Négylábú kedvenceink és az elhízás

Utoljára frissítve: 2023. April. 13

Az elhízás és az ebből fakadó különböző egészségügyi problémák az emberek számottevő részét érintik. A túlsúly azonban nem csak ránk, hanem négylábú barátainkra, a kutyákra és a macskákra is veszélyt jelent.

A sajtóban időnként meglepő képekkel találkozhatunk elhízott kutyákról és macskákról, ezeknek az állatokban az állapota nem csak esztétikai szempontból problémás, hanem az egészségüket is súlyosan veszélyezteti.

Elgondolkodtató, hogy már több évtizede is jelentek meg olyan felmérések és statisztikák, amelyek szerint a háziállatként tartott kutyák és macskák, közel harmada kórosan elhízottnak tekinthető. Azaz a probléma már régóta jelen van.

A kutyák és macskák etetésére számtalan minőségi állateledel áll rendelkezésünkre, amelyek összetétele megfelel a faj igényeinek. A rendszeres testmozgás, a séta és a játék beiktatása is csak akarat kérdése, azaz csak az állattartókon múlik, hogy hagyják-e ideáig fajulni a helyzetet.

Cikkünk további részében részletesen kitérünk a kutyák elhízásának főbb okaira, ismertetjük a túlsúly következtében kialakuló leggyakoribb betegségeket, valamint tanácsokat adunk a megelőzéshez, illetve az eredményes és tartós fogyáshoz is.

Az elhízás leggyakoribb okai

Az elhízás két leggyakoribb oka, a mozgásszegény életmód, valamint a nem megfelelő étrend, illetve táplálkozási szokások rögzülése. Nagyon sokan tartanak kutyát lakásban, amely felelős állattartás esetén számos előnnyel jár a gazda számára.

A kutya igazi társ, rengeteg szeretet ad, a rendszeres sétáltatások során pedig bennünket is testmozgásra ösztönöz, ami pozitívan hat a fizikai és lelki állapotunkra is. Gyakori azonban, hogy időhiány, vagy egészségi problémák miatt ezek a rendszeres séták elmaradnak és a kutya nem jut a napi szükséges mozgás adagjához, ami elhízáshoz vezet.

Szintén jellemző probléma, főként egyedül élő, magányos kutyatartók esetében, hogy minden szeretetüket négylábú kedvencükre zúdítják, ez a túláradó szeretet pedig az állat túletetésében, a rendszeres nassolásokban nyilvánul meg. Kevés mozgással karöltve ez egy különösen veszélyes kombináció a kutya egészségi állapotára nézve.

Jellemző okokként említhető meg a nem megfelelő táplálékkal való etetés, valamint a helytelen etetési szokások kialakítása is. Gyakran előfordul, hogy a kutyákat maradékkal etetik, melynek összetétele nem alkalmazkodik a kutya igényeihez. 

A túlsúly kialakulásához vezethet az is, ha a kutya egész nap hozzáférhet az eleséghez, akár unalmában is ehet, amíg a gazda távol van az otthonától és nem tudja felügyelni az állatot.

Érdemes szót ejteni a jutalom falatokról is. Amikor kölyökkorban az egyes alapfeladatokra tanítjuk a kölyökkutyákat, akkor ezek az apró nasik nagyon jó szolgálatot tehetnek, a parancsszavak és feladatok rögzítésében. Később azonban már problémákhoz vezethet, ha ezek a nassolni valók beépülnek a kutya étrendjébe.

Ilyenkor célszerű a jutalomfalat elhagyása a tréning során. Ennek módszereiről itt írtunk.

A túlsúly következményei

A feleslegben bevitt táplálék zsír formájában a test felületére, valamint a belső szervekre is lerakodik. A kialakuló súlytöbblet, fokozott megterhelést ró a csont-, és izomrendszerre, valamint növeli a cukorbetegség és a daganatos elváltozások kialakulásának kockázatát is.

Az elhízott állatoknál jóval gyakoribb a szív-, érrendszeri-, valamint a vese-megbetegedések aránya, mint normál testsúlyú társaiknál. A lerakódott zsír csökkenti a koszorúerek átmérőjét valamint a rugalmasságát is, az öregkor pedig csak súlyosbítja ezt a folyamatot.

A nagytermetű kutyafajták kölykeinél előfordulhat, hogy a túletetés következtében csontosodási zavar lép fel, mely az ízületi felületek deformálódását, ellaposodását, valamint a csontok alakváltozását eredményezheti. Ezek az elváltozások visszafordíthatatlanok, a kutya egészségi állapotára élete végéig kihatnak.

Hogyan állapítható meg, hogy túlsúlyos-e a kedvencünk?

A kóros elhízás szabad szemmel is nagyon jól látható, azonban a kezdődő elhízás az avatatlan szemek számára kevésbé feltűnő. Fajtatiszta kutyák esetében segítségünkre lehet az adott fajtára jellemző fajtastandard, amely sok egyéb mellett, az ideális testtömeget is tartalmazza.

Általánosságban elmondható, hogyha a kutya testtömege 20%-kal, vagy ennél nagyobb mértékben meghaladja a fajtastandard-ben rögzített értéket, akkor elhízásról beszélünk.

Egyes kutyafajták hajlamosabbak az elhízásra, ilyen például a tacskó, a beagle, a spániel és a labrador is. Ha az előbb felsorolt fajtájú kutyánk van, akkor különösen résen kell lennünk. Az életkor, az ivartalanítás és a nem (a szukák hajlamosabbak a hízásra) szintén befolyásolja, hogy a kedvencünket mennyire veszélyezteti az elhízás. Ezekben az esetekben is legyünk körültekintőek.

Hogyan fogjuk fogyókúrára a kutyánkat?

A probléma felismerése az első lépés az elhízás kezelésében, a következő teendő a helytelen szokások felszámolása, valamint új, előnyös gyakorlatok kialakítása és rögzítése. Fontos, hogy ne fogjuk fogyókúrára a kedvencünket anélkül, hogy előtte konzultáltunk volna az állatorvosunkkal!

Ahogy az emberek esetében, úgy a kutyáknál sem célravezető a koplalás, a gyors súlyvesztésre való törekvés, a hangsúly a fokozatosságon és a következetességen van. Korábban részletesen ismertettük az elhízáshoz vezető leggyakoribb okokat, vizsgáljuk meg, hogy a kutyánk esetében melyik vezetett a súlygyarapodáshoz, és ennek megfelelően cselekedjünk a továbbiakban.

Ha elsősorban a táplálék minőségével, mennyiségével, illetve az etetés módjával voltak problémák, akkor ezen változtassunk. Kedvencünket csak a kutyák számára kifejlesztett, jó minőségű állateledellel etessük.

Amikor állateledelt választunk, akkor vizsgáljuk meg alaposan az eledel összetételét. Egy teljes értékű kutyaeledel nagy arányban tartalmaz állati eredetű fehérjéket, emellett nem nélkülözi a hasznos zsírokat, szénhidrátokat és rostokat sem.

Tartsuk szem előtt a kutya egyedi igényeit is! A hatalmas választékban, elhízott, mozgásszervi betegségben szenvedő, veseproblémákkal vagy emésztőrendszeri panaszokkal küzdő négylábúak számára kifejlesztett tápokat is találunk.

Természetesen a csökkentett energiabevitelt lehetővé tevő diétás tápok önmagukban még nem jelentenek megoldást, fontos, hogy az etetési szokásokon is változtassunk, valamint beiktassuk a rendszeres mozgást a kutyánk napjaiba.

Ne adjunk a kutyánknak maradék ételt, és ne gyengüljünk el, akkor sem, amikor az asztal mellett szomorú tekintettel kunyerál. Szoktassuk le a kéregetésről, maradjunk következetesek!

A legjobb, ha már kölyökkorban rászoktatjuk a kutyánkat, arra, hogy külön egyen. Szintén lényeges, hogy csak olyan gyakorisággal etessük, amit az állatorvos javasol az adott életkorban. A kölyökkutyák 3 hónapos korukig négyszer, fél éves korig háromszor, 1 éves korukig kétszer, ezt követően pedig naponta egyszer kapjanak enni.

Fontos, hogy a napi egyszeri etetés ne azt jelentse, hogy a kutya egész nap hozzáfér a megmaradt ételhez és bármikor újra ehet! Amit meghagyott, azt mindig vegyük el előle, ez természetesen az ivóvízre nem vonatkozik, a friss víz egész nap legyen elérhető a számára.

Ha megtettük ezeket a szükséges étrendi változtatásokat, akkor nincs más hátra, mint elkezdeni a rendszeres napi testmozgást, amibe a séta, a futás és a játék is beletartozik. Bár a hűvös, komor reggeleken vagy estéken nehéz elindulni a meleg lakásban, de hosszabb távon a kutya és a gazdi számára is előnyös lesz a mozgással töltött idő.

Összegzés

Mint látható, az elhízás kedvenc négylábú barátaink esetében is komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, és a túlsúly felszámolása hosszan tartó, következetességet és kitartást igénylő kemény munka.

Rendkívül fontos tehát, hogy onnantól kezdve, hogy magunkhoz veszünk egy kölyökkutyát, a megelőzésre törekedjünk, ha pedig már bekövetkezett a baj, akkor minél előbb cselekedjünk. Bízunk benne, hogy cikkünkben sikerült néhány hasznos tanácsot adunk ehhez!

Ha érdekel más háziállatok gondozása is, vagy szeretnél érdekességeket megtudni a különféle vadállatokról, akkor látogass el a Thinker.hu weboldalra, ahol megismerkedhetsz a csincsilla tartásával, valamint olyan érdekes állatokról is olvashatsz, mint a vörös panda vagy a narvál.

2023. January 30.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.