Miért horkol a kutyám? | Okai és megszüntetése

Miért horkol a kutyám - Okai és megszüntetése

Utoljára frissítve: 2022. April. 20

Ébredtél már arra az éjszaka közepén, hogy a kutyád elképesztő hangosan horkol? Nos, én már igen és az első „sokk” után jót nevettem magamban.

A kutyák – csakúgy, mint mi, emberek – képesek horkolni. Az esetek túlnyomó többségében azért van, mert amikor háton alszanak – pl. fejjel lefelé lógva a kanapéról – a nyelvük egy része hátracsúszik a torkukba és akadályozza a levegő szabad útját.

Tény, hogy nagyon viccesek tudnak lenni, amikor teljesen elernyedt állapotban, mélyen alszanak a hátukon, lábaik égnek állnak, aztán belekezdenek a horkolásba.

Megmondom őszintén, én szoktam hagyni a kutyámat így, mert tudom, hogy egészségügyileg semmi baja (rendszeresen viszem szűrésekre), így amikor a hátára fekszik és horkol, tudom, hogy mélyen alszik és erre neki akkor és ott szüksége van.

Ha a Te kutyád is horkolós és szeretnéd tudni, hogy miért horkol, akkor tarts velem!

Mi okozza a horkolást?

11 ok, hogy miért horkol a kutya

Milyen kutyafajták hajlamosak a horkolásra?

Aggódnom kéne, ha horkol a kutyám?

Mit csináljak, ha horkol a kutyám?

Hogyan szüntessük meg, ha horkol a kutya?

Mi a horkolás?

A horkolás az esetek nagy részében ártalmatlan, de bizonyos esetekben károssá is válhat, vagy a háttérben megbújó egyéb betegséget jelezhet.

A halk, egyenletes horkolás során a felső légút szűkülete nem számottevő. Előfordulhat azonban, hogy a halk horkolás ellenére a szűkület súlyosabb. E miatt nem jut elegendő oxigén a tüdőbe, ergo a szervezet oxigénhiányos állapotba kerülhet.

Ez azt okozza, hogy éjjelente a horkoló személy többször felébred, hogy a szervezet elláthassa magát oxigénnel. A hangos, egyenetlen horkolás viszont komolyabb problémát jelez – az alvási apnoét, amely állapot fennállásakor a horkolás légzéskihagyással társul és kifejezetten káros.

Mi okozza a horkolást?

Mi okozza horkolást

A horkolást a felső légút falainak és egyes részeinek – leggyakrabban a lágyszájpad, vagy nyelvcsap – rezonálása okozza. A laza garatívek, vagy a túl nagy mandulák is hozzájárulhatnak a horkolás kialakulásához.

Ahhoz, hogy a légút falai, vagy részei rezegjenek (horkoló hang), az ott létrejövő szűkület miatt kialakuló gyorsult légáramlás és laza szövetek szükségesek. Nappal, amikor ébren vagyunk, a felső légút izmai – a garatizmok – feszesek, de éjjel, elalvás után részben ellazulnak – mint a legtöbb izmunk – és ennek hatására a garatunk összeszűkül.

A garat összeszűkülése miatt megnövekedett / felgyorsult légáramlás (amikor levegőt veszünk, vagy fújunk ki) megrezegteti az ellazult garatot és annak részeit – ezt nevezzük mi horkolásnak.

A legjobban úgy lehet ábrázolni a horkolást a gyakorlatban, hogy egy felfújt lufit gyorsan engedsz le – a lufi „garatján” gyorsan áthaladó levegő megrezegteti a lufi száját, ami igen jellegzetes hangot ad.

11 ok, hogy miért horkol a kutya

A kutyák és az emberek horkolásában nincs lényegi eltérés. A horkolás lehet teljesen ártalmatlan, vagy jelezheti a kutyus egészségügyi problémáját is.

Az alábbiakban a leggyakrabban előforduló okokat sorolom fel, hogy miért horkol a kutya.

1. A kutya a hátán alszik

A leggyakoribb és legártalmatlanabb oka a horkolásnak az, hogy szimplán a hátán alszik és ilyenkor a nyelv hátracsúszása részben akadályozza a levegő szabad mozgását a légutakban.

2. A kutya allergiás

Több kutyus allergiás a porra és a passzív dohányzásra, mint gondolnád! A por és a füst is kiválthatja a kutyádnál a horkolást.

Szellőztess és porszívózz / portalaníts rendszeresen és ne dohányozz a lakásban, ha kutyád (macskád) van.

3. Meglazult / tályogos fog

Tályogos kutyafog

Ritka esetben, de előfordul, hogy a kutya foggyökerén kialakult tályog miatt a fog meglazul és esetleg éjjel kiesik, aztán beékelődik az orrjáratba, vagy a garatba, ami erős horkolást vált ki a kutyában.

Feltétlenül szükséges a rossz fog kezelése. Amennyiben a kiesett fog elzárja a légutak egy részét, eltávolító műtétre is szükség lehet.

4. Alvási apnoe

Szerencsére az alvási apnoe kutyák esetében extrém ritka, hogy ez a betegség okozza a horkolást, mindazonáltal előfordulhat.

Természetesen alapos orvosi kivizsgálás szükséges a pontos diagnózishoz és a megfelelő kezeléshez

5. Pajzsmirigy alulműködés

Talán nem is gondolnál erre, de a horkolás lehet a pajzsmirigy alulműködés egyik indikátora is. Szerencsére ez a probléma a kutyák esetében könnyen kezelhető – egy gyors vérelemzést követően az orvos felírja a megfelelő hormonpótló tablettát, amit a kutyádnak ezután élete végéig szednie kell, de teljes életet élhet.

6. A kutya túlsúlyos / elhízott

Elhízott Mopsz

A horkolás ezen oka sajnos egyre gyakoribb, mivel sok gazdi képtelen ellenállni a kutya kunyerálásának és mindenfélét ad neki, amivel komoly problémát okoz a kutyának!

Amikor egy kutya el van hízva, akkor a szervein megtelepedő zsírréteg nyomja a szerveket – a tüdőt, szívet, ami már magában óriási probléma, de sajnos a zsír a kutya torkában is felhalmozódik, ami részben elzárja a légáramlás útját és a kutya horkolni kezd.

Nagyon fontos, hogy a kutyádat egészséges, a számára megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékkal etesd és tartózkodj attól, hogy édességet, vagy asztali maradékot adsz a kutyádnak!

7. Orrjárat-fertőzés

Szintén ritkán, de előfordul, hogy a kutya azért horkol, mert felgyülemlett a nyák az orrjáratában egy fertőzés miatt – pl. egy elfertőződött bogárcsípés.

Ez szintén állatorvosi beavatkozást és kezelést igényel.

8. Szezonális allergia

A kutyák is szenvednek néha a szezonális allergiáktól, mint por, pollen, vegyes-tüzelésű kéményfüst, kipufogó gázok, szmog, stb.

Ilyen esetben az orrnyálkahártya megduzzad és a tüsszentés mellett éjjelente horkolás is jelentkezik. Érdemes elvinni a dokihoz, aki fel tud írni neki allergia-gyógyszert (általában antihisztamint), ami által rendeződik a helyzet.

9. A kutya influenzás, megfázott, vagy torokgyulladása van

Megfázott kutya nehezebben lélegzik, ezért könnyebben horkol.

Ilyen esetekben a kutya orra, vagy torka megduzzad / begyullad és megnövekszik az orrváladék / torokváladék mennyisége is, valamint begyulladhatnak a mandulák is. Ezek részben akadályozhatják a szabad légáramlás útját és horkolást válthatnak ki.

Amennyiben ez a helyzet, úgy a horkolás, mint tünet elmúlik, amint a kutya meggyógyul.

10. Gyógyszer mellékhatás

Néhány kutyáknak szánt fájdalomcsillapító ellazítja az izmokat, köztük a garatizmokat is, ami miatt a garat beszűkül és az átmenő légáramlat (levegő vétel és kifújás) megrezegteti az ellazult garatot, vagy annak részeit (leggyakrabban a lágyszájpadot, vagy a nyelvcsapot).

11. Idegentest

Előfordul, hogy a kutya beszippant ezt-azt az orrába és az akadályozza a szabad légáramlás útját, de sajnos néha komolyabb az elzáródás oka – tumor például.

Amennyiben időben észreveszik, úgy jó eséllyel műthető és gyógyítható a tumor is, az idegentestet pedig jó esetben egy röpke pillanat alatt ki tudják szedni a kutya orrából.

Milyen kutyafajták hajlamosak a horkolásra?

Shih Tzu horkol
A Shih Tzu horkolásra hajlamos

Horkolásra minden kutyafajta képes attól függően, hogy milyen pozícióban alszik, vagy, hogy van-e valamilyen egészségügyi problémája. De vannak bizonyos fajtájú kutyák, amelyek anatómiai felépítésüknél fogva kifejezetten hajlamosak a horkolásra.

Az úgynevezett brachycephalic, avagy rövid-pofájú kutyafajták a leginkább hajlamosak a horkolásra, szörcsögésre, szuszogásra. Mivel az ő esetükben a fej elülső része lapos (nyomott képűek), az orr- és pofaszerkezetük igen rövid, ám sajnos a lágyrészek, mint a garat, a mandulák, a nyelv és a lágyszájpad mérete akkora, mint egy normális fej-szerkezetű kutya esetében és ez okozza a problémát.

A rövid pofaszerkezet és hosszú lágyrészek miatt az ilyen fajtájú kutyák légútjai könnyebben rezonálnak és lazulnak el alváskor. Ez okozza náluk a konstans horkolást és hörgést.

Az alább felsorolt fajtákon felül minden kutya érintett, amelynek rövid pofaszerkezete van. Az ilyen kutyusok idővel egyre erősebben horkolnak. Ennek oka, hogy a hosszú lágyrészek állandó vibrációja miatt (minden egyes belélegzett és kifújt levegővételnél) begyulladhat és megvastagodhat a lágyszájpad, ami tovább rontja az amúgy is hangos horkolási szitut. 

A legjobban horkoló kutyafajták

Bulldog horkol
 • A Mopsz – testfelépítéséből adódóan nemcsak a horkolásra hajlamos, de más egészségügyi problémára is, de ettől függetlenül sokak nagy kedvence. Meg kell hagyni, egyedi kis pofija van és, éppen ezért kell a gazdájának elviselni az éjjeli hörgést-horkolást, no meg a nappali karcos-szuszogós légzést.
 • A Bulldog – amennyire nagyszerű és hűséges családi kutya, annyira rettentő nehéz elviselni az éjjeli horkolását és a napközbeni szörcsögését. Ráadásul a Bulldog nagyon szeret napközben is szunyókálni és hát ezzel együtt jár a horkolás. Ha Bulldogot szeretnél, akkor javaslom egy pár jó minőségű füldugó beszerzését is. 🙂
 • A Shih Tzu – amilyen kis cuki és játékos, annyira keményen horkol! Tökéletes kis társad lehet a Shih Tzu, de készülj fel arra, hogy nem lesznek csendesek az éjszakák.
 • A Francia Bulldog – természetesen ez a fajta is listás horkoló-bajnok! Ha a Bulldog túl nagy számodra, akkor a Francia Bulldog a tökéletes kicsinyített verzió. Teljesen jól elvan egy kisebb lakásban is, mivel nem ugatós, könnyen szobatisztává tehető, nyugis és imád szunyókálni a kanapén. Mindezek ellenére igen hangos kis kutya, mivel nappal is szuszog-szörcsög és éjjel pedig rettentő hangosan horkol.
 • A Boston Terrier – ez a fajta eléggé hasonlít a Francia Bulldogra, de egyedi, jól felismerhető színével elüt attól. A Boston Terrier is tökéletes lehet lakásba, kis házba, mivel nagyon jó természete van, nem ugatós, viszont cserébe rettenet hangosan horkol.
 • A Boxer – habár az egyik legjobb családi kutya a Boxer, ha ilyet szeretnél, el kell viselned azt, hogy elég hangosan tolja a horkolást.
 • A Spániel – amilyen tündéri kis szőrgombócok a Spánielek, annyira hajlamosak a röfögésre és az éjjeli horkolásra, mivel nekik is rövid pofaszerkezetük van.
 • A Pekingi kutya – amilyen kis hebrencs és játékos, olyan elviselhetetlenül horkol.

Aggódnom kéne, ha a horkol a kutyám?

A fentiekben leírtam, hogy mi minden okozhatja a kutyák esetében a horkolást és ezek nagy százaléka szerencsére ártalmatlan, vagy legalább könnyen és gyorsan kezelhető ok.

Amennyiben horkolásra hajlamos kutyád van, akkor kicsit nehezebb dolgod van, mivel ezek a fajták éjjel-nappal szuszognak, szörcsögnek, hörögnek és horkolnak. Az ő esetükben ismerned kell a kutyád saját személyiségét és horkolási-szuszogási szokásait ahhoz, hogy felismerd, ha gond van.

Más, nem rövid-pofájú kutyák esetében pedig az ad okot némi aggodalomra, ha a kutyád a semmiből egyszer csak elkezd horkolni – ilyenkor mindig valamilyen probléma áll a háttérben, pl. idegentest, allergia, elhízás, pajzsmirigy-problémák, stb., amit ki kell vizsgáltatni.

Mit csináljak, ha horkol a kutyám?

Van pár egyszerű, de nagyszerű trükk arra, hogy miként lehet minimalizálni, akár meg is szüntetni a kutyád éjjeli horkolásainak a gyakoriságát, vagy erősségét.

Ezek a trükkök elsősorban normál fej- és orrszerkezetű kutyák esetében válnak be. Amennyiben Te egy rövid-pofájú kutyus büszke gazdija vagy, úgy sajnos nem sok dolgot tehetsz a horkolás megszüntetése ellen, maximum csökkentheted valamelyest a hangosságát.

Hogyan szüntessük meg, ha horkol a kutya?

Hogyan szüntessük meg, ha horkol a kutya

Lássuk, hogy mi miden javíthat a dolgon:

 • Helyezz ki egy párologtatót / diffúzort oda, ahol a kutyus alszik. Miért? Mert a párologtatóból áradó finom párafelhő nedvességgel látja el a szobát és ezzel együtt a kutyus orrjáratát is, ami már magában is csökkenti a horkolást.
 • Vegyél egy körpárnát a kutyádnak. A körpárna azért jó, mert arra készteti a kutyádat, hogy összegömbölyödött testhelyzetben aludjon, ami már önmagában is képes lehet megakadályozni a horkolást. Amikor a kutya összegömbölyödik, a légútjai megnyílnak és enyhül a légcsőre nehezedő nyomás, így könnyebben lélegzik, következésképpen nem horkol.
 • Használj egy kispárnát, amivel megtámaszthatod a kutyád buksiját. Ez arra jó, hogy miközben alszik, a fejét tökéletesen egyenesen tartja a párna. Így nem szűkülnek be a légútjai, következésképp kevésbé fog horkolni.
 • Rendszeresen mosd ki a kutyapárnát! A párnán felgyülemlik a por, az elhalt hámsejtek, a kihullott kutyaszőr, amelyek mind irritálhatják a kutyád légútjait.
 • Manuálisan helyezd át egy másik, egészségesebb alvó pozícióba a kutyádat, miután elaludt. Ez a módszer – amilyen egyszerű, annyira hatékony. Fontos, hogy csak azután „igazítsd meg” a kutyádat, miután elaludt!
 • Diéta. Amennyiben a kutyád kissé elhízott, hát gondoskodj mielőbb arról, hogy ledobja a fölös súlyt. Így nem csupán a horkolástól mentesül, hanem egy sor, más egészségügyi problémától is.
 • Amennyiben környezeti allergia okozza a kutyád horkolását – gondolok itt elsősorban pollenekre, porra, szmogra, stb. – akkor gondoskodj arról, hogy csökkentsd ezeknek a hatását a kutyád életében. Hogyan? Úgy, hogy rendszeresen kimosod azokat a dolgokat, amiket a kutyád használ. Többször porszívózol / portalanítasz. Nem cigizel a lakásban, kora reggel, vagy késő este viszed a kutyádat sétálni pollenszezonban.

Összegzés

A horkolás – főleg kutyáknál – először akár cuki és mókás is lehet, de egy idő után elég zavaró tud lenni, főleg, ha emiatt Te is és a kutyád is többször fölkeltek az éjszaka folyamán.

A lényeg, hogy amennyiben olyan fajtájú kutyust veszel, amelyik rövid-pofájú és így hajlamos a horkolásra, úgy a kutyával együtt vegyél egy pár jó minőségű füldugót is és tégy meg mindent annak érdekében, hogy minimalizáld a horkolás erősségét.

Persze az is lehet, hogy más is horkol a családban, olyankor meg mindegy…

2022. April 20.

További érdekességek

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.