Miért csorog a kutya nyála? | Okai, kezelése, és megelőzése

Miért csorog a kutya nyála

Nyáltócsák fogadnak a padlón, cseppek díszítik a cipőidet, a frissen mosott farmerodat perceken belül nyál borítja, ugye ismerős a helyzet? A nyállal való küzdelem a kutyatartás természetes velejárója.

Nyáladzanak, amikor éhesek, amikor boldogok, amikor izgatottak, amikor kimerülnek, amikor stresszesek és még álmukban is nedves foltokat hagynak a fekhelyen. Van, amikor csöpög, időnként fröcsköl, néha csak maszatol és esetenként egészen a földig nyúlik a kutyák nyála.

A nyáladzás minden kutyát érint és valójában jótékony hatási is vannak. Segít nedvesen tartani a kutya nyálkahártyáját, megelőzi a fogszuvasodást és az ínybetegségeket, elkezdi az étel lebontását és biztosítja a zökkenőmentes nyelést.

Ebben a cikkben a kutyák fokozott nyáltermelődésével kapcsolatosan az alábbiakról lesz szó:

Miért csorog a kutya nyála?

12 ok, hogy miért csoroghat a kutyák nyála

Mi a teendő túlzott nyáladzás esetén?

Hogyan előzhető meg a nyáladzás?

Melyik kutyafajta nyáladzik a legtöbbet?

Miért csorog a kutya nyála?

A megnövekedett nyáltermelés az esetek többségében teljesen hétköznapi folyamat, amit a környezeti ingerek váltanak ki. Az inger lehet egy finom étel illata, intenzív mozgás, hatalmas hőség vagy kellemetlen látogató is. A nyál elsődleges szerepe az emésztési folyamat támogatása.

Ezért van az, amikor valami vonzó csemegét látnak, azonnal összefut a nyál a szájukban. A rossz ízek szintén növelik a nyál mennyiségét annak érdekében, hogy a kutya megszabaduljon az erős ízkoncentrációtól a szájában.

Abban az esetben, ha a kutya több nyálat termel, mint amit le tud nyelni, a felesleg egyszerűen kicsorog a szájából. A túlzott nyáltermelődés vagy hiperszaliváció az esetek többségében ártalmatlan, azonban bizonyos esetekben tünetként jelentkezhet.

12 ok, miért csoroghat a kutyák nyála

Dán dog kutya csorgó nyállal

Összegyűjtöttük azokat a lehetséges kiváltó okokat, amik valamilyen egészségügyi problémára hívhatják fel a figyelmedet. Az okok meghatározása segíthet, hogy megfelelő kezelésben részesüljön a kutya, amennyiben betegség váltja ki a hiperszalivációt.

1. Erős érzelmek

A túlzott nyáladzást érzelmi ingerek is kiválthatják, például, ha traumatikus események történnek vele, stressz éri vagy szorong valami miatt.

2. Mozgásszervi betegség

Mozgásszervi betegségek következményeként létrejövő hányinger és émelygés miatt szintén megnövekedhet a nyáltermelődés.

Hasonló helyzet alakul ki, amikor a kutya autóban utazva szédül, és emiatt csöpög a nyála.

3. Nyelési nehézség

Az elégtelen nyelést okozhatják például gyulladás következtében megnagyobbodott mandulák, irritáció, születési rendellenesség vagy a nyelőcső elzáródása.

Ilyen esetben a kutya nem képes megfelelően nyelni, és a nyál jelentős részét kicsorgatja a száján.

4. Sérülések a szájban

A kutyák sok mindent a szájukba vesznek, amit nem kellene. Időnként olyan tárgyakat is, amik felsérthetik a száj nyálkahártyáját, megakadhatnak a torkukban, vagy az állkapcsaik közé szorulhatnak.

A beszorult tárgyak fájdalmat és kellemetlenséget okoznak, megnehezítik vagy egyenesen korlátozzák a nyelést. A szájban keletkezett karcolások, vágások pedig begyulladhatnak, ami szintén megnöveli a nyál mennyiségét.

A nagymértékű fogkő, a szájban kialakuló fertőzések vagy az irritált íny szintén hiperszalivációt vált ki.

5. Gyógyszerek

A gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezhet hányinger, illetve a gyógyszerek rossz íze önmagában is beindítja a fokozott nyáltermelést.

Folyamatos émelygés és rosszullét esetén érdemes konzultálni az állatorvossal a gyógyszerváltásról.

6. Allergiás reakció

A természetben számos allergén létezik, melyet a kutya táplálkozás vagy levegővétel útján juttathat a szervezetébe. Az allergiát okozó ételek, rovarcsípések vagy pollenek súlyos állapotokat idézhetnek elő, megduzzadhat az arc, a nyelv és az ajkak is, ami légzési elégtelenséget okoz.

A test automatikusan fokozza a nyáltermelést, hogy az allergének gyorsabban távozzanak a szervezetből. Az allergiás reakciók azonnali orvosi ellátást igényelnek.

7. Mérgezés

Mérgezés áldozatává rendszerint akkor válik a kutya, hogy számára toxikus ételeket vagy vegyszereket nyel le. A toxinok megtalálhatók a virágokban, dísznövényekben és cserjékben, és a háztartási vegyszerekben.

A mérgek fokozzák a nyáltermelődést, hányingert váltanak is, növelik a légzésszámot, ami pedig a nyál felhabosodásához vezet. Jellemzően letargia, remegés és hányinger jelentkezik még a tünetek sorában.

Házi praktikák bevetése helyett haladéktalanul vidd őt állatorvoshoz, mert sok esetben csak a gyomormosás segíthet az eben.

8. Fertőző betegségek

Számos fertőző betegség és járvány támadhatja meg az ebet, különösen, ha nem rendelkezik védőoltással.

A legismertebb fertőzés, a veszettség elsődleges tünete az erős nyálképződés és a nyál felhabosodása. Ha betegségre gyanakszol a háttérben, vidd mihamarabb orvosi kivizsgálásra a kutyát.

9. Rohamok

A neurológiai eredetű rohamok egyik tünete az erős nyáladzás és a száj habzása. A roham során izomrángás, vizelet- és széklettartási probléma merülhet fel, kitágulhat a pupilla és a kutya elveszheti a mozgása felett az uralmat.

A tünetegyüttes jelentkezésekor azonnal sürgősségi ellátást kell kapnia a kutyának.

10. Daganatok

A tumorok a test bármely pontján kialakulhatnak, így a szájüregben is. A daganatok jó- és rosszindulatúak lehetnek, típusuktól függetlenül fokozhatják a nyálelválasztást vagy megakadályozhatják a megfelelő nyelést, ami észrevehetően megnöveli az eb nyálcsorgatását.

11. Vese- vagy májelégtelenség

A vesék és a máj a szervezet méregtelenítő folyamataiban vesznek részt. Károsodásuk, sérülésük vagy fertőzések következtében csökkenhet a funkciójuk, és a szervezetben felhalmozódhatnak a toxinok.

A szervi problémák következtében megindulhat a túlzott nyálelválasztás. A vese- és májelégtelenség gyakori velejárója az állandó szomjúság, étvágytalanság, letargia és a rossz lehelet, melyek segítenek a betegség felismerésében.

12. Nyálmirigy rendellenesség

A nyálmirigyek duzzanata, sérülése, a méreganyagok jelenléte és a nyálmirigy tályogos elváltozásai megnövelik a nyálelválasztást.

A mirigyek betegségei rendszerint gyógyszerekkel és antibiotikumokkal kezelhetők, a tályog szükség esetén műtéti úton eltávolítható.

Mi a teendő túlzott nyáladzás esetén?

Mi a teendő túlzott nyáladzás esetén?

Nagyon fontos, hogy időben észrevedd, ha változás áll be a kutya megszokott nyáltermelődésében és hirtelen sokkal több nyálat csorgat. Figyeld meg a kutyát, keress más tünetekre utaló jeleket, hogy időben szakorvosi segítséget kérhess, mielőtt a kutya állapota súlyosbodna.

 • Amikor túlzott nyálképződést észlelsz, elsőként figyeld meg a környezetet és keresd az esetleges kiváltó okokat. Ha frissen sült húsok gőzölögnek az asztalon valószínűleg nem is kell tovább keresned a nyálcsorgás okát.
 • Ha béka vagy szöcske ugrándozik a kertben és a kutya kitartóan kergeti, nyalogatja, akkor az állatok által termelt toxinok és a rossz íz miatt folyik a nyála.
 • Abban az esetben, ha arra érkezel haza, hogy az eb szétrágcsálta a rózsabokrot, akkor valószínűleg a tüskék felsérthették a nyálkahártyáját, ami fájdalmat okoz neki.

Következő lépésként belenézhetsz a kutya szájába és sérüléseket, gyulladásra – fertőzésre utaló nyomokat vagy elakadt tárgyakat kereshetsz a szájában.

 • A nyakon lévő kitapintható duzzanatok a mandulák és a nyármirigyek gyulladását vagy egy tályog kialakulását jelezhetik.
 • Rossz szájszag szintén árulkodhat arról, hogy gyulladás van a szájüregben, vagy túl sok fogkő alakult ki a kutya fogain.
 • A nyál szerkezete és összetétele ismét közelebb vihet a megoldáshoz. A vér és genny jelenléte, illetve a habzás vagy a szirupos sűrűség bajt jelezhet.

Bármilyen problémát vagy kísérő tünetet észlelsz, fordulj állatorvoshoz, aki átfogó kivizsgálás segítségével megállapíthatja, hogy fertőző betegség, szisztémás szervi elégtelenség, daganatok vagy mérgezés áll az extrém nyálcsorgatás hátterében.

Hogyan előzhető meg a nyáladzás?

Hogyan előzhető meg a nyáladzás?
 • A kutya egészségének megőrzésének kulcsa a helyes táplálás és a megfelelő mennyiségű testmozgás. A kutya aktivitásának, korának és fajtájának megfelelő étrend megválasztásával és a rendszeres sporttal elkerülhetőek a betegségek, így a túlzott nyáladzást kiváltó gondok is.
 • A rendszeresen cserélt tiszta ivóvíz és a tiszta itatótál segíthet megakadályozni a baktériumok felhalmozódását, ami tápcsatorna megbetegedéseit okozhatja. A megfelelő állattartói környezet kialakítása elengedhetetlen.
 • Gondoskodj arról, hogy mérgező növények ne legyenek a lakásban és az udvaron, és tartsd távol a kutyát a tisztítószerektől és minden vegyi anyagtól, ami mérgezést vagy allergiát válthat ki.
 • A rendszeres fogmosás és az egészséges rágcsálnivalók segítenek megőrizni a szájhigiéniát és megelőzik a lepedék kialakulását.
 • Amennyiben a stressz és a szorongás erős nyáladzásban testesül meg, alakíts ki biztonságos búvóhelyet a kutyának és távolítsd el az ingert kiváltó tényezőket.

A rendszeres orvosi ellenőrzések segíthetnek abban, hogy hamar fény derülhessen olyan betegségekre, amelyek még nem mutatnak intenzív tüneteket.

Melyik kutyafajta nyáladzik a legtöbbet?

Minden kutya nyáladzik, vannak fajták, akik szinte alig, például tacskók és a corgik, mások viszont természetükből fakadóan rendkívül sok nyálat képesek minden nap elfolyatni.

A kutya kiválasztásánál fontos szempont lehet, hogy mennyit nyáladzik a kutya, azaz mennyit kell takarítani utána.

Nagy és erős állkapcsú, illetve a kerek és lapos orrú fajták hajlamosak a bőséges nyáltermelésre és nyálcsorgatásra. A nyál felhalmozódása megfigyelhető ezeknél az ebeknél, akik arcszerkezetük miatt nem képesek teljesen csukva tartani a szájukat vagy nem tudnak minden felesleges nyálat lenyelni.

Az arc körüli redőkben felgyűlhet a nyál és a lenyúló bőrnyúlványokon utat találhat magának a talaj felé. A hideg időhöz szokott Bernáthegyik, Újfundlandiak és a Berni pásztorok hőség idején sokat lihegnek és nyáladzanak, mert így próbálják hűteni robusztus testüket.

A Dán dogok és az Angol vérebek hosszú és laza bőrredői mellett könnyedén kifolyik a nyál, ami hatalmas pofazacskóikban gyülemlik fel. A masztiffok, boxerek és bulldogok családjába tartozó kutyafajták jellegzetes kerek arccal és sűrű bőrredőkkel rendelkeznek. A ráncos és lapos arc megnehezíti a levegővételt és a test hűtését segítő lihegést.

Túlmelegedés esetén vagy testmozgás után megfigyelhető, hogy nagyon erősen kapkodják a levegőt és sokkal többet nyáladzanak, mint hosszú orrú társaik.

Összegzés

A különböző fajták sajátosságai miatt kialakuló nyárcsorgás nem igényel orvosi beavatkozást vagy kezelést. Az egyetlen megoldás, ha rendszeresen megtörlőd a szájukat, szárazon tartod a bőrredőket, és persze felkészülsz a gyakori felmosásra, és bútortörölgetésre.

April 13, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.