Mennyi széntabletta kell a kutyának? Használata és adagolása

Mennyi széntabletta kell a kutyának Használata és adagolása

A kutyák igen kíváncsi teremtmények, mindent megszaglásznak és megkóstolnak, amit a környezetükben találnak és elérnek. Előfordul, hogy elrontják a gyomrukat, mert kukabúvárkodás közben megtalálták az előző nap kihajított rántott csirkéből megmaradt maradékokat.

De az is lehet, hogy mérgezés áldozataivá válnak, mert megeszik az asztalon felejtett csokit, szőlőt és egyéb, számukra mérgező dolgot.

Szerencsére a kutyák nagy része általában megússza a „tiltott akciózást” egy enyhébb gyomorrontással, de néha sikerül megmérgezniük magukat – a széntabletta pedig pontosan ilyen esetekben tud nagy segítséget nyújtani.

Miért?

Mert az aktivált széntabletta megköti a megevett / megivott mérgező anyagok nagy részét, ezáltal csökkenti a mérgezés súlyosságát.

Tarts velem és sok érdekességet megtudhatsz az aktivált széntablettáról, úgy mint:

Mi az aktivált széntabletta és mire jó?

Milyen esetekben hatástalan a széntabletta?

Lehet-e a kutyának széntablettát adni?

Milyen mellékhatásai vannak az aktív szénnek?

Hogyan kell beadni az aktív széntablettát a kutyának?

Mennyi széntabletta kell a kutyának?

Mi az aktivált széntabletta és mire jó?

Aktivált széntabletták

Az aktivált széntabletta egy relatíve olcsó, könnyen hozzáférhető anyag, amely abban az esetben nyújt nagy segítséget, ha a kutya mérgező dolgot evett / ivott.

Az aktivált szén egy fekete, sűrű anyag, amely kapható a legtöbb drogériában, gyógyszertárban por, folyadék, tabletta / kapszula formájában.

Természetes szénben gazdag anyagok égetése során keletkezik, mint a fa, vagy kókuszhéj, amelyeket magas hőfokon (600-900 Celsius) égetnek és így jön létre a feketeszén. Az „aktivációs” procedúra abból áll, hogy a feketeszén felületét megnövelik azáltal, hogy molekulákat távolítanak el a szénből, amelynek felületén repedések, rések (pórusok) keletkeznek.

A kialakult pórusok miatt az aktivált szén sokkal több méreganyagot képes megkötni, mint a sima feketeszén. Az aktivált szén igen erőteljes méregmegkötő képességgel bír – nagyjából 180 perc alatt megköti a gyomor- és béltraktusba került méreganyagok közel 80%-át!

Fontos megjegyeznem ugyanakkor, hogy még az aktivált szén sem tud megkötni bizonyos méreganyagokat, így minden esetben életbevágó tudnod azt, hogy a kutyád mivel mérgezte meg magát.

Milyen mérgeket képes megkötni az aktivált szén a kutya szervezetében?

Az alábbiakban azokat a méreganyagokat sorolom fel, amelyek esetében az aktivált széntabletta (por, folyadék, tabletta) hatékony és megköti az adott anyagok nagy százalékát csökkentve a mérgezés súlyosságát.

 • sztrichnin
 • kábítószerek
 • ibuprofen
 • csokoládé
 • piretrinek (pl. növényvédő szerek)
 • marihuána
 • szalicilátok (pl. aszpirin)
 • receptköteles gyógyszerek nagy százaléka
 • brometalin
 • antikoaguláns rágcsálóirtó szerek
 • acetaminofen (Paracetamol)
 • digoxin (szívgyógyszer, pl. Lanoxin)
 • nem-poláris vegyületek (szénhidrogének, pl. viaszok, benzin, olaj, zsír, stb.)
 • szerves foszfát / karbamát rovarirtó szerek

Milyen mérgeket nem képes megkötni az aktivált szén a kutya szervezetében?

Amennyiben kutyád az alábbiak közül evett / ivott valamit, akkor semmiképp ne adj neki aktivált szenet, mivel hatástalan lesz. Ilyen esetekben azonnal irány az állatorvos! Az idő mérgezés esetében kiváltképp kritikus, tehát ne késlekedj!

Az alábbi mérgek esetében tehát nem hatékony az aktivált szén, mert nem képes megkötni azokat:

 • alkoholok (sebalkohol, kézfertőtlenítő, szájvíz, parfümök, vanília kivonat, arc tonik, szélvédőmosó folyadék, stb.)
 • nehézfémek – arzén, réz, vas, ólom, lítium (kozmetikumok, elemek, akkumulátorok, csillagszóró, tűzijáték, stb.)
 • nem szerves mérgek – ammónia, borátok, bromid, fluorid, klorát, cianid, jodid, nitrátok, nitritek, foszfor, nátrium-klorid (bútorpolírozó, többcélú tisztító, fehérítő, mosó gél / por, fogfehérítő, tápoldat, körömlakklemosó, stb.)
 • kőolaj párlatok (megtalálható benzinben, kerozinban, xilolban, sebességváltó folyadékban, szájfényben, peszticidekben, stb.)
 • egyéb kemikáliák (lúgok, metaldehid, ásványi savak, nitrátok, parakvát, xilit, etilénglikol, stb.)

Lehet-e a kutyának széntablettát adni?

Az aktivált széntabletta teljesen biztonságos a kutya számra bizonyos mérgezések és hasmenés esetén, amennyiben azt megfelelően adagolod.

Fontos, hogy amennyiben a kutyád mérgezéses tüneteket mutat, úgy első lépésként hívd fel az állatorvost és konzultálj vele. Az orvos az elmondottak alapján dönti el, hogy meg kell-e hánytatnod a kutyádat mielőtt széntablettát adsz neki, vagy sem, illetőleg, hogy egyáltalán szabad-e adni neki, vagy másmilyen szerre van szükség az adott méreg hatástalanításához.

Fontos tudnod, hogy az aktivált szén akkor tudja kifejteni a legjobb hatást, amennyiben a mérgezést követő 1, maximum 2 órán belül beadod a kutyának. Bár több szakértő egyetért abban, hogy ezen időkorlát után is segíthet valamennyi mérget megkötni, de már jóval kisebb mennyiséget.

Milyen esetekben lehet széntablettát adni a kutyának?

Csokit evett a kutya
Csoki evés esetén adhatunk széntablettát

Ahogy a fentiekben részleteztem, csak olyan esetekben érdemes és szabad aktivált szenet adni a kutyának, amikor olyan dolgot fogyasztott, amelyet a széntabletta képes megkötni. Például akkor, ha csokit / gyógyszereket / növényvédő szereket, különböző rágcsálóírtó szereket, stb. – evett.

Minden mérgezéses esetben kritikus lépés konzultálni az állatorvossal – akár telefonon – mielőtt bármilyen szert adsz a kutyádnak. Az orvos az elmondottak alapján képes eldönteni, hogy az adott esetben adható-e széntabletta, vagy sem.

Milyen esetekben nem lehet széntablettát adni a kutyának?

Amennyiben a kutyád a fentebb részletezett mérgek közül nyelt le valamit, amit az aktivált széntabletta nem képes megkötni, úgy semmiképpen sem szabad adni neki szenet. Nem lesz hatékony az adott méreg esetében, ezen kívül akár kárt is okozhatsz a kutyádban azáltal, hogy a szén beadása miatt késve kaphatja csak meg a szükséges gyógyszereket.

Az aktív szén ugyanis nem csak bizonyos mérgeket köt meg, hanem szinte minden gyógyszer, táplálék kiegészítő, gyógynövény hatóanyagát, amelyek adott pillanatban a gyomorban, vagy béltraktusban vannak.

Tehát, ha orvosi konzultáció nélkül aktív szenet adtál a kutyádnak egy olyan méregre, amelyet nem tud megkötni, akkor legalább 3 órás késést okozol a kutyád gyógykezelésében, ami akár az életébe is kerülhet.

Akkor sem szabad aktív szenet adni a kutyádnak, ha éppen hány, rohama van, vagy egyéb – súlyos mérgezésre utaló tüneteket mutat, ilyen esetben azonnal orvoshoz kell vinned. Neurológiai tüneteket mutató kutyának szintén tilos aktív szenet adni csakúgy, mint nehézlégzés és nyelési nehézségek esetén.

Miért? Mert, ha a kutyád nehezen lélegzik / nyel, úgy a beadott aktív szenet tüdőre szívhatja, ami aspirációs tüdőgyulladást okozhat.

Milyen mellékhatásai vannak az aktív szénnek?

Az aktív szénnek, amennyiben megfelelően van adagolva, alig van mellékhatása és az is igen enyhe – a legtöbb kutyus mellékhatás nélkül megússza a kezelést.

A lehetséges mellékhatások:

 • fekete széklet,
 • hányás
 • szem irritáció
 • hasmenés
 • vagy megfelelő hidratáció nélkül székrekedés

Az aktív szén kizárólag olyan esetben tud súlyos mellékhatást okozni, amennyiben nem megfelelően adagolod, azaz túladagolod.

Azoknak a kutyáknak, akik valamilyen emésztőrendszeri betegségben szenvednek, nem tanácsos aktív szenet adni és azoknak sem, akik kiszáradásos tüneteket mutatnak.

Súlyos esetben – nem megfelelő adagolás miatt – hypernatraemia, aspirációs tüdőgyulladás és bélrendszeri elzáródás jelentkezhet.

Potenciális gyógyszerkölcsönhatás

Fontos tudnod, hogy az aktív szén minden anyagot megköt a gyomor- és bélrendszerben, ami a szén bevétele előtt és után 3 órával került a kutya szervezetébe, csökkentve az adott gyógyszer hatékonyságát és felszívódását.

Tehát, amennyiben a kutyád eleve valamilyen terápiás gyógyszeren van, akkor minimum 3 órát várj a felírt gyógyszer és az aktív szén beadása között.

Hogyan kell beadni az aktív széntablettát a kutyának?

Hogyan kell beadni az aktív széntablettát a kutyának

A legtöbb állatorvos folyadék formájában javasolja az aktív szén beadását a kutyának egy fecskendő segítségével, amelyet a leghátsó fog mögött érdemes betolni óvatosan a szájba és szép lassan adagolni. Ezen a módon a kutyus nem köpi ki, hanem szinte azonnal lenyeli az aktív szenes folyadékot.

Néha – amennyiben a kutya nehezen nyel, vagy nem hajlandó lenyelni a szenet – az orvos gyomorszondán keresztül juttatja be az anyagot a kutya szervezetébe.

Ha a kutyád érdeklődést mutat az aktív szén iránt, úgy akár nedves táppal keverve is odaadhatod neki, kisebb adagokban.

Mennyi széntabletta kell a kutyának?

Ahogy a fentiekben is leírtam, a pontos adagolás kritikus, hiszen a túl kevés szén esetleg nem köt meg elegendő mérget, a túl sok pedig komoly bajt is okozhat.

Mi tehát a megfelelő dózis?

Ez elsősorban a kutyád súlyától függ, így az általános dózis 1-5 gramm / testsúly kg. A gyakorlatban tehát egy 15 kilós kutyának minimum 15 gramm, maximum 75 gramm aktív szenet adhatsz.

Ezt a dózist – amennyiben az orvos úgy rendeli – 6-12 óránként meg lehet ismételni egészen addig, ameddig a mérgezés ki nem tisztul a kutya szervezetéből (általában 2-3 nap).

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy minden esetben hívd fel az állatorvost még azelőtt, hogy bármekkora mennyiségű aktív szenet adnál a kutyádnak!

Ajánlott aktív szén kutyáknak

Összegzés

Mint látod, az aktív szén igen hatékony segítség tud lenni hasmenés, mérgezés, gyomorrontás esetén, amennyiben megfelelően adagolod azt a kutyádnak.

Én azt mondom, hogy egy doboz aktív szénnek mindenképpen szerves részét kell, hogy képezze az otthoni kutyapatikának. Így szükség esetén nem azzal megy el idő, hogy gyógyszertárba kell szaladni, mert nincs kéznél.

Bízom benne, hogy sikerült átadnunk számodra néhány értékes információt az aktív szénnel kapcsolatban, amelyeket a jövőben hasznosítani tudsz.

April 12, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.