Miért fehéredik ki a kutyaürülék? | Betegségek előjelei

Miért fehéredik ki a kutyaürülék

Talán furcsának tűnhet, de bizony többen feltették ezt a kérdést nekem, mint gondolnád, így én utánajártam a dolognak és megosztom Veled – hátha Téged is érdekel a téma.

A legtöbb kutya szereti privátban elintézni a nagydolgát. Ezt úgy teszi, hogy elvonul a kert csendesebb zugába, vagy séta közben egy bokor mögé. Valószínűleg elég furának találja azt, amikor a gazdi eközben végig mellette ácsorog, aztán még föl is szedi a végterméket.

Lehet, hogy ez a kutyának furcsa, de Neked – mint gazdinak – ez a szokás lehetőséget ad arra, hogy alaposabban is szemügyre vedd a kutyagumit, hiszen az ürülék formája, textúrája sokat elárulhat kedvenced egészségi állapotáról.

Amikor rendszeresen sétáltatod a kutyádat, talán fel sem tűnik, hogy napi szinten rá-rá tekintesz azért a kakira és tudattalanul is észreveszed, ha abban bármilyen változás áll be – mondjuk lazább, vagy másmilyen színű, mint ahogy megszoktad.

Ha a normális barnás szín helyett fehéret (vagy bármilyen más színt) látsz, az viszont probléma és az alábbiakban ezt fejtem ki részletesen. Tarts velem!

Miért fontos, hogy milyen színű a kutyád ürüléke?

Vizsla kakil

Ha a szem a lélek tükre, akkor mondhatjuk, hogy az ürülék az egészség tükre. És ez abszolút megállja a helyét a valóságban is! A kutyák végterméke általában attól függően változik színben és textúrában, hogy a kutya gyomra és belei milyen állapotban vannak.

Ezen felül a máj, a hasnyálmirigy állapota, vagy különböző fertőzéses betegségek is befolyásolják az ürülék színét, állagát és formáját. A változás lehet a textúrában (szilárdtól a lazán át a folyékonyig), a szagban, a gyakoriságban és az ürülék tartalmában (nyálka, vér, férgek), de hasonlóan fontos változás lehet a kaki színének megváltozása.

Az ürülék normálistól eltérő színei

Mindegyik szín más problémát tár fel előtted, de egy biztos – semelyik nem jelent jót. Azt már mondtam az imént, hogy a normálisnak mondott ürülék színe barnás és annak enyhébb árnyalatai.

Ettől eltérő szín minden esetben valamiféle elváltozást jelez. Nem feltétlenül kell megijedned, hiszen csakúgy, mint az embereknél, a kutyáknál is előfordulhat az, hogy az előző nap elfogyasztott étel / ital megfesti a székletet.

Ez az alkalmanként előforduló eltérés normális és nincs miért aggódnod, ha tudod, hogy például a kutyád széklete ma azért pirosas, mert előző nap megevett egy jó adag főtt céklát. Jó, ha tudod, hogy a normális széklet barna színét, vagy annak világosabb-sötétebb árnyalatait a kutyádnak adott táp is nagyban befolyásolja. 

Mit jelezhet, ha a kutyád ürülékének megváltozik a színe?

  • Pirosas széklet – amennyiben pirosas elszíneződést látsz a kutyád ürülékében és nem evett az előző napokban céklát, úgy valószínűleg a vér festi pirosasra. Ha élénkpiros, akkor az emésztetlen vérre utal. Következésképpen a vastagbélből / végbélből származik – lehet polip, végbélrepedés, kifakadt ércsomó, vagy akár tumor is. Mindenképpen orvosi vizsgálat szükséges ahhoz, hogy kiderítsd és kezelni tudd!
  • Sötét, szinte fekete széklet – ez is vért jelez, de ez szinte minden esetben a gyomorból, vagy a vékonybélből eredő vérzés jele. Mitől fekete? Attól, hogy a gyomorból / vékonybélből származó vér megemésztésre kerül a kutyád által.
  • Zöldes széklet – ez jelezheti szimplán azt, hogy a kutyád kissé sok füvet evett, és elrontotta a gyomrát. De jelezheti azt is, hogy a májjal gond van, nem tudja ellátni a funkcióját – mindenképp vidd orvoshoz mielőbb!
  • Fehér / szürke széklet – ez a szín többféle problémára is utalhat, mint például táplálkozásbeli gond, vagy kiegyensúlyozatlanság. De lehet gyógyszer mellékhatás, belső szervi betegség, vagy parazitafertőzés jele is.

Miért fehéredik ki a kutyakaki?

Ahogy az imént említettem, a fehér ürülék többféle problémát is jelezhet, így a Te feladatod (meg az állatorvosé) kitalálni, hogy mi a pontos ok és mielőbb kezelni azt. Az alábbiakban felsorolom a fehér széklet leggyakoribb okait.

Kalciumban gazdag (nyershús) táplálkozás

A kutya nyershús diétán van

Minden esetben érdemes először is átgondolnod, hogy milyen ételeket adsz a kutyádnak. A táplálkozás óriási hatással van a várható széklet minőségére.

A nyershús diéta például nagyon sok (túl sok) kalciumot tartalmaz, ami okozhatja a széklet kifehéredését, vagy nagyon világossá válását, valamint az ürülék megkeményedését is.

A nyershús diétánál nagyon oda kell figyelni, hogy mit adunk az állatnak. Különböző székletproblémákon felül a nyershús diéta azt a veszélyt is magában hordozza, hogy kutyádnak bakteriális fertőzése lesz és, ha csak ilyen húst eszik, akkor kibillenhet a tápanyagegyensúly is. A nem megfelelően kivitelezett nyershús diéta székrekedést, de akár bélelzáródást is okozhat.

Ha úgy gondolod, hogy ez lehet a probléma, akkor javaslom, hogy iktass be másfajta – elsősorban főtt – húsokat, tojást, zöldségeket kutyád diétájába, a lényeg, hogy változatos legyen.

Gyógyszer mellékhatások

Sajnos van több olyan gyógyszer, amelyik a széklet kifehéredését okozza, mint mellékhatás – ilyen például a folyékony bárium. Ez viszont minden esetben csak átmeneti és megszűnik, amint véget ér a gyógyszeres kezelés.

A kutyád fehér dolgot evett

Ez elsősorban nem ételre értendő, hanem például egy fehér zoknira, zsebkendőre, amely emésztés után fehérré tudja változtatni az ürüléket. Ebben az esetben apró szövetdarabokat is látsz a kakiban, aminek nagy része normális, barna színű, csak vannak benne fehér foltok.

Ha a kutyád hajlamos megenni mindenféle kütyüt, akkor igyekezz ezeket elérhetetlenné tenni a számára, mivel nagyon komoly bajt okozhatnak – gyomor, vagy bélelzáródást és akár ezek perforációját is, amelyeket minden esetben csak műtéti úton lehet eltávolítani.

Galandféreg

Galandférgek

Ha úgy látod, hogy a kutyád ürülékében fehér pöttyök / pálcikák vannak, az bizony a galandféreg fertőzés jele. A galandférgek tojásai szabad szemmel is láthatók és sokan úgy írják le azokat, mintha apró rizsszemek, vagy rizstöretek lennének.

Nem valószínű, hogy kifejlett férgeket fogsz látni a székletben a galandféreg fertőzés esetében. Viszont ha más fajta féreg a ludas – mint a horogféreg, vagy kerekféreg -, akkor ezek kifejlett példányai megjelenhetnek a székletben is. Ez azt jelenti, hogy a kutyádnak súlyos parazitafertőzése van és azonnali orvosi ellátásra szorul.

A galandféreg fertőzéssel is fordulj azonnal orvoshoz, hogy mielőbb féregtelenítve legyen a kutyád, hogy ne okozzon komolyabb problémát a fertőzés!

Fontos:

Mindenféle féregprobléma kezelése csak akkor lehet teljes, ha mindent féregtelenítesz, amivel a kutyád érintkezett – lakásban ez a kutyaágy és kanapé, szőnyeg, padló, játékok – kertes házban a kert is idetartozik!

Emésztési problémák

A székletben lévő nyák fehérnek, vagy sárgának tűnhet a végtermékben. Kismértékű nyák megjelenése az ürülékben nem ad okot túlzott aggodalomra. Ám amennyiben megnövekedik a nyák mennyisége a kakiban, akkor az azt jelenti, hogy a kutyád komoly emésztési problémával küzd és mielőbb cselekedned kell.

Ezt okozhatja a nem megfelelő táplálék is, de akár idegen tárgy nehézkes megemésztése is – mint például egy teniszlabda, vagy valamilyen anyag darabja.

Amennyiben a nyák mellett pirosas elszíneződést is látsz, az vérzést jelent és mielőbb vidd el a dokihoz vele a kutyádat!

Belső szervek megbetegedése

Ez fordul elő a legritkábban, ha azokról a dolgokról beszélünk, amelyek fehérre festhetik a kutya székletét, de néha sajnos megesik.

Normális esetben a máj epét termel, ami egy zöldes színű anyag és ez felelős azért, hogy a széklet színe végül barna lesz. Amennyiben a máj nem termel epét, vagy az epehólyag nem tudja valamiért átpumpálni azt a belekbe, hogy összekeveredjen az étellel, az szürke, vagy fehér székletet okoz.

Az epe létfontosságú a megfelelő emésztéshez, így annak hiánya komoly probléma, amely azonnali kivizsgálást igényel. Hasonlóképpen szürke, vagy fehér székletet okoz az, ha a hasnyálmirigy nem működik megfelelően.

A hasnyálmirigy szintén nagyon fontos szerv, amely különböző emésztő-enzimek mellett inzulint termel. Fontos tudnod, hogy a máj, az epe és epehólyag, valamint a hasnyálmirigy problémák nagyon gyorsan életveszélyessé válhatnak, amennyiben kezeletlenül maradnak.

Miért fehéredik ki egy régebbi kutyaürülék?

Fehér kutyaürülék

Biztosan Te is elsétáltál már jó pár kutyagumi mellett, amelyek már mind fehérek voltak. Nos, ez nem azt jelenti, hogy ennyi beteg kutya van körülötted! Ez teljesen normális. Miért?

Amikor az egészséges kutya ürít, az barna színű, ám az idő múlásával a Nap és a természet megteszi a hatását és elbontja a barna színt okozó pigmenteket (is).

Párásabb környezetben abszolút normális az is, ha a régi kutyagumin penész nő, egy idő után ez is – az is elbomlik.

Ha kertes házban élsz, akkor érdemes rendszeresen összeszedni a kutyagumit. A széklet odavonzhatja a rágcsálókat, vagy egyéb olyan állatokat, amelyek parazitafertőzést hordoznak. Ettől viszont a kutyád lehet beteg – főleg akkor, ha amúgy szereti megenni a kakit (van ilyen!).

Mit csinál az orvos, ha eltérő az ürülék színe?

Amennyiben a kutyád széklete néhány napnál tovább is eltér a normálistól (akár állagban, akár színben), feltétlenül javaslom felhívni az állatorvost és egyeztetni egy mielőbbi időpontot.

Minden esetben érdemes vinned egy kis székletmintát a dokinak (steril dobozkában, hogy semmi ne vezesse tévútra), mert úgyis kérni fog.

Az orvos átvizsgálja a kutyádat tetőtől talpig, a székletet pedig – ha szükséges, mert nem tudja pontosan megmondani, hogy mit lát – elküldi laborba. Szinte biztos, hogy vért is vesz kedvencedtől, hiszen a vér sok dologra választ ad.

A kezelés menete is ezektől a tesztektől függ majd. De az biztos, hogy többször vissza kell majd vinned a kutyádat utóellenőrzésre. Előfordulhat, hogy a felírt gyógyszerek, vagy diéta nem segít és műtétre van szükség – ez persze csak a legvégső esetben történik.

Összegzés

Mint látod, nem is olyan alaptalan kérdés az, hogy miért is fehér a kutyagumi! A lényeg az, hogy továbbra is szedegesd össze a kutyád ürülékét. Vess rá egy pillantást és, ha bármiféle eltérést látsz a normálistól, konzultálj az állatorvossal!

Hidd el, hogy úgy sokkal hamarabb kiderül, hogy mi a pontos ok és gyorsabban is kezelhető. Bízom benne, hogy sikerült újfent valami hasznosat mondanom Neked!

March 26, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.