Miért csúszik a kutya a fenekén? | Okai, kezelése és megelőzése

Miért csúszik a kutya a fenekén? | Okai, kezelése és megelőzése

Sokszor előfordul, hogy egy kutya húzza a fenekét a szőnyegen, vagy éppen a fűben, ami elsőre talán mókásnak tűnhet, de megsúgom, hogy a kutyus számára egyáltalán nem az.

A kutyák leggyakrabban azért csúsznak a fenekükkel a földön, mert a végbelükben található bűzmirigyeik valamilyen okból kifolyólag – általában elzáródás – nem tudnak ürülni a megfelelő mértékben. A mirigyváladék felgyűlik és ez feszítő fájdalmat okoz nekik, amit azzal próbálnak enyhíteni, hogy a feneküket a talajhoz dörgölik.

A kutya bűzmirigyeinek elzáródását többféle probléma okozhatja, ezért érdemes ilyen esetben ellátogatni az állatorvoshoz egy gyors vizsgálatra.

Ebben a cikkben annak járunk utána, hogy mi okozhatja a problémát és miként lehet kezelni, vagy éppen megelőzni.

Miért csúszik a kutya a fenekén?

Mit tegyünk, ha a kutya húzza a fenekét a földön?

Mikor kell orvoshoz vinnem a kutyámat, ha húzza a fenekét?

Honnan tudom, hogy a bűzmirigyek megteltek?

Hogyan előzhetem meg, hogy a kutyám húzza a fenekét a földön?

Miért csúszik a kutya a fenekén?

Viccesnek tűnhet, amikor a kutya végigszántja a szőnyeget a fenekén csúszva, de valójában ezt azért csinálja, hogy enyhítse a hátsó fertályáról származó kellemetlen érzést. Ez lehet viszketés, fájdalom, gyulladás, irritáció és hasonlók.

Többféle oka lehet annak, hogy kedvenced húzza a fenekét az enyhe problémától kezdve akár a súlyosabb egészségügyi gondokig. Ha tisztában vagy a lehetséges okokkal, hamarabb észreveheted, ha valami nincs rendben és a kutyád gyorsabban kerül az orvos elé.

Nézzük meg a leggyakoribb okokat, melyek fenékhúzást válthatnak ki a kutyánál:

1. Elzáródott bűzmirigyek

Ez a leggyakoribb oka annak, hogy miért csúszik a kutya a fenekén. A kutya végbelében található bűzmirigyek elzáródnak, nem tudnak megfelelőképpen ürülni, így felgyülemlik bennük a mirigyváladék, következésképpen kellemetlen feszülő fájdalmat okoznak az állatnak.

A kutyának két bűzmirigye van, amik a végbélnyíláshoz közel helyezkednek el, attól jobbra és balra (nagyjából 5 és 7 óránál) és amelyekből minden székeléskor bizonyos mennyiségű váladék ürül.

Ez a váladék fontos szerepet játszik a kutyák egymás közötti kommunikációjában is. Amennyiben a mirigyek valamiért nem ürülnek, úgy a folyadék felgyűlik bennük, amely egy idő után besűrűsödik. Ennek következtében pedig a mirigyek begyulladhatnak és akár el is fertőződhetnek, ami komoly fájdalommal jár a kutya számára.

2. Bőrirritáció

Azok a kutyák, amelyek rendszeresen megnyírásra kerülnek kozmetikus által, gyakran szenvednek olyan bőrirritációtól, amit a kozmetikus által használt gépek és termékek okoznak.

A gépek apró karcolásokat, vágásokat ejthetnek a kutya bőrén, amelyek szabad szemmel alig láthatóak, de a kutyát irritálják az apró sebek miatti viszketések. Ha nem veszed észre ezeket, akkor akár el is fertőződhetnek, mert a kutya a vakarással tovább ront az apró sérüléseken a körme alatt található piszokkal.

A kozmetikusok által használt erősebb vegyszerek (erős samponok, különféle balzsamok, szőrkifésülő oldatok, illatosító spray-k) szintén irritációt okozhatnak a kutya bőrén és különösen a végbéltájékon, mivel itt még érzékenyebb a bőr, mint máshol.

Ha azt veszed észre, hogy a kutyád a kozmetikus után húzza a fenekét a földön, vagy netán feltűnően sokat hempereg, úgy gyanakodhatsz erre az irritációra.

3. Ételallergia

Nem is gondolnád, hogy milyen sok eb allergiás a különféle ételekre és sajnos egyre növekszik a számuk. A nem megfelelő minőségű táp miatt lágy és vizes széklet keletkezik, amely nem képes a megfelelő nyomást gyakorolni a kutyus bűzmirigyeire, ezáltal azok nem tudnak megfelelőképpen ürülni a székeléskor. Ennek következtében felgyűlik a mirigyváladék, ami különféle problémákhoz vezet.

Milyen kutyatápok okozhatnak bűzmirigy problémákat?

 • Az olyan tápok, melyek csupán egy, vagy két-féle fehérjét tartalmaznak.
 • Nincs benne elegendő rost.
 • A tápban túlzott mennyiségben van jelen a kukorica, búza, zab, rizs, szója.
 • Leginkább azok a tápok okozhatnak bűzmirigy-problémákat, melyek lágy székletet eredményeznek.

Fontos, hogy a kutyád mindig a számára megfelelő minőségű és mennyiségű tápot kapja, amelyben magas arányban található meg a többféle forrásból származó fehérje és rost, valamint zsírok, olajok és természetesen az ásványi anyagok és vitaminok.

A megfelelő étrend akár meg is előzheti a bűzmirigy-problémákat.

4. A bűzmirigyek sérülése

Sajnos előfordulhat, hogy a kutyakozmetikus kissé túl erősen nyomta meg a mirigyeket és ez a bűzmirigyek sérülését okozta, amit Te nem biztos, hogy észreveszel.

Normális esetben a bűzmirigyeket sem Neked, sem másnak nem kellene kinyomnia, hiszen ezt a kutya szervezete elintézni a székelés közben. Több esetben viszont a kozmetikusok – az ügyfél kérésére, vagy rutinból – akkor is kinyomják a mirigyeket, amikor nem lenne szükséges és ezzel szöveti sérülést okoznak a mirigyállományban.

A bűzmirigyek ugyanis igen érzékeny kis szervek és egy erősebb nyomás, vagy préselés könnyen kárt tehet bennük, ami által elzáródás alakulhat ki bennük, ami viszont a mirigyváladék felgyülemlését és a mirigyek begyulladását okozza.

Manapság a jobb helyeken már nem nyomják ki rutinból a kutya bűzmirigyeit szerencsére, de még így is több kozmetikus folytatja a bevett, rossz gyakorlatot. Kérd meg a kozmetikust, hogy semmiképp ne nyomja ki a kutyád bűzmirigyeit, akkor nem lesz gond.

5. Bélférgek

A másik gyakori oka annak, ha a kutya húzza a fenekét a földön az, ha paraziták támadták meg a bélrendszerét.

A paraziták – mint a galandférgek – a gyomor- és bélrendszerben szaporodnak és fejlődnek ki, majd a végbélen át távoznak – ez pedig kellemetlen viszketést okoz a kutyának, amit a fenékhúzással próbál enyhíteni.

Amennyiben azt veszed észre, hogy kutyád húzza a popóját a földön, úgy elsőként ellenőrizd le, hogy nincs-e bepirosodva, vagy megduzzadva a végbélnyílás és az akörüli terület. Keress rizsszemre emlékeztető kis lárvákat, vagy féregürüléket ezen a tájékon, vagy a kutyád székletében és takaróján / párnáján, ahol rendszerint alszik. Feltétlenül vidd el állatorvoshoz, hogy mielőbb megkezdődhessen a féregtelenítő kezelés!

Összegezve

Ha kedvenced csupán egyszer-egyszer húzza a fenekét a talajon, meglehet, hogy csupán kiszáradt a popója és ezért viszket. Amennyiben többször fordul elő, vagy azt látod, hogy folyamatosan nyalja, rágja a hátsó fertályát, esetleg a végbél körüli terület kipirosodott, vagy begyulladt, úgy biztos lehetsz benne, hogy a fenti okok egyike áll a háttérben, így mielőbb vidd el kutyádat az állatorvoshoz!

Mit tegyünk, ha a kutya húzza a fenekét a földön?

Mivel a fenékhúzásnak többféle oka lehetséges, így az első dolgod az, hogy pontosan kiderítsd mi állhat a háttérben.

Van pár dolog, amit leellenőrizhetsz otthon is, mielőtt orvoshoz szaladsz. Ha azt látod, hogy a kutyád hirtelen elkezd a fenekén csúszkálni, akkor ellenőrizd le az alábbiakat:

 • Óvatosan nézd meg a végbélnyílást és annak tájékát, hogy meg van-e duzzadva, piros-e, netán látsz-e rajta rizsszemekhez hasonlatos féregre utaló jeleket.
 • Csekkold le a kutyád székletét, hogy vannak-e benne féregre utaló jelek (rizstöretre / búzadarára hajazó féregürülék, vagy rizsszemre hasonlító féreglárva.)
 • Figyeld meg a kutyád székletét azért is, hogy lásd, milyen a textúrája – lágy, laza, folyékony, szilárd – az ürülék állaga és formája nagyon sokat elárulhat arról, hogy milyen problémával van dolgod. Ha lágy, laza a széklet, meglehet, hogy bűzmirigy-elzáródásról van szó. Ha folyékony, akkor esetleg parazita-probléma áll fent. Amennyiben egészségesnek tűnik, ergo egyenletes formájú, normál kemény textúrájú, úgy a bűzmirigy-problémát valószínűleg ki lehet zárni és más áll a háttérben.
 • Emlékezz vissza, hogy mikor volt a kutyád legutóbb kutya-kozmetikában.
 • Nézd meg a kutyád bőrét úgy általánosságban, hogy piros-e, vannak-e rajta allergiás kiütések, pöttyök, netán hámlik-e a bőre, mert akkor nagy valószínűséggel étel-, vagy kontakt-allergia áll a háttérben.

Te magad is ki tudod nyomni a bűzmirigyeket, amennyiben csak arról van szó, hogy a kutyád nem megfelelő tápot kapott és túl lágyra sikerült a széklete és emiatt az ürülék nem volt képes megfelelő nyomást gyakorolni a mirigyekre, következésképpen azok nem tudtak megfelelően ürülni és elzáródtak, megduzzadtak. Egy másik cikkemben a bűzmirigyek kinyomásával kapcsolatban már írtam, ahol ismertettem a kinyomás lépéseit és mindent, amit tudnod szükséges.

Fontos, hogy amennyiben nem erről van szó, úgy feltétlenül vidd el kedvencedet az állatorvoshoz, hogy mielőbb kiderülhessen a pontos kiváltó ok és a kutyád megkaphassa a megfelelő, célirányos kezelést!

Mikor kell orvoshoz vinnem a kutyámat, ha húzza a fenekét?

Az alábbi esetekben feltétlenül vidd el orvoshoz a kutyádat, hogy kiderüljön a fenékhúzás mögött álló probléma és megkezdődhessen a célirányos kezelés.

 • A kutya nem csak egyszer-egyszer húzza meg a szőnyegen a fenekét, hanem többször, vagy a probléma egy-két napnál tovább is fennáll.
 • Parazita-fertőzés jeleit veszed észre. (A kutya székletében / fekhelyén / végbéltájékán rizsszemekre és búzadarára hasonlító dolgokat látsz.)
 • Kedvenced végbélnyílása és az azt körülölelő terület kipirosodott, esetleg megduzzadt és a kutyád többször megnyalja, rágcsálja a farka tövét.
 • A kutyád a kutyakozmetikában tett látogatás után kezdi el húzni a fenekét, vagy hempereg a hátán. Ez elsősorban az erős vegyszerekre való allergiás reakció, illetve a kutya bőrén keletkezett apró vágások és karcolások begyulladásának a jele.
 • Ha tudod, hogy valószínűleg a nem megfelelő táp és az emiatt kialakult túl lágy, vizes széklet okozta a bűzmirigy problémáját, de nem tudod pontosan, hogy milyen étrend lenne tökéletes a kutyád számára.

Honnan tudom, hogy a bűzmirigyek megteltek?

Honnan tudom, hogy a bűzmirigyek megteltek.

Normális esetben a mirigyváladék a kutya székelésekor automatikusan ürül, de gyakran előfordul, hogy a mirigyek valamiért nem tudnak megfelelőképpen ürülni és ilyenkor felgyűlik bennük a váladék, ami elzáródáshoz, vagy más problémához vezethet.

Hasznos dolog, ha tudod, mire figyelj, hiszen így akár meg is előzheted a kellemetlenségek, vagy problémák kialakulását. A bűzmirigyeket Te magad is ki tudod üríteni otthon, de ha nem vagy biztos magadban, akkor megkérheted az állatorvost, hogy nyomja ki, vagy, hogy mutassa meg, hogyan kell.

Fontos, hogy a mirigyeket csak abban az esetben szükséges manuálisan kinyomni, amennyiben telítődtek, de nem ürülnek megfelelően. A bűzmirigyek általában akkor telítődnek túl, ha a széklet túl lágy, vagy vizes, mivel ilyenkor nincs elegendő nyomás, amely kipréseli a mirigyváladékot.

Ezen kívül előfordulhat hasmenéses betegségek után, vagy akkor, ha a mirigyek fölöslegesen lettek kipréselve és sérültek a procedúra során.

A bűzmirigyek telítődésének jelei:

 • A kutyád sokszor, vagy állandó jelleggel nyalogatja a végbélnyílását.
 • Húzza a fenekét a földön.
 • A kutyád hátsó fertályából kellemetlen szagok áradnak és esetleg barnás mirigyváladék-foltokat találsz a kutyaágyon, vagy ahol a kutya le szokott ülni / feküdni (szőnyeg, kanapé, fotel, stb.)
 • A végbélből kellemetlen szagú (rohadó hal), barnás váladék szivárog és rákenődik a kutya szőrére.

Néhány kutyafajtának szüksége lehet arra, hogy havonta manuálisan is kinyomják a bűzmirigyeit, mert maguktól nem tudnak minden esetben megfelelően ürülni.

Ez elsősorban a kistestű kutyákat érintő probléma, mint a Csivava, Toy és Miniatür uszkár, Cocker spániel, Basset és Beagle.

Hogyan előzhetem meg, hogy a kutyám húzza a fenekét a földön?

A fenékhúzást többféle dolog is kiválthatja, de jó hír, hogy ezek nagy részét könnyű megelőzni! Lássuk, hogy mit tehetsz:

 • Mindig biztosítsd a kutyád számára megfelelő mennyiségű és minőségű étrendet, amelyben többféle forrásból származó fehérje, rost, összetett szénhidrátok és persze ásványi anyagok és vitaminok találhatók.
 • Kerüld az olcsó, főképp egyféle fehérjét tartalmazó tápokat, valamint azokat, amelyekben túl sok a zsír / olaj és a szénhidrát.
 • Rendszeresen futtasd meg a kutyádat, hogy erősek és egészségesek maradjanak az izmai, csontjai és mentálisan is fáraszd le, hogy vidám és boldog legyen.
 • Használj rendszeresen féreghajtót, ami megelőzi a paraziták megtelepedését a kutyád gyomor- és bélrendszerében.
 • Kerüld el az erős vegyszerek használatát a lakásban és a kutya környezetében. Csak természetes összetételű kutyasampont használj, ne használj különféle légfrissítőket, hogy megelőzd a különféle allergiák kialakulását.

Összegzés

Amilyen mókás tud lenni, amikor a kutya a fenekén csúszva nyargal át a szobán, olyan kellemetlen tud lenni a kutyus számára a szituáció.

A kutyatartók aranyszabályát alapul véve Neked is azt javaslom, hogy amennyiben a kutyád viselkedése eltér a megszokottól, úgy azt vedd jelnek és vidd el az állatorvoshoz, hogy kiderüljön a viselkedés kiváltó oka.

Ne feledd, a legjobb az, ha megelőződ a bűzmirigyek problémájának kialakulását azáltal, hogy kedvencednek mindig a számára megfelelő minőségű és mennyiségű fehérjét, rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat adod.

A parazita-fertőzést érdemes rendszeres féreghajtózással megelőzni és a kozmetikust pedig kérd meg, hogy ne nyomja ki fölöslegesen a kutyád bűzmirigyét.

May 16, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.