Miért lélegzik gyorsan a kiskutya alvás közben?

Miért lélegzik gyorsan a kiskutya alvás közben

Utoljára frissítve: 2022. December. 09

A kutyák sok, számunkra talán furcsának tűnő dolgot csinálnak. Az indokolatlan gödörásástól kezdve egészen addig, hogy kiskorukban alvás közben nagyon gyorsan veszik a levegőt, ami talán ijesztőnek is tűnhet.

Főleg, ha még előtte sosem volt dolgunk kölyökkel, azt hihetjük, hogy ez valami bajt jelent. Pedig mint mindenre, erre is van ésszerű magyarázat.

Miért lélegeznek gyorsan a kiskutyák alvás közben?

A legtöbb esetben a gyors légzés azt jelzi, hogy a kiskutya mély alvási szakaszban van, esetleg álmodik. Ez nagyon gyakori jelenség, így nem kell tőle megijedni.

A gyors légzésnek még más okai is lehetnek, olvass tovább, hogy mik ezek.

Mi váltja ki a kölyökkutyáknál a gyors légzést?

Ettől a jelenségtől nem kell megijedni, minden kölyökkutya alapvetően gyorsabban lélegzik, mint a felnőtt társai, ahogy ezt az emberek között is megfigyelhetjük. Tehát nincs ok aggodalomra.

Az ok nagyon egyszerű, az úgy nevezett REM-ciklushoz köthető, amely az emberek alvási szakaszait is jelöli. Sőt! A legtöbb emlős átéli ezt.

Ennek van egy mélyalvás fázisa, amikor az embereknél például gyorsabb pupilla, szemhéjmozgás figyelhető meg. Ilyenkor sok esetben a kutyák is épp álmodnak, ami olyan élénk is lehet, hogy a kutya rángatózik, ugat vagy vonyít is akár.

Mélyalvási szakasz

A kölyökkutyáknál főleg a mélyalvási szakaszban figyelhető meg a már említett gyorsabb légzés, amely az emberi csecsemőkre is jellemző, nem kis riadalmat keltve a szüleikben.

A látszat ellenére a kölyökkutyák nem olyan törékenyek, sokkal több mindent kibírnak, mint gondolnánk. Az pedig, hogy néha furán viselkednek az életük első pár hónapjában, az természetes, hiszen még sok mindent először tapasztalnak.

Ebből kifolyólag sokszor nyöszörögnek, vagy tűnhet úgy, hogy éppen szoronganak, akár csak a babák. Ennek ellenére, ha valami furát tapasztalunk, ami hosszabb ideje is fennáll, nem árt megkérdezni egy állatorvost, már csak a saját megnyugtatásunk miatt is.

Előfordulhat születés utáni egészségügyi probléma

Sajnos ugyanis az nem ritka, hogy számos kutya olyan egészségügyi problémával születik, ami aztán az egész életére kihat és elkíséri.

Sok kutyatulajdonos ébred arra, hogy a kölyök túl gyorsan vagy küszködve veszi a levegőt, ezért azonnal fel szokták keresni az állatorvost. Bár ez sok esetben a fenti okok miatt történik, és nincs ok aggódalomra, sosem árt egy orvost megkérdezni a tünetről.

Mennyi az annyi? Mi számít normális lélegzetvételnek a kutyáknál?

Golden retriever kölyök alszik

Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor most mi számít normálisnak, és mi az, ami már rendellenesnek tűnhet.

Általában egy idősebb kutya percenként 12-30 lélegzetet vesz nyugodt állapotban, azonban ez egy komolyabb mozgás közben akár 180-200 is lehet.

Egy kölyökkutya esetében ez a légzési szám percenként olyan 20-38 között ingadozik, ez persze megnőhet a séta során vagy egy kifejezetten élénk álom közben. Amikor pedig lihegnek, akkor sokszor tízszer gyorsabban kapkodják a levegőt, mint nyugodt állapotban.

Azonban például a stressz, harc egy másik kutyával vagy akár csak amikor várni kell az állatorvosra is megnövelheti a légzés számot minden kutyánál, így ez teljesen természetes. Kölyökkutyáknál normális, amíg a percenkénti légzésszám nem haladja meg sokkal a 38-at.

Hogyan mérjük meg a kiskutya légzésének gyorsaságát?

Most, hogy tudjuk, mennyi a normális, biztos arra is kíváncsi vagy, mégis ezt hogyan tudjuk mérni vagy ellenőrizni.

Nyilván senki sem akarja fülelni és számolni egész nap a kutyája légzését, azonban van pár teszt, amellyel hamar megtudhatjuk mi a helyzet a kölyökkel.

Először is ehhez meg kell várni, hogy mélyen aludjon, vagyis amikor nem mozog és hangot sem ad ki. Állítsunk be a telefonunkon egy 30 másodperces időzítőt és nézzük hány lélegeztet vesz ez alatt az idő alatt az állat.

Figyeljük az kutyus mellkasának mozgását, az természetesen emelkedni és süllyedni fog, amelyből néhány lehet már magába foglalja a be és kilégzést is.

Ha ez megvan, szorozzuk meg kettővel a kapott számot, ezzel megkapjuk, hogy az állat percenként hozzávetőlegesen hány lélegzetet vesz.

Ha ez nem nyugtatja meg a gazdit, akkor nyugodtan lehet pontosan egy percig figyelni a légzést, hogy pontosabb adatot kapjon.

A héten ezt többször is megtehetjük, így ennyi idő után már egy teljesebb képet kapunk arról, hogy a kutyus mégis hányszor és mennyit vesz levegőt. Így láthatjuk, amit tapasztalunk az normális vagy éppen észreveszünk benne valami rendszertelenséget.

Ugyanis, ha az értékek hirtelen szélsőségesen változnak vagy megugranak, akkor jobb azért egy orvost is bevonni a kérdésbe. A legtöbb esetben ezek teljesen normális dolgok, de jobb megelőző lépéseket tenni az ügyben.

Milyen betegségek során gyorsulhat fel a kutyánk légzése?

Gyorsan lélegzik a kiskutya: Francia bulldog kölyökkutya

Ahogy említettem egy alapvetően normális jelenségről beszélünk, de meg kell azt is jegyezni, hogy akár számos betegség előjele is lehet, amelyek ilyenkor persze más tünetekkel is párosul.

Mindenképp keressük fel az állatorvost, ha azt észleljük a kutya a zihál vagy köhög álmában.

Vérszegénység

A vérszegénység egy olyan állapot, amikor az állat immunrendszere tévesen támadni kezdi a vörösvérsejteket.

Az ebben szenvedő kutyusok gyorsabban fognak lélegezni a vérsejtekben keringő oxigénhiány miatt. Ha időben felfedezik akkor szerencsére gyógyítható és gyógyszerekkel kezelhető probléma.

Tüdő probléma

Az elhúzódó gyors légzés, nem okoz súlyos problémákat, és elég ritka, de sokszor utalhat például asztmára, amit köhögés is kísér. Ezek szerencsére könnyen kezelhetőek.

Azonban sajnos súlyosabb probléma is állhat a háttérben, amikor vérzés is felléphet a tüdőben. Ilyenkor azt vehetjük észre, hogy az állatnak köhögőrohamai vannak és nehezen vesz levegőt mozgás és alvás közben is. Ilyenkor mihamarabb vigyük el állatorvoshoz.

Szívelégtelenség

A szapora légzés akár annak a jelei is lehet, hogy a kutyus szívproblémákkal vagy szívelégtelenséggel küzd.

A jó hír, hogy ez nagyon ritka, főleg ha még nem diagnosztizálták náluk hamarabb. Ezt azonban jobb kizárni, ha valami furát tapasztalunk az állat légzése körül, mert ez sajnos gyakran végzetes lehet.

Összegzés

A kiskutya gyors légzése tehát összeségében egy teljesen normális állapot. A szapora légzés sokkal inkább életkori sajátosság, mintsem betegség.

Ahogy az ember, úgy az állat is végig megy az alvás különböző szakaszain, amelyek más-más testi tünettekkel járnak.

Ha mégis aggódnánk a kölyök miatt, akkor nem árt megfigyelni a légzését, és ha bármi változást: nehézlégzést, köhögést, zihálást tapasztalunk, jobb ha elvisszük orvoshoz. Felelős állattartóként még mindig jobb félni, mint megijedni.

2022. March 08.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.