Milyen gyakran szükséges a kutyát állatorvoshoz vinni?

Milyen gyakran szükséges a kutyát állatorvoshoz vinni

Biztosan Te is tudod, hogy az évenkénti orvosi szűrővizsgálat mindannyiunk számára ajánlott, hogy képet kapjunk szervezetünk állapotáról és, ha szükséges, időben tudjunk cselekedni. Nos, nincs ez másként a kutyáknál sem.

A cikkben az alábbi kérdésekre kaphatsz választ:

Milyen gyakran kell a kutyámat állatorvoshoz vinnem?

Mi történik az állatorvosnál?

Mit csináljunk, ha a kutya utál állatorvoshoz menni?

A rendszeres állatorvosi vizsgálat képes megelőzni komolyabb betegségeket?

Milyen betegségeket lehet kiszűrni az éves állatorvosi vizsgálattal?

Hányszor szükséges elvinni a kutyádat az állatorvoshoz különböző életkorban?

Mi történik, ha nem viszed el sokáig a kutyádat állatorvoshoz?

Mikor vidd azonnal orvoshoz / kórházba a kutyádat?

Milyen gyakran kell a kutyámat állatorvoshoz vinnem?

A legtöbb orvos egyetért abban, hogy amint idősebb lesz a kutya – kistestű fajtáknál ez nagyjából 7 éves, nagytestű kutyáknál pedig 5 éves kor után – érdemes félévente beiktatni az állatorvosi vizsgálatot.

Az, hogy milyen gyakran szükséges elvinned kedvencedet az állatorvoshoz, attól is függ, hogy kutyusod hány éves és milyen általános egészségi állapotban van. Egy kölyökkutya például jóval sűrűbben találkozik az állatorvossal az első 1 évében, mint egy kifejlett felnőtt, hiszen az első évben kerül sor a legtöbb védőoltásra és vizsgálatra.

Miután minden oltását megkapta, megfelelően gyarapodik és egészséges, valamint – jó esetben – ivartalanítva lett, már csak évente szükséges őt elvinni egy állapotfelmérésre.

Természetesen, ha a kutyának van valamilyen betegsége, akkor érdemes negyed-, vagy félévente felmérni a pillanatnyi állapotát.

Mi történik az állatorvosnál?

Kutya állatorvosnál

Egy általános, rutin szűrővizsgálat során az első, amit az orvos megtesz, az a fizikai vizsgálat – ergo átnézi a kutyádat tetőtől talpig. Leméri a súlyát, megnézi a füleit, szemeit, tappancsait, fogait, a bundája és bőre állapotát, meghallgatja a szívét és tüdejét.

Ez ugyanis felfedhet olyan problémákat, amelyek alapján a doki következtethet valamilyen betegségre, vagy további teszteket kérhet be. Ezen felül mindenképpen végez egy teljes vérképet, valamint parazita-tesztet és szükség esetén féreghajtó gyógyszert ír fel.

Amennyiben úgy jön ki a lépés, hogy éppen szükség van az éves veszettség-elleni, vagy másfajta oltás ismétlésére, akkor azt is beadja. A vizsgálat végén – ha szükséges – ellát jó tanácsokkal és ajánlásokkal a kutyád táplálkozását, egészségét, súlyát, fogait illetően.

Mit csináljunk, ha a kutya utál állatorvoshoz menni?

Mi kutyások pontosan tudjuk azt a viselkedést, amit kedvencünk előad, amikor úgy érzi – és mindig jól érzi! 🙂 -, hogy most akkor orvoshoz visszük. A kutyák valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva szinte mindig tudják, hogy mikor és hova visszük őket és ennek megfelelően reagálnak.

Ha a tóhoz megyünk, abszolút örömmel ugranak a kocsiba, ellenben, amikor a dokihoz megyünk, kamionnal sem lehet őket kihúzni a lakásból.

Meg mernék esküdni rá, hogy Neked is ismerős ez a szituáció és, ha lenne rá valamilyen trükk, akkor biztosan bevetnéd – nos, van és nem is egy!

Lássuk hát, hogyan teheted könnyebbé és a kutyád számára stressz-mentesebbé az egész orvosi procedúrát!

Vesztegesd meg jutalomfalattal

Amennyiben kutyusod jutalom-falat orientált, úgy minden esetben motiváld őt ezekkel a falatokkal, hogy stressz nélkül beüljön az autóba.

Ezután adj neki még egy falatot, amikor megérkeztek az orvoshoz, de még nem szálltatok ki a kocsiból és még egyet, amikor beléptek a dokihoz – emellé járjon persze szóbeli dicséret és simogatás is.

Ha várnotok kell, akkor beszélj hozzá nyugodt hangon, vakargasd meg a buksiját és adj neki valamilyen különleges jutalomfalatot azért, mert ő is nyugodt marad. Sok kutya rajong a mogyoróvajért, amit ilyen különleges alkalmakkor teljesen jól bevethetsz.

Fáraszd le

Az is jó megoldás, hogy a doki előtt alaposan lefárasztod, hogy a fölös energiák, amelyek stresszé tudnának alakulni, levezetődjenek.

Persze ez csak akkor állja meg a helyét, ha az éves rutinvizsgálatról van szó és nem valamilyen betegséggel, vagy sérüléssel viszed orvoshoz a kutyádat.

Végső esetben természetes nyugtató

Amennyiben kedvenced extrém módon ki tud borulni az orvos előtt, adj neki gyógynövény alapú természetes nyugtatót, ami már kapható a legtöbb szakboltban és patikában is.

A rendszeres állatorvosi vizsgálat képes megelőzni komolyabb betegségeket?

A rendszeres állatorvosi vizsgálat képes megelőzni komolyabb betegségeket

Erre a kérdésre az összes állatorvos határozott igennel válaszol, mivel a rendszeres rutinvizsgálat során alaposan átnézik a kutyádat és különböző teszteket / laborvizsgálatokat is lefuttatnak. Így nagy eséllyel időben kiderül, ha esetleg valami baj lenne és még jól gyógyítható.

Tudom, hogy az éves / féléves, (vagy sűrűbb) orvosi vizsgálat nem olcsó. De ne felejtsd el azt, hogy egy kialakult (elhanyagolt) betegség kezelése / gyógyítása mindig többe kerül, mint maga a megelőzés.

Az éves vizsgálat pedig kulcsfontosságú a megelőzésben.

Mi az, hogy megelőző ellátás?

A megelőző ellátás egy gyűjtőnév, amelybe minden olyan dolog beletartozik, ami a kutyád egészségével, jólétével és életminőségével kapcsolatos. Például: jó minőségű, teljes értékű táplálkozás, megfelelő testmozgás, jó és egészséges körülmények biztosítása a kutyád számára és bizony a rendszeres orvosi szűrővizsgálat is.

Az egész arról szól, hogy azáltal, hogy rendszeres szűrővizsgálatokra viszed a kutyádat, olyan – megalapozott – döntéseket tudsz hozni, amelyek kedvenced egészségét és javát szolgálják. Hasonlóképpen ahhoz, mint amikor Te mész el minden évben a megfelelő vizsgálatokra.

Milyen betegségeket lehet kiszűrni az éves állatorvosi vizsgálattal?

Jó eséllyel elég korai stádiumban tudja elkapni az éves vizsgálat a vese, a máj és bélrendszer megbetegedéseit, az endokrin rendszer bajait (pajzsmirigy gondok, cukorbetegség) és az ízületi problémákat és esetleges polipokat, tumorokat, így azok nagy része sikerrel gyógyítható.

Az imént leírt betegségek csak egy kis részét képezik annak, amit a rendszeres vizsgálat képes időben észlelni. Szóval semmiképp ne hagyd ki az éves (féléves) orvosi vizsgálatot, mert kedvenced élete függhet tőle.

A rutinvizsgálatok szerves részét képezik a kutyatartásnak és nagyban befolyásolják, hogy a kutyád sokáig egészséges, vidám és betegségektől mentes legyen.

Amennyiben kölyökkutyád van, akkor feltétlenül javaslom, hogy mielőbb szoktasd hozzá az állatorvoshoz és magához a rendelőhöz is, mert így a későbbiekben sem lesz probléma.

A legjobb, ha egy állatorvos kezeli egész életében. Persze ez sajnos nem mindig megoldható, ezért fontos, hogy magától a rendelőtől se féljen.

Hányszor szükséges elvinni a kutyádat az állatorvoshoz különböző életkorban?

Kutya állatorvosi vizsgálat

Azt már fentebb említettem, hogy egy kölyök, vagy idős kutyát sűrűbben szükséges vizsgálatra vinni, mint egy ereje teljében lévőt. Az alábbiakban részletesebben is kifejtem életkor szerint a javasolt orvosi vizsgálatok számát.

Születéstől 16 hetes korig

Ebben az időszakban fogja legtöbbet látni kiskutyád a dokit és kell is, hogy lássa, mert így – ha Te is segítesz neki – meg fogja hamar szokni a rendelőt és az orvost is és magát a procedúrát.

16 hetes koráig havi szinten szükséges elvinned a kutyádat az orvoshoz, hogy megkapja a különböző kötelező (és ajánlott) oltásokat, valamint, hogy a doki figyelemmel kísérje a fejlődését, növekedését.

Amint megkapta az összes vakcinát, már csak akkor szükséges visszavinned, amikor az ivartalanításra sor kerül – ami kb. 6 hónapos korban szokás.

1 – 7 éves kor között

Már többször írtam, hogy egy átlagos kutyának évente egyszer szüksége van egy teljes orvosi szűrővizsgálatra, hogy sokáig egészséges maradhasson. Nagyjából 1 éves korában megkapja a szükséges ismétlő oltásokat is az állapotfelmérés mellett.

7 éves koráig minden évben szükséges elvinned egy vizsgálatra, ahol tetőtől talping átnézik és többféle tesztet is elvégeznek, amennyiben szükséges és az évente kötelező oltásokat is beadják.

Fontos, hogy ha Neked valami feltűnt az év közben, vagy valamire kíváncsi vagy, bátran mondd, vagy kérdezd meg – ez a vizsgálat erről is szól!

8 éves kor után

Hasonlóképpen a kölyökkutyákhoz, az idősebbeket is sűrűbben szükséges dokihoz vinni, hogy a lehető legtovább megőrizd az egészségét és jó életminőségét.

Természetesen nem havonta kell elvinned, hanem elég féléventevagy, amilyen sűrűn javasolt az orvos által (betegség esetén pl.).

Ilyen korban az általános vizsgálaton felül előfordulhat, hogy az orvos speciális tesztet / labort kér, mint a teljes vérkép, a székletvizsgálat, a vérnyomás ellenőrzése, valamint mellkas ultrahang / röntgen.

Ezek azért fontosak, mert általuk pontosabb képet kaphattok a kutyád állapotáról és a várható betegségekre is jobb rálátásotok lehet, így időben tudtok megelőzési tervet készíteni. Miért? Mert ezek a tesztek nagyon jól mutatják nemcsak a pillanatnyi állapotot, hanem az eredményekből lehet következtetni a jövőbeni, várható betegségekre / hajlamokra.

Mi történik, ha nem viszed el sokáig a kutyádat állatorvoshoz?

Beteg kutyát ritkán vitték állatorvoshoz

Semmi jó, mert sok betegség alakulhat ki az évek alatt, amiről vizsgálat nélkül nem fogsz tudni időben ahhoz, hogy jó eséllyel lehessen kezelni és akár a kutyád életminősége, vagy élethossza is csökkenhet.

Az Amerikai Állatkórházak Szövetségének felmérései kimutatták, hogy azok a kutyák, amelyek nem kerülnek állatorvoshoz évente legalább egyszer, hajlamosabbak olyan súlyosabb betegségekre, amelyeket nem, vagy csak nehezen lehet gyógyítani.

Mikor vidd azonnal orvoshoz / kórházba a kutyádat?

Normális esetben az éves rutinvizsgálat az egyetlen időpont, amikor kutyusodat állatorvoshoz kell vinned. Azonban az élet sajnos néha át tudja szervezni ezt és szükség van azonnali beavatkozásra.

Amennyiben képes vagy észlelni azokat a jeleket, amikor kedvencednek sürgős ellátásra van szüksége, értékes időt nyersz a kutyád számára vészhelyzetben. Ez pedig életmentő lehet!

Ha a kutyád az alábbi jelek bármelyikét mutatja, mielőbb vidd be az első állatkórházba:

 • Elütötte egy jármű (autó, motor, bicikli, roller, bármi). Előfordulhat, hogy amikor egy autó „éppen-csak” nekikoccan, ő feláll és továbbsétál – de közben lehet, hogy belső vérzése van, amire ha későn derül fény, akkor már nem lehet rajta segíteni.
 • Ráesett valami – itt elsősorban arra gondolok, ha valami több mint 1 méterről esett rá, vagy egy nehezebb tárgy találta el.
 • Eszméletlenül találsz rá, vagy nem tudod fölébreszteni az alvásból.
 • Ha nehezen, vagy szakadozva lélegzik.
 • 24 óránál tovább tartó hányása / hasmenése van, vagy ha bármikor is vért hány.
 • Ha úgy gondolod, hogy megrepedt / eltörött valamelyik csontja, vagy kificamodott valamely ízülete.
 • Bármilyen rohama van.
 • Ha az ínye fakóvá, „vértelenné” válik. (Patkánymérget ehetett!)
 • Valamilyen mérgező anyagot evett / ivott (fagyálló, patkányméreg, tisztítószerek, stb.)
 • A fájdalom jelét mutatja (nyüszít, sír, remeg, visszautasítja a közeledést).
 • Hirtelen összeesett és nem tud fölállni.
 • Ha hirtelen dezorientált lett.
 • Duzzadt, vagy kemény a has tájéka.

Fontos, hogy a kutyádat Te ismered a legjobban – bízz hát a vele kapcsolatos megérzéseidben és cselekedj azonnal, amikor baj van!

Összegzés

A kutyát érdemes gyakran állatorvoshoz vinni.

A rendszeres orvosi szűrővizsgálatok abszolút képesek meghosszabbítani a kutyád várható élettartamát azáltal, hogy időben felderítik a bajt, amelyet így jó eséllyel lehet kezelni és gyógyítani.

Biztos vagyok benne, hogy Te is azt szeretnéd, hogy kedvenced a lehető legtovább éljen Veled boldog, egészséges, betegségektől mentes életet.

Remélem, hogy sikerült átadnom egy-két fontos információt, amelyet Te is tudsz a jövőben alkalmazni!

March 23, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.