Miért bágyadt a kutya? | Testmozgás intolerancia

Miért bágyadt a kutya Testmozgás intolerancia

Meglehet, hogy már Te is tapasztaltad, hogy a kutyád egy kimerítő séta után, vagy a nyári forróságban kissé elbágyadt. Ezzel nincs is semmi probléma, hiszen a kutyák is érzékenyek az időjárásra, vagy a számukra megterhelő testmozgásra – csakúgy, mint mi, emberek.

Mi van akkor viszont, ha kedvenced egyik napról a másikra bágyadttá – letargikussá válik, azaz nincs kedve sétálni, enni és inni, sem játszani?

Mi a bágyadtság?

A bágyadtság, vagy más néven letargia a kutyák esetében lomhasággal, álmossággal, vagy tompasággal jár és több minden is okozhatja. Az a kutya, amelyik bágyadt, nem igazán mutat érdeklődést a séta iránt még akkor sem, ha az egyébként a nap fénypontja volt addig a számára.

Az is előfordulhat, hogy elutasítja az ételt és italt, valamint nincs kedve játszani sem, csak elvonul a szoba egyik csendes zugába és mereng, vagy alszik. Mivel a kutyák is érzékenyek az időjárásra, így meglehet, hogy csupán azért bágyadt kissé, mert túl meleg van.

Az is bágyadtságot okoz, ha jól lefárasztottad – talán kissé túlságosan is – de ez egy-két napon belül elmúlik és újra sétára és játékra kész lesz kedvenced. A bágyadtság az imént említett körülmények mellett általában azt jelzi, hogy a kutya beteg, de feltétlen érdemes orvosra bízni a diagnózist.

Mit tegyek, ha a kutyám bágyadt?

Bágyadt kölyökkutya

Amennyiben idős kutyád van, úgy meglehet, hogy a hirtelen jött bágyadtságnak ízületi probléma az oka- A kutyádnak egyszerűen fájdalmat okoz a séta, a játék és ezért inkább visszahúzódik ezektől a dolgoktól.

Ha fiatal kutyáról van szó, az viszont minden esetben a háttérben megbújó komolyabb problémát jelez – főleg akkor, ha a bágyadtság étvágytalansággal együtt jelentkezik.

Mindkét esetben azt javaslom, hogy mielőbb keresd fel az állatorvost, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után meg tudja neked mondani pontosan, hogy mi a baj és, hogy mivel szükséges kezelni a kutyádat.

Miért bágyadt a kutya?

Nézzük a bágyadtság leggyakrabban előforduló okait.

 • Valamilyen fertőzés. (Parvo, Szopornyica, Kennel köhögés, Leptospirosis.)
 • Anyagcsere betegségek. (Szívbetegség, szívelégtelenség, májbetegség, cukorbetegség, hipoglikémia.)
 • Gyógyszerek mellékhatásai. (Újonnan felírt gyógyszer, újfajta bolhairtó, vagy féreghajtó.)
 • Anémia, azaz vérszegénység – amelyet nagyrészt parazitafertőzések okoznak (bolha, vagy féreg).
 • Mérgezés – gyógyszerektől, vegyszerektől. Esetleg a kutya számára mérgező ételektől és italoktól (pl. hagymafélék).
 • Fájdalom. (Vágott, szúrt seb a tappancson, izomláz, ízületi fájdalom.)
 • Trauma. (Valamilyen sérülés – láb, fej, belső szervek.)
 • Tumor.
 • Ízületi gyulladás. (Akut, vagy idült.)
 • Hasmenés okozta legyengülés.
 • Pajzsmirigy alulműködés.
 • A bágyadtsággal és / vagy a mozgás elutasításával együtt jelentkező étvágytalanság, köhögés és ájulás a pulmonális hipertónia (megnövekedett vérnyomás a tüdőkben), vagy más szív-érrendszeri betegség jele is lehet, amelyek sürgős kezelést igényelnek.

A kutyám beteg, vagy csak fáradt?

Az a baj a bágyadtsággal, hogy okozhatja egy szimpla izomláz, amit a kimerítő, hosszú séta (kirándulás) idézett elő, vagy a nyári forróság, de sajnos okozhatja komoly betegség is.

Nem egyszerű eldönteni néha, hogy mi is a pontos ok. Amennyiben tudod, hogy nem voltatok semmilyen megerőltető kiránduláson és nincs túl meleg sem, úgy érdemes felhívnod az állatorvost és megbeszélni vele egy időpontot, mert meglehet, hogy a kutyád beteg.

Nincs ok aggodalomra, ha kölyökkutyád van és napi 15-20 órát is szunyókálással tölt – ez teljesen rendben van, mivel nekik szükségük van még ennyi alvásra (csakúgy, mint a kisbabáknak). Ettől függetlenül az ébren töltött maradék időben az egészséges kölyökkutya tele van energiával és csak eszik, iszik, játszik.

Ha azt veszed észre, hogy a kiskutyád egész nap alszik és, amikor fent van is letargikus és bágyadt, vagy étvágytalan, akkor mielőbb vidd el az orvoshoz, mert szinte biztos, hogy beteg.

Kölyökkutyák esetében a bágyadtság a következő betegségek jele is lehet: parvo, tüdőgyulladás, vérszegénység, láz, veleszületett szívbetegség, alultápláltság.

Testmozgás intolerancia, vagy bágyadtság?

Testmozgás intolerancia, vagy bágyadtság

Nem túl nehéz megállapítani, ha a kutyád valamiért lomha, bágyadt – túl sokat alszik, alacsony az energia-szintje, elveszti az érdeklődését bizonyos dolgok iránt, amelyekért azelőtt rajongott, késedelmesen reagál a hívásodra, vagy úgy általában mindenre, ami körülveszi. Ezek mind a letargikus, depressziós kutya jelei.

A testmozgás intoleranciát ezzel szemben sokkal nehezebb észrevenni, különösképpen akkor, ha amúgy sem játszol, vagy sétálsz túl sokat a kutyáddal a mindennapokban.

Enyhébb esetében a kutyád általában csak nem szeretne olyan távolra sétálni, mint korábban, vagy nem érdeklődik annyira a játék iránt, mint ahogy azelőtt. A testmozgás után jelentkező köhögés, túlzott lihegés, vagy nehézlégzés mind a testmozgás intolerancia jelei lehetnek, amelyre érdemes odafigyelned.

A testmozgás intolerancia extrém eseteiben zavartság, dezorientáció, átmeneti szobatisztasági gondok, testhőmérséklet emelkedés (hőemelkedés), ingatag járás, netán összeesés is jelentkezhet. Ha úgy érzékeled, hogy kedvenced hamarabb kimerül, mint szokott a séta során, akkor fontos, hogy semmiképp ne erőltesd, hanem hagyd pihenni, vagy vidd haza és tartsd rajta a szemed – ha komolyabb tünetek is jelentkeznek, azonnal vidd el állatorvoshoz.

Ha nincs más tünete a kutyának, csak a fáradtság, akkor hagyd egy-két napig pihenni, de, ha nem javul 24-48 órán belül az állapota, vagy egyéb tünetek is előjönnek, úgy vidd el az orvoshoz.

Mi az a testmozgás intolerancia?

Amikor a kutyád valamilyen okból kifolyólag nem képes annyit mozogni, mint a megszokott, normális mennyiség, gyanakodhatsz arra, hogy esetleg testmozgás intolerancia alakult ki nála.

Mi okozhatja a testmozgás intoleranciát?

 • Izomláz. (Ez csak átmenetileg okoz intoleranciát, nagyjából 2-3 napig.)
 • Sérülés, rándulás. (Főleg a láb sérülései és rándulásai, zúzódásai okozhatják a csökkent mozgási képességet.)
 • Ízületi gyulladás. (A kutya lábának, csípőjének, gerincének ízületei begyulladtak, így a porcokat felgyülemlett ízületi folyadék veszi körül, amely megduzzad és korlátozza a kutya mozgását – fájdalommal jár.)
 • Veleszületett, vagy szerzett szívbetegség, szívelégtelenség és egyéb, keringési rendellenességek.
 • Anyagcsere betegségek és elhízás.

A bágyadt kutya diagnosztizálása

Ha úgy érzed, hogy a kutyád nem önmaga, akkor mielőbb vidd el az állatorvoshoz, hogy kiderüljön, mi okozza esetében a letargiát és bágyadtságot.

Az orvos első körben alaposan átnézi a kutyádat tetőtől-talpig és parazitákra, bolhákra utaló jelet keres, valamint ellenőrzi a kutyád súlyát. Ha kedvenced nincs elhízva és az orvos nem talál rajta egyértelmű parazitákra, vagy bolhákra / rühre utaló jelet, úgy további vizsgálatokat végez – mint teljes vérkép, vizelet és ürülék teszt.

Ezen kívül meglehet, hogy ultrahangos, CT-s, MRI-s, röntgenes, EKG-s vizsgálatokat is alkalmaz, hogy biztosan kiderüljön a bágyadtságot okozó, háttérben megbújó betegség, vagy állapot.

Az eredmények függvényében ezután az orvos a kutyád állapotának megfelelő kezelést ír elő, ami lehet féreghajtás, bolhairtás, vagy a háttérben húzódó betegség kezelésére felírt gyógyszerek, terápiák, esetleg étrendbeli változtatások.

Fontos tudnod, hogy a letargia (bágyadtság) és a testmozgás intolerancia minden esetben egy, a háttérben húzódó probléma tünete, nem pedig maga a probléma!

Az elhízás és a bágyadtság összefüggése

Talán nem is gondolnád, de a bágyadtság egyik leggyakoribb oka a kutya elhízásában keresendő. Miért? A nem megfelelő táplálás miatt elhízott kutyának nehezére esik a fizikai aktivitás, mint séta, játék, szaladgálás, így még inkább elhízik és kialakulhat nála az ízületi gyulladás, ami még tovább ront a helyzeten.

Amikor egy kutya nem tud eleget mozogni, az egy idő után kihatással lesz a hormonjaira is és letargikussá – bágyadttá válik. Ráadásul az elhízott kutyánál nagyobb eséllyel alakul ki szív- és érrendszeri probléma, rák, vagy cukorbetegség és kóros ízületi gyulladás.

Amennyiben úgy látod, hogy kedvenced felkapott egy kis plusz súlyt, úgy érdemes mielőbb leadatni azt vele úgy, hogy megemeled a fizikai aktivitás szintjét, valamint változtatsz az étrendjén is. Ehhez sok segítséget kaphatsz az állatorvostól, aki egy gyors vizsgálat után pontosan meg tudja neked mondani, hogy min szükséges változtatni és hogyan.

Meg lehet előzni a bágyadtságot?

Erre nincs egyértelmű válasz, mivel a bágyadtságot túl sok dolog okozhatja. De általánosságban kijelenthető, hogy amennyiben az alábbiakra figyelsz, úgy csökkentheted azon betegségek kialakulását, amelyek bágyadtságot okoznak.

Tartsd magad az alábbi aranyszabályokhoz.

 • Biztosítsd a kutyád számára megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot, ideértve a fontos ásványi anyagokat, makro- és mikro tápanyagokat, zsírokat-olajokat, fehérjét, rostot és vitaminokat.
 • Rendszeresen vidd el hosszabb-rövidebb (váltogasd) sétára, ahol alaposan megfuttatod.
 • 2-6 éves kor között – amennyiben nincs ismert betegsége – évente vidd el egy teljes körű állapot-felmérésre és fogászati vizsgálatra.
 • 6 éves kor után félévente ellenőriztesd az egészségi állapotát és fogait.
 • Biztosítsd számára a boldog, nyugodt és kiegyensúlyozott életkörülményeket. (Saját, elszeparált hely, ahova visszahúzódhat bármikor, megfelelő kényelem, szerető és gondoskodó légkör, stressz-mentes környezet, kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás, megfelelő mennyiségű és minőségű fizikai és mentális aktivitás, stb.)
 • Rendszeresen ápold a bundáját, körmeit, füleit és fogait.

Depressziós a kutyám?

Depressziós a kutyám

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is szenvedhetnek különféle mentális betegségektől, mint a depresszió. Ennek a legfőbb oka az életükben bekövetkezett nagyobb volumenű változás – mint a gazdi, vagy társállat (vele együtt élő cica, másik kutya) elvesztése, egy új „falka-tag” érkezése (újszülött, új partner, új állat), új lakásba / házba való költözés, vagy netán konstans unalom amiatt, hogy egyedül van hagyva.

A depresszió jelei kutyák esetében

 • Étvágytalanság.
 • Kedvtelenség (játék visszautasítása).
 • Visszahúzódás a gazditól, esetleg más társállatoktól.
 • Antiszociálissá válás.
 • Állandó tappancs rágás, vagy nyalogatás.

Szerencsére a kutyáknál kialakuló depresszió könnyen megelőzhető azáltal, hogy odafigyelsz kedvencedre és törődsz vele. Egy kis extra szeretet és gondoskodás nagy dolgokra képes ám!

Idős kutya és a bágyadtság

Sajnos az idő vasfoga mindenkit elér és nincs ez másképp a kutyáddal sem.

Az természetes, hogy kedvenced kissé belassul, tompábbá és fáradtabbá válik, amikor idős lesz, hiszen őt sem kímélik az időskori betegségek, mint az ízületi kopás és gyulladás, valamint a kevesebb mozgás miatt kialakuló elhízás.

Az idős kutya sajnos fogékonyabb azon betegségekre is, amelyek letargiát és testmozgás intoleranciát okoznak.

Ettől függetlenül, ha úgy látod, hogy idős kutyád még a szokásosnál is letargikusabb, lassabb, vagy fáradtabb, akkor ne tudd be annak, hogy „csak idős”. Mielőbb vidd el az állatorvoshoz egy vizsgálatra, mert lehet, hogy komolyabb egészségügyi problémákat vannak a háttérben.

Összegzés

Egy kutya aktivitási szintje nagyon jó indikátora lehet az általános egészségi állapotának. Éppen ezért nagyon fontos, hogy Te, mint gondos gazdi, mindig figyelj a kutyád állapotában beállt változásokra, amelyek eltérnek a normálistól.

Ha eddig nem voltál az a típus, aki rendszeresen játszik a kutyájával, úgy kezdd el még ma, hogy fel tudd mérni a kutyád normális egészségi állapotát, hogy aztán hamar észrevedd, ha bágyadt vagy valami eltér a megszokottól.

Minél hamarabb képes vagy észlelni a korai jeleket, annál nagyobb esélye van a kutyádnak a komolyabb betegség elkerülésére, vagy – ha már kialakult – arra, hogy jó eséllyel meggyógyuljon.

April 26, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.