Miért fakul ki a kutya orra? | A világosabb orr okai

Miért fakul ki a kutya orra

Biztosan Te is észrevetted, hogy a kutyád orrának színe megváltozott idővel – a kölyökként rózsaszínű nóziból idővel feketés lett. Ez teljesen normális a kutyáknál, de mi van akkor, ha a kutya orra a megszokott sötét színűről kifakul és halványrózsaszín, vagy fehéres árnyalatúvá válik?

Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy miért világosodik ki a kutyák orra. Milyen okai vannak ennek, és mit lehet ellene tenni. Az alábbiakra kaphatsz választ:

Mitől függ a kutya orrának színe?

Mitől fakulhat és világosodhat ki a kutyák orra?

10 ok, hogy miért fakulhat ki a kutyák orra

Mikor aggódjunk, ha a kutya orra világosabb lett?

Megelőzhető az orr kifakulása?

Van a kifakult orra kezelés?

Visszaváltozik a kutya orrának színe, ha egyszer már kifakult neki?

Mitől függ a kutya orrának színe?

Az, hogy milyen színben pompázik négylábú barátod orra, elsősorban attól függ, hogy milyen fajtájú a kutyád. Az orr normális színe lehet fekete, barna, májszínű, rózsaszín, vagy a szőrrel megegyező színű is, sőt sokszor megesik, hogy kölyökkorban más színe van az orrnak, mint felnőttkorban – ez is teljesen rendben van.

A legtöbb kölyökkutya ugyanis rózsaszín nózival jön a világra, amely aztán idővel besötétedik és a fenti színárnyalatok valamelyikét veszi fel. Ezen felül több szakértő is úgy véli, hogy a genetikának is köze lehet ahhoz, hogy egy adott kutya orra hajlamos legyen akár az átmeneti, akár a végleges kifakulásra. Tudvalevő, hogy bizonyos fajta kutyáknál többször fordul elő az úgynevezett „hó-orr”, mint más fajtáknál.

Mitől fakulhat és világosodhat ki a kutyák orra?

Husky világos orral

Ennek a jelenségnek – pigment-hiányos állapot – többféle oka lehet. Általában ártalmatlan, de előfordul, hogy olyan probléma indikátora, amely orvosi ellátást igényel.

Az, hogy milyen árnyalatúvá világosodik a kutyád orra, attól függ, hogy eredetileg milyen színű – tehát, ha például fekete, akkor valószínű, hogy világosbarna, vagy rózsaszín lesz, de ha eleve világosbarna nózija van a kutyádnak, akkor akár fehérré is változhat.

10 ok, hogy miért fakulhat ki a kutyák orra

Lássuk melyek az orr de-pigmentációjának okai és mire utalnak?

1. Hó-orr / Időjárás

Talán nem is gondolnád, de a hideg bizony nagy hatással van a kutyád orrának kivilágosodására. Amikor a nappalok rövidebbek és a hőmérséklet lecsökken, akkor a kutya orra sötét színűről világos barnává, vagy rózsaszínné válik átmenetileg és amint újra melegebb lesz és a nappalok hosszabbakká válnak, vissza is kapja a sötét árnyalatát.

Tudvalevő, hogy a kutya szőre, bőre és szemének egy része a melanin pigmentek által kapja a színét, amelynek termelődéséhez elengedhetetlen a tirozináz enzim jelenléte. Ez az enzim viszont érzékeny a hőmérsékletre. Így amikor hideg van, a tirozináz enzim lebomlik, így nem termelődik megfelelő mennyiségű melanin pigment sem. A végeredmény pedig az, hogy a kutya orra foltokban, vagy akár teljesen kivilágosodik.

Ez a jelenség teljesen ártalmatlan és tavasszal, vagy amint melegebb lesz és a nappalok is hosszabbak lesznek, rendeződik a helyzet. Fontos megjegyeznem, hogy a „hó-orr” szimplán kozmetikai elváltozás és sosem okoz a kutya orrán, vagy annak környékén semmilyen elváltozást – sem textúrában, sem nedvességben és tipikusan az orr középső részén jelentkezik.

Bizonyos fajtájú kutyák hajlamosabbak a „hó-orr” jelenségre úgy, mint:

 • Berni hegyi-kutya
 • Golden Retriever
 • Labrador Retriever
 • Husky
 • a Juhászok
 • a legtöbb Terrier.

2. Öregedés

Öreg kutya kivilágosodott orr
Öregség okozta kifakult orr

Sajnos az öregedés a kutyát sem kíméli. Ahogy idősödik, bizonyos sejtek termelődése lelassul, vagy akár meg is állhat.

Ilyen a tirozináz enzim is, ami a melanin-szintézisért felelős és sajnos nem csak a hidegre érzékeny, hanem a szervezet öregedésére is.

3. Sérülés

Ha a kutya orrát sérülés éri – karcolás, vagy horzsolás – akkor kifakul (rózsaszínné válik) átmenetileg. Természetesen, ahogy gyógyul a kutyus nózija, a pigmentek is újra szép, sötét árnyalatúvá válnak.

4. Bakteriális fertőzés

Ebben az esetben a kutya orra nemcsak kifakul, hanem duzzadtnak, gyulladtnak, esetleg kérgesnek látszik és fájdalmat okoz a kutyának.

Ha ezeket a tüneteket észleled a kutyádon, mielőbb vidd el állatorvoshoz!

5. Kontaktallergia

Sok kutya allergiás bizonyos dolgokra és amennyiben az adott allergén hozzáér a kutya orrához, úgy kialakul a kontakt dermatititsz (allergia). Ennél az allergiánál általában nemcsak az orr, hanem a száj (a pofa bőre) is érintett.

Nem mindig egyszerű kideríteni, hogy mi okozza a kontaktallergiát, de feltétlen érdemes, hiszen kezeletlenül folyamatos kellemetlenséget okoz a kutyádnak. Ha allergia áll fent, akkor a kutya orra begyulladhat, kérgessé válhat, az orr környezete duzzadt és láthatóan fájdalmat okoz a kutyának.

Nem is hinnéd, de elég sok kutya allergiás a műanyagokra, aminek egyértelmű jele az orr kifakulása – amennyiben kedvenced orra pigment-hiányos lett és műanyag tálból eszik / iszik, javaslom, hogy válts mielőbb rozsdamentes acélra.

6. Bőrhólyagosodás (Pemphigus)

Ez egy autoimmun bőrrendellenesség, amely fájdalmas kérgesedést okoz a kutya orrán és az azt körülvevő bőrfelületeken.

Jó hír, hogy kezelhető – mielőbb vidd el a dokihoz!

7. Discoid Lupus

Egy szintén autoimmun bőrbetegség, amely fájó duzzanatokat okoz a kutya orrán és a körülötte lévő bőrfelületen.

A problémát súlyosbítja, ha a kutya orra ki van téve a napsugárzásnak. Kezelhető, de mindenképpen orvos kell hozzá.

8. Vitiligo

Ismét egy autoimmun betegség, amely nagy hatással van a kutya bőrére és szőrére. Az ebben szenvedő kutya szervezete ellenanyagokat gyárt az egészséges, pigment-hordozó sejtek ellen, így blokkolva azokat.

Ez a betegség nemcsak a kutya orrán okoz pigment-hiányt, hanem a test más felületein is – például kifehéredhet a kutya bőre, szőre teljesen, vagy foltokban. A Vitiligo idővel egyre látványosabbá válik a kutyák esetében és akár teljesen kifehérítheti az egykoron sötét szőrű kutyádat, habár az legalább jó hír, hogy másra nincs hatással, azaz a kutyád ettől függetlenül tökéletes egészségnek örvend.

A Vitiligora hajlamos kutyafajták között megtalálhatod a Tacskót, a Dobermant, a Német juhászt, a Labrador Retrievert és a Rottweilert.

9. Idiopátiás állapot

Sajnos ez is az ismeretlen okok között szerepel és az ebben szenvedő kutya orra, szája (pofabőr) és szemhéja elveszti a pigmentációját, így kifehéredik.

10. Bőrrák / Uveo-dermatológiai szindróma (UDS)

Az UDS egy autoimmun betegség, amely során a védelemért felelős T-sejtek megtámadják a melanin-termelő sejteket (melanociták) a kutya testében.

Mint tudod, a melanin adja a kutya szőrének, bőrének, szemének színét. A kifakult, pigment-hiányos orrú kutyák hajlamosak a napégésre, ezért a bőrrák megelőzése érdekében nagyon fontos a megfelelő napvédelem.

A bőrrák egyébként úgy vehető észre, hogy a kutya orrán, vagy testén olyan sebek jelennek meg, amelyek nem gyógyulnak meg.

Mikor aggódjunk, ha a kutya orra világosabb lett?

Fakó kutya orr

Ahogy már írtam, a „hó-orr” szimplán esztétikai elváltozás és semmilyen negatív hatással nincs a kutyád egészségi állapotára.

Amennyiben az alábbiakat veszed észre a kutyádon, úgy mielőbb keresd fel az állatorvost, mert ezek a jelek – ahogy fentebb részleteztem – komolyabb problémákra hívják fel a figyelmedet.

 • A kutyád feltűnően sokat dörzsöli vagy vakargatja az orrát.
 • Kérgesedik, vérzik és viszket az orra.
 • Teljesen sima textúrájú orr (esetleg még fényes is).
 • Nagyon száraz, esetleg berepedezett orr.
 • Hámló, „nyers” bőr az orron.
 • Kérges bőr az orron.
 • Kemény, tüskés keratin felhalmozódása az orron.
 • Orrvérzés.
 • Nyílt sebek, vagy nem gyógyuló sebek.

Megelőzhető az orr kifakulása?

Talán most elkeseredsz, de nincs olyan dolog, amivel megelőzheted a kutyád orrának kifakulását – ennek több oka is van.

Egyrészt a „hó-orr” jelenség szinte minden kutyánál előfordulhat és egy teljesen ártalmatlan, általában átmeneti állapot, amit a rövid nappalok és a hőmérséklet csökkenésének együttese okoz a legtöbbször, ezt pedig nem tudod semmivel megelőzni.

Másrészt az öregedéssel sajnos nem tudsz mit kezdeni, de amennyiben törekedsz arra, hogy mindig a legjobb táplálékot add kedvencednek és emellett gondoskodsz a megfelelő minőségű és mennyiségű fizikai és mentális stimulációról, akkor kitolhatod az öregedésből fakadó elváltozások megjelenését.

Ugyanezzel a módszerrel és rendszeres orvosi szűrővizsgálatokkal nagyon sok, komolyabb betegségtől óvhatod meg kedvencedet. Így ha kiderül valami, azt még időben tudod kezeltetni.

A legtöbb, amit tehetsz, hogy figyeled a kutyádat és, ha bármilyen elváltozást észlelsz, konzultálsz az állatorvossal.

Van a kifakult orra kezelés?

Amennyiben szimplán „hó-orr” jelenségről van szó, akkor nincs szükség külön kezelésre, ellenben alkalmazz naptejet, ha kiviszed a kutyát a napra. Ezzel csökkentheted a napégés kockázatát, ami további problémák forrása lehet – mint a bőrrák.

Ugyanezt tudom javasolni minden más esetben is, amikor a kutyád orra pigment-hiányossá válik – a naptej az egyetlen olyan dolog, amit használni tudsz, hogy megvédd a kutyád nóziját, amikor érzékeny és fakó.

Kezelés, mint olyan nem igazán létezik kifejezetten a kifakult orra, de amennyiben a jelenség okozóját sikerül kezelni – ergo egy bizonyos betegséget, ami kiváltotta – az természetesen helyre tudja hozni a kifakult orrot is.

Visszaváltozik a kutya orrának színe, ha egyszer már kifakult neki?

Visszaváltozik a kutya orrának színe, ha egyszer már kifakult neki
Előfordul, hogy fakó marad

Hó orr esetében a kutya orrának színe csak átmeneti, és idővel visszaváltozik az eredeti színére. Fontos megjegyeznem, hogy az orr pigment-hiányossá válása bármikor bekövetkezhet és olyan is előfordul, hogy sosem változik vissza kedvenced orrának színe az eredetire.

Persze vannak, akik azt mondják, hogy kozmetikai festékkel be tudod színezni a kutyád orrát. Én ezt semmiképpen nem javaslom! Amellett, hogy a kutyád valószínűleg allergiás lesz a kozmetikumra, komolyabb kárt is tehetsz a vegyi anyaggal az érzékeny orrban, akár a szaglási képességét is nagyban ronthatod.

Összegzés

Az, hogy pontosan miért fakul ki a kutya orra időnként, a mai napig kutatás tárgyát képezi és nincs rá egészen biztos válasz, csak az eddigi tapasztalatok alapján kialakult vélemény.

A jó hír, hogy leggyakrabban csak a „hó-orr” jelenségről van szó, ami ártalmatlan a kutya számára.

A legfontosabb, hogy amennyiben kutyatartásra adod a fejed, úgy biztosítsd kedvenced számára a jó és egészséges életminőséget. Ezzel megelőzöd a különböző betegségek kialakulását, amelyek az orr kivilágosodását is előidézik.

April 1, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.