Miért habzik a kutya szája? | Habzó száj okai és megelőzése

Miért habzik a kutya szája-Dán dog

A habzó szájú kutyát a legtöbben veszettnek gondolják, ám a kötelező védőoltásoknak köszönhetően a veszettség közel sem olyan gyakori betegség, mint hinnéd. A kutya szája körül kialakuló habos nyálnak számos más oka is lehet.

Jellemzően az agressziót és súlyos betegségeket társítják a jelenséghez, pedig a legtöbb esetben egészen ártatlan okai vannak. Nézzük meg mely okok is ezek!

A következő kérdésekkel foglalkozunk ebben a cikkben:

Miért habzik a kutya szája?

10 ok miért habzik a kutya szája

4 tipp hogyan előzzük meg, ha rendszeresen habzik a kutya szája

Miért habzik a kutya szája?

Miért habzik a kutya szája Habzó száj okai és megelőzése

Mielőtt kétségbe esnél amiatt, mert habzik a kutyád szája, megnyugtatunk, hogy teljesen hétköznapi dolgok, mint a lihegés is kiválthatják a nyál felhabosodását.

A nyálka levegővel történő érintkezése során apró buborékok keletkeznek, ugyanez a jelenség figyelhető meg, például amikor felvered a tojásfehérjét, vagy kifújod a borotvazselét. A szájnedvek habzása legtöbbször egyáltalán nem kétségbeejtő.

Vannak jól kezelhető egészségügyi állapotok melyek extrém nyáladzással járnak, és csupán néhány esetben igazolódnak be komolyabb egészségügyi problémák.

Ismerd meg a habzó száj leggyakoribb kiváltó okait, hogy Te magad is könnyen felismerd, mivel állsz szemben és mit tehetsz a kedvencedért!

Milyen okai lehetnek annak, ha habzik a kutya szája?

1. Fizikai aktivitás

Fizikai aktivitás és habzó száj

Minden kutyatulajdonos megfigyelhette már, hogy fizikai aktivitás során többet nyáladzik a kutyája. A sok nyál és a gyors lihegés együttese hamar formás habokat hoz létra az eb szája körül.

A temérdek játék vagy a megerőltető szaladgálás közben nagyon gyorsan kapkodják négylábú barátaink a levegőt, így a nyálba egyszerűen csak levegő keveredik.

A hab megjelenésére lehet figyelmeztetésként tekinteni, hogy érdemes beiktatni egy kis pihenőt a mozgásba, hogy a kutya kicsit kifújhassa magát. Kínáld őt vízzel, amivel felfrissítheti magát és nyugodtan töröld le a szája sarkából a buborékokat egy törölközővel.

2. Stressz és szorongás

A nyugtalanságtól szenvedő kutyák nyáltermelődése gyakran megindul. A stressz megnöveli a légzésszámot, ami a megerőltető mozgáshoz hasonlóan túlzott zihálásban testesül meg.

A nyál emiatt ugyanúgy felhabosodhat és kiülhet a száj peremére a szorongás során, mint futás közben. A szorongó kutya sokat nyalogatja a száját és olyannyira forgatja a szemét, hogy a szemfehérje is jól láthatóvá válik.

A kutya megnyugtatásával és a zavaró körülmények megszüntetésével, valamint biztonságos hely garantálásával hamar abbamarad az intenzív nyáltermelés és a habzás.

3. Gyomorpanaszok

Számos kór okozhat habzást a kutya szájüregében, mindközül a leggyakoribb a gyomorrontás. Ha kedvenced valami rossz ízű dolgot vagy romlott ételt evett, mondjuk “ezer éve” lejárt kutyatápot, az felkavarhatja a gyomrát.

Ilyenkor megpróbálhat öklendezni vagy hányni, hogy szabaduljon a gondot okozó tápláléktól. A rossz ízek fokozzák a nyáltermelődést és az öklendezés pedig a levegőáramlást.

Mint már tudjuk, a sok nyál és a sok levegő találkozásakor apró buborékok születnek a száj peremén, amik habos benyomást keltenek. Amint távoznak a kellemetlen ízű falatok a kutya gyomrából és megnyugszik az emésztése, a habok is tovaszállnak.

4. Roham

Az olyan görcsrohamok, mint az epilepsziás epizódok súlyos vészhelyzetek, melyek erős nyáltermeléssel és intenzív zihálással járnak.

Bármilyen neurológiai eredetű roham során keletkezhet habréteg az eb szája körül. A habzó száj ilyen esetben egy súlyos tünetegyüttes része, mely izomrángással, nyelvharapással, tudatvesztéssel vagy a keringés összeomlásával járhat, ezért mindenképpen sürgős állatorvosi ellátást igényel.

A rohamok lehetséges okát feltétlenül fel kell tárni.

5. Veszettség

Melyik kutya harapása a legerősebb
Manapság igen ritka a veszettség

Köztudott, hogy a vírus okozta veszettség legszembetűnőbb jele a vastag habréteg megjelenése a kutyák száján. Valójában a veszettségre igen kicsi az esély, hiszen minden kutyát kötelező veszettség ellen beoltani.

Nagyon ritkán azonban mégis előfordulhat, például, ha a kutya nem rendelkezik védőoltással és adott esetben összefut egy veszett rókával.

Nagyon fontos, hogy habzó szájú, ismeretlen kutyától mindig maradj távol és ne engedd a közelébe a kedvencedet, mert a veszettség fertőző betegség, mely állatokra és emberekre egyaránt veszélyes.

6. Fogászati problémák

A rossz szájhigiénia és a károsodott fogak szintén gyakori kiváltó okai a száj habosodásának. A lyukas fogakban otthonra lelő baktériumok, a sajgó fogak és a gyulladt íny rontják a szájüreg egészségügyi állapotát.

A fájdalom és a gyulladás miatt a kutya sokkal többet fog lihegni és még több nyálat fog csorgatni. Az ismert tényezők vastag, habos buborékokat fognak eredményezni a szájban.

Erősen gyanakodhatunk a fogak betegségére, ha a habzás mellett rossz leheletet, rágási nehézségeket és szájüregi vérzést is tapasztalunk a négylábún.

Arról, hogy érdemes-e ápolni a kutyád fogát, illetve milyen okok állhatnak a kutyák fogvesztése mögött, itt olvashatsz bővebben.

7. Mérgezés

A mérgező anyagok megkóstolása vagy lenyelése automatikusan habzást indít el a kutya szájában, hiszen a kutya öklendezéssel próbál megszabadulni a toxikus anyagoktól, ami megnöveli a levegő áramlását a szájban.

A túlzott nyálképződésért általában a méreg rossz íze tehető felelőssé. Önmagában a mérgező anyagok hányingert keltenek a kutyában, és ösztönösen hányni próbálnak, ha méreg kerül a szervezetükbe.

Mérgezés gyanúja esetén azonnal vidd állatorvoshoz a kutyát, mert lehetséges, hogy végzetes kimenetelű is lehet az állapota.

8. Nyelési nehézség

A nyelési nehézséget általában az okozza, ha egy falat étel, egy darab csont vagy egy idegen tárgy megakad a kutya torkán.

Részleges elzáródás a légutakban gyakran légzési nehézségeket is okoz, ami tovább fokozza a habképző zihálást. A kutya extrém nyáladzása ilyenkor abból adódik, hogy az eb szervezete észleli az elakadást és még több folyadékkal próbálja csúszósabbá, zökkenőmentesebbé tenni a tárgy előrehaladását a nyelőcsőben.

Habzó száj esetén nézz bele a kutya szájába, mert elképzelhető, hogy egy kisebb tárgy tapadt a szájüreg hátsó részére, amin akár Te is tudsz segíteni, ha finoman eltávolítod.

Ha nem jársz sikerrel, kérj az eltávolításban segítséget az állatorvostól, mielőtt az idegen tárgy még nagyobb gondot okozna a gyomorba jutva.

9. Hányinger

A kutyák hányingerét a rossz ízű ételek és gyomorrontás mellett okozhatja például az utazás, autózás is, vagy bármi, amitől a kutya elszédülhet. Az émelygés miatt gyakran erősen kapkodják a levegőt és csorgatják a nyálukat, ami mint tudjuk előbb utóbb habbá fog alakulni. A bél- és gyomorproblémák rendszerint további kellemetlen tünetekkel is járnak, mint az étvágytalanság, a letargia és a hasmenés.

10. Rossz ízek

A kutyákról köztudott, hogy bármibe képesek belekóstolni, így nemcsak más állatok ürüléket vagy szemetet vesznek a szájukba, hanem sok esetben még magukat az állatokat is.

A bogarak és a békák például mérgező vagy rossz ízű vegyületeket szabadítanak fel, ha támadás éri őket, és valószínűleg enélkül is elég szokatlan ízük van, nem beszélve a keserű növényekről, amiket a kutya időnként tévedésből megrágcsál.

Mivel a kutyák nem képesek kiöblíteni a szájukat és gargalizálni sem tudnak a vízzel, ezért marad a jól bevált módszer, az extrém mértékű nyáltermelés, ami valamelyest segíthet kimosni a szájukból a fura ízeket és méreganyagokat. Természetesen az intenzív szájhabzás ilyenkor sem marad el. 

4 tipp hogyan előzzük meg, ha rendszeresen habzik a kutya szája

Nyáladzó kiskutya

A száj habzása a legtöbb esetben nem jelent okot az aggodalomra. Rendszerint rövid időn belül magától is elmúlik, ha nyugodt körülmények között van a kutya, vagy megszűnik a kellemetlenséget okozó inger.

Állatorvoshoz akkor kell a problémával fordulni, ha a habzás órák múltán sem enyhül és egyre csak fokozódik vagy újabb tüneteket is produkál mellette a kutya.

A száj habzása nem mindig előzhető meg, hiszen időnként váratlanul, minden előjel nélkül alakul ki például egy roham során.

A hétköznapi kiváltó okok azonban megelőzhetők és jól kezelhetők otthon is. Lássuk hogyan előzhető meg a habzó száj.

1. Hidratálás

A fizikailag túlterhelt vagy stresszes kutyákon általában segít, ha friss, tiszta vizet isznak, és ezáltal pótolják az elvesztett folyadékmennyiséget, amit a lihegés és nyáladzás során veszítettek.

A hosszú séták alkalmával mindig vigyél vizet a kutyának is!

2. Fogápolás

Fogak ápolásával a habzó száj megelőzéséért.

A kutya egészsége a szájában kezdődik! Jó módszer lehet, ha rendszeresen adsz fogtisztító rágcsálnivalókat a kutyának, amivel megelőzhető a fogkő kialakulása.

A gyakori fogmosás szintén hozzájárul a megfelelő szájhigiénia fenntartásához. Ha súlyosabb problémák adódnak, például kilyukad az eb foga, vagy begyullad az ínye, akkor kérj segítséget szakértőtől és gondoskodj a kutya fogorvosi ellátásáról.

3. Mérgek távoltartása

Az otthonodban és a kertedben számos olyan dolog lehet, ami mérgező a kutyákra, sok esetben még a gyerekekre is. Épp ezért tartsd zárható szekrényben a vegyszereket, tisztítószereket, hogy az eb és a gyerkőc ne férhessen hozzá.

A növényeket válaszd meg körültekintően, hogy a se a levelük, se a termésük ne legyen toxikus a négylábúak számára, ha esetleg ráfanyalodnának.

Kutyás családba nem javasolt kerti tavat telepíteni, mert a békák és varangyok gyakori vendégei még a kisebb tavaknak is. A varangy mérge nagyon veszélyes a kutyákra, ezért jobb, ha esélyt sem adsz arra, hogy a kutya megnyalogassa őket.

Az ételekkel is legyél óvatos, mert a kertben szépen termő szőlőfürtök a vesekárosodás okozói, a dohányzóasztalon felejtett csokoládéban található teobromin pedig a vérkeringés összeomlásához vezethet.

4. Helyes étrend

A helytelen étrend a kutya szájhigiéniának romlását, gyomorpanaszokat és kiszáradást okozhat. 

Etesd a kutyát korának, aktivitásának és fajtájának megfelelően, ügyelj arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagban, vitaminban és ásványi anyagban részesüljön, ami elengedhetetlen a szervek normál működéséhez.

Emellett nagyon fontos, hogy a kutya elégedett legyen az étel ízével, és szívesen fogyassza. A kellemetlen ízek szintén a száj habzásához vezethetnek.

Összegzés

Négylábú barátaink szája szélén megjelenő habok több tényező miatt is képesek kialakulni. Azonban nem kell megijednünk, hogy miért habzik a kutyánk szája. Sok esetben teljesen normális folyamatról van szó, azonban akadnak olyan betegségek is, amik aggodalomra adhatnak okot.

Nagyon fontos, hogy megismerd a furcsa tünet mögött álló lehetséges tényezőket. A tünetek észlelésekor vizsgáld meg a kutyát és a környezetét és keresd meg, mivel magyarázható a száj túlzott habzása.

Az ártalmatlan habképződés általában rövid időn belül megszűnik, ha a kutya megnyugszik, ám, ha néhány óránál tovább húzódik a kellemetlenség, bizonytalan vagy az eredetében vagy mérgezés, esetleg roham áll mögötte, akkor azonnal vidd őt állatorvoshoz.

April 8, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.