Milyen fájdalomcsillapítót lehet adni a kutyának?

Milyen fájdalomcsillapítót lehet adni a kutyának

Utoljára frissítve: 2023. August. 17

Úgy látod, hogy a kutyád az utóbbi időben kissé lelassult, vagy döcögve jár, esetleg olyan, mintha csak árnyéka lenne önmagának? Meglehet, hogy a háttérben valamilyen fájdalom áll, de nem tudod milyen fájdalomcsillapítót lehet adni a kutyának!

Csak úgy, mint mi, a kutyák is szenvednek néhanapján különféle szervi, vagy ízületi fájdalmaktól. De az ő esetükben nehezebb kitalálni, hogy mi a baj, hiszen nem tudják elmondani nekünk azt, ha fáj a lábuk, vagy a gerincük, esetleg a hasuk.

Nekünk, gazdiknak kell észrevenni, ha valami nem stimmel és – állatorvos segítségével – kitalálni, hogy mi a probléma valamint célirányosan kezelni azt a megfelelő készítményekkel.

Manapság már egyre inkább teret nyernek a kifejezetten kutyáknak gyártott speciális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók és táplálékkiegészítők. Általuk könnyebben és biztonságosabban tudjuk kezelni kedvencünket anélkül, hogy azon kellene izgulnunk, vajon a megfelelő dózist adtuk-e be az amúgy humán célra gyártott fájdalomcsillapítóból.

Tarts velünk és megtudhatod, hogy milyen vényköteles és vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót lehet adni a kutyának, valamint, hogy mi az, amit semmiképp ne adj neki!

Milyen fájdalomcsillapítót lehet adni a kutyának? (Vény és vény nélküli)

Humán gyógyszer adható kutya számára fájdalomcsillapításra?

Mennyi Algopyrin adható a kutyának?

Milyen gyógyszerek veszélyesek a kutya számára?

Mit tegyek, ha a kutyám humán fájdalomcsillapítót evett?

Milyen fájdalomcsillapítókat lehet adni a kutyának?

Fájdalomcsillapító kutyának.

Rögtön kezdjük azzal, hogy a legjobb amit tehetsz, ha kutyádnak láthatóan fáj valamije, hogy elviszed az állatorvoshoz, ahol pontosan felállítják a diagnózist és célirányosan tudják kezelni a problémát mindenféle találgatás nélkül.

Vényköteles fájdalomcsillapítók kutyák számára

Az alábbi fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentőket kifejezetten kutyák számára fejlesztették ki és így biztonsággal adhatók kedvencednek szükség esetén, az állatorvos által előírt dózisban.

Mivel mindegyik vényköteles, így csak akkor juthatsz hozzá, ha elviszed kutyusodat az orvoshoz – ezt miért fontos kiemelni? Azért, mert sokkal célszerűbb és hatékonyabb az orvos által felállított diagnózis után célirányosan kezelni egy adott problémát, mint az, ha otthon, magadtól kezdenél el tippelni és mindenféle vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóval etetni a kutyádat.

Vényköteles gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek kutyáknak kifejlesztve:

 • Aniprofen 50 mg tabletta. (Mozgásszervi fájdalomra és gyulladásra).
 • Carprodyl quadri 50 / 120 mg tabletta. (Negyedelhető tabletta, mozgásszervi és ízületi fájdalmakra és gyulladásra, posztoperatív fájdalomcsillapításra).
 • Carprofelican 50 mg/ml oldatos injekció. (Műtét utáni fájdalmakra, gyulladáscsökkentésre).
 • Loxicom orális szuszpenzió 15 ml / 30 ml / 100 ml. (Mozgásszervi betegségek heveny és krónikus fájdalommal / gyulladással járó tüneteinek enyhítésére.)
 • Norocarp ízesített tabletta 20 mg / 50 mg/ 100 mg. (Mozgásszervi, vagy degeneratív ízületi elváltozások által fellépő gyulladás és fájdalom csillapítására, valamint posztoperatív fájdalomcsillapításra.)
 • Firodyl 62.5 mg / 250 mg rágótabletta. (Oszteoartritisz által fellépő gyulladásra és fájdalomra, valamint lágyszöveti-, fogászati-, ortopédiai beavatkozást követő fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre.)
 • Meloxidy 5mg/ml injekció. (Fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre.)
 • Meloxidy 1.5 mg/ml belsőleges szuszpenzió. (Gyulladáscsökkentésre és fájdalomcsillapításra a kutyák akut és krónikus mozgásszervi megbetegedései esetén.)

A fent felsorolt állatorvosi rendelvényre kiadható gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerekkel kapcsolatban bővebb információt a gyártók és az Európai Gyógyszerügynökség honlapján is találhatsz

Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók kutyák számára

A vény nélkül kapható szerek szintén hatékonyak lehetnek a kutyád fájdalmának csökkentésében. Azért figyelj arra, hogy semmiképp se add ezeket a szereket ész nélkül, szimplán hasadra ütve, hogy mi lehet a kutyád baja!

Ezek a szerek akkor tudnak jó szolgálatot tenni, amikor pontosan tudod, hogy kedvencednek mije fáj és miért. Mondjuk éppen egy műtét után lábadozik, vagy idős és tudod, hogy az ízületei már nem százasok.

A vény nélkül elérhető gyógyszerekre jellemző, hogy általában több időre van szükség az adott gyulladás, vagy fájdalom csökkentésére / elmulasztására. Szerencsére több olyan szer van, amely nem csupán a tüneteket, hanem az okot is kezeli.

Vény nélküli fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők kutyáknak:

 • Biogenicpet Mobility tabletta 60 db / doboz. (Ízületi sérülések, kopások, gyulladások kezelésére, duzzanat enyhítésére, fájdalomcsillapításra, rehabilitációra, mozgási funkció javítására.)
 • Biogenicpet Vitality Small / Large tabletta, 60 db / doboz. (Kis- és nagytestű kutyák részére külön-külön fejlesztve. Idős, vagy krónikus fájdalomban szenvedő ebek számára a gyulladás és fájdalom csökkentésére, bőrregeneráció segítésére, az általános vitalitás biztosítására.)
 • Dog Vital Arthro-500 Ízületvédő tabletta, 60 db / 120 db / 300 db / doboz. (Ellenállóbbá teszi a kutya ízületeit, lerövidíti a sérült kötőszövetek gyógyulási idejét, csökkenti az ízületi fájdalmakat és gyulladásokat. Segít visszaszerezni a kutya mozgásképességét és aktivitását.)
 • Noroflex 600+100 mg tabletta. (Regenerálja az ízületeket, csökkenti a gyulladást és a fájdalmat.)
 • Aviform TDP Mobileaze fájdalomcsillapító 250 ml. (Gyógynövény alapú fájdalomcsillapító folyadék kutyák számára. Csökkenti a gyulladást és az ízületi fájdalmakat is. Idős kutyák számára valóságos csodaszer, de tényleg!)

A kutyák számára vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatban bővebb információt a termékek gyártóinál / forgalmazóinál találsz.

Humán gyógyszer adható kutya számára fájdalomcsillapításra?

Abban az összes állatorvos egyetért, hogy semmiképp nem ajánlott emberi használatra kifejlesztett gyógyszert adni a kutyának, mert nagyon komoly következményei lehetnek, akár a kutya élete is veszélybe kerülhet.

A humán célra szánt fájdalomcsillapítók mindegyike annyi hatóanyagot tartalmaz, ami egy átlagos felnőtt testsúlyához igazodik, ami jelen pillanatban kb. 70-90 kg.

Az emberhez képest egy kutya jóval könnyebb és kisebb is, következésképpen a humán célra gyártott fájdalomcsillapítókban található hatóanyag töredéke is súlyos gyógyszermérgezést okozhat a kutyának.

Mennyi Algopyrin adható a kutyának?

Mivel az Algopyrin humán célra szánt láz- és fájdalomcsillapító szer, így nem célszerű a kutyának adni belőle! Egyes esetekben és leginkább csak alkalomszerűen adható kis mennyiség belőle, „elsősegély” jelleggel. Semmiképp se adj a kutyának Algopyrint 2-3 napnál tovább és akkor is csak a legszükségesebb mennyiségben, amely kistestű kutyáknál ¼, közepes testűeknél ½, nagytestű kutyáknál maximum 1 tabletta / nap.

Milyen gyógyszerek veszélyesek a kutya számára?

Milyen gyógyszerek veszélyesek a kutya számára

Semmiképp nem ajánlatos humán célra kifejlesztett és gyártott gyógyszereket adni a kutyának, mivel ezekből már kis mennyiség is komoly veszélyt jelent számukra.

Ebből következőleg az alábbi – általában emberi fájdalom- és gyulladáscsökkentő – gyógyszerek teljes mértékben kerülendők, amikor arról van szó, hogy a kutya fájdalmát kell csillapítani.

Számukra a kifejezetten kutyák részére kifejlesztett állatgyógyszerek adhatók biztonsággal, amelyeket szintén a fentiekben részleteztünk.

Veszélyes fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek a kutya számára

1. Ibuprofen hatóanyagú gyógyszerek

Az Advil, Nurofen, AlgoFlex, Ibumax, Ibustar, Melfen, Spedifen már kis mennyiségben is gyomorfekélyt, perforációt, gyomor- és bélvérzést, vesekárosodást, esetleg idegrendszeri tüneteket és szívritmus zavart okozhat.

 • Mi a kis mennyiség? Már 100 mg / kg mennyiség is hasmenést, hányást, rosszullétet okoz, a 200 mg / kg mennyiség vesekárosodást, 400 mg / kg idegrendszeri tüneteket, míg a 600 mg / kg halált okoz a kutya esetében.

Érdemes tudnod, hogy egyetlen emberi célra szánt tabletta átlagosan 200-400 mg hatóanyagot tartalmaz, ami nagyságrendekkel haladja meg a kutya számára biztonsággal adható mennyiséget!

2. Acetilszalicilsav hatóanyagú gyógyszer

Az Aspirin hatóanyagát valamennyire jobban tolerálja a kutya szervezete, de ez nem jelenti azt, hogy biztonsággal adható lenne neki!

 • Már 500 mg / kg mennyiség gyomorfekélyt, májelhalást, rohamokat, kómás állapotot idézhet elő. Jó, ha tudod, hogy egyetlen tablettában átlagosan 500 mg hatóanyag van.

3. Naproxén hatóanyagú gyógyszer

Az Aleve szintén a nem szteroid gyulladás- és fájdalomcsillapítók közé tartozik, csakúgy, mint az előző két gyógyszer.

 • Egy tabletta általában 250-500 mg hatóanyagot tartalmaz, amely még nem okoz mérgezést a kutyának, de hasmenést, hányást, gyomorfekélyt, sötét székletet okozhat.

Amennyiben egyszerre nagyobb mennyiséget eszik meg belőle a kutya (pl. ellop egy levéllel), úgy akut mérgezést okoz, ami azonnali orvosi ellátást igényel.

4. Diklofenák hatóanyagú gyógyszerek

A Cataflam, Diclac, Diflam tabletták általában 25-50-100 mg hatóanyag-tartalommal kerülnek forgalomba.

 • A kutya nagyon érzékeny erre a hatóanyagra! Már 59 mg/kg mennyiség is halálos lehet, ergo egyetlen tabletta is végzetes a kutya számára.

Mivel a Diklofenák hatóanyagot külsőleg alkalmazandó gélekben is használják, így figyelj arra, hogy ha bekened a lábadat (pl. a térdedet), mert fáj, nehogy lenyalja a kutya, mert szélsőséges esetekben egy kistestű kutyafajta akár el is pusztulhat tőle!

Kutyáknak kizárólag szemcsepp adható Diklofenák hatóanyaggal, de azt kizárólag az állatorvos írhatja fel.

5. Paracetamol hatóanyagú gyógyszerek

A Béres, a Panadol, a Saridon általában 500 mg hatóanyaggal kerül forgalomba.

 • A kutyára veszélyes mennyiség a 100 mg/kg paracetamol hatóanyag, amely egy 5 kilós kutya esetében egyetlen kis tablettát jelent!

A mérgezés tünetei a sárgaság, hányás, pofa- és mancs ödéma, amelyek mind a máj károsodását jelzik. Súlyos esetben a kutya elpusztul.

Mit tegyek, ha a kutyám humán fájdalomcsillapítót evett?

Mit tegyek, ha a kutyám humán fájdalomcsillapítót evett

Amennyiben kedvenced ellopott egy levél fájdalomcsillapítót – például Panadolt, vagy Cataflamot – és egy részét, vagy az egészet megette, akkor az otthoni hánytatás, mint elsősegély működhet, ha nem tudsz azonnal eljutni az állatorvoshoz.

Feltétlenül szükséges és életbevágó azonban, hogy mielőbb elvidd kedvencedet az orvoshoz, hogy célirányosan tudják kezelni a mérgezést!

A hánytatást kizárólag abban az esetben kezdeményezd, amennyiben tudod, hogy a kutya az elmúlt 1 órában ette meg a gyógyszereket, mert amennyiben ennél korábban történt az eset, úgy a hánytatás már nem segít. Miért? A kutya gyomrából minden felszívódik 2 órán belül, vagy továbbhalad a bélcsatornában, így a hánytatás kizárólag akkor hatásos, ha ezen időszakon belül történt a mérgezés.

A hánytatás mellett adj neki aktív szenet, ami leköti a mérgek egy részét.

A kutya hánytatása

Az ebet kizárólag a súlyának megfelelő mennyiségű, 3%-os Hidrogén Peroxid beadásával hánytasd, ne adj neki se mustárt, se sót, se tejet, mert azok nem működnek!

A hatásos adag 1 mg / kg, ergo egy 15 kilós kutyus esetében 15 mg (1 evőkanál = 15 mg). Fontos, hogy amennyiben a kutyád 45 kiló, vagy annál több, akkor se adj neki többet, mint 3 evőkanál Hidrogén Peroxid.

A legkönnyebben egy fecskendővel tudod beadni neki, szájon át. Az oldat nagyjából 15 perc múlva kezd hatni és a kutya elkezd hányni. A kutya hánytatásának lépéseiről bővebben itt írtunk.

Összegzés

Amikor kutyád szenved a fájdalomtól, Te minden tőled telhetőt szeretnél megtenni azért, hogy mielőbb csökkentsd a fájdalmát, de ezt a kedvenced számára biztonságos módon tedd.

Bárminemű fájdalommal keresd fel inkább az állatorvost, aki segít beazonosítani a kínlódás forrását és okát, valamint az eredménynek megfelelő, célirányos kezelést ír elő a kutyád számára megfelelő gyógyszerekkel.

A megelőzés itt is nagyon fontos, hiszen jó és kiegyensúlyozott táplálással, rendszeres testmozgással és mentális kihívásokkal a kutyád sokáig egészséges marad és jó esetben mentes mindennemű fájdalomtól.

2022. May 11.

További érdekességek

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.