Miért rágja a kutya a lábát? [Okai, megelőzése és kezelése]

Miért rágja a kutya a lábát [Okai, megelőzése és kezelése]

Kutyatartóként bizonyára már Te is tapasztaltad, amint kutyusod vakargatja, rágcsálja, vagy nyalogatja egyes testrészeit – mint a füle töve, a füle, a farka töve, stb. Ez a viselkedés teljesen normális és természetes módja, hogy megszabaduljon a kellemetlen viszketéstől.

Nekünk, emberkek is vannak ilyen pontjaink és teljesen rendben van, hogy megvakarjuk azokat. Amíg az imént említett vakarózások rendben vannak, addig annak hátterében, ha a kutya a lábát rágja rendszeresen, mindig valami komolyabb dolog állhat, amit mindenképpen érdemes kivizsgáltatni és kezelni.

Ebben a cikkünkben utánajárunk annak, hogy miért rágja a kutya a lábát, ennek mi állhat a hátterében és hogyan kezelhető a lábrágás.

Miért rágja a kutya a lábát? – A lábrágás okai

Hogyan kezelhető és előzhető meg, hogy ne rágja a kutya a lábát?

Miért rágja a kutya a lábát? – A lábrágás okai

1. Száraz bőr

Begyulladt száraz bőr
Begyulladt, száraz bőr.

Sok esetben a kutya rendszeres lábrágcsálását a száraz bőr okozza. Ez leginkább a téli, hidegebb hónapokban fordul elő, amikor a hideg kiszárítja kedvenced bőrét, akár hámlást is okozva.

A hámló, száraz bőr kellemetlen viszketéssel jár, amelyet kutyád – a lábáról lévén szó – nem tud vakarással, csak rágással enyhíteni. Ezzel viszont kisebesítheti a lábát, amely így begyulladhat és akár további problémákat generálhat.

A másik dolog, ami száraz bőrt eredményezhet, az a megfelelő mennyiségű zsírok és olajok hiánya kutyusod étrendjéből. Nem is gondolnád, de ha fürdetéskor túl meleg vizet használsz, vagy szimplán túl sokszor fürdeted a kutyádat – az is kiszárítja a bőrét.

2. Bolha, kullancs, vagy rovarcsípés

A másik gyakran előforduló oka annak, ha kedvenced folyamatosan a lábát rágja, hogy kullancs, vagy bolha lakozik rajta.

Ez – ellenétben a száraz bőrrel – inkább a melegebb, nedvesebb időszakokban fordul elő, de akár egész évben is gondot okozhat. A kullancsot könnyebb kiszúrni, mint mondjuk a bolhát, vagy a rovarcsípést, de tény, hogy mindháromhoz tüzetes vizsgálara és türelemre lesz szükséged.

A kullancs által okozott lábrágásnak kora tavasszal és nyáron nagyobb az esélye, hiszen a kullancsok ekkor aktívak. Fűből, fákról és bokrokról is az állatra kerülhetnek, aztán befúrják magukat egy olyan helyre – rendszerint láb, vagy hajlatok – ahol vékonyabb a bőr és könnyebben elérik a felszíni ereket, ahonnan táplálkoznak.

A bolhát talán úgy könnyebb kiszúrni, ha kutyusod nem csak a lábát rágja, hanem egyszerűen konstans módon vakarózik mindenhol.

A rovarcsípést a legnehezebb észrevenni, de bizony nagyon sokszor okozza a lábrágást – mivel a rovarok nagy része is a vékony bőrrel borított testrészeket részesíti előnyben, amelybe a láb abszolút beletartozik. A rovarcsípés helye néha kivörösödik és akár a szőr is kissé megritkul körülötte a folyamatos rágás következtében.

A rovarcsípés sajnos hamar el is tud fertőződni, tehát mindenképpen alaposan vizsgáld át négylábú cimborádat.

3. Allergia

Kutya allergiás lehet a kutyasamponra.
Kedvencünk allergiás lehet a kutyasamponra.

Bizony, talán nem is gondoltál rá, de ha négylábú barátod egy ideje feltűnően sokat rágja a lábát, nagy esély van arra, hogy ezt allergiás reakcó okozza. Mitől allergiás? Kismillió dologtól lehet allergiás kis kedvenced, csak úgy, mint mi emberek. Ennek kiderítése néha több időt, vagy adott esetben orvosi vizsgálatokat vesz igénybe.

 • Bizonyos fajta kutyák genetikájuk miatt is hajlamosak a különféle allergiákra, de a reakciók 10-20%-át például a kutyaeledel okozza.
 • Emellett természetesen a tavaszi, nyári és őszi virágok és fák is okozhatnak allergiát kedvencedben – ez a pollenallergia és mi, emberek is szenvedünk néha ettől.
 • A lakásban / házban előfoduló – és sokszor sajnos láthatatlan – penész is problémát okozhat. Köztudott, hogy kutyusod kismilliószor jobb orral rendelkezik, mint Te és én, így például a matracban fejlődésnek indult, de számodra abszolút érzékelhetelen penész az ebnek már gondot okozhat.
 • Kiválthatja az allergiát a nem megfelelő kutyasampon használata, de szimplán a túl sok fürdetés is gondot okozhat.

A leggyakrabban probémát okozó dolgok tehát a búza, a tej (és tejszármazékok), mesterséges tartósítószerek és egyéb kemikáliák, adalékanyagok, a különéle pollenek és a penész.

Az allergia természetesen nem csak a lábon jelenhet meg, hanem az egész testen is. De – csak úgy, mint nálunk – elsősorban a vékonyabb bőrön fogod érzékelni – mint a láb – , mivel az allergia a szervezet belső reakciója valamely kiváltó anyaggal szemben.

A szervezet hisztamint bocsát ki, amely elsőként a vékonyabb bőrön okoz elváltozást – mint kiütések, berepedések, vagy éppen a bőr kivörösödése és megvastagodása, vagy akár váladékozása. Az embereknél is leghamarabb a csukló belső felén, a könyökhajlatban, a lábfejen és térdhajlatban látható az allergiás reakció, hiszen itt a legvékonyabb a bőrünk.

4. Bőrfertőzés

A kutya bőre akkor válhat fertőzötté gombák és baktériumok által, ha felborult az egyensúly a kortizol, vagy a pajzsmirigy hormon-háztartásában.

A baktérium fertőzés apró, piros dudorok formájában jelentkezik, míg gombára akkor gyanakodhatsz, ha az eb bőre zsírossá válik.

Mindkét esetben előfordulhat az is, hogy kedvenced füléből nagyobb mennyiségű zsír ürül. Feltétlenül javasolt az állatovos általi kivizsgálás és kezelés.

5. Lábsérülés, ízületi gyulladás

Lábsérülés, ízületi gyulladás. Idősebb kutyáknál gyakori az izületi gyulladás.
Idősebb kutyáknál gyakori az izületi gyulladás.

Megeshet, hogy kutyusod séta közben megsértette a lábát egy szúrós bokorral, vagy futás közben nekicsapódott egy faág és ez fájdalmat okoz.

Ezt nem túl nehéz leellenőrizni, hiszen az ilyen sérülések általában sebekkel járnak. Nehezebb a helyzet, ha négylábú cimborád a nagy hévben esetleg bukfencezett egyet és meghúzta a lábában található inakat, izmokat, vagy izületeket.

Előfordulhat az is – idősebb kutyusoknál gyakrabban – hogy kedvenced izületi gyulladással küzd. Artrózist – vagyis izületi gyulladást – több dolog okozhat, ennek kivizsgálása mindenképpen az állatorvos reszortja.

A leggyakoribb okok, amelyek izületi gyulladást idézhenek elő, azok a túlsúly, a nem megfelelő tápanyagbevitel (vitamin és ásványianyag hiány), mozgásszegény életmód, túl sok hús fogyasztása (főleg sertéshús, mert ez okozza leginkább a vérben a húgysav-szint emelkedését, amely izületi gyulladáshoz – köszvényhez – vezet).

Ezért is nagyon fontos, hogy kutyusod minden esetben kapjon rostot, ásványi anyagokat, vitaminokat és sok zöldséget is a fehérje mellé.

6. Pszichológiai okok

A kutyák – tekintettel farkastól való származásukra – falkaállatok, ergo igénylik a társaságot, a fizikai aktivitást és a figyelmet. Nagy az eshetősége annak, hogy kutyád – szimplán unalomból – elkezdi rágni a lábát (vagy más testrészét).

Ez a rossz szokás rögzülhet is, ha túl sokszor van egyedül, vagy ha nincs elég fizikai aktivitás – stimuláció – az életében. Fontos, hogy ne hagyd egyedül túl sokáig és hogy mozogj vele sokat. Állítsd kihívások elé (kincskeresés – a kedvec játékát rejts el és kerestesd meg vele, majd jutalmazd a figyelmeddel, szereteteddel). Ha ez nem oldható meg, akkor biztosíts neki egy állandó társat egy másik kutya, vagy akár cica személyében.

Vizsgáltasd ki állatorvossal

A fenti okok nagy részét azért nem túl bonyolult kideríteni. Ha nem jutsz eredményre és a kutya továbbra is rágja a lábát, mindenképpen jelentkezz be az állatorvoshoz, aki kideríti az okot és – ha szükséges – megfelelő kezelést ír elő.

Én amondó vagyok, hogy ha egy hét alatt nem sikerül kitalálnod / megszüntetned az okot, ne várj tovább, hanem vidd orvoshoz.

Hogyan kezelhető és előzhető meg, hogy ne rágja a kutya a lábát?

Hogyan kezelhető és előzhető meg, hogy ne rágja a kutya a lábát

A lábrágás kiváltó okait különbözőképpen tudod kezelni. Nyilván az ok mibenlététől függően ez lehet háziszerekkel való kezelés, vagy állatorvos által felírt gyógyszeres / terápiás kezelés.

Mint minden kezelésnél és megelőzésnél az első és legfontosabb teendő a kiváltó ok felderítése. Ha ez megvan, el lehet kezdeni a terápiát, hogy kis kedvenced mihamarabb újra önmaga lehessen és ne tegyen több kárt magában.

Nézzük – felsorolás-jelleggel – a fent említett okok által kiváltott lábrágás kezelését és a későbbiekben való megelőzését.

Száraz bőr

 • A legfontosabb, hogy kutyusod eledelét ellenőrizd le és ha nincs benne elegendő Omega-3 olaj, akkor válassz egy olyat, amelyben van. Ez segít majd az állat bőrét belülről táplálni és kevésbé lesz érzékeny a külső behatásokra is (hideg időjárás, meleg víz, stb).
 • Ezzel egy időben javaslom, hogy csekkold le a kutyasampon összetevőit és ne fürdesd túl gyakran és akkor se használj túl meleg vizet. Minél forróbb a víz, annál több értékes olajat old fel kutyusod bőrén, amely így kiszárad és sérülékennyé válik. (Megjegyzem, a Te bőröd is  így működik.)

Kullancs és bolha fertőzés

 • Fontos beazonosítani a parazitát és az annak megfelelő eljárást alkalmazni – lásd megfelelő sampon, kullancskiszedő, bolhaírtó, stb. A boltokban nagyon sokféle terméket lehet már kapni, amelyek a segítségedre lesznek a paraziták kiírtásában és abban is, hogy a későbbiekben ne legyen kedvük kis kedvenceden élősködni.
 • Tipp: ha minden fürdetéskor egy-két csepp eukaliptusz olajat adsz a kutyasamponhoz, a bolhák és kullancsok el fogják kerülni kutyusodat, mert nem bírják az olaj illatát.

Itt azért megjegyezném, hogy ha a kullancs eltávolítása utáni egy-két hétben az eb bágyadt, étvágytalan, esetleg zavart lesz – azonnal vidd az állatorvoshoz! Sajnos a kullancsok által terjesztett betegségek súlyos, akár végzetes következménnyel is lehetnek kutyusodra.

Allergia

Itt lesz a legnehezebb dolgod. Annyi minden okozhat allergiás reakciót, hogy tényleg sok idő és türelem kell ahhoz, hogy kitaláld, mi a ludas.

 • Nagy segítségedre lehet ebben az állatorvos, aki egy teljeskörű belgyógyászati vizsgálattal és teljes vérképpel választ adhat sok dologgal kapcsolatban. A Te feladatod megszüntetni az allergiát kiváltó okokat, hogy a kezelés sikeres legyen és a későbbiekben is megelőzd az allergiák kialakulását.
 • Lehet, hogy le kell cserélned az eddig adott száraz és nedves tápok nagy részét hipoallergén eledelekre. Talán a sampon összetevői a ludasak, vagy esetleg az olcsó rágójátékokból kioldódó vegyszerek.
 • Pollenallergia esetén az állatorvos anti-hisztamint írhat föl, amelyeket általában csak szezonálisan kell adni a kutyának.

Sérülés

 • Sérülés, vagy artrózis esetében egyértelműen vidd állatorvoshoz. Az orvos vagy ellátja a sebet, vagy kideríti azt, hogy izülei gyulladás áll fenn és felírja a megfelelő gyógyszert, valamint ellát tanácsokkal a további gondok megelőzését illetően.

Pszichológiai okok

A pszichológiai okok által kiváltott lábrágás kezelése és megelőzése effektíve ugyanaz.

 • Fontos, hogy kutyádat ne legyen egyedül túl sokat. Biztosíts neki egy társat, vagy legalább olyan stimuláló játékokat, amelyek tovább fenntartják az érdeklődését.
 • Jó ötlet még a TV és rádió bekapcsolva hagyása akkor, amikor nem vagy otthon.
 • Az újabb megoldások közé tartozik az, ha egy kisállat-kamerán keresztül tudsz beszélni kedvencedhez távolról is.
 • Ha esetleg van olyan ismerősöd, aki közel lakik és megbízol benne, akkor megkérheted, hogy napközben szaladjon fel és sétáljon egyet kutyusoddal, vagy csak legyen vele egy kicsit. Ezt  nyilván érdemes honorálni és / vagy viszonozni. Vannak kifejezetten erre szakosodott vállalkozások is.

Összegzés

Mint látod, nagyon sokféle oka lehet annak, hogy miért rágja a kutya a lábát. A Te feladatod és felelősséged feltárni és megszüntetni ezen kiváltó okokat, hogy kis kedvenced hosszú, boldog és egészséges életet élhessen.

Természetesen nem kell rögtön a legrosszabra gondolni, ha kutyád egyszer-egyszer rágja a lábát. Lehet, hogy csak épp ott van egy viszkető pont, vagy beráng egy ideg / izom és ez zavarja.

May 20, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.