Nőstény kutya ivartalanítás utáni viselkedése

Nőstény kutya ivartalanítás utáni viselkedése

Az ivartalanítás mindig sarkalatos kérdés a gazdik körében. Köztudott, hogy a beavatkozás számos pozitív hatást hordoz magában rövid és hosszú távon egyaránt.

A hím egyedek esetében sokkal markánsabb változás figyelhető meg a kutyák személyiségében a beavatkozást követően. A közhiedelemmel ellentétben, a nőstények viselkedésében azonban elenyésző mennyiségű változás megy végbe az ivartalanítás következtében.

Milyen hatással lehet az ivartalanítás az kutyákra?

A beavatkozás számos fiziológiai előnnyel jár, ami nemcsak megnöveli a kutyák élettartamát, de javítja az életminőségüket nemtől függetlenül.

Az ivartalanítás mellett számos érv szól. Sokan azért döntenek az ivartalanítás mellett, hogy elkerüljék a váratlan vemhességet, az ivarszervekhez köthető egészségügyi problémák kialakulását, vagy örökbefogadáskor egyszerűen kötelezi őket az örökbeadó menhely.

A másik legjellemzőbb ok a kutyák bizonyos viselkedési mintázatainak megszüntetése. Az ivartalanítás valóban hatással lehet az ebek személyiségére. Segíthet nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá tenni a kutyákat, különös tekintettel a hímekre, ugyanakkor a hosszú évek alatt berögzült és tanult szokásokon aligha változtat érdemben a műtét.

Miben változik meg a nőstény kutya ivartalanítás utáni viselkedése?

A legelterjedtebb hiedelem, hogy a kutyák viselkedése szervesen megváltozik az ivartalanítás hatására. A kan kutyáknál valóban előfordulhat markáns viselkedésbeli különbség a műtét hatására. A tesztoszteronszint csökkenésével alábbhagy a territoriális viselkedés, a dominanciára való hajlam és a jelölés.

A nőstény kutyáknál az ivartalanítás után kevésbé látványos a változás. A szukák ivartalanítása főként az egészségük megóvása miatt szükséges. Az egyetlen pszichológiai ok, ami miatt gyakran kés alá fektetik a nőstényeket, az a nagyon gyakran előforduló álvemhesség.

Az álvemhesség részben pszichológiai részben biológiai ok, mely során az kutya elkezd megágyazni, magához veszi mondhatni adoptálja a játékait, és újszülöttként óvja őket, gondoskodik róluk. Álvemhesség alatt, nemcsak a fészekrakási ösztön indul be a kutyáknál, hanem nagyon gyakran elindul a teje is az ebeknek – ami a lappangás miatt emlőgyulladást válthat ki a későbbiekben.

Ivartalanítással egyértelműen megszüntethető ez a kellemetlen állapot, amikor a kutya minden figyelmével a nem létező kölykök szülésére és felnevelésére koncentrál.

Ezen kívül nincs nagyon olyan viselkedési mintázat, amire befolyással lenne az ivartalanítás, egyedül az erősen domináns nőstények esetében figyelhető meg a hatalmi harcok visszaszorulása a nemi hormonok csökkenésével.

A műtéti beavatkozás sem jelent garanciát a berögzült viselkedési minták megszűnésére vagy elmaradására. Általánosságban elmondható, hogy a nőstény kutyák valamivel nyugodtabbak lesznek az ivartalanítást követően. Viszont összességében kevés olyan személyiségbeli változás jelentkezik náluk, ami gyökeresen megváltoztatná a habitusukat.

Mennyi ideig tart a nőstény kutya ivartalanítás utáni felépülése?

A szukák ivartalanítása jóval komplikáltabb, mint a hímeké, és ezáltal jóval összetettebb folyamatról beszélhetünk a felépülés során, még ha lényegében a lábadozási időben nincs is nagyobb időbeli eltérés.

A műtétet követő órákban a kutya fáradt és nyugtalan lehet, gazdiként azt tapasztalhatod, hogy kedvenced szokatlanul viselkedik, mintha nem önmaga lenne. Ez az altatás tipikus mellékhatása, ezért nem szükséges aggódnod ilyen helyzetben.

Idővel a nőstény kutya hangulata rendeződik, ahogy az érzéstelenítők és fájdalomcsillapítók hatása múlik. Legkésőbb másnap visszaáll minden a rendes kerékvágásba, természetesen némi fájdalom vagy kellemetlenség kísérheti az ebet a nap során, de a viselkedése újra a régi lesz.

A közérzete napról napra javulni fog, ahogy csökken a fájdalom és a lábadozással járó kellemetlenség, nagyjából néhány nap, vagy maximum egy hét szükséges a teljes felépüléshez.

Amennyiben azt tapasztalod, hogy erős fájdalmakkal küzd a kutya és lassabban gyógyul az elvártnál, keresd fel az állatorvost, aki fájdalomcsillapító gyógyszerekkel csökkentheti a műtét utáni lábadozás nehézségeit.

Depressziósak lehetnek a nőstény kutyák ivartalanítás után?

Depressziós kutya

A műtéten átesett kutyáknál gyakori lehet a depresszió és az általános rosszkedv közvetlenül a hazaérkezés után.

A legtöbb gazdi ilyenkor kétségbe esik, és nem tudja, mit tehet kedvence hangulatának javítása érdekében.

Először is fel kell ismerni és meg kell érteni a műtét utáni depresszió árulkodó jeleit, és a fennálló állapot természetét, ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk kezelni a helyzetet.

Összefoglalónkból megtudhatod, milyen körülmények vezethetnek a letargikus állapot kialakulásához.

A fizikai közérzet romlása

Vitathatatlan, hogy minden műtéti beavatkozás, így az ivartalanítás is fájdalommal és kényelmetlenséggel jár az állatok számára. A sebek gyógyulása, a varratok jelenléte mind magyarázza a fájdalmat.

A fájdalom önmagában is képes a depresszió kiváltására, így nem meglepő, hogy néhány eb szomorúvá válik, ha sérülést szenved el. A fájdalom és az azzal járó kellemetlenség fájdalomcsillapítókkal kezelhető, melyek hozzájárulnak a kényelmes lábadozáshoz.

Hormonális változás

A hormonok kiemelt jelentőséggel bírnak az ebek érzelmi állapotának alakításában, így amikor a legfőbb hormontermelő szervek eltávolításra kerülnek egyértelmű változás áll be a kutya megszokott hormonszintjében.

Az ivartalanított négylábúak esetében a reproduktív szerveik eltávolítása következtében érthető módon hormonzavar okozta depresszió alakulhat ki.

Gyógyszermellékhatás

A depresszió a műtét során, és az azt követően alkalmazott gyógyszerek mellékhatásaként is megjelenhet a kedvencedben.

A gyógyszeres altatás megviseli az állatokat pszichológia értelemben is, és egyértelmű hatással van az állat szervezetének működésére. A hatóanyagok kiürülésével rendezőik az általános ebhangulat is.

Stressz

A stressz az egyik legnagyobb okozati faktora a depresszió kialakulásának.

Míg egy gyereknek könnyen elmagyarázhatod a mandulaműtét szükségességét és felkészítheted a várható helyzetekre, motiválhatod végtelen mennyiségű fagyival a műtét után, addig egy kutyát teljesen váratlanul ér az, hogy egy műtéti asztalon találja magát vénakanülökkel és szurikkal körbevéve.

Nem elég, hogy az állatorvos – tudta nélkül – megműti, és ezzel fájdalmat okoz neki, még egyedül is kell ébredeznie egy kennelben. Teljesen érthető, hogy a kutya adott esetben magába fordul a sokkoló beavatkozást követően.

Gallér

Műtét után ajánlatos gallért vagy más kiegészítőt viselniük a kutyáknak annak érdekében, hogy ne nyalogassák a sebeiket.

Természetesen minden kutya utálja azokat a viseleteket, amik bármilyen módon korlátozzák őket a szabad mozgásban, legyen az lánc vagy gallér. A korlátozások és a limitált mozgási lehetőségek szintén enyhe depressziót válthatnak ki a kutyából.

Meddig tart a depresszió a műtét után?

Meddig tart a depresszió a műtét után

A stressz kiváltására alkalmas faktorok többfélék lehetnek a műtét után. Önmagukban is letargikussá tehetik a kutyát, és a különböző eredők kombinációja fokozhatja az ebek rossz hangulatát.

Szerencsére bizonyossággal állítható, hogy a különböző, depresszióra okot adó tényezők megszűnnek a felépülést követően. A gyógyulással lekerülhet a gallér, elmúlik a fájdalom, rendeződik a hormonszint és az ivartalanítási procedúra is csak egy kellemetlen emlékké fakul.

A depresszió a teljes felépüléssel egy időben, azaz körülbelül 1 hét elteltével általában megszűnik.

Hogyan ismerhető fel a depresszió?

Általában nem okoz különösebb nehézséget a depresszió felismerése a kutyáknál. Meglehetősen hasonló tünetekkel jár ez az állapot, mint az embereknél. Minden kutya másképp éli meg a műtétet és az azzal járó kellemetlenséget.

Mégis, hogyha azt tapasztalod, hogy megváltozik a kutya étvágya, vagy egyáltalán nem hajlandó enni, kedvtelenné válik, csökken az aktivitása, túlságosan visszahúzodóvá válik, elfordul az általa korábban kedvelt játékoktól is, esetleg túl sokat alszik, vagy egyáltalán nem alszik, és ezen tünetek bármelyike is fennáll egyéb betegség jelenléte nélkül (pl. csípődiszplázia, cukorbetegség), akkor biztonsággal megállapítható, hogy depressziótól szenved a kedvenced.

Fontos megjegyezni, hogy a beavatkozást követő letörtség elterjedt a kutyák körében, és jószerével magától megoldódik, amint a körülmények is rendeződnek.

Állatorvosi beavatkozás csak abban az esetben szükséges, ha a depresszió a felépülést követően is fennáll, esetleg magas lázzal társul, mely az elfertőződés egyik jele lehet, illetve egyéb, a műtéthez nem köthető tünetek is felütik a fejüket, például bőrbetegségek vagy emésztőrendszeri problémák.

Hogyan segítsek a kutyámon, hogy ivartalanítás után komfortosabban érezze magát?

Ivartalanítás utáni sebek

Az ivartalanítás nyilvánvalóan kellemetlenségekkel jár, ami miatt a kutya rosszul érezheti magát fizikailag és lelkileg egyaránt. Te magad is sokat tehetsz azért, hogy megkönnyítsd számára ezt az időszakot, amíg teljesen felépül.

A műtét után célszerű nyugodt körülményeket biztosítani az eb számára, ahol sokat és zavartalanul pihenhet. A legjobb, ha ilyenkor nélkülözitek más állatok társaságát, hogy ne érje őt olyan inger, ami túlzott mozgásra ösztönözné.

A műtétet követő két hétben nem szabad hagyni, hogy a kutya fusson vagy ugráljon, könnyű sétákra azonban van lehetőség. Bár a kutyák nem rajonganak a gallérért és más öltözetekért, a saját védelme érdekében fontos lenne őt felvértezned egy gallérral vagy műtét utáni védőruházattal, ami megakadályozza, hogy a sebeit nyalogassa.

A nyálban található baktériumok ugyanis fertőzést és gyulladást okozhatnak az érintett területeken, ami további szövődményeket vonhat maga után. Ugyanez vonatkozik a fürdésre és az úszásra is.

Törekedj arra, hogy a sebet mindig szárazon tartsd, és ellenőrizd minden nap, hogy megfelelően gyógyulnak-e a varratok. Fordulj orvoshoz, ha a műtét helyén vörösséget, duzzanatot, váladékozást vagy a varratok felszakadását tapasztalod.

Mit tehetsz a kutya mentális állapotáért a lábadozás során?

A fizikai állapot javításán túl számos lehetőség áll rendelkezésre ahhoz, hogy a kutyád hangulatát is feldobd. A leghatékonyabb módszerek, melyekkel jókedvre derítheted az ebet meglehetősen egyszerűek.

Próbálj meg olyan programokat beiktatni a napjába, amiket korábban is kedvelt és nem igényeltek különösebb erőfeszítést vagy aktív mozgást. Gondolj csak a jutalomfalattal töltött játékokra, autókázásra, vagy a közös pihenésre a kanapén.

Sokkal jobban fogja magát érezni, ha újra olyan élmények veszik őt körül, amit mindig is kedvelt. A fésülés, a bunda ápolása vagy a masszázs is remek módja lehet annak, hogy nyugodt körülmények között figyelmet fordíts a kutyára. Természetesen csak akkor, ha a kutya szereti ezeket a programokat és nem kínzásként éli meg őket.

Lehetőleg tölts minél több időt a kedvenceddel, hidd el, hogy már a jelenléted és a törődésed is kényelmesebbé teszi az eb számára a lábadozást.

A varratok felszívódásáig kerüld a megerőltető mozgásformák gyakorlását, a hirtelen mozdulatokat, a nagyobb aktivitást igénylő gyakorlatokat és a futást.

A gyógyulás előrehaladásával már találkozhattok más kutyákkal is, ügyelve arra, hogy a találkozás öröme ne fajuljon el túlságosan vehemens játékba.

Milyen fiziológiai előnyökkel jár a nőstény kutyák ivartalanítása?

Kétség sem férhet ahhoz, hogy a kutyák egészségére pozitív hatással van az ivartalanítás. Az ivarszervek többféle betegség kialakulásáért is felelőssé tehetők.

Az emlődaganatok kockázata magas az ivaros kutyáknál, a műtét után a betegség kialakulásának kockázata a nullára csökken, de említhetjük a gennyes méhgyulladást vagy más ivarszervekhez köthető daganatos elváltozást, amik szintén ivartalanítással kiküszöbölhető, életveszélyes kórok.

A műtét jelenti az egyedüli megoldást a tüzelésre, azaz a termékenységre, és az ilyenkor előkerülő, kerítésszaggató udvarlók és váratlan vemhesség ellen. Jellemzően nincs hátulütője a műtétnek, esetenként vizeletszivárgás alakulhat ki, azaz egy enyhe inkontinencia léphet fel a nőstényeknél, de ennek a valószínűsége meglehetősen alacsony, szinte elhanyagolható.

Mindemellett az ivarszervek működése nagyon sok energiát emészt fel, és onnantól kezdve, hogy az ivarszereket nem kell működtetnie az eb szervezetének, kevesebb energiabevitelre van szüksége a nőstényeknek.

Az ivartalan állatok a köznyelv szerint hajlamosabbak az elhízásra, valójában viszont az elhízásukat az okozza, hogy a gazdák azonos mennyiségű ételt biztosítanak kedvenceiknek, mint a műtét előtt, amikor a kutya még rendelkezett ivarszervekkel.

A súlygyarapodás könnyen elkerülhető azáltal, hogy a kutya megváltozott igényeire szabjuk az eledel mennyiségét, azaz csökkentjük a fejadagját.

Összegzés

Az ivartalanítás kétségkívül hatással van a kutyákra, elsősorban a reprodukciós képességeiket szünteti meg. Amellett csökkenti a hormonszintjüket, és az ahhoz kapcsolódó ösztönös viselkedési mintákat. A hímek személyiségére erőteljesebb hatással van a beavatkozás, de egy agresszívabb, dominánsabb nőstény határozott fellépése is háttérbe szorulhat a műtétet követő időszakban.

Elképzelhető, hogy az ivartalan nőstény könnyebben szocializálódik más nőstényekkel, de általánosságban kevesebb személyiségbeli változást tapasztalható rajtuk a beavatkozás nyomán.

Fiziológiai oldalról megközelítve azonban számos pozitív érv áll az ivartalanítás mellett, hiszen az ivarszervekhez köthető betegségek kialakulási kockázata szinte a nullával válik egyenlővé.

A műtéttel járó kellemetlenségek esetenként depresszióssá tehetik a kutyát, de a lábadozást sok gondoskodással és odafigyeléssel könnyebbé teheted kedvenced számára.

A teljes felépülés maximum 1-2 hétig tart, cserébe viszont hosszú távon rengeteg betegségtől kímélheted meg vele a kutyát és növelheted vele kedvenced élettartamát.

April 7, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.