Mikor nyílik ki a kiskutya szeme? | Mire kell odafigyelni?!

Mikor nyílik ki a kiskutya szeme

Utoljára frissítve: 2022. March. 22

Néz, mint kiskutya a holdvilágra – a szólás nem véletlenül született meg, hiszen a kutyusok valóban gyönyörű szemekkel képesek rácsodálkozni a számukra ismeretlen dolgokra. Azonban egy újszülött ebtől ilyet még ne várj.

Körülbelül nyolc hét kell elteljen, amíg a szemükkel megfelelő módon képesek látni, addig legfeljebb úgy igaz a mondás, hogy hunyorog, mint kiskutya a holdvilágra.

Ebben a cikkben a következő kérdésekre kaphatsz választ:

Mikor nyílik ki a kiskutya szeme?

Miért csukott szemmel születnek a kiskutyák?

Miért nem nyitja ki a kiskutya a szemét?

Mikortól lát normálisan a kölyökkutya?

Mit lát a kutya?

Mi tegyek, ha a kiskutyának nem nyílik ki a szeme?

Tudom védeni a kiskutyák szemét?

Mit lát a kutya először, amikor kinyitja a szemét?

Mikor nyílik ki a kiskutya szeme?

Kiskutya kinyílt szemmel

A kiskutyák vakon és süketen születnek, sőt, még az agyi képességeiket sem birtokolják teljesen újszülöttként. Fajtától függetlenül, a kiskutya saját szervezete dönti el, hogy mikor is fogja kinyitni a szemét. A legtöbb esetben a kiskutyák 10 és 16 napos koruk között nyitják ki a szemüket.

Többször volt szerencsém megtapasztalni azt a csodát, amikor egy kutya életet ad a kicsinyeinek. Aki szintén tapasztalta már ezt, tudja, hogy felejthetetlen élmény.

De azt is, hogy az első napokban a kicsik teljességgel védtelenek, a fülük még le van tapadva, ezért süketek, és a szemük sincsen kinyitva, így vakok.

Ez a kezdeti időszak minden gazdinak ijesztő egy picit, hiszen a védtelen csöppségek mindenki szívét megdobogtatják, de nyugalom a természet okosan teszi a dolgát. Ezért ebben a bizonyos első időszakban légy a lehető legtürelmesebb és próbáld ne babusgatni az újszülötteket. Bízd őket az anyuka gondjaira és véletlenül se siettesd, hogy mikor nyissa ki a csöppség a szemét.

Miért csukott szemmel születnek a kiskutyák?

A kérdés teljesen jogosan vetődik fel mindenkiben, akinek kiskutyája van, ha pedig hozzávesszük a hallás hiányát is, akkor oda jutunk, hogy az újszülött kutyakölykök teljességgel védtelenek a környezetükkel szemben.

Vajon jól van ez így?

Vagy a természet bánt el ilyen furcsa módon a kutyákkal, hogy védtelenné tette őket? A válasz elsőre talán meglepő lehet, de magának az evolúciónak a törvénye, hogy a kiskutyák vakon látják meg (pontosabban nem látják meg) a napvilágot.

Az ember számára a kutya hűséges társ, igaz jóbarát, a legtöbb esetben pedig családtag. Éppen ezért, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy kedvenceink a farkasoktól származnak, az evolúció pedig lassan számolja az időt.

Mivel a farkas vadászó állat volt, így annak idején nem jutott sok idő számukra a vemhességre. Ugyanis, ha a pocakos, leendő kutya anyuka lelassult, akkor nem tudta becserkészni a vadat, valamint magát és szíve alatt hordott kicsinyét is veszélynek tette ki a terhesség ideje alatt.

A kutyák várandósági ideje ezért nagyon rövid, mindössze 58-63 nap. Az evolúció ugyanis úgy döntött, hogy a faj fennmaradása, akkor van kevesebb veszélynek kitéve, ha az állatok nem teljesen kifejlett állapotban születnek meg.

Sokkal rizikósabb tehát, ha elhúzódik a vemhesség és az anya válik hosszabb időre védtelenné, valamint kiszolgáltatottá a környezetével szemben.

Miért nem nyitja ki a kiskutya a szemét?

Miért nem nyitja ki a kiskutya a szemét?

A csukott szem a kiskutya védelmét szolgálja. A szem ugyanis a megszületéskor még nincsen teljes mértékben kifejlődve, a fenti okokból kifolyólag, így védtelen a kórokozókkal szemben.

A csukott szemhéjra azért van szükség, hogy a kiskutya szemébe ne kerülhessen por, kórokozó vagy bármi egyéb, ami ártalmas lehet számára.

A 10 – 16 napos intervallum az az időszak, ami alatt teljesen kifejlődik az eb szeme és már nem jelentenek veszélyt rá a környezetének külső behatásai. Igen ám, de az, hogy kinyitja a kiskutyus a szemét, még nem jelenti azt, hogy lát is. Erre még várni kell egy kicsit.

Mikortól lát normálisan a kölyökkutya?

Bár a kiskutyák átlagosan két hetes korukban kinyitják a szemüket, ekkor még koránt sem látják tisztán a környezetüket. Először csak a fényt kezdik érzékelni, és fokozatosan tesznek szert a látás kivételes képességére.

Ezzel nincsenek egyedül, a legtöbb emlősállat így van vele. Nem véletlen, hogy gyakran hunyorognak, pislognak, hiszen próbálgatják, hogy mire képes a szemük, illetőleg szoktatják azt a fényhez.

Ha van lehetőséged megfigyelni, azt is észre fogod venni, hogy a kiskutya szemének színé csak 8 hetes kora körül lesz végleges, és ez az az idő is, amikor már normálisan képes érzékelni a valóságot.

Miután előszőr nyitja ki a kutyus a szemét, gyakran olyan, mintha fátyol ülne rajta, homályos. Ettől ne ijedj meg, ez teljesen természetes dolog, azért van, mert a kutya szeme még nem szokott hozzá a külső ingerekhez, mindenekelőtt az erős fényhez.

Mit lát a kutya?

A biológia tudománya régóta vitázik rajta, hogy vajon, hogyan látnak a kutyák, a legfőbb kérdés sokáig az volt, hogy érzékelik-e a színeket? A tudomány jelen állása szerint igen, de csak a kékes és sárgás színeket.

A kutyák úgy működnek, mint a színtévesztő emberek a pirosat és a zöldet nem érzékelik, pontosabban ezeket szűrkének látják. Van továbbá egy félreértés, ami a mai napig tartja magát, miszerint a kutya jobban lát, mint az ember.

Ez ebben a formában nem igaz, a kutya ugyanis rövidlátó, közel negyed annyira képes ellátni, mint az ember. Mielőtt azonban el kezdenénk sajnálni kedvenceinket, érzékelni mégis jóval messzebbről érzékelik a mozgást, akár 7-800 méterről is, ezért kiváló házőrzők.

Az agyuk felfogja, hogy valami történik a távolban, csupán ez nem tiszta éles képek formájában jelenik meg előttük. Másrészt pedig a sötétben sokkal jobban látnak, mint mi. Az éjszakai sötétben is pontosan jelennek meg előttük a különböző mozgások, amihez nekünk már vaku kell, ahhoz nekik elég a szemük.   

Mi tegyek, ha a kiskutyának nem nyílik ki a szeme?

Mi tegyek, ha a kiskutyának nem nyílik ki a szeme

Leginkább semmit. Az sokkal veszélyesebb, ha a kiskutya korán nyitja ki a szemét, mint ha későn, az ebek szeme ugyanis valóban nagyon érzékeny a fényre és a porra a kezdeti időszakan.

Ha letelik az átlagos két hét, és a kutyus nem nyitotta ki a szemét, véletlenül se próbálkozz otthoni praktikákkal. Kamilla teával való szemhéj kenegetés és társaik, ebben az esetben jóval többet árthatnak, mint használnak.

Ha a huszadik nap környékén sem nyílik ki magától a kiskutya szeme, akkor inkább fordulj orvoshoz és kérj tőle tanácsot. Az állatorvosok egyébként általában azt javasolják, hogy vizes ruhával kell finoman megdörzsölni a szemet és környékét, de azért mindenképpen kérd ki egy szakember véleményét.

Akkor se ijedj meg, ha a kutyának először csak az egyik szeme nyílik ki, a másik pedig csukva marad. Ez furcsa látvány lehet, de viszonylag gyakran előfordul, a legjobb, ha hagyod, hogy a természet tegye a maga dolgát.

Tudom védeni a kiskutyák szemét?

Igen, és erre érdemes is odafigyelni. Amig a kedvenceink a történelem előtti időkben a szabadon vadásztak, addig az anyakutyáknak több lehetőségük volt kiválasztani a helyet, ahol meg fogja szülni a kölykeiket. Ez általában olyan hely volt, ahol kevesebb a fény.

A fényhez ugyanis szoktatni kell a kutyák szemét, mivel, ahogy már szó volt róla, megszületésükkor még nincs teljesen kifejlődve a látószervük. 

Gazdiként biztosíts olyan helyet a kutyák számára a lakásban, amit kevesebb fény ér. Napközben akár a redőnyök is nyugodtan maradhatnak lehúzva. Több hét, amig az ebek szeme alkalmazkodik az erős fényhatásokhoz, a lényeg, hogy lehetőség szerint óvd ezektől őket.

Mit lát a kutya először, amikor kinyitja a szemét?

Corgi kutyakölyköknek kinyílt a szemük

A kutyák szeme bizonyos pontokon hasonlít az emberéhez. Ahogy mi is mindannyian, úgy a kutyák is kék szemmel születnek, csak pár hetes korban kapja meg a szemük a valódi színét. Aztán, ahog a mi szemünk, úgy a kutyáké is lassan alkalmazkodik a környezethez.

A kutyák tehát, akárcsak mi először, foltokat érzékelnek, fényeket és árnyékokat. Néhány hét, amig ezek az árnyékok elkezdenek formákká rendeződni, és a kutyus retinájában tisztán kivehető képek jelennek meg. Innentől fogva azonban az ebek szeme kiváló.

Összegzés

A kutyák süketen és vakon születnek. A szemük csupán 10-16 napos korukban nyílik ki, de még ekkor sem látnak, egyedül a fényt érzékelik.

Körülbelül nyolc hét az, amikor már tökéletesen képesek felfogni a szemükkel a külvilágot. Azt, hogy a kutya kinyissa a szemét, semmiképpen se siettesd, légy türelmes, és csak úgy a huszadik nap környékén fordulj orvoshoz.

A lecsukott szemhéj ugyanis a szem védelmét szolgálja a portól és a korokozóktól. Az is fontos, hogy az első hetekben óvd a kutyusokat az erős napfénytől. Ha lehet, olyan helyen tartsd őket, ahová nem jut be intenzíven a napsugár.

2022. March 22.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.