Miért változik meg a kutya bundája?

Utoljára frissítve: 2023. March. 05

A felelős kutyatartóként fontos odafigyelni, hogy kutyánk viselkedésében, szokásaiban bekövetkező változásokat észrevegyük és amennyiben szükséges, utánajárjunk az okainak. Ahogyan a mi esetünkben, ugyanúgy kutyánk preferenciái és megszokásai is változhatnak.

Mi van azonban akkor, ha nem viselkedésük, hanem külsejük változik? Egészen pontosan mi az oka annak, ha kutyánk bundája megváltozik?

Ha ezt tapasztaljuk, nem kell egyből megijedni, de fontos tudni a lehetséges okokat és kizárni az egészségügyi problémákat is.

Miért változhat meg kutyánk bundája?

1. Természetes öregedési folyamat

Az első és talán leglogikusabb oka kutya bundájának változására az idő múlása. Az senki számára nem újdonság, hogy a puha kölyökkutya bundától sajnos el kell köszönnünk, ahogy kiskutyánk felnő.

Azonban nem csak kölyökkorban és egy-két éves kora között, hanem akár 7-10 éves kor körül is előfordulhat, hogy kutyánk bundájának színe, sűrűsége vagy tapintása megváltozik. Idősebb korban szintén előfordulhat, hogy kutyánk bundája helyenként kifakul, vagy éppen kicsit sötétedik, valamint, ahogyan a mi esetünkben is, kutyánkon is megjelennek majd az ősz szőrszálak.

Mindez történhet nagyobb kiterjedésben, vagy csak foltokban. Tehát amennyiben kutyánk ezen korban van, a bunda színének változása semmilyen problémára nem utal, nem szükséges aggódnunk.

Az életkor miatti bunda változás leginkább a német juhászok, golden retrieverek és az uszkárok esetében fordul elő gyakrabban.

2. Évszakok közötti változás

Ez a hatás kicsit érdekesen hangozhat, azonban kutyánk bundája az évszakok változásának hatására is változhat. Egyrészt, a nyári időszakban a több napon töltött idő eredményezhet világosabb foltokat kutyánk bundáján.

Ez leginkább akkor eredményez észrevehető változást, ha kutyánk valóban sok időt tölt a napon, azaz naponta akár 3-4 órát. Enélkül ez a változás viszonylag ritkán fordul elő.

Hasonlóan, a téli időszakban helyenként elkezdhet sötétedni kutyánk szőre. Emellett másik változás a vastagságában és tapintásában következhet be, hiszen a téli időszakra sok kutya bundája válik dúsabbá. Ez természetesen a hidegre való felkészülés része.

3. Sérülések körüli változás

Szintén viszonylag gyakori, hogy kutyánk sérülése miatt változik meg bundája. Egy nagyobb harapás vagy egyéb seb körül a frissen nőtt szőr lehet eltérő színű, ami szintén normális.

Ebben az esetben természetesen érdemes odafigyelni magára a sérülésre és a környező bőrfelületre, de a bunda színében bekövetkezett változás miatt nem kell aggódnunk. Hasonló történhet műtét utáni sebek körül is.

4. Táplálkozásbeli változás

Hogyha nemrégiben változtattuk kutyánk táplálását, nem meglepő ’mellékhatása’ a bunda változása. Amennyiben negatív változást veszünk észre kutyánk bundáján, érdemes elgondolkodni, hogy a váltás jó ötlet volt-e.

Ilyen változás lehet a bunda fakóbbá válása, foltokban kopottas kinézet. Emellett gyakori, hogy a korábban fényes és puha bunda fakóvá és spőrré válik. Ezekben az esetekben jó ötlet lehet kutyánk etetését átgondolni, hiszen előfordulhat, hogy fontos tápanyagot, vitamint vagy ásványi anyagot nem kap meg szervezete.

Súlyosabb esetekben, amennyiben egyéb tüneteket is észlelünk kutyánkon, mindenképpen keressük fel állatorvosunkat. Egy egyszerű vérvétel segítségével sok esetben megtalálhatjuk a problémát, melyet célzottan tudunk majd kezelni.

5. Egészségügyi problémák

Ha a fenti okok nem tűnnek reálisnak, sajnos egészségügyi probléma állhat a háttérben. Szerencsére viszonylag ritka, azonban van néhány olyan betegség, amely a bunda színének változását okozhatja.

Hipoteriózis

Az egyik ilyen rendellenesség a pajzsmirigy alulműködés, azaz hipoteriózis. Ennek legfelismerhetőbb tünete a szőrzet változása.

A tünetek között lehet szőrhiányos foltok kialakulása, fakóvá és töredezetté váló bunda. Ilyen problémák felmerülésekor tehát – amennyiben a fenti okokat kizártuk – érdemes állatorvos segítségét kérni.

Amennyiben állatorvosunk megállapította a túl alacsony tiroxin szintet, már meg is van a diagnózis. Szerencsére a betegség gyógyszeres kezeléssel hamar kezelhető, tehát nem kell a problémák tartós fennállásától tartanunk. Emellett súlyosabb bőrproblémák esetében helyi krémek használata is segít a kezelésben.

Vitiligo – bőrpigmenthiány

A fentinél sokkal ritkább betegség a bőrpigmenthiány, amely mindössze az emberek 2%-ánál fordul elő. Kutyák esetében is hasonlóan ritka, azonban előfordulhat.

Okát nem tudják biztosan, valószínű azonban, hogy maga a szervezet termel antitesteket a melanocitákkal szemben. Ennek eredményeképpen a bőr pigmentsejtjei nem képesek megfelelően pigmentet termelni.

Mindez fehér foltok kialakulását eredményezi a bőrön és a bundában is. Leggyakrabban a kutyák pofáján, orruk körül és tappancsain jelennek meg ezek a fehér foltok – azonban a test többi részén is előfordulhatnak.

Szerencsére ez a kondíció semmilyen egészségügyi problémát nem okoz, emiatt kezelése sincs igazán. Az egyetlen dolog, melyre a gazdiknak oda kell figyelniük, az a pigmenthiányos terület fényvédelme. Tehát a napon töltött időre érdemes kutyánkat napvédővel bekenni.

A színváltozás terjedése

A megváltozott szín terjedésének mértéke a probléma okától függ. Az öregedés részeként jellemző színváltozás az esetek többségében a megjelenés után a test nagyrészére kiterjed. Igaz ez a kölyökkori bundaváltásra, valamint az időskori ősz és fakóbb bunda megjelenésére is. Azonban az időskori változás lassabban terjed, és előfordul, hogy csak a száj és szemek körül terjed el a fülekig.

Ezzel szemben, az évszakok miatti változás ritkán terjed tovább. Ebben az esetben gyakoribb a néhány kisebb folt megjelenése. Hasonló a helyzet a sérülések körüli színváltozás miatt, hiszen ennek terjedése szintén nem jellemző.

Átmeneti vagy végleges változás?

Zárásul pedig hasznos információ lehet tudni, hogy melyik változás esetében számíthatunk majd az eredeti szín és tapintás visszatérésére.

Ez az évszakok és a sérülések miatti változás esetében egyértelmű. Ezek hatására ugyanis a változás nem tartós, hanem idővel visszakapjuk eredeti árnyalatukat.

Ugyanez igaz természetesen a nem megfelelő étrend miatti változásra is. Itt viszont szükséges a külső beavatkozás, azaz az étrend helyreállítása elengedhetetlen.

A fentiekkel szemben az egészségügyi problémák miatti színváltozás az esetek többségében nem múlik el teljesen. Még a hipoteriózis sikeres kezelése esetén is előfordulhat, hogy a megváltozott szín tartós lesz.

Összegzés

A fentiek alapján láthatjuk, hogy kutyánk bundája számos okból kifolyólag változhat. Igaz ez a szín és a tapintás esetében is.

Sokszor nincs ok az aggodalomra, hiszen természetes folyamat eredménye. Fontos azonban, hogy az okot felismerjük, és szükség esetén állatorvos segítségét kérjük a probléma kezelésében.

Ezzel biztosíthatjuk, hogy a további zavaró mellékhatásokat – viszketés, sebek – elkerüljük és kutyánk egészségét megőrizzük.

2023. February 03.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.