Mikor lázas a kutya? | A láz tünetei és okai

Mikor lázas a kutya A láz tünetei és okai

Bízom benne, hogy még nem tapasztaltad, hogy kutyusod belázasodott, mert nem egy jó élmény. Mindazonáltal fontos tudni, hogy mikor lázas a kutya, milyen tünetei és okai lehetnek a megemelkedett testhőmérsékletnek.

Reméljük nincs nagy baj, de annyit előrebocsájtunk, hogy amennyiben kutyád testhőmérséklete eléri vagy meghaladja a 41 Celsius fokot, akkor azonnal hívnod kell az állatorvost.

Mikor lázas a kutya?

Hogyan állapítsd meg, hogy a Te kutyádnak mi a normális testhőmérséklete?

A láz tünetei

Mitől lehet lázas a kutya?

Mikor kell állatorvoshoz fordulni, ha lázas a kutya?

Hogyan csökkentheted a kutya lázát?

Mikor lázas a kutya?

Mikor lázas a kutya

Az emberektől eltérően a kutyáknak kissé magasabb a normális testhőmérsékletük. Ez nem minden kutyánál azonos. Befolyásoló tényező a fajta, a kor, az általános egészségi állapot is.

Általánosságban elmondható, hogy a kutyák normálisnak tekinthető testhőmérséklete a 37.5 és a 39.2 Celsius fok közötti tartományban mozog. A kutya akkor tekinthető egyértelműen lázasnak, ha a testhőmérséklete eléri, vagy meghaladja a 40 fokot.

Hogyan állapítsd meg, hogy a Te kutyádnak mi a normális testhőmérséklete?

Nem túl bonyolult belőni a kutyád normál testhőmérsékleti értékét, de kell hozzá pár dolog. Először is idő, mivel a méréseket 1 hétig kell minden nap csinálnod. Másodszor kell egy megbízható, digitális hőmérő, ami kifejezetten végbélben történő hőmérésre lett tervezve és elég gyors is.

Ezen kívül kell még egy tubus vízbázisú síkosító, egy kis üveg gyógyszertári alkohol, egy hőmérsékleti napló (egy spirálfüzet lapja pont megteszi), no meg egy kis türelem a kutyád részéről is. Az adott hőmérőt címkézd fel és tárold máshol, mint a saját hőmérőtöket.

Arról, hogyan kell megmérni a kutya lázát, ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

Megjegyzés: mivel a kutyák hőmérséklete napközben is többször változik, így minden hőmérőzést más-más időpontban csinálj, így tudsz a hét elteltével egy elég pontos átlagot számítani.

Az egy hetes hőmérőzés után, a napi eredményeket átlagolva megkapod kedvenced normális testhőmérsékletének tartományát (a kapott érték +/- 1 Celsius fok).

A láz tünetei

A láz tünetei.

Sajnos a kutyád nem tudja elmondani, ha lázas és rosszul érzi magát, de szerencsére egy kis odafigyeléssel Te is észre tudod venni a láz jeleit.

Manapság is tartja magát az a berögzült láz-ellenőrzési metodika, hogy ha a kutyád orra nedves és hűvös, minden rendben, de ha száraz és meleg, akkor lázas. Nincs ezzel a technikával semmi gond és elég jól lehet alkalmazni, de azért a helyzet nem mindig ilyen egyszerű,.

Nézzük meg a láz leggyakrabban előforduló jeleit.

 • A kutya szemei bevörösödnek.
 • Letargikussá válik, vagy energiátlan lesz.
 • A fülei melegek.
 • A kutya orra száraz és meleg.
 • Hidegrázása, remegése van.
 • Elveszti az étvágyát.
 • Köhög, vagy esetleg hány.

Mitől lehet lázas a kutya?

Nagyon sok dolog okozhat a kutyáknál lázas állapotot. A leggyakoribbak a különböző fertőzések, gyulladások, mivel ilyenkor a kutya szervezete – csakúgy, mint a mi testünk – lázas állapotot idéz elő, hogy leküzdje a problémát.

Ezek lehetnek külső, vagy belső gyulladások és fertőzések:

 • Egy elfertőződött harapás, karmolás, vagy vágás.
 • Fülfertőzés.
 • Húgyúti fertőzés, felfázás.
 • Elfertőződött, vagy tályogos fog.
 • Egy éppen zajlódó bakteriális, vagy vírusos megbetegedés.
 • A belső szervek fertőzése, mint például a vese, vagy a tüdő.

A fentieken kívül van még pár dolog, ami lázat okozhat – erre kevesen gondolnak, amikor azon törik a fejüket, hogy mi lehet a baj forrása.

A láz lehetséges egyéb okai:

 • Mérgező növények a ház körül, vagy a sétaútvonalon.
 • Jégoldó folyadék (némely kutya szívesen belekortyol).
 • Emberi fogyasztásra szánt gyógyszerek, vagy táplálékkiegészítők.
 • Ételek, amelyek mérgezőek kutyádra nézve, mint például a mesterséges édesítők, legfőképpen a Xylitol.
 • Kötelező, vagy ajánlott oltás utáni lázas állapot. Ez természetes és megszokott, hogy a kutyák oltás utáni 24-48 órában belázasodnak. Nem jelent veszélyt kedvencedre nézve és magától elmúlik egy-két napon belül.

Amennyiben úgy gondolod, hogy kutyusod valami mérgezőt ihatott / ehetett, akkor haladéktalanul hívd az állatorvost, aki ellát pontos utasításokkal.

Mikor kell állatorvoshoz fordulni, ha lázas a kutya?

A kutya lázasnak tekintendő abban az esetben, ha a testhőmérséklete meghaladja a 39.4 Celsius fokot. Ebben az esetben érdemes telefonálni az állatovosnak, mert lehet, hogy komolyabb a baj és Te nem fogod tudni kezelni a lázat otthon.

Amennyiben a láz eléri a 41 Celsius fokot, az vészhelyzetnek számít és azonnali kórházi ellátást kíván! Az ilyen magas láz károsítja kutya belső szerveit és akár halálos is lehet. Egy jó tanács: soha ne várd meg azt, hogy vészhelyzet állhasson elő, ezért már akkor hívd fel az állatorvost, amikor 39,5 Celsius fok fölötti lázat mérsz.

Az állatorvosnál

Az állatorvosnál.

A láz néha komolyabb, háttérben megbújó egészségügyi problémát jelez, amit nem egyszerű megállapítani még egy állatorvosnak sem. Jó esetben van egy állandó állat-háziorvosod, aki rendelkezik a kutyád betegkartonjával és az abban szereplő fontos információkkal, mint oltások, allergiák, gyógyszerek, esetleges korábbi kezelések, műtétek, vagy korábbi betegségek.

Ezeken az adatokon felül az orvos valószínűleg rákérdez a közelmúltban történt változásokra, mint például új környezetbe költözés, új növényekhez való hozzáférés, vagy esetleg egy nemrég történt sérülés, rovarcsípés. Ezek mind abban segítik, hogy kizárjon, vagy megerősítsen bizonyos betegségeket.

A fizikális vizsgálaton felül az orvos ilyenkor előír egy teljes vérképet és vizelettesztet, vagy biokémiai profil tesztet, amelyek segítik őt abban, hogy kiderítse, mi zajlik a láz hátterében pontosan.

Meg tudja állapítani, hogy bakteriális, vagy vírusos fertőzésről, vagy esetleg valamilyen betegségről van-e szó. Fertőzés esetén általában felírja a megfelelő gyógyszert a kutyának és előfordulhat, hogy további, speciális teszteket / vizsgálatokat ír elő. Sok esetben kutyusod intravénás folyadékot is fog kapni.

Talán meglep, de bizony néha kiderül, hogy a láz okát nem lehet megállapítani, ebben az esetben az orvos többféle kezeléssel és gyógyszerrel próbálkozik és a kutya betegkartonjára felírja, hogy ismeretlen eredetű lázas állapot.

Ez nem túl megnyugtató dolog, mivel ilyen esetekben sajnos előfordulhat, hogy a kutyád valamilyen autoimmun betegségben szenved, amit nehéz kideríteni és így kezelni is.

Hogyan csökkentheted a kutya lázát?

Te is segíthetsz kutyádnak legyűrni az alacsonyabb lázat – a mi szavunkkal élve, a hőemelkedést – ha hideg vizes borogatást helyezel a mancsai és fülei köré. Ez úgy működik náluk, mint nálunk a bokára és csuklóra helyezett hideg-vizes borogatás, azaz jó esetben használ.

Folyamatosan figyeld kedvencedet és félóránként ellenőrizd a testhőmérsékletét. Amennyiben 39 Celsius fok alá esik, abbahagyhatod a hideg-vizes borogatást. Fontos, hogy adj neki friss, hűvös (de ne túl hideg) vizet inni. Nem baj, ha csak pár kortyot lefetyel, de a lényeg, hogy maradjon hidratált.

Továbbra is figyeld kutyusodat és amennyiben 24 óráig nem tér vissza a láz, úgy valószínűleg csak egy enyhe fertőzésről volt szó. Kiemelten fontos, hogy soha ne adj a kutyádnak humán gyógyszert anélkül, hogy az állatorvos felírná!

Összegzés

Remélem, hogy sosem kell megtapasztalnod, hogy kutyusod belázasodik, vagy beteg lesz. Bízom benne, hogy tudtam Neked segíteni abban, hogy ha mégis megtörténne a baj, mit és hogyan érdemes csinálni ilyen helyzetben.

Általánosságban elmondható, hogy kedvenceink elég egyértelmű jeleket adnak akkor, ha nem érzik jól magukat, így egy kis odafigyeléssel és törődéssel abszolút időben észlelheted a problémát.

May 23, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.