Milyen tünetei vannak, ha a kutyánknak székrekedése van.

Nyilvánvalóan a legszembetűnőbb jele annak, hogy a kutyának székrekedése van, ha nem találunk végterméket az udvaron, vagy hiába sétálunk vele, üres marad a kutyapiszokra váró zacskó.

A kutyák emésztőrendszere igencsak aktív ezért, ha 1-2 napnál tovább nem érkezik meg a csomag, akkor biztosak lehetünk benne, hogy székrekedése van. Az egyértelmű eredmény hiánya mellett több tünet is felhívhatja a figyelmet arra, hogy a kutya bélmozgása lelassult vagy megállt.

 • Árulkodó jel lehet, ha a kutya sokat köröz, keresi az ideális helyet az ürítésre vagy húzza a földön a hátsóját.
 • A kutyák jellemzően hasi diszkomforttól szenvednek, ami a has látható feszülésével vagy puffadásával jár. Ilyenkor gyakori, hogy görnyedt testtartást vesznek fel a hasi fájdalmak miatt.
 • Legtöbbször az indíttatás is megvan az ürítésre, és erőlködve próbálnak megszabadulni a kínzó salakanyagoktól, ám nem járnak sikerrel.
 • Előfordulhat, hogy minimális mennyiségű széklet távozik az erőlködés hatására, de ezek inkább apró, kemény, nyuszibogyóra emlékeztető darabok.
 • A nehézkes ürítést időnként kísérheti vér vagy nyálka, ami még inkább felhívhatja a gazdi figyelmét a gubancra.
 • Alkalmanként étvágytalanság vagy hányás is kialakulhat, hiszen a kutya érzi, hogy tele van, és nem képes még több étel befogadására és megemésztésére.

3 napja nem kakil a kutya! – Meddig bírja ki székelés nélkül?

Utazás előtt gyakran felmerül a kérdés, hogy a kutya vajon meddig bírja ki kakilás nélkül, hogy biztosak lehessünk benne, hogy gond nélkül elérjük az úti célt. Ritkábban gondolkodunk azon, hogy vajon meddig mondható normálisnak az ürítés elmaradása, és mikor kell problémára gyanakodni.

A legtöbb kutya naponta 1-4 alkalommal ürít, de ha 24 óránál tovább kimarad a széklet, akkor már sejthető, hogy gond van a kutya emésztésével.

Ha magától nem rendeződik a helyzet és 3 napja nem kakil a kutya feltétlenül konzultálni kell az állatorvossal! Ilyenkor egyértelmű gond, a salakanyag nem távozik, és további komplikációk is felmerülhetnek az elzáródott belek miatt.

A felhalmozódó széklet nyomhatja vagy akár elzárhatja a húgyhólyagot és húgyúti fertőzést is kiválthat. A súlyos szövődmények elkerülése érdekében krónikus esetben műtéti beavatkozás szükséges, ahol az állatot felnyitják és manuálisan távolítják el a szorulást okozó tárgyakat vagy salakot. Illetve szükség esetén újraindítják a perisztaltikus mozgást, hogy megszűnjön a paralitikus ibeusz, azaz a megállt bélmozgás.

Mit lehet adni a kutyának, ha szorulása van?

Sokunkban felmerül a kérdés, hogy mit tegyünk, ha a kutyának székrekedése van? Pánikra semmi ok! A szorulásnak rengeteg lehetséges magyarázata lehet és legalább annyi házi praktika létezik a gond megoldására.

Mielőtt azonnal az orvoshoz igyekeznél, amikor reggel nem érkezik meg a szokásos végtermék, vess be néhány egyszerű trükköt, ami segíthet a kutya állapotán.

A módszerek rendszerint 48 órán belül megteszik a hatásukat, és nem alakulnak ki szövődmények a székrekedés következtében. Két nap elteltével, ha az emésztés nem rendeződik vagy a kutya más tüneteket is produkál például hányást, akkor ideje haladéktalanul felkeresni az állatorvost. Addig is válogass a megoldási lehetőségek tárházából.

Kutya székrekedés kezelése házilag

Olívaolaj

A kutya székrekedés ellen adjunk olíva olajat.

Egy kis olívaolaj az ételhez adva síkosíthatja a lomha tápcsatornát és könnyebbé teheti a salakanyag távozását. Az olívaolaj hatására több víz marad a gyomorban, ezáltal a széklet puhább, lágyabb lesz.

A legegyszerűbb módja, ha rácsepegtetsz egy teáskanálnyi olívaolajat (kb. 5ml) a kutya tápjára minden 5kg-ként. Tehát, egy 20kg-os kutyának 4 teáskanál, azaz 20ml olaj szükségeltetik.

Víz

Szorulásra adjunk neki sok vizet!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a víz mennyire fontos a szervezet hatékony működéséhez, így az emésztőrendszerre is jótékony hatással van.

Biztosíts mindig friss vizet a kutyának, ösztönözd arra, hogy nap közben eleget igyon. Étkezések közben is gondoskodhatsz a folyadékbevitel növeléséről, ha húslevessel öntöd fel a szemes tápot, vagy nedves eledelre váltasz, amíg a probléma fennáll.

Mozgás

Az intenzív testmozgás ösztönzi a kutya beleit.

A napi testmozgás arra ösztönzi a kutya beleit, hogy aktív működésbe lépjenek. A jól működő perisztaltikus izomösszehúzódások hatására megindul a salakanyag is.

A mozgás lehet egyszerű séta is, de sokkal hatékonyabb, ha játékra vagy sportra fogod a kutyát, hogy a járkálásnál nagyobb intenzitású aktivitást végezzen.

Rendszeres étkezés

Rendszeres étkezés segít megelőzni a szorulást.

Törekedj arra, hogy a kutya mindig azonos időközönként jusson táplálékhoz. Székrekedésre hajlamos kutyáknál beválhat, ha a napi egy étkezés helyett 2 vagy 3 kisebb adag ételt kap naponta a kutya, hogy egyszerre ne terhelje az emésztőrendszerét a túl nagy adag étel.

A következetes étkezés sokkal kiszámíthatóbbá teszi a végtermék alakulását is.

Étrend

Étrend-jól emészthető rostok.

A kutya emésztésének meghatározó eleme, hogy milyen táplálékot vesz magához, ezért első körben mindig azt gondold át, hogy biztosan megfelelő táppal eteted-e a kutyát.

A különböző tápanyagok aránya, a rost mennyisége és emészthetősége hatással van az ürítés rendszerességére és a salakanyag állagára. A jól emészthető rostok segíthetnek a bélmozgás normalizálásában, a belek kipucolásában és ezáltal a székrekedés enyhítésében.

Szorulás esetén többféle jótékony hatású rostforrás is adható, például főtt sütőtök, répa vagy édesburgonya püré formában, vagy vízben áztatott zab és chia mag.

Amennyiben ezek a módszerek nem váltak be, az állatorvos vizsgálat után javasolhat probiotikumokat, székletlágyítókat, beöntést vagy műtéti beavatkozást a problémára.

Lehet hashajtót adni a kutyának?

A kíméletes és hatásos otthoni gyógymódok mellett akadnak kerülendő módszerek is. Tévhit, hogy ami beválik az embereknél, az jótékony hatással van a kutyákra is.

Rohanó világunkban sokszor egyszerűbb egy hashajtó tablettáért nyúlni, ahelyett, hogy helyesen táplálkoznánk és rendszeresen végeznénk testmozgást.

A kutyák számra nagyon veszélyes a hashajtás gyógyszeres formája, ezért semmiképpen ne adj neki se tablettát, se hashajtó szirupokat az otthoni gyógyszeres dobozból. Hashajtókat és székletlazítókat kizárólag állatorvos írhat fel indokolt esetben, de a lehetséges szövődmények miatt korántsem minősülnek biztonságos alternatíváknak.

Hashajtásnál komoly veszélye van, hogy a kutya kiszárad, és a hirtelen folyadékveszteség következtében leállhatnak a belső szervei.

A tej hasmenést válthat ki.
Ne adjunk tejet a kutyának, ha szorulása van.

Otthoni hashajtó módszerekkel, például tejjel sem szabad próbálkozni, mert a kutyák többsége laktózérzékeny. A tej hasmenést vált ki, de jelen esetben nem kedvező módon távolítja el a salakanyagot, hanem további egészségügyi problémákat okoz az ebnek.

Ragaszkodj a bevált és megbízható praktikákhoz, és ne tesztelj kétes trükköket a kedvenceiden!

Összegzés

A kutya székrekedés problémája sokakat megijeszthet, azonban korántsem olyan gyakori az állatok körében, mint a hasmenés. Általában olyan gyorsan el is múlik, ahogy kialakult.

A szorulás könnyen megelőzhető és kezelhető állapot. A legfontosabb, hogy a kutya étrendje legyen kiegyensúlyozott, kapjon mindig friss vizet és gondoskodjuk a rendszeres testmozgásáról. Az állapot meglehetősen kellemetlen lehet az eb számára, de rendszerint magától megoldódik.

Az első napon elősegítheted az állat bélmozgásának rendeződését, ha rostban és folyadékban gazdag élelmiszerekkel táplálod, és olívaolajat adsz az ételéhez. Két-három nap elteltével kérj segítséget az állatorvostól, különösen, ha újabb tünetek is érzékelhetők a kedvenceden, például letargia vagy étvágytalanság.

A székrekedésért felelőssé tehető az idős kor és többféle háttérben húzódó betegség is, amit jobb mihamarabb kideríteni és megfelelően kezelni. Támogasd a kutya gyógyulását biztonságos és hatékony módszerekkel és véletlenül se adj neki tejet vagy hashajtó készítményeket.

May 22, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.