Miért nedves a kutya orra? | A száraz orr betegséget jelez?

Miért nedves a kutya orra A száraz orr betegséget jelez

Utoljára frissítve: 2022. október. 22

A kutya orra olyan, mint egy szuperszámítógép, képességei előtt a tudósok gyakran még ma is értetlenkedve állnak. Annak összetett, bonyolult, de mindenekelőtt tökéletes volta miatt.

Megfigyel, számol, továbbítja az információkat, segíti a tüdő egészséges működését, ezekhez pedig a nózi nedvessége is elengedhetetlen.

Miért nedves a kutya orra?

Miért nedves a kutya orra?

Először is tisztázni kell, hogy az a normális, ha a kutya orra nedves és hideg. Egy ebnek a nózija a legfontosabb szerve, a nedvesség pedig feltétele annak, hogy jól is tudja használni azt. Mindenekelőtt a tájékozódásban és az információ szerzésben játszik szerepet, magyarul elengedhetetlen az életben maradáshoz.

Hogy konkrétan miért is nedves a kutya orra, azt több dolog is befolyásolja, illetőleg befolyásolhatja, nézzük most meg a legfontosabbakat.

1. Szaglás

A hatékonyabb szaglás érdekében, ha a kutya szagot fog, akkor automatikusan nyálkát kezd termelni az orra, mégpedig azért, hogy megtapadjanak rajta a számára fontos információkat hordozó szagmolekulák.

Ha szaglás közben megfigyelünk egy kutyát, akkor azt is láthatjuk, hogy megnyalja az orrát. Ez azért történik, mert a foglyul ejtett információkat leveszi és a száj-és orrüreget összekötő Jacobson-szerv felé továbbítja.

Ez pedig azért történik, mert ez az a szerv, ami a kémiai anyagok felismerésében segíti az állatokat.

2. Tisztítás

Tisztítás.

Nem csak akkor nyalogatja a kutya az orrát, amikor szagmintát vesz valahonnan, de utána is. Ennek azonban már teljesen más szerepe van.

Ha úgy tetszik a fentiek ellenkezője, hiszen el akarja távolítani a már zavaró „adathordozókat”, hogy utána ismét „tisztán láthassa” a világot.

Körülbelül olyan, mint, amikor mi emberek letöröljük a szemüvegünket.

3. Párásít és klimatizál

A kutya orra abban is szerepet játszik, hogy megfelelő minőségű levegő jusson a tüdőbe.

Az orr egyrészt megszűri a levegőben lévő mikronnyi káros anyagokat, másrészt a nedves orr segít párásítani a tüdőbe jutó levegőt, hogy a létfontosságú szerv ne száradjon ki.

A nedves orr picit olyan is, mint egy klíma, befelé menet felmelegíti a hideg levegőt, kifelé pedig megőrzi a meleget. Ez egyébként mindenekelőtt a fagyos téli estéken szerencsés, főleg, ha a kedvencünk kint alszik.

4. Hűtés

Hűtés.

Az orr nedvességének egy másik fontos oka a hűtés, ami főleg a melegebb napokon és testmozgás után jelentkezik.

A kutyák ugyanis nem tudnak a teljes testfelületükön izzadni, nem véletlen a kilógatott nyelv és a lihegés a kánikulában, ami szintén a hűtést szolgálja.

A talppárnák mellett pedig ugyanilyen szerepet tölt be az orr is, annak érdekében, hogy megmaradjon a megfelelő hőházfenntartás.

5. Infra kamera

Legújabb kutatások szerint a kutya orra, mintegy hőkameraként is működik. Míg az ember a bőrén keresztül érzékeli a környező tárgyak hőmérsékletét, addig az eb az orrával is képes erre, még pedig több, akár sok méteres távolságból is.

A nedves orr pedig ebben az esetben is az információ tárolását segíti. Az ok, genetikailag állítólag abban keresendő, hogy így a kutya előbb felismeri a rá leső veszélyt.

Igaz vagy hamis: A száraz orr betegséget jelent?

A száraz orr betegséget jelent? Az esetek többségében nem.

A fentieket figyelembe véve az a kép alakulhat ki bennünk, hogy kutyánk orra mindig nedves kell legyen. Ez természetesen nem ilyen egyszerű.

A száraz orr arra utal, hogy kutyánk nem egészséges?

A válasz az esetek többségében az, hogy nem! A tevékenységtől és időjárástól függően kutyánk orrának nedvessége a nap folyamán állandóan ingadozhat. A nyári melegben intenzív mozgást végző ebnél teljesen normális, ha átmenetileg kiszárad az orra.

A kutyák orrszárazságának leggyakoribb okai

Bár az orrszárazság gyakori, ha más jelekkel és tünetekkel párosul, érdemes állatorvosi segítséget kérni.

  • Kiszáradás: A száraz orr a kiszáradás jele is lehet. Lehet, hogy nem biztosítunk elegendő folyadékot kutyánknak, vagy kedvencünk nem akar inni. Ilyenkor próbáljuk a vizen kívül más módon is pótolni a folyadékbevitelüket.
  • Sebes orr és varratok: Csakúgy, mint az embereknél, számos bőrbetegség és betegség van, amelyek kemény, kérges és repedezett bőrt okoznak.
  • Súlyos dehidratáció: Bár a száraz orr a kiszáradás gyakori tünete, ha ezek mellé gyengeség, bágyadtság és érdektelenség mutatkozik azonnal keressük fel az állatorvosunkat.
  • Vörös és hámló bőr: Ahogy mi is megéghetünk a napon, úgy kutyánk is túl sok fényt kaphat az érzékeny testrészeken, például az orrán. A kutya orrának leégése erős fájdalommal jár, melyet speciális testápolókkal és krémekkel lehet kezelni.

Kutyánk orrát használjuk egészségi állapotjelzőként. Ügyeljünk arra, hogy a száraz orr mellett a nedves, csöpögő orr is problémát jelezhet, például megfázást vagy influenzát.

Ha kedvencünk orrából sűrű sárga, zöld vagy fekete nyálkát észlelünk, azonnal forduljunk állatorvoshoz.

Összegzés

Az orr a kutya számára olyan, mint nekünk egy digitális térkép, ami mindent megmutat, hogy hány méterre, mi is áll előttünk, vagy hogy az imént milyen állat is haladt el az úton.

Egy nagyon bonyolult szerv, ami az információ megszerzését és továbbítását szolgálja. Ugyanakkor kulcsszerepe van a légzésben és a test hűtésében is.

Mindezek elengedhetetlen része a nedvesség, mely nélkül a fenti funkciók nem tudnának megfelelően működni.

2022. október 22.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.