Mitől vakulhat meg egy kutya? Az időskori látásvesztés okai

Mitől vakulhat meg egy kutya Az időskori látásvesztés okai

Utoljára frissítve: 2022. október. 31

Az időskori megvakulás mellett a kutya fiatalabb korában és hirtelen is elvesztheti a látását. A külső, fizikai sérülésen túl, ezt többféle betegség is okozhatja, valamint egyéb egészségügyi problémák velejárója is lehet.

Mutatjuk a leggyakoribb eseteket, melyek következtében a kutyus megvakulhat. Szerencsére több esetben orvosolható a baj, ha időben felismerjük.

A 7 leggyakoribb ok, amiért hirtelen megvakulhat a kutya

1. Uveitis

Az uveitis, vagy hétköznapi nevén belső szemgyulladás a kutyák egyik leggyakoribb szembetegsége. A szemet körülvevő szövet középső rétegének, az Uveitisnek a gyulladása.

A betegség nagy fájdalommal jár és hosszan elhúzódhat, de akár rövid időn belül is vakságot okozhat.

Oka lehet vírusos, gombás fertőzés, külső sérülés, de daganatos betegség is. A kiváltó októl függően, időben felismerve gyógyítható.

2. Látóideg gyulladás

A látóideg- vagy optikai ideggyulladás ritka betegség, de annál gyorsabb lefolyású, akár már pár nap alatt is teljes vakságot okozhat a kutyáknál.

A látóideg funkciója, hogy a kutya által érzékelt vizuális ingereket továbbítsa az agynak, ami aztán képpé alakítja őket.

Gyulladt állapotban azonban erre nem képes, így a betegség vakságot okozhat. A kiváltó ok lehet fertőzés, de daganatos betegség is.

Szerencsés esetben jól kezelhető és a kutya pár nap alatt visszanyerheti a látását.

3. SARDS

Magyarul hirtelen szerzett retinadegeneráció szindróma. Általában a 7 és 14 év közötti nőstény kutyáknál lép fel és pár nap alatt vakságot okoz.

Pontosan nem tudni mitől alakul ki és sajnos a gyógyítása sem lehetséges, sokan hormonális zavart vélnek felfedezni a háttérben.

A pár nap alatt végbemenő vakságot szomorúság, étvágytalanság előzi meg. A betegségben szenvedő kutyáknak nagy, kitágult pupillái lesznek, amelyek nem reagálnak a fényre.

4. Diabéteszes szürkehályog

A cukorbetegségnek sajnos gyakori szövődménye lehet a szürkehályog. Ebben az esetben a szemlencse elhomályosodik és nem enged át megfelelő mennyiségű fényt.

Bár a szürkehályog több okból is kialakulhat, cukorbetegség esetén nagyon gyors a lefolyása, a kutya pár hét vagy akár pár nap alatt is teljesen elveszítheti a látását.

Szerencsére a betegség műtéttel gyógyítható, a szürkehályogot eltávolítják, és műlencsét helyeznek be a szembe.

5. Retinaleválás

A retina leválása akkor következik be, amikor a retina elválik a szem hátsó részétől. Ha nem kezelik azonnal, akkor sajnos maradandó vakságot okozhat, mivel a fotoreceptorok (fényleválasztó sejtek) a leválás után elkezdenek degenerálódni.

Egyes kutyafajtáknál gyakoribb az előfordulási esély, ilyen például a Németjuhász, az Ausztrál juhászkutya és a Labrador retriever esetében.

Okozhatja vírus, baktériumos fertőzés, daganatos betegség, de magas vérnyomás is.

6. Előagyi daganat

A hirtelen megvakulás esetében állhat agyi daganat is.

Az előagyban találhatók azok az idegsejtek, melyek többek között felelősek a látásért. Ha egy daganatos betegség miatt ezek összenyomódnak, akkor a kutya elvesztheti a látását, akár pár nap alatt is.

Sajnos ez maradandó is lehet, de műtéttel bizonyos esetekben helyrehozható.

7. Glaukóma

A glaukóma, vagy más néven zöldhályog következtében növekszik a szem belső nyomása, amely rövid időn belül vaksághoz vezethet.

Szerencsére a glaukóma gyógyszeres kezelése lehetséges, amivel a szemben visszaáll a normális nyomás, a kutya pedig visszanyerheti a látását.

A betegségnek számos oka lehet, a genetikai hajlam mellett ilyen a fertőzés, a gyulladásos vagy daganatos betegségek.

Tünetek

A hirtelen bekövetkező vakság tüneteit nem nehéz felismerni, a kutya járása bizonytalan lesz, nekimegy tárgyaknak.

Nem szívesen mozdul ki helyéről, illetőleg a kelleténél jobban ragaszkodik hozzánk, nem szereti, ha magára hagyjuk.

Gyakran az opálossá váló tekintetben is felismerhető a betegség. Mindenképpen azonnal orvoshoz kell fordulni, mert sok esetben orvosolható a probléma, ha még időben észleljük.

Összegzés

Az idősebb kutyák esetében nem ritka a lassú megvakulás. Emellett azonban a kedvencünk fiatalon és nagyon rövid idő alatt, akár pár napon belül elvesztheti a látását.

Ennek több okai is lehet, melyeket egyéb betegségek váltanak ki.

A szem az egyik legbonyolultabb szerv, ami hajlamos a sérülésekre és a betegségekre. Ha kutya járása bizonytalan, vagy a tekintetében változást látunk, azonnal forduljunk orvoshoz.

2022. október 31.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.