Miért fontos a kutya ivartalanítása? | Ivartalanítás A-Z-ig

Miért fontos a kutya ivartalanítása

Utoljára frissítve: 2022. March. 31

Az ivartalanítás talán a leggyakrabban emlegetett téma a felelős állattartás kapcsán. Vannak olyanok, akik szerint természetes, mások szükséges rossznak tartják, megint mások pedig ellenzik. Mindenki tud érveket felsorakoztatni a saját nézőpontja mellett, de az ivartalanítás híveinek álláspontja valós, tudományos alapokon nyugszik.

Bármennyire is szeretjük kedvencünket – sőt, pont azért, mert annyira szeretjük – ivartalanítsuk, legyen szó nőstény, vagy hím állatról, mert így rengeteg feszültségtől, betegségtől óvhatjuk meg négylábú barátunkat és persze magunkat is.

A következő kérdésekre kaphatsz választ ebben a cikkben:

Miért fontos a kutyák ivartalanítása?

Hány éves korában érdemes ivartalaníttatni a kutyát?

Az ivartalanítás előnyei

Megváltozik a kutya ivartalanítás után?

A műtét

Ivartalanítás utáni depresszió és viselkedésbeli változások

Meddig tarthat a műtét utáni depresszió?

Az ivartalanítási műtét utáni depresszió főbb tünetei

Hogyan vidítható fel a kutya a műtét utáni depresszióból?

Egy szomorú történet

Néhány éve, séta közben találkoztam egy kedves, ivaros kan boxer kutyával.  Megsimogattam, majd amikor jobban megnéztem, megpillantottam a kutyus hátsójában egy elég nagy – tesztoszteron alapú – végbél daganatot.

Kisvártatva odaért a gazdája is és – mivel sajnos én ezeket a dolgokat sosem tudom magamban tartani – megszólítottam és felhívtam a figyelmét az elváltozásra, amely már akkor azonnali beavatkozásért kiáltott. A gazdi válasza meglepett és egyben szomorúsággal töltött el, amit azóta sem tudok kiverni a fejemből – azt mondta, hogy tudja, mi a kutyus problémája, de ahhoz ivartalanítani kellene a kutyát.

Én ekkor kérdőn, szinte értetlenkedve fordultam a kutya gazdája felé, miközben azon töprengtem, hogy ezek szerint észrevette, sőt állatorvosnál is járt a kutyával és csak reméltem, hogy kapok valami ésszerű magyarázatot arra, hogy miért nem műttette meg eddig azt a szerencsétlen kutyát?

Nos, nem volt – ellenben kaptam egy igen „felvilágosult” választ, miszerint: „Az én kutyám ugyan nem lesz szobanövény!” – emellé kaptam egy „majd én tudom mi a jó a kutyámnak” tekintetet. Végigmértem a boldogan szaladgáló tizenkét ivartalan kutyát, akik aznap éppen velem voltak és még egy gyenge próbálkozást tettem a „gondos” gazda irányába és megkérdeztem tőle, hogy szerinte a tizenkét kutya közül vajon melyik tűnik „szobanövénynek”?

Erre nem tudott válaszolni, így megkérdeztem, hogy miért gondolja úgy, hogy nem szükséges megműteni a kutyáját, majd próbáltam az érzelmeire hatni és neki szegeztem azt a kérdést, hogy inkább hagyja a kutyáját kínok között meghalni?

Megdöbbenésemre tökéletes nyugalommal kitartott az álláspontja mellett, ami számomra egyértelműen mutatta, hogy bizony ez a „kedves és gondos” gazda nélkülöz minden szeretetet és gondoskodásra való képességet, bár nyilván a szóban forgó úr erről másképp vélekedik.

Tökéletes magabiztossággal válaszolta, hogy „nem, majd elaltattatom, ha fáj neki” – nos, ekkor rájöttem, hogy itt bizony hasztalan próbálkozom valamiféle szemléletváltó beszélgetéssel, az semmiképp nem képes célba érni és így szomorúan továbbálltam.

Nem sokkal az eset után hallottam, hogy a kutyus sajnos elpusztult. Azóta is sokszor eltöprengek ezen az eseten, hogy vajon, ha egy valóban gondos és felelős gazdi mellett érte volna utól ez az egészségügyi probléma a kutyát, hogyan alakult volna a sorsa. Egy gondos gazdi mellett évekkel tovább élhetett volna és egy előrelátó gazdinál pedig talán ki sem alakult volna ez az egész probléma.   

Miért fontos a kutyák ivartalanítása?

Sokan – főleg a férfiak – ódzkodnak az ivartalanítástól, mert valamiféle csonkításnak tekintik, mintegy beleszólást a természet rendjébe – mondván, ha egy szuka tüzel, de nem engedik neki, hogy pározzon és kölyköket elljen, az természetellenes.

Nos, ez nincs így, mivel gyakorlatilag egészséget és plusz éveket adhatunk kedvencünknek az ivartalanítással. Miért?

Az ivartalanítással megelőzhető egy sor olyan betegség, amely a szaporító szervekhez köthető – számos betegség ugyanis a nemi hormonok miatt alakul ki és az ebből fakadó problémák nagyságrendekkel gyakrabban fordulnak elő ivaros kutyusoknál.

Az ivarszervi betegségek megelőzésén túl persze vannak állatvédelmi szempontok is, amiért fontos az ivartalanítás, hiszen sajnos sok a kóbor, kidobott kutya (cica), akik menhelyeken, gyepmesteri telepeken, vagy az utcákon tengetik életüket.

Több százezer kutyus és cicus keres örökbefogadó gazdikat, ami nagyon magas szám. Az örökbefogadó gazdik sajnos kevesen vannak, így a legtöbb állatvédő szervezet (menhely) kizárólag ivartalanítva, vagy ivartalanítási kötelezettséggel ad örökbe kutyát / macskát – ezzel próbálnak gátat szabni a további problémáknak.

Hány éves korában érdemes ivartalaníttatni a kutyát?

Ivartalanított kutya

A legtöbb szakértő és állatorvos egyetért abban, hogy a kistestű kutyákat (amelyek maximum felnőttkori súlya <20 kg) 6 hónapos korban ajánlatos ivartalanítani (kan), vagy az első tüzelés előtt (szuka). A nagytestű kan kutyákat (amelyek felnőttkori súlya meghaladja a 20 kg-t) azután érdemes ivartalanítani, miután a növekedésük befejeződött, azaz 9-15 hónapos kor között.

A nagytestű szuka kutyák ivartalanítása esetében mindenképpen ajánlott az állatorvossal konzultálni a kutyus életmódja és a várható egészségügyi rizikók figyelembe vételével. Ennek az egyéni megbeszélésnek az alapján 5-15 hónapos kor között érdemes a nagytestű szukát ivartalanítani.

Sokakban az a hiedelem él még mindig, hogy a szuka kutyának legalább egyszer ellenie kell az ivartalanítás előtt – nos, ez minden tudományos alapot nélkülöző feltételezés. Az állategészségügyi statisztikák alapján elmondható, hogy az emlődaganatok kockázata szinte nullára redukálható, amennyiben az ivartalanítást még az első ivarzást megelőzően végzik el.

Több fejlett országban a pre-pubertás (az ivarérést megelőző) ivartalanítás már mindennapos a kutyák és a cicák esetében is. 

A kutyáim közül többen még három hónaposak sem voltak, amikor átestek a beavatkozáson. Azóta semmi bajuk, ugyanúgy fejlődtek, nőttek, és nagy valószínűséggel soha nem lesz ivarszervekből eredő problémájuk.

Szegény Berta kutyám majdnem elpusztult egy gennyes méhgyulladásba, amit megelőzhettem volna, ha időben ivartalaníttatom.

Az ivartalanítás előnyei

 • A szuka kutya ivartalanítása drasztikusan lecsökkenti az emlődaganat kialakulásának esélyét, amelynek halálozási rátája kutyák esetében 50%, cicákéban 90%!
 • A kan kutya ivartalanítása megelőzi a hererák kialakulását.
 • Az ivartalanítás, mint olyan sokat segít a kutyák-macskák túlszaporodásának megelőzésében.
 • A szuka kutyánál további előny, hogy kedvencünk megszabadul a tüzelésből fakadó kellemetlenségektől. (Viselkedésbeli zavarok, véres váladékozás, szűkölés, izgatottság, stb.)
 • A kan kutyánál további előny, hogy négylábú cimboránkat nem fogja gyötörni a nemi hormonok zubogásából adódó kellemetlenség, mint agresszív viselkedés, elszökés annak reményében, hogy párosodjék, nyugtalanság, bűzös területjelölés, stb.

Halkan jegyzem meg, hogy az ivartalanítást körüllengő, ellentmondásos hiedelem-halmazhoz néhány állatorvos is hozzájárul némileg. Van, aki nem tud, vagy nem akar ivartalanítani társállatot – nem tanulta, vagy nincs gyakorlata, hisz leginkább csak haszonállatok ivartalanításával foglalkozott.

Az állatorvosok egy része mindenképp ajánlja megvárni a pubertás kort – mivel úgy vélik, hogy a kutya addigra fejlődik ki teljesen. Én, a magam részéről nem gondolom, hogy az ivarosság befolyásolná a genetikai állományt, a testalkatot, vagy a méretet, de több állatorvos úgy véli, hogy igen.

Előfordul az is, hogy az orvos szinte lebeszélni a gazdát az ivartalanításról, mondván, hogy Buksi már úgy is megszokta azt, hogy időnként szökik és az ivartalanítástól nem fogja abbahagyni. Nos, ebben nem értünk egyet. Egyrészt, a gazda felelőssége kerítésen belül tartani Buksit. Másrészt nem biztos, hogy a világnak szüksége van több tucat kis Buksira. Harmadrészt pedig, fontos, hogy Buksi ne ivarszervi betegség miatt pusztuljon el idő előtt – ergo nem azért kell, vagy nem kell ivartalanítani Buksit, hogy ne szökjön!

Egyébiránt az állatorvosok az állat fizikai jólétéért felelősek, tehát amíg egészségügyi kérdésekben járatosak, addig viselkedési, vagy pszichológiai témában bizony félrevihetik a gazdit bizonyos tanácsaik.

Megváltozik a kutya ivartalanítás után?

Az állategészségügyi és állatjóléti szempontok után végül beszélnünk kell a viselkedést is befolyásoló hormonokról, ami leginkább a hím nemű egyedeknél sarkalatos kérdés. Az a kan kutya, amelyik képes a reprodukcióra, biztos, hogy előre sorolódik a falkában.

Amennyiben több ilyen kan van a falkában, ott konfliktus alakulhat ki, amelyet nagyon jól kiküszöbölhetünk az időben történő ivartalanítással. Az ilyen konfliktusok mellett meg kell említenem a kutyák tüzelési időszakában előforduló problémákat és megpróbáltatásokat.

A kutyák ugyanis szó szerint az életük árán is megpróbálnak a szuka közelébe jutni, amikor az tüzel – kerítést bontanak, kúsznak-másznak, verekednek, kiszöknek és balesetet okozhatnak, vagy éppen szenvedhetnek.

A kan kutyusok efféle kalandozása rengeteg bosszúsággal, aggodalommal és adott esetben komoly költségekkel járhat. Érdemes figyelni az etetésre is az ivartalanítás után, mert az ivarszervek hiánya miatt kissé kevesebb energiára van szüksége kedvencünknek és, ha nem figyelünk oda a megfelelő adagokra, könnyen elhízhat.

A műtét

Ivartalanítási műtét
 • Az ivartalanító műtét a kan kutyáknál egy kifejezetten kis, rövid műtét – kivéve, ha egy, vagy két golyó nem szállt le, mert akkor a sebésznek a hasüregben kell megkeresnie ezeket. Ebben az esetben elengedhetetlen az ivartalanítás, mivel a hasüregben maradt herék sajnos elrákosodhatnak. 
 • Szuka kutyák esetében van, amikor a méhet is eltávolítják, de legtöbbször csak a petefészkeket. Ehhez manapság leggyakrabban az úgynevezett „laparoszkópos” műtéti eljárást alkalmazza az orvos, ami sokkal kisebb bemetszéssel és, ezáltal sokkal gyorsabb felépüléssel jár.

Ivartalanítás utáni depresszió és viselkedésbeli változások

Sok kutyus viselkedése megváltozik az ivartalanító műtét után, de előfordulhat az úgynevezett műtét utáni depresszió is.

Miért alakulhat ki a műtét utáni depresszió?

 • Fizikai kellemetlenség – természetes, hogy a kutyák fájdalmat és egyéb kellemetlenséget éreznek műtét után és a legtöbbször ennyi pont elég is, hogy kisebb depresszióba süllyedjenek. Fontos, hogy figyeljük kedvencünket és, ha fájdalma van, konzultáljunk az állatorvossal, aki felírhat fájdalomcsillapítót.
 • Hormonális változások – a hormonok óriási szerepet töltenek be a kutyák érzelmi állapotában, így az ivartalanítási műtétet gyakran követi hormonális depresszió.
 • Gyógyszer mellékhatás – egyes gyógyszerek, amelyeket a műtét alatt és után használnak, néha olyan mellékhatással járnak, amely miatt depresszió alakulhat ki a kutyában.
 • Stressz – egy műtét mindenkinek stresszes, nincs ez másképp a kutyáknál sem! A rossz élmény, a félelem és a stressz együttes hatása lehet a depresszió kialakulása.
 • Kutyagallér – bizony, a legtöbb kutya utálja, ha kutyagallért kell viselnie, hiszen sok dolgot nem, vagy csak nehezen tud csinálni – ez depresszió kialakulásához is vezethet.

Meddig tarthat a műtét utáni depresszió?

Depressziós kutya ivartalanítás után

Természetesen minden kutya egyénileg reagál egy ivartalanító műtétre, így nincs pontos válasz arra nézve, meddig tarthat a depresszió, de általánosságban elmondható, hogy pár naptól több hétig is eltarthat.

Több dologtól is függ, hogy kedvencünk mikor lesz újra önmaga – a műtét milyenségétől, a kutya korán át, a műtét előtti általános egészségi állapotáig. Aggodalomra nincs ok, amennyiben kutyánk depressziója idővel enyhülni látszik, de ha 3 hétnél is tovább tart, érdemes felhívni az állatorvost.

Az ivartalanítási műtét utáni depresszió főbb tünetei

Szerencsére nem túl nehéz megállapítani, ha a kutya depresszióval küzd, mivel elég egyértelmű jelei vannak. Természetesen minden kutya egyedi, de általánosságban elmondható, hogy a legtöbb kutyus az alábbi tüneteket produkálja műtét utáni depresszió esetén:

 • szomorúság, letargia
 • étvágybeli változások (ez lehet étvágytalanság, de falánkság is)
 • étel elutasítása
 • túl sok alvás, vagy éppen álmatlanság
 • visszahúzódás
 • csökkent aktivitás
 • érdeklődés elvesztése olyan dolgokban, amelyeket korábban szeretett

Hogyan vidítható fel a kutya a műtét utáni depresszióból?

Mi gazdik, sokat tehetünk azért, hogy a műtét utáni letargia, vagy depresszió a lehető legrövidebb ideig tartson.

 • Vidítsuk fel – a legegyszerűbb módja a kutya felvidításának, ha olyan dolgokat csinálunk, amelyeket a kutya szeret – így nagyobb esélyünk van arra, hogy kijön a sarokból és játszani kezd. Persze fontos, hogy az első 10-14 napban kíméljük a kutyát és tartózkodjuk a futtatástól, ugráltatástól, úsztatástól, vagy bármely más olyan játéktól, ami a varratok felszakadását eredményezheti.
 • Vigyük társaságba – fontos, hogy a varratok kiszedése és a seb teljes gyógyulása után mielőbb vigyük kutyánkat társaságba, mivel a kutyák társas lények és nagyon fontos számukra a más kutyákkal való interakció. Arra figyeljünk, hogy kutyánk a műtét utáni pár hónapban esetleg agresszívabb lehet a megszokottnál, vagy éppen félősebb.
 • Töltsünk vele több időt – nincs is annál jobb, mint a gazdival együtt pihenni a kanapén! A kutyák kifejezetten szeretik a gazdájuk társaságát és, mint ilyen, ha többet vagyunk kedvencünkkel, az jó hatással lesz a lelkére.
 • Stimuláljuk a szőrét, bőrét és izmait – nagyon kellemes a kutya számára, ha a gazdi megmasszírozza a lábait, a hátát és megvakargatja a füle tövét. Emellett jó dolog, ha finoman megfésüljük kedvencünk bundáját, mert az nagyon megnyugtatja őt.

Összegzés

Tanulságként tehát annyit leszögeznék, hogy a kutya ivartalanítása mindenkinek kifizetődő dolog – a kutyának azért, mert általa egészségesebb, nyugodtabb, bizonyos betegségektől mentes, hosszabb életet élhet.

A gazdának azért, mert sokkal tovább élvezheti négylábú barátja társaságát és nem mellesleg a világnak is jó, hiszen az ivartalanítás a gazdátlan populáció visszaszorításában segít.

Azt javaslom, hogy ne várjatok túl sokáig és ivartalaníttassátok kedvenceiteket, mert egy kiegyensúlyozottabb, egészségesebb kutyus lesz belőle. Én jelenleg hét kutyával élek és mindegyik ivartalanítva van.  

2022. March 31.

További érdekességek

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.