Miért csikorgatja a fogát a kutya? | Okai és megelőzése

Miért csikorgatja a fogát a kutya - Okai és megelőzése

Utoljára frissítve: 2022. April. 18

A fogcsikorgatás az a jelenség amikor a kutyák összezárt állkapcsukat mozgatják, mely járhat a fogak súrlódásával, összeszorításával és kocogtatásával. A csikorgatás és a kocogtatás jellegzetes hanghatással jár.

Az emberek körében jól ismert probléma, de a kutyáknál épp úgy előfordulhat. Az enyhe állkapocsmozgás nem okoz bajt, de a túlzásba vitt csikorgatás és az erős zárás károsíthatja a fogzománcot és a fogak egészségét, valamint az állkapocs és az íny fájdalmához vezet.

Ebben a cikkben szót ejtünk a fogcsikorgatás lehetséges okairól és veszélyeiről. Kitérünk arra is mi a teendő ilyen esetben, és miként előzhetjük meg.

Miért csikorgatja a fogát a kutya?

A kutya fogcsikorgatásának okai

Milyen következményei vannak a fogcsikorgatásnak a kutyára nézve?

Mi a teendő, ha rendszeresen csikorgatja a fogát a kutya?

Hogyan előzhető meg a fogcsikorgatás?

Miért csikorgatja a fogát a kutya?

Nem minden kutya csikorgatja a fogát, ám ha mégis megteszi annak mindig valamilyen probléma áll a hátterében. Leggyakrabban a szájüregben keletkező fájdalom, az emésztési panaszok, az állkapocs és a fogak deformitása vagy a szorongás idézi elő az állkapcsok erős és jellegzetes hangú összedörzsölését.

A kutya fogcsikorgatásának okai

Emésztőrendszeri panaszok

A nyelőcső, a gyomor vagy a belek diszkomfortérzete és fájdalma fogcsikorgatásban nyilvánulhat meg. A fogcsikorgatás segít elterelni a figyelmet a sajgó érzésről és segíthet megnyugtatni az ebet, amikor görcsök kínozzák.

A tápcsatorna bármely szakaszán keletkező fájdalom könnyen felismerhető abból, ha a kutya szokatlanul sokat kocogtatja a fogát.

Harapáshiba

Harapáshiba

Az állkapocs és a fogak fejlődése során kialakulhatnak olyan elváltozások, melyek tartósan megnehezítik a kutya életét. Ez az elsődleges oka annak, hogy miért csikorgatja a fogát a kutya.

A fogak rossz helyzete, a szemfogak bedőlése és a szembenálló fogak elhelyezkedése különféle problémákat okozhat. Gyakori, hogy a kutya nem képes összecsukni a száját, vagy az ínyébe fúródnak a szembenálló fogai. Ilyenkor fekélyek alakulnak ki a szájpadláson, vagy rendellenesen kopnak a fogak az állandó súrlódástól.

Beszélhetünk előreharapásról, amikor a kutya felső metszőfogai előtt helyezkednek el nyugalmi állapotban az alsó metszőfogak, például a boxereknél és a bulldogoknál nagyon gyakori a jelenség.

Ennek ellentéte a hátraharapás, amikor a felső fogsor tartózkodik elől, illetve tétre harapás, amikor a kutya két fogsora pontosan a rágófelületen találkozik. Kialakulhat két sorban növő fog, foghiány, ferdén növő fogak is.

A harapáshibák örökletesek, és befolyásolják az emésztési folyamatokat, hiszen a kutya nem képes megfelelően rágni, felsértheti a száját rágás közben, és ha a kutya szája nem zár rendesen, akkor sokkal többet fog nyáladzani, ami pedig felmarhatja a bőrét.

Fájdalom

A fogcsikorgatás lehet egy önkéntelen válaszreakció a szájban jelentkező fájdalomra vagy kellemetlenségre. A kutyák mesteri szintre emelték a fájdalom kimutatásának mellőzését, és sokszor nagyon nehéz észrevenni, hogy az eb szenvedésen megy keresztül.

A túlélési ösztönük azt diktálja, hogy elrejtsék a gyengeségeiket a ragadozók elől, ám a fogcsikorgatás egy nagyon apró utalást mutathat arra, hogy gond adódott a szájukban. Kölyökkutyák esetében a fogzás során gyakori jelenség lehet az állkapcsok összedörzsölése, hiszen a fogváltás fájdalmas és kellemetlen folyamat, amin minden kiskutyának át kell esnie.

Jellemzően 6 hónapos korukra, mire kinőnek a csontfogaik, megszűnik ez a viselkedés és egészen addig nem is tér vissza, amíg más rendellenesség nem jelentkezik a szájukban. Az íny gyulladása, a fogak törése vagy kilyukadása, a száj fertőzései, a nyálkahártya sérülései és daganatos elváltozásai mind indokot szolgáltatnak a fájdalomra és az áll rendellenes mozgatására.

Ilyen esetben ki kell vizsgálni a kutyát állatorvossal vagy kisállati fogászati ellátás keretein belül, hogy megoldást találjanak a fájdalom megszüntetésére.

Stressz

A stressz és a szorongás is kiválthatja a heves fogcsikorgatást, bár ez a legkevésbé gyakori kiváltó tényező. A stresszre adott reakció előfordulhat akkor is, amikor a kutya alszik és álmában csikorgatja, kocogtatja a fogait.

A szorongás okait kell elsőként felderíteni és megszüntetni ahhoz, hogy a kellemetlen állkapocsmozgatás abbamaradjon, mielőtt erősen károsodnának a fogak.

Milyen következményei vannak a fogcsikorgatásnak a kutyára nézve?

Fogcsikorgatás következményei

A rövid és ritkán előforduló fogcsikorgatásnak nem lesz számottevő következménye. Amennyiben a kutya tartósan és hosszasan dörzsöli össze az állkapcsát, akkor jelentős mértékű kopás veszi kezdetét, ami károsítja a fogzománcot és a dentint.

Idővel a fogak állapota romlik, megnyílhat a fogbél ürege, tályog alakulhat ki a fogak közelében, kilyukadhatnak vagy eltörhetnek, esetenként rothadásnak indulhatnak.

A fogidegek és az állkapocscsont is begyulladhat, ami rendkívül erős, kínzó fájdalommal jár. Az ínyen keletkező fertőzések pedig gyakorivá és súlyossá válhatnak, akár el is fekélyesedhetnek.

A szájüreg betegségei és a fogak rossz állapota nyomán a kutyának egyre nehezebb lesz megfelelően megrágni az ételt, így az emésztés is elégtelenné válik. Az elhalt vagy rossz fogak gócpontként működve másodlagos betegségeket és további szövődményeket okozhatnak az eb szervezetében.

Mi a teendő, ha rendszeresen csikorgatja a fogát a kutya?

Mi a teendő, ha rendszeresen csikorgatja a fogát a kutya

Bármilyen ártalmatlannak tűnik, a fogcsikorgatás mindenképpen kivizsgálást igényel. Az enyhe fogcsikorgatás is utalhat arra, hogy komolyabb fájdalmai vannak a kutyának, amit szinte észrevétlenül próbál leküzdeni.

A fogcsikorgatás oka nem mindig a szájban keresendő, hanem belsőszervi problémákra is felhívhatja a figyelmet, ami csak alapos kutatás után derülhet ki. Esetenként laborvizsgálatok vagy fogászati röntgenfelvételek is szükséges lehetnek ahhoz, hogy a szervek rossz állapota beigazolódjon.

Betegség észlelése esetén célzott kezelést kaphat a kutya, ami segít abban, hogy újra egészséges legyen és a fogcsikorgatás is abbamaradjon.

Amennyiben a szervi rendellenességek és egészségügyi gondok kizárhatók, feltételezhetően szorongás váltja ki a fogak csikorgatását. A szorongás feloldásában segíthet a tréning, a kutyakiképzők bevonása, vagy a nyugtató hatású készítmények alkalmazása.

A fogcsikorgatást jobb minél előbb elkapni, mielőtt komoly károkat és sérüléseket okoz az eb rágószerveiben.

Hogyan előzhető meg a fogcsikorgatás?

A fogcsikorgatást megelőzése és megszüntetésének módja függ attól, hogy mi váltja ki a viselkedést. Ahhoz, hogy hatékony segítséget nyújthass az ebnek a probléma leküzdésében, meg kell értened, hogy mi motiválja a kutyát a fogai összeszorítására és az állkapocs helytelen mozgatására, surolására.

A fogcsikorgatás súlyos problémákhoz vezethet, melyek állatorvos közreműködésével orvosolhatók csak sok esetben. Különböző módszerek léteznek arra, hogy a fogcsikorgatásnak elejét vedd, vagy megszüntesd. Lássuk ezeket!

1. Jól átgondolt étrend kialakítása

A kutya számára megfelelő étrend megválasztása sokat segíthet abban, hogy a kutya ne csikorgassa a fogát. A tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok helyes aránya egészségessé és jól táplálttá teszi az ebet.

A jó minőségű ételek garantálják, hogy az kutya emésztőrendszere normálisan működjön és elkerülhetők legyenek a tápcsatorna fájdalmas betegségei és az emésztési problémák, melyek csikorgatásban nyilvánulhatnak meg.

2. Testmozgás fokozása

A kutya rendszeres testmozgása segíthet csökkenteni a fogcsikorgatást.

A szervezet egészségének megőrzésének fontos eleme a rendszeres, napi testmozgás. Jót tesz a fizikai és mentális fejlődésnek, hozzájárul a megfelelő emésztéshez és jó kondícióban tartja a kutyát.

A testmozgás további előnye, hogy segít kifárasztani a kutyát, csökkenti a stresszt, hiszen nyugtatóan hat az ebekre. Megfelelő mennyiségű testmozgás esetén a kutyák kevésbé hajlamosak az unalomra és a destruktív magatartásra, ezért kevesebb időt töltenek majd a fogakat károsító csikorgatással vagy rágcsálással.

Ne feledd, ha a kutyának nincs programja, akkor csinál magának!

3. Mentális stimuláció

A szellemi egészség megőrzésének legjobb módja, ha kutyát gondolkodásra ösztönözzük. A mentális ingerek létrehozásában segíthetnek a logikai játékok, az új trükkök betanítása és gyakorlása, az akadálypályák látogatása és az agility sport, ami egyszerre készteti mozgásra és problémamegoldásra az ebet.

A kutya szocializálása és a közösségi élet fenntartása szintén nyugodtabbá és barátságosabbá teszi a négylábút. A szorongás és a félelem más állatok és emberek jelenlétében úgy küszöbölhető ki, ha a kutya megtanulja, hogy az idegenek nem feltétlenül jelentenek veszélyt, hanem izgalmas és ingerdús társaságot jelentenek.

4. A stresszfaktorok megszüntetése

Csendes és biztonságos búvóhely

A testmozgás biztosításában és mentális stimulálásban tett erőfeszítéseid ellenére mégis akadhatnak olyan helyzetek, amikor a kutya nem képes leküzdeni a félelmét bizonyos tárgyakkal vagy jelenségekkel szemben.

Az a kutya, amelyik adott esetben fél a mennydörgéstől, hangos zajoktól vagy akár a leghétköznapibb háztartási gépektől, például a porszívótól, lehet, hogy nem lesz képes megbarátkozni velük, még elérzéktelenítés után sem.

Nagyon fontos hogy ismerd a kutyád félelmeit és óvd meg őt a számára rémisztő helyzetektől. Minden kutyának szüksége van egy kényelmes, csendes és biztonságos búvóhelyre, ahová visszahúzódhat.

Ha nem tudod távol tartani a kutyát a probléma forrásától, a biztonságos menedék jó szolgálatot tehet a kellemetlen jelenség ideje alatt.

5. Rendszeres kivizsgálás

A kutyákat évente legalább 1-2 alkalommal vidd el kivizsgáltatni akkor is, ha nem tapasztalsz rajta különösebb tüneteket.

A vizsgálatok során fény derülhet olyan betegségekre vagy állapotokra, amik a későbbiek során komolyabb szövődményekkel járhatnak. A betegségeket jobb időben elcsípni, mielőtt túlságosan elmérgesednének, és maradandó károkat okoznának az eb szervezetében.

Az állatorvos mindig ellenőrzi a kutya fogazatát és a szájüreg állapotát, így hamar kiderülhet, ha sérülések keletkeztek a szájban vagy károsodtak a fogak a legutóbbi ellenőrzés óta.

Összegzés

A harapási rendellenességek és a szájüregben keletkező fájdalom az elsődleges okai annak, hogy miért csikorgatja a fogát a kutya. A kellemetlen fogcsikorgatás a kutyát és a gazdát is megviseli.

Sokat tehetünk kedvencünk egészségének megőrzésében, ha a megelőzésre összpontosítunk. Rendszeresen ellenőrizzük a kölyökkutyánk fogait. Kölyökkutyáknál a fogváltás során a csontfogak esetenként rosszul nőnek ki, ferdén állhatnak, ami idővel gondokat fog okozni a táplálkozás során is.

A harapáshibák korai felismerése szintén segíthet abban, hogy az eltolódott állkapcsot időben kezeljék. Ismétlődő fogcsikorgatás esetén feltétlenül vidd el állatorvoshoz a kutyát, hogy megállapítást nyerjen a probléma forrása.

2022. April 18.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.