Miért meleg a kutya füle? | Okai és fültisztítási tanácsok

Miért meleg a kutya füle

Bizonyára sokan tapasztaltátok, hogy amikor megfogtátok a kis kedvencetek fülét, az eléggé melegnek érződött. Ez valamilyen egészségügyi változást jelent? Egyáltalán miért meleg a kutya füle?

Miért meleg a kutyák füle?

A túlzott forróságot okozhatja atka, de a gombás-bakteriális fülfertőződés sem ritka. Ha a kutya nagyon rázza és vakarja a fejét, akkor ezzel kapcsolatban jobb, ha állatorvoshoz fordulunk.

5 ok miért lehet meleg a kutya füle

1. Láz

Ahogy embereknél, úgy a kutyáknál is gyakran jár lázzal egy alapbetegség. Ha mondjuk elkap valamilyen fertőzést, az immunrendszer válaszreakciója miatt megemelkedik a testhő.

Amikor pedig lázas a kutya a fülei is melegebbek lesznek a megszokottnál.

2. Sérülés

Könnyen lehet, hogy a tünet valamilyen sérülésnek tudható be, amit akár egy egyszerű játék során is megszerezhet az állat.

Ilyenkor a fül kissé megduzzadhat, akár vérezhet is, és a kutyának láthatóan fájhat az érintés.

3. Fertőzés

A másik ok, hogy maga a fül beteg, esetleg valamilyen bakteriális fertőzés található a hallójáratban. Ez pedig magasabb hőmérsékletet eredményezhet a fülben, ahogy az immunrendszer megpróbál védekezni.

4. Allergia

A fülek hőmérsékletének figyelése, egy jó eszköz arra, hogy monitorozzuk az állat egészségi állapotát. Amikor például a kutya füle konstans meleg, de nem mutat más tünetet, az része lehet az allergiás reakciónak. 

Ez sok kutyus esetében ételallergiát jelez. Ha nem sokkal az étkezés után például azt érezzük, hogy a kutya füle irritált és forró, az utalhat allergiára.

Vagy ha csapkodja a füleit, miután a fűben játszott, akkor környezeti probléma állhat a háttérben. Allergiás lehet valamilyen növényre mondjuk.

5. Megfázás

Kis és középes testű kutyafajtáknál gyakoribb a megfázás. Ha a kutyánk sokat volt kint a hidegbe, előfordulhat, hogy kihűlt vagy a füle enyhe fagyási tüneteket mutat.

Ilyenkor a maga a fül érintése is kellemetlen az állat számára. Bővebb infót a kutyák megfázásáról itt találsz.

6. Fülatkák

A kutyáknak sok problémát okozhatnak az atkák, amelyet bárhol, akár egy séta során is összeszedhetnek, főleg a füves, erdős területeken, esetleg egy másik kutyától.

Ezek az atkák irritációt okozhatnak, ezért a kutya rázhatja, harapadálhatja a fülét. Az így okozott seb pedig könnyen begyulladhat. Amire még figyeljünk ilyenkor, az a rossz szag, ami segíthet azonosítani ezt a problémát.

Fontos, hogy a bolhátlanítást ne odázzuk el, mert akkor még könnyebben támadhatják az atkák az állatot.

Hogyan csökkentsük a lázat?

Lázas kutya

Az állatorvos, a következőket javasolja, ha lázasnak érezzük a kutyát:

Az egyik legfontosabb a megfelelő folyadék bevitel, mindig figyeljük, hogy mennyit iszik a kutyus, hiszen ez segít a belső hőmérséklet kezelésében. Ne hagyjuk, hogy kiszáradjon, mindig helyezzünk a közelébe vizes tálkát, amelyből ihat.

Próbálkozhatunk még azzal, hogy hűvös ruhát teszünk rá, de becsomagolhatjuk a tappancsait, vagy konkrétan a fülére is helyezhetjük. Ha segítünk kezelni a tüneteket, gyorsabban tud majd gyógyulni a kedvencünk.

Azt vegyük figyelembe, hogy a láz kezelése, csak egy tünet kezelése, vagyis nem oldjuk meg a fő problémát. Ha nem látjuk a javulást, akkor mindenképp keressük fel az állatorvosunkat.

Mennyire legyen meleg a kutya füle?

Fontos tisztázni, hogy általában mennyire meleg egy kutya füle, hiszen ez a viszonyítási alap.  Ez jó lehetőséget ad arra, hogy időben észrevegyük, ha valami nem stimmel a kutya egészségével.

A kutyus fülén már jól érződik, ha melegebb az állat testhőmérséklete, de pontos adatot hőmérővel szerezhetünk. Akadnak végbélhőmérők, de fülhőmérővel is próbálkozhatunk. 

Ezek azonban elég drágák tudnak lenni, és ha nem jól használjuk, akkor elég pontatlanok is. Ezért, ha fennáll a gyanú, jobb talán, ha szakemberre bízzuk.

Ha viszont biztonsággal kezeljük a fülhőmérőt, akkor a 40 fok körüli hőmérsékletet tekinthetjük megfelelőnek. Ha ennél magasabb, jobb állatovoshoz vinni.

Hogyan tisztítsuk a kutya fülét?

Hogyan tisztítsuk a kutya fülét

A fül melegsége mögött az is állhat, hogy talán egy alapos tisztításra van szüksége. Ezt nyugodtan bízzuk egy állatorvosra, főleg, ha bizonytalanok vagyunk a kérdésben. Ugyanis a kutyák füle nagyon érzékeny!

Fontos, hogy ne öntsünk semmit a kutya hallójáratába, hiszen ez akár maradandó halláskárosodást is okozhat. Mindenképp konzultáljunk az orvossal, mielőtt ilyenre készülnénk.

Azonban például sóoldattal vagy kifejezetten fülöblítő termékkel hasznos lehet a fül tisztítása, termesztésen a külső részekről beszélek.

  • Akkor fogjunk bele ha nyugodt a kutya
  • A tisztítás alatt időnként adjunk neki jutifalatokat. Ezzel is megnyugtatjuk.
  • Tegyünk egy kis vattára aloe verat és a hallójárattól legmesszebbi területet kenjük át vele.
  • Mandulaolaj is alkalmas lehet a fül tisztítására, legyen szó zsírról vagy az atkák által termelt hulladékról.
  • Itassuk fel a felesleges olajat egy vattával, hogy az ne csöpögjön a fülbe.
  • Ezután masszírozzuk a fültövet, hogy az olaj minden fontos helyre eljusson, és kifejtse tisztító hatását.
  • Tisztítás után hagyjuk, hogy a kutya rázza a fejét. Ez is a tisztítást segíti.

Mikor menjünk orvoshoz, ha meleg a kutya füle?

Semmiképp se húzzuk túl sokáig a dolgot. Ha lázas vagy melegebb, mint szokott, és pár nap után sincs változás, akkor mindenképp keressük fel az állatorvost.

Összefoglaló

A kutyák füle egy nagyon érzékeny terület, amely ha meleg, sok mindenre enged következtetni. Könnyen láthatjuk, ha változás áll be kutyánk egészségügyi állapotában.

A fül sok mindentől lehet melegebb, legyen az láz, vagy valamilyen gyulladás, fertőzés. Fontos, hogy ne hagyjuk ki az állatorvos szerepét és ne várjunk sokáig, amíg felkeressük őt.

March 10, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.